Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Τουρκία: Πάνω από 120% ο πραγματικός πληθωρισμός λένε ανεξάρτητοι οικονομολόγοι

Τουρκία: Πάνω από 120% ο πραγματικός πληθωρισμός λένε ανεξάρτητοι οικονομολόγοι

Μόλις ο ένας στους 10 πολίτες στην Τουρκία εμπιστεύεται την Κρατική Στατιστική Υπηρεσία ότι εκδίδει αξιόπιστα στοιχεία για τον πληθωρισμό.

Μπορεί ο επίσημος πληθωρισμός στην Τουρκία να έχει σπάσει τα κοντέρ, αγγίζοντας το 75,45% τον Μάιο, όμως η πλειονότητα των πολιτών της γειτονικής χώρας θεωρούν ότι η κρατική στατιστική υπηρεσία Turkstat αποκρύπτει την πραγματική εικόνα. Σύμφωνα με έρευνα κοινής γνώμης που διεξήγαγε η τουρκική εταιρεία δημοσκοπήσεων MetroPoll, μόλις το 11,1% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι τα στοιχεία της Turkstat ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, το 61,7% θεωρεί ότι οι ο πληθωρισμός υποκαταγράφεται, ενώ ένα 11,2% θεωρεί ότι ο πραγματικός πληθωρισμός είναι χαμηλότερος από τον επίσημο.

Η αξιοπιστία της Τουρκικής Στατιστικής Υπηρεσίας αμφισβητείται έντονα από την ανεξάρτητη ομάδα οικονομολόγων ENAG, η οποία από το 2020 συλλέγει και δημοσιεύει σε μηναία βάση στατιστικά στοιχεία για τον πληθωρισμό, παρακολουθώντας καθημερινά τις τιμές σε περίπου 250.000 υπηρεσίες και προϊόντα. Οι Δείκτες Τιμών Καταναλωτή που καταγράφει η ENAG, με βάση τη μεθοδολογία που ακολουθεί, είναι ενίοτε ως και διπλάσιοι από τους αντίστοιχους Δείκτες που εκδίδει η Τurkstat.

Σύμφωνα με την Τurkstat ο υψηλότερος ετήσιος πληθωρισμός καταγράφεται στην εκπαίδευση, σχεδόν στο 105%. Στη δεύτερη θέση ισοψηφούν τα ξενοδοχεία-καφέ-εστιατόρια, με πληθωρισμό περίπου  93%, και ακολουθούν μεταφορφές και υγεία με 79% και 78% αντίστοιχα

Έτσι και τώρα, η ΕNAG υπολογίζει ότι ο ετήσιος πληθωρισμός στην Τουρκία μεταξύ Μάϊου 2023-Μαίου 2024 κυμαίνεται στο 120,7%, σχεδόν 50 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα από ό,τι τον υπολόγισε η Τurkstat. Τα αντιπολευτικά κόμματα στην Τουρκία έχουν επανειλημμένα ασκήσει κριτική στην Στατιστική Υπηρεσία, ότι δεν εκδίδει ακριβή στοιχεία για κρίσιμα θέματα, όπως ο πληθωρισμός και η ανεργία, τουναντίον «χειρίζεται» τα δεδομένα έτσι ώστε να συγκαλύπτει το πραγματικό μέγεθος της οικονομικής επιδείνωσης που υφίσταται η χώρα υπό τη διακυβέρνηση του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚP) του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Εξ οικείων τα βέλη

Mάλιστα η δημοσκόπηση της Μetropoll έδειξε ότι ακόμα και οι υποστηρικτές του κυβερνώντος κόμματος  δεν εμπιστεύονται τις επίσημες στατιστικές για τον πληθωρισμό, με το 41,3% να θεωρούν ότι τα στοιχεία που εκδίδονται είναι αν ανακριβή.

Οι πιο δύσπιστοι όλων είναι οι υποστηρικτές του συντηρητικού Καλού Κόμματος (ΙΥΙ), με το 82,3% να αμφισβητούν τα στοιχεία της ΤurkStat. Ακολουθούν οι ψηφοφόροι του φιλοκουρδικού κόμματος Ισότητας και Δημοκρατίας DEM με 80,4% και το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα CHP της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με 78%.

Σύμφωνα με την Τurkstat ο υψηλότερος ετήσιος πληθωρισμός καταγράφεται στην εκπαίδευση, σχεδόν στο 105%. Στη δεύτερη θέση ισοψηφούν τα ξενοδοχεία-καφέ-εστιατόρια, με πληθωρισμό που κυμαίνεται γύρω στο 93%, και ακολουθούν μεταφορφές και υγεία με 79% και 78% αντίστοιχα

Ο πληθωρισμός στην Τουρκία εξακολουθεί να καλπάζει παρά τις αυξήσεις των επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας, το οποίο έχει φτάσει πλέον στο 50%, από 8,5% τον Ιούνιο του 2023.

Η κρίση κόστους ζωής θεωρείται μία από τις βασικές αιτίες της ήττας του AKP στις δημοτικές εκλογές του Μαρτίου, όπου για πρώτη φορά μετά την ίδρυσή του το 2002 βρέθηκε στη δεύτερη θέση.

Sports in

Ασταμάτητος Καραλής έκανε νέο πανελλήνιο ρεκόρ με άλμα στα 5,93μ.

Ακόμη μία εντυπωσιακή εμφάνιση πραγματοποίησε ο Εμμανουήλ Καραλής ο οποίος έκανε ξανά πανελλήνιο ρεκόρ μέσα σε εννέα μέρες.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024