Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Γιατί τόσοι πολλοί νέοι άνδρες χρησιμοποιούν το μπλε χάπι;

Γιατί τόσοι πολλοί νέοι άνδρες χρησιμοποιούν το μπλε χάπι;

Νέα έρευνα δείχνει ότι οι άνδρες ηλικίας 20 έως 30 ετών, το χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο για να βελτιώσουν τη σεξουαλική τους ζωή.

Ο 28χρονος Dan, που ζει στο Λονδίνο, άρχισε να χρησιμοποιεί το μπλε χάπι όταν άρχισε να κοιμάται με άντρες, ήδη από το πανεπιστήμιο. «Ένιωθα μεγάλη πίεση να έχω αυτοπεποίθηση με τους άνδρες, επειδή ήμουν άπειρος και νευρικός, κάτι που θα δυσκόλευε την απόλαυση», λέει στο Dazed.

Λόγω του ότι έπαιρνε αντικαταθλιπτικά, ο Dan αντιμετώπιζε πρόβλημα με τη διατήρηση της στύσης – μια συνηθισμένη παρενέργεια των αντικαταθλιπτικών – οπότε αποφάσισε να μιλήσει στον παθολόγο του.

Υπάρχουν διάφοροι πιθανοί λόγοι γι’ αυτό: ένας είναι η μακροχρόνια χρήση υπολογιστή, η οποία συνδέθηκε με την αύξηση της στυτικής δυσλειτουργίας σε μια μελέτη 200.000 ανδρών που δημοσιεύθηκε νωρίτερα φέτος – και η υπερκατανάλωση πορνογραφίας έχει συχνά συνδεθεί με σεξουαλική ανικανότητα

«Με συμβούλεψε να αγοράσω online αντί για ιδιωτική συνταγή, καθώς θα ήταν φθηνότερο», λέει. «Μου φάνηκε λίγο άβολο για έναν γιατρό του ΝΗS να μου πει να μην ακολουθήσω τη σωστή οδό μέσω συνταγής και φαρμακείου, αλλά έτσι εξοικονόμησα αρκετά χρήματα». Έτσι, αγόρασε τα χάπια από έναν αμερικανικό ιστότοπο και τα δοκίμασε.

«Χρήσιμο για τη διατήρηση της στύσης»

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το χάπι μπορεί να χορηγηθεί σε οποιονδήποτε άνω των 18 ετών για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων στυτικής δυσλειτουργίας, αν και συνήθως συνταγογραφείται σε άτομα άνω των 50 ετών.

Ωστόσο, πρόσφατα, η έρευνα έδειξε ότι υπάρχει μια αυξανόμενη τάση νεότερων ανδρών, όπως ο Dan, ο οποίος ήταν 21 ετών όταν το δοκίμασε για πρώτη φορά, να χρησιμοποιούν το φάρμακο για να βελτιώσουν τη σεξουαλική τους ζωή.

Ο Ali, ο οποίος μίλησε για την εμπειρία του στο περιοδικό Dazed και ζήτησε επίσης να διατηρήσει την ανωνυμία του, χρησιμοποιεί το χάπι, για να τον βοηθήσει να διατηρήσει τη στύση του μετά από μία νυχτερινή έξοδο

Ενώ ο Dan λέει ότι το μπλε χάπι είναι «χρήσιμο για τη διατήρηση της στύσης», στην πραγματικότητα δεν διευκολύνει την επίτευξη οργασμού, ο οποίος είναι αποτέλεσμα «ενός συνδυασμού σωματικής και ψυχικής διέγερσης που το χάπι δεν [προσφέρει] απαραίτητα».

Στην πραγματικότητα, οι εμπειρίες του Dan με το χάπι ήταν περισσότερο κακές παρά καλές. «Σε μια-δυο περιπτώσεις είχα μια άσχημη αντίδραση στη λήψη του, συμπεριλαμβανομένης μιας φορά κατά τη διάρκεια του σεξ», λέει στο Dazed.

«Μου προκάλεσε έξαψη, με έκανε να ζεσταίνομαι και να ιδρώνω περισσότερο, ανέβασε τους σφυγμούς μου σε ενοχλητικά υψηλά επίπεδα και προκάλεσε δύσπνοια».

Σε μια περίπτωση, χρειάστηκε να σταματήσει το σεξ επειδή το στήθος του άρχισε να πονάει, με αποτέλεσμα να νομίζει ότι έπαθε καρδιακή προσβολή. «Εγώ ο ίδιος ήμουν εντάξει, αλλά ο άντρας που έβλεπα φρίκαρε και έφυγε, λέγοντάς μου ότι δεν ήταν φυσιολογικό να είμαι έτσι, πράγμα που ενίσχυσε το άγχος. Πραγματικά δεν νομίζω ότι θα το συνιστούσα σε [ανθρώπους] με προβλήματα ψυχικής υγείας».

Οι λόγοι πίσω από την αύξηση

Οι έρευνες δείχνουν ότι η στυτική δυσλειτουργία αυξάνεται παγκοσμίως.

Μια μελέτη δείχνει ότι, μέχρι τα 25, περίπου 322 εκατομμύρια άνδρες θα εμφανίσουν στυτική δυσλειτουργία, υπερδιπλάσιοι από τα εκτιμώμενα 152 εκατομμύρια που ήταν το 1995.

Και ενώ η στυτική δυσλειτουργία είναι πιο συχνή μεταξύ των ηλικιωμένων ανδρών, φαίνεται να επηρεάζει όλο και περισσότερο τους άνδρες κάτω των 40 ετών, με μια μελέτη να υποδηλώνει ότι περίπου το 26% των ανδρών αυτής της ομάδας αντιμετωπίζουν τουλάχιστον μερική στυτική δυσλειτουργία.

Υπάρχουν διάφοροι πιθανοί λόγοι γι’ αυτό: ένας είναι η μακροχρόνια χρήση υπολογιστή, η οποία συνδέθηκε με αύξηση της στυτικής δυσλειτουργίας σε μια μελέτη 200.000 ανδρών που δημοσιεύθηκε νωρίτερα φέτος – και η υπερκατανάλωση πορνογραφίας έχει συχνά συνδεθεί με σεξουαλική ανικανότητα – ενώ άλλες έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι η κακή ψυχική υγεία, ιδίως το άγχος, αποτελεί κύριο παράγοντα της στυτικής δυσλειτουργίας για τους νέους άνδρες.

Ο κίνδυνος

Ορισμένοι άνθρωποι, όπως ο Ali*, 24 ετών, από το Μάντσεστερ, χρησιμοποιούν το χάπι για να τους βοηθήσει να διατηρήσουν τη στύση τους μετά την κατανάλωση ναρκωτικών ή αλκοόλ, οι συνέπειες των οποίων συχνά δυσχεραίνουν την προσπάθεια αυτή.

Ο Ali, ο οποίος μίλησε για την εμπειρία του στο περιοδικό Dazed και ζήτησε επίσης να διατηρήσει την ανωνυμία του, χρησιμοποιεί το χάπι, για να τον βοηθήσει να διατηρήσει τη στύση του μετά από μία νυχτερινή έξοδο.

«Είναι ευρέως γνωστό ότι τα χάπια [έκστασης] σε κάνουν μαλθακό», λέει. «Το χρησιμοποιώ περίπου 30 λεπτά πριν ξέρω ότι πρόκειται να κάνω σεξ, και βρίσκω ότι είναι πραγματικά αποτελεσματικό». Ο Ali,  δεν έχει παρατηρήσει παρενέργειες, αν και λέει ότι μπορεί να είναι αρκετά έντονο στην αρχή.

Ωστόσο, η ανάμειξη του χαπιού με άλλα ψυχαγωγικά ναρκωτικά μπορεί να είναι επικίνδυνη. Ο ιδρυτής του Chemsex Harm Reduction, Jona Tanguay, εξηγεί ότι η ανάμειξή τους με φάρμακα όπως τα διεγερτικά, συμπεριλαμβανομένου του MDMA και της κοκαΐνης μπορεί να εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους.

Πηγή: Dazed  | Κεντρική φωτογραφία θέματος: Hulu | Normal People |

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024