«Καίει» χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων η εφαρμογή των μέτρων πυροπροστασίας εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων. Συνήγορος του Πολίτη και ΠΟΜΙΔΑ μιλούν για άδικο μέτρο, που μετακυλίει την κρατική ευθύνη στους πολίτες, επισημαίνοντας τα προβλήματα και τις ευθύνες των δημόσιων αρχών.

Σε κείμενο με παρατηρήσεις που απέστειλε στον υπουργό ΠΕΝ, Θόδωρο Σκυλακάκη, ο Συνήγορος του Πολίτη μιλά για «υπέρμετρο οικονομικό κόστος» που θα κληθούν να καταβάλουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων.

Σύμφωνα με τον ΣτΠ, «το πλήθος των πολιτών που θα αναγκαστούν να συμμορφωθούν με αυτά τα μέτρα είναι εξαιρετικά μεγάλο, γιατί η εν λόγω ΚΥΑ θεσπίζει οριζόντιες διατάξεις – με μόνη παράμετρο μερικής διαφοροποίησης των υποχρεωτικών εργασιών την κλίμακα επικινδυνότητας του ακινήτου – που αφορούν τόσο τα ακίνητα εντός, όσο και τα ακίνητα εκτός σχεδίου, τα ακίνητα μόνιμης ή εξοχικής κατοικίας, όπως και τα ακίνητα οποιασδήποτε χρονολογίας κατασκευής, όσα και αυτά που πρόκειται να ανεγερθούν».

Οι ευθύνες του κράτους στο κείμενο με τις παρατηρήσεις του Συνήγορου του Πολίτη

Στρέφεται, μεταξύ άλλων, στις ευθύνες του κράτους, καθώς όπως επισημαίνει «μέχρι σήμερα επιτρέπει την εκτός σχεδίου δόμηση, χωρίς να έχει προηγηθεί συγκεκριμένος χωροταξικός σχεδιασμός, χωρίς να έχει επιλύσει τα ζητήματα των κοινόχρηστων οδών σε συνάρτηση με την οικοδομησιμότητα των γηπέδων κλπ., ενώ, έχει κρίνει ως ανεκτά και τα μορφώματα οικισμών εντός δασών και δασικών εκτάσεων, με τις αντίστοιχες διατάξεις για τις οικιστικές πυκνώσεις. Πολλώ δε μάλλον παραμένουν ακίνητα εντός δασικών και αναδασωτέων εκτάσεων τα οποία, εάν και έχουν κριθεί ως τελεσιδίκως αυθαίρετα, δεν κατεδαφίζονται».

Συμπερασματικά εκτιμά ότι «τα μέτρα, τα οποία ήδη ισχύουν με τις πυροσβεστικές διατάξεις, είναι πλήρη και επαρκή τόσο για την πυροπροστασία του περιβάλλοντος όσο και των ακινήτων».

Παράπονα από ΠΟΜΙΔΑ και διευκρινίσεις από τον υπουργό ΠΕΝ

Ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ (Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων), Στράτος Παραδιάς, επισήμανε (ΕΡΤ) ότι τα μεγάλα προβλήματα θα αντιμετωπίσουν όλοι όσοι έχουν ακίνητα μέσα σε δασικές περιοχές, διότι «οι υποχρεώσεις που επιβάλλονται στους ιδιοκτήτες είναι πέρα από κάθε δυνατότητα συμμόρφωσης», σημειώνοντας ότι πάρα πολλοί από αυτούς που έχουν παλιά σπίτια, θα πρέπει να τα γκρεμίσουν και να ξαναχτίσουν από την αρχή. «Είναι τόσες οι προϋποθέσεις που επιβάλλονται, Είναι αδύνατον να γίνουν, να υλοποιηθούν. Το κόστος είναι τεράστιο», σημείωσε.

Ο κανονισμός πυροπροστασίας είναι από πέρυσι το Μάιο και αφορά όσους έχουν σπίτια μέσα σε δάσος ή και σε απόσταση 300 μέτρων από τα όρια της δασικής έκτασης, διευκρίνισε (ΣΚΑΪ 100,3) ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Εξήγησε ότι «οι ιδιοκτήτες που έχουν σπίτια στα δάση θα πρέπει να καταθέσουν το πιστοποιητικό πυροπροστασίας υπογεγραμμένο από ένα ειδικό επιστήμονα και το κόστος να ξεκινάει από 150 ευρώ». Τόνισε το πιστοποιητικό θα είναι άπαξ.

Ανέφερε ότι ειδικά για φέτος οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να κάνουν τις εργασίες για το κλάδεμα και να γνωρίζουν το σχέδιο εκκένωσης σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Σύμφωνα με τον κανονισμό το πιστοποιητικό πυροπροστασίας θα πρέπει να κατατεθεί μέχρι 21 Ιουνίου, ενώ παράλληλα είναι σε ισχύ η πλατφόρμα του υπουργείου πολιτικής προστασίας για τα ακαθάριστα οικόπεδα εντός και εκτός σχεδίου και η προθεσμία είναι μέχρι 30 Ιουνίου.