Στα κάγκελα βρίσκονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες οι οποίοι με προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας, τα διοικητικά δικαστήρια και με ενδικοφανείς προσφυγές στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ στοχεύουν να «ακυρώσουν» το νέο σύστημα του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος.

«Σας εξαπάτησαν, αντισυνταγματικός ο νόμος»

«Η κυβέρνηση κορόιδεψε τις ΜμΕ προεκλογικά, δεν είπε τίποτα για τον νόμο που έφερε για το τεκμαρτό εισόδημα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη εξαπάτησε τους μικρομεσαίους τους οποίους θεωρεί παθογένεια της οικονομίας, βάσει του σχεδίου Πισσαρίδη.

Μόνο 7 μικρές επιχειρήσεις έχουν λάβει δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης, προσπαθούν να θεμελιώσουν το επιχείρημα πως όλοι οι αυτοαπασχολούμενοι είναι συλλήβδην φοροφυγάδες. Η κυβέρνηση έφερε έναν αντισυνταγματικό νόμο», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης που έδωσε το παρών στην συνέντευξη Τύπου που παρέθεσαν οι επαγγελματίες στα γραφεία του ΔΣΑ.

«Θέλουν να σας μετατρέψουν σε μοχλό συμπίεσης των μισθών, για αυτό το λόγο συνέδεσαν τα τεκμήρια με τους μισθούς των εργαζομένων στις ΜμΕ, είναι μία άθλια πρακτική», τόνισε ξεδιπλώνοντας τους πυλώνες της φορολογικής πολιτικής που θα ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

το παρών στην συνέντευξη Τύπου που παρέθεσαν οι επαγγελματίες έδωσε ο Κασσελάκης

«Σταθερό και δίκαιο φορολογικό σύστημα»

«Όραμά μας είναι ένα σταθερό, δίκαιο και προοδευτικό φορολογικό σύστημα. Για τις επιχειρήσεις προτείνουμε μια προοδευτική κλίμακα φορολόγησης με δύο απλούς συντελεστές:

– 17% αντί για 22% που ισχύει σήμερα για κέρδη μέχρι 220.000 ευρώ και

– 24% αντί για 22% που ισχύει σήμερα για τις επιχειρήσεις που έχουν κέρδη άνω των 220.000 ευρώ.

Προτείνουμε επίσης την « μείωση των εισφορών εργοδότη και εργαζομένου κατά 4,5% εντός της πρώτης τριετίας, ώστε να επιτύχουμε σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα μέτρα, μείωση της ανεργίας κατά 5%»

Τέλος καταργούμε «το άδικο και αντιαναπτυξιακό μέτρο της προκαταβολής φόρου για όλους, ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις».

«Μάχη επιβίωσης»

«Ο νόμος προβλέπει κέρδη για τις επιχειρήσεις, θέλει να εισπράξει 550 εκατ. Ευρώ από 700.000 ΜμΕ, τους θεωρεί εκ των προτέρων όλους φοροφυγάδες. Ο κ. Χατζηδάκης έχει πει πως θέλουν να κλείσουν οι ΜμΕ, δεν θέλει η κυβέρνηση να χτυπήσει τη φοροδιαφυγή. Οι πολυεθνικές ακολουθούν μεθόδους φοροαποφυγής με το κράτος να χάνει τεράστια ποσά, τουλάχιστον 10 δις. Ευρώ, η προσφυγή μας στο ΣτΕ είναι μονόδρομος, δε θα μας εξαφανίσουν, δίνουμε μάχη επιβίωσης, μία μάχη επιβίωσης που είναι και μάχη για την ελληνική οικονομία», τόνισε ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, πρόεδρος του ΕΕΑ.

«Καταστρεφόμαστε»

«Ο νόμος καταστρέφει τις μικρές επιχειρήσεις με αντισυνταγματικό τρόπο όπως έχουν επισημάνει και νομικοί, για αυτό τον λόγο προσφεύγουμε στο ΣτΕ, στις 17 Ιουνίου θα κατατεθεί η αίτηση. Διατρανώνουμε την αντίθεσή μας σε ένα σύστημα που στοχοποιεί τους μικρομεσαίους και αφήνει στο απυρόβλητο τις μεγάλες επιχειρήσεις οι οποίες κερδοσκοπούν με την ακρίβεια, μεταφέρουν τα κεφάλαιά τους στο εξωτερικό συγκροτώντας καρτέλ και ακολουθώντας εναρμονισμένες πρακτικές», σημείωσε ο Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ.

«Πολιτική μάχη»

«Πρέπει να αλλάξει αυτή η πολιτική, όλοι μαζικά στέλνουμε ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση. Θα είμαστε έξω από το ΣτΕ στις 17 Ιουνίου, η μάχη είναι πολιτική, ο αγώνας μας είναι μάχη επιβίωσης, τιμής και αξιοπρέπειας. Χτυπούν την ραχοκοκκαλιά της ελληνικής οικονομίας», επεσήμανε ο Δημήτρης Βερβεσός, πρόεδρος του ΔΣΑ που έκανε λόγο για «φοροτρόμο» από την πλευρά της κυβέρνησης.

«Η κυβέρνηση εξαπατά τις ΜμΕ»

«Ο νόμος είναι άδικος και αντισυνταγματικός, πλήττει την επιβίωση και την αξιοπρέπεια των επαγγελματιών, φορολογεί επαγγέλματα, όχι πραγματικά εισοδήματα, ο νόμος αφήνει ανέγγιχτους τους μεγάλους φοροφυγάδες, πιάνει μόνο τα μικρά ψάρια, είμαστε στο πλάι των ΜμΕ που η κυβέρνηση εξαπάτησε», υποστήριξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Μάντζος.

Ελάχιστοι αμφισβητούν το τεκμαρτό εισόδημα

Πάντως, όπως επισημάνθηκε από εκπροσώπους των επαγγελματιών, τα στοιχεία δείχνουν ότι μέχρι στιγμής, η συντριπτική πλειοψηφία των επαγγελματιών κρατά αποστάσεις… ασφαλείας από την πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, μέσω της οποίας έχουν τη δυνατότητα να αμφισβητήσουν τα τεκμαρτό εισόδημα είτε για αντικειμενικούς λόγους είτε ζητώντας τη διενέργεια ελέγχου.

Ασήκωτα φορολογικά βάρη

Τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων που έχουν υποβληθεί έως σήμερα «μαρτυρούν» έως και τριπλασιασμό και τετραπλασιασμό του φορολογικού βάρους που καλούνται να σηκώσουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες ενώ οι προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος για την αμφισβήτηση του τεκμαρτού εισοδήματος «οδηγεί σε αυτοκαταστροφή όσους ακολουθήσουν αυτή την οδό».

Υπενθυμίζεται πως για την αμφισβήτηση του φόρου, ο φορολογούμενος υποχρεούται το αργότερο εντός προθεσμίας 60 ημερών από τη λήξη της προθεσμίας για την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος να συμπληρώσει το ερωτηματολόγιο αναφορικά με την περιουσιακή του κατάσταση και τις συνθήκες διαβίωσης του ιδίου, της/του συζύγου και των προστατευόμενων μελών, τα οποία θα αξιολογηθούν κατά τον φορολογικό έλεγχο με τις φορολογικές αρχές να «ξεψαχνίζουν» το προφίλ του φορολογούμενου, βάσει του νόμου, σε βάθος πενταετίας.

Οι νομικές κινήσεις

Η Συντονιστική Επιτροπή Ελεύθερων Επαγγελματιών – Επιστημόνων – Επαγγελματοβιοτεχνών – Εμπόρων, συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία της Ολομέλειας των Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, προκειμένου να υπάρξει κοινή δημόσια δράση και ενιαία δικαστική αντιμετώπιση έναντι του νέου φορολογικού νόμου 5073/2023.

Με τη δικαστική προσφυγή – Αίτηση Ακυρώσεως ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας προσβάλλεται η υπ΄αριθμ. Α 1055/2024 απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, που αφορά στον καθορισμό της διαδικασίας αμφισβήτησης του ελάχιστου ετήσιου εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα, του χρόνου διενέργειας του ελέγχου καθώς και των ειδικότερων θεαμάτων για την εφαρμογή των παρ. 3 και 4 του άρθρ. 28Α του Ν. 4172/2013 και η οποία αποτελεί την πρώτη χρονικά μετά την ψήφιση του νόμου κανονιστική και διοικητικά προσβλητέα πράξη εφαρμογής του.

Θα ακολουθήσουν οι προβλεπόμενες ενδικοφανείς προσφυγές στη διεύθυνση επίλυσης διαφορών της ΑΑΔΕ με τις οποίες θα προσβάλλονται τα ατομικά εκκαθαριστικά των φορολογικών δηλώσεων και στη συνέχεια προσφυγές ενώπιον των αρμοδίων Διοικητικών Πρωτοδικείων για τα οποία θα δοθούν από τους θεσμικούς εκπροσώπους στους ελεύθερους επαγγελματίες – μέλη τους οδηγίες ή υποδείγματα δικογράφων.