Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o

Δήμος Κουμπούρης: Οι φασίστες και οι ακροδεξιοί είναι τα μαντρόσκυλα του συστήματος

«ΚΚΕ γιατί είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να αντιπαλέψει την ΕΕ» τονίζει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Δήμος Κουμπούρης.

Δήμος Κουμπούρης. Υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΚΚΕ. Βιομηχανικός εργάτης, συνδικαλιστής, μετά βουλευτής για δύο θητείες με το ΚΚΕ. Συνταξιούχος αλλά ακόμα ενεργός. Αποδεικνύει στην πράξη ότι οι «απόμαχοι της δουλειάς» δεν είναι και απόμαχοι του αγώνα. Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων του ΙΚΑ & Επικουρικών Ταμείων Μισθωτών Ελλάδας και Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας των Συνταξιούχων.

Για τον Δήμο Κουμπούρη οι συνταξιούχοι άλλωστε πρέπει να αγωνιστούν για να διασφαλίσουν μία ζωή «με αξιοπρέπεια». Τις συντάξεις τους που όπως λέει δεν τις χρωστάνε σε κανένα τραπεζίτη, αφού τις πλήρωσαν «με το αίμα της ζωής τους».

Βρεθήκαμε στην Ελευσίνα την πόλη που δούλεψε, δραστηριοποιήθηκε και εξακολουθεί να ζει ο Δήμος Κουμπούρης.  Μία πόλη με ανεπτυγμένη βιομηχανική παραγωγή και μία πόλη με μεγάλο εργατικό δυναμικό. Μία πόλη που όπως επισημαίνει ήταν από τα πρώτα θύματα της «ευρωπαϊκής ενοποίησης» και πιο συγκεκριμένα από την εποχή της ΕΟΚ.

Όπως λέει καμία απόφαση της ΕΕ δεν ήταν υπέρ των εργαζομένων, αφού όλες οι αναδιαρθρώσεις που έγιναν, όλες οι αποφάσεις που πάρθηκαν έβλαψαν τους εργαζόμενους.

Η ΕΕ δεν είναι Ευρώπη των λαών. Είναι μια Ένωση του μεγάλου κεφαλαίου ενάντια στους λαούς της Ευρώπης

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ  Δήμος Κουμπούρης με την δημοσιογράφο του in Αλεξάνδρα Φωτάκη

Για το ΚΚΕ στο Ευρωκοινοβούλιο: Η μοναδική δύναμη που μπορεί να αντιπαλέψει την ΕΕ του κεφαλαίου

«Το ΚΚΕ απ την αρχή αντιτάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στον χαρακτήρα της, στους στόχους της και την προοπτική της από τη δεκαετία του ’80 στην ΕΟΚ και στη συνέχεια στην ΕΕ. Και δικαιώθηκε για όλα αυτά, για τις προβλέψεις του, για τις θέσεις του. Γιατί αποδείχτηκε ότι η Ευρώπη δεν είναι Ευρώπη των λαών. Είναι μια ένωση του μεγάλου κεφαλαίου ενάντια στους λαούς της Ευρώπης και φυσικά οι κυβερνήσεις που την υπηρετούν ενάντια στους λαούς κάθε χώρας».

Όπως λέει το ΚΚΕ «είναι η μοναδική δύναμη που μπορεί να αντιπαλέψει την Ευρωπαϊκή Ένωση και μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και μέσα από το Ελληνικό Κοινοβούλιο και φυσικά πολύ περισσότερο στους αγώνες του λαού και των εργαζομένων που πρέπει να δυναμώσουν με ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα».

Για την ταύτιση της δυσαρέσκειας στην ΕΕ με την ακροδεξιά: Ανιστόρητο και προκλητικό

«Οι φασίστες και οι ακροδεξιοί είναι τα μαντρόσκυλα του συστήματος. Είναι τα κόμματα εκείνα που στηρίζονται και τα στηρίζει ο καπιταλισμός για να συνεχίζει με μεγαλύτερη ακόμα την εκμετάλλευση απέναντι στους εργαζόμενους» τονίζει.

Όπως επισημαίνει δε τα κόμματα αυτά «έχουν ψηφίσει και δεν έχουν καμία διαφωνία σε όλα τα ζητήματα που έχουν τσακίσει τα λαϊκά, τα εργατικά λαϊκά δικαιώματα».

Τα κόμματα του ακροδεξιού δήθεν ευρωσκεπτικισμού, όπως λέει «θέλουν να αποπροσανατολίσουν τον λαό και τους εργαζόμενους».

Όσον αφορά την προσπάθεια ταύτισης όσων ασκούν κριτική στην ΕΕ με τις ακροδεξιές δυνάμεις τονίζει ότι είναι και ανιστόρητο και προκλητικό να ταυτίζεις αυτούς που παλεύουν για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, αυτούς που θέλουν να υπηρετήσουν μια κοινωνία και να δημιουργήσουν μια κοινωνία η οποία θα καταργήσει ουσιαστικά την ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής, θα κοινωνικοποιήσει την παραγωγή με τους φασίστες που θέλουν ακριβώς το αντίθετο και μάλιστα με ακραίο τρόπο.

«Έφτασαν στο σημείο δηλαδή να ταυτίζουν τους φασίστες που σκότωσαν, εκτέλεσαν, δολοφόνησαν τους 200 της Καισαριανής με τους κομμουνιστές που τους αντιπάλευαν και γι’ αυτό τον λόγο ακριβώς τους εκτέλεσαν».

Για το «έξω από την ΕΕ»: Οι λαοί να συνειδητοποιήσουν ότι μπορούν να χτίσουν μια καινούργια κοινωνία

«Ο καπιταλισμός δεν μπορεί να είναι το τέλος της ανθρωπότητας» όπως υπογραμμίζει και σημειώνει οι λαοί της Ευρώπης και ο ελληνικός λαός πρέπει να παλέψουν όχι μόνο για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων μέσα στον καπιταλισμό αλλά να συνειδητοποιήσουν και την ανάγκη ότι μπορούν να χτίσουν μια καινούργια κοινωνία.

Για την Ελευσίνα: Από τις πρώτες πόλεις που «πληρωσαν» τις αποφάσεις της ΕΕ

Υπενθυμίζει ότι η Ελευσίνα ήταν από τις πρώτες πόλεις της Ελλάδας που «πλήρωσαν» τις ευρωπαϊκές αποφάσεις.

«Οι νέοι μπορεί να μην το ξέρουν ότι εδώ, σ’ αυτή την περιοχή που είναι η πιο ανεπτυγμένη βιομηχανική παραγωγή στην πατρίδα μας, πήρε απόφαση τότε το ευρωπαϊκό Καρτέλ Άνθρακα Χάλυβα που ήταν προπομπός της ΕΟΚ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να κλείσουν δύο υψικάμινους» με αποτέλεσμα όπως λέει να χάσουν τη δουλειά τους 1.400 εργαζόμενοι. Για να προσθέσει τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά που συρρικνώθηκαν με αποφάσεις της ΕΕ και άλλες επιχειρήσεις.Το κόστος όπως λέει το πλήρωσαν οι εργαζόμενοι.

Για τις αποφάσεις της ΕΕ: Καμία υπέρ των εργαζομένων

Τονίζει ότι καμία απόφαση της ΕΕ ιδιαίτερα μετά τις ανατροπές στις χώρες του υπαρκτού σοσιαλισμού δεν ήταν υπέρ των εργαζομένων. Αντίθετα  η επίθεση άρχισε με μεγαλύτερη οξύτητα γιατί άλλαξε ο συσχετισμός δυνάμεων σε βάρος των λαών. «Συρρικνώθηκαν τα δικαιώματα του εργαζόμενου λαού και συρρικνώνονται. Και ιδιαίτερα την περίοδο της κρίσης κατακρεουργήθηκαν».

 Η Ρωσία του Πούτιν είναι μια δύναμη σε ιμπεριαλιστική και αυταρχική κατεύθυνση και πολλές φορές είναι αυταπάτη να πιστεύουν ορισμένοι και το καλλιεργούν ότι είναι συνέχεια της Σοβιετικής Ένωσης. Έλεος!

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ κ. Δήμος Κουμπούρης με την δημοσιογράφο του in κ. Αλεξάνδρα Φωτάκη την ώρα της συνέντευξης

Για τους συνταξιούχους: Απόμαχοι της δουλειάς, όχι του αγώνα

«Οι συνταξιούχοι που είναι απόμαχοι της δουλειάς δεν είναι απόμαχοι του αγώνα» υπογραμμίζει. «Πρέπει να αγωνιστούν για να διασφαλίσουν και να εξασφαλίσουν μια ζωή με αξιοπρέπεια», για τις συντάξεις για τις οποίες πλήρωναν μία ζωή και «δεν τις χρωστάνε, σε κανένα τραπεζίτη», τις πλήρωσαν «με το αίμα της ζωής τους πλήρωσαν ό, τι ήταν να πάρουν για να ζήσουν καλύτερα στην υγεία».

Χαρακτηρίζει το δημογραφικό ως ένα πρόβλημα που δημιουργεί ο καπιταλισμός, αφού η νέα γενιά δεν έχει τα κίνητρα για να κάνει παιδιά, ενώ την ίδια στιγμή όπως λέει χρησιμοποιούν ως πρόσχημα την αύξηση του προσδόκιμου ζωής, για να αυξήσουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και μειώνοντας τις συντάξιμες αποδοχές.

Για ακρίβεια, χαμηλούς μισθούς και συντάξεις: Φταίει η ανάπτυξη τους

«Ο πλούτος δεν προέρχεται από τον ουρανό, ούτε το χρήμα», αυτός που εργάζεται στην παραγωγική διαδικασία είναι η πηγή κάθε δημιουργίας. «Παράγει λοιπόν προϊόν, που νοικιάζει φτηνά την εργατική του δύναμη» αναφέρει για να προσθέσει «αφού οι μισθοί μειώνονται, τα μεροκάματα μειώνονται, οι συντάξεις μειώνονται, τα δικαιώματα του εργαζόμενου μειώνονται. Γιατί υπάρχει ακρίβεια; Γιατί γίνεται μια τεράστια κατανομή πλούτου».

«Η ανάπτυξη αυτή είναι η ανάπτυξη που δημιουργεί όλα τα προβλήματα στην κοινωνία της ακρίβειας, της φτώχειας, της ανεργίας και όλα τα άλλα που είπατε, τα οποία είναι φανερά πια σήμερα» υπογραμμίζει.

Για τη δημοσκοπική κυριαρχία της ΝΔ: Ο εργαζόμενος λαός θα πρέπει να τους καταδικάσει

Όπως λέει, ο εργαζόμενος λαός «θα πρέπει να τους καταδικάσει, όχι να τους στηρίξει. Θα πρέπει να στηρίξει το ΚΚΕ. Γιατί είναι μια δύναμη που από την αρχή έχει παλέψει όλα τα χρόνια. Δεν έβαλε ποτέ νερό στο κρασί του για τους αγώνες των εργαζομένων, δεν έβαλε ποτέ νερό στο κρασί του για την ταξική πάλη, δεν έβαλε ποτέ νερό στο κρασί του για την οικοδόμηση μιας κοινωνίας με μια προοπτική που θα καταργεί την εκμετάλλευση».

Από τις 900 περίπου παρεμβάσεις που έχουν κάνει οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, όπως σημειώνει «μάθαμε πράγματα τα οποία δεν θα τα μαθαίναμε ποτέ». Τονίζει ότι δεν υπάρχει λαϊκό εργατικό πρόβλημα που να μην είναι μπροστά το ΚΚΕ και αυτός ο αγώνας έχει αποτέλεσμα. «Γι αυτόν το λόγο πρέπει να στηριχτεί με κριτήριο ψήφου».

Για το ρόλο του Ευρωκοινοβουλίου: Δημιουργεί αυταπάτες

«Ο ρόλος του είναι να δημιουργεί μία αίσθηση, ας πούμε, εκπροσώπησης», αναφέρει. Και σημειώνει ότι συμβάλλει τα μέγιστα στο να περάσουν οι αποφάσεις εκείνες που είναι ενάντια στα εργατικά λαϊκά δικαιώματα. Όπως λέει «παίζει ένα σημαντικό ρόλο στο να δημιουργεί αυταπάτες» για να επισημάνει πως οι δυνάμεις που θέλουν να δώσουν μία άλλη προοπτική δεν έχουν μεγάλα ποσοστά.

Για το ΝΑΤΟ: Ομπρέλα προστασίας για τα συμφέροντα των μεγάλων ιμπεριαλιστών

Το ΝΑΤΟ δεν είναι όπως λέει ομπρέλα προστασίας, αλλά είναι «η δύναμη εκείνη που δημιουργεί προκλήσεις και προϋποθέσεις για τα συμφέροντα, η πιο επικίνδυνη δύναμη που υπάρχει σήμερα στην κοινωνία». «Είναι ομπρέλα προστασίας για τα συμφέροντα των μεγάλων ιμπεριαλιστών. Τι σχέση έχουν οι λαοί με τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών; Τι σχέση έχουν οι εργαζόμενοι με τα συμφέροντα;»

Για τον πόλεμο στην Ουκρανία: Δεν υπάρχει δίκαιο στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους

Ξεκαθαρίζει ότι «δεν υπάρχει δίκαιο στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους» και στο ερώτημα αν η Ρωσία του Πούτιν είναι μία ιμπεριαλιστική αυταρχική δύναμη απαντά πως είναι «όπως είναι και οι άλλες με τα δικά της χαρακτηριστικά. Είναι μια δύναμη σε αυτή ακριβώς την κατεύθυνση σήμερα και πολλές φορές είναι αυταπάτη να πιστεύουν ορισμένοι και το καλλιεργούν ότι είναι συνέχεια της Σοβιετικής Ένωσης. Έλεος».

Για τον πόλεμο στη Γάζα: Μια βαρβαρότητα που δεν έχει προηγούμενο

«Ο πόλεμος της Γάζας, ο πόλεμος στην Παλαιστίνη είναι μια ιστορία. Και η ιστορία είναι ότι το Ισραήλ, είναι ένα δολοφονικό κράτος. Και να μην μπερδεύουμε το λαό του Ισραήλ με τις κυβερνήσεις και με το κράτος, που είναι μια διαφορετική έννοια» σημειώνει. Επισημαίνει ότι η Παλαιστίνη είναι υπό κατοχή από τη δεκαετία του ’40 και τονίζει «έχουμε μια γενοκτονία, μια βαρβαρότητα που δεν έχει προηγούμενο. Και οι λαοί εδώ πρέπει να ξεσηκωθούν».

Για τα ελληνοτουρκικά: Το ζήτημα είναι τι συζητάνε πίσω από τις πόρτες

Χαρακτηρίζει την Τουρκία το αγαπημένο παιδί των ιμπεριαλιστών, μία χώρα που όπως λέει παίζει ένα σημαντικό ρόλο και χαίρει στήριξης. Υπενθυμίζει και τη στήριξη του ΝΑΤΟ στην Άγκυρα επισημαίνοντας ότι ποτέ η Τουρκία δεν έβγαλε από τη μέση τις διεκδικήσεις της σε βάρος της Ελλάδας. Επισημαίνει ότι επιχειρείται να διαμορφωθεί ένα κλίμα κατά καιρούς, ωστόσο οι αιτίες που έχουν προκαλέσει τις εντάσεις παραμένουν και έχουν τη στήριξη των ιμπεραλιστικών δυνάμεων. «Το ζήτημα είναι τι συζητάνε πίσω από τις πόρτες, στην πραγματικότητα, τι ήταν, τι συζήτησαν και τι συζητάνε.

Ο Μητσοτάκης στην προκειμένη περίπτωση και ο Ερντογάν συζητάνε για το πώς θα λύσουν τα προβλήματα της οριοθέτησης των συμφερόντων των μεγάλων επιχειρήσεων επιχειρηματικών ομίλων στο Αιγαίο που εποφθαλμιούν για τον πλούτο αυτής της περιοχής». Πρόκειται όπως λέει για παραχωρήσεις για «διαμοιρασμό του Αιγαίου με βάση τα συμφέροντα των πολυεθνικών, των επιχειρηματικών ομίλων και των επιδιώξεων τους».

Και συμπληρώνει «στο όνομα της ηρεμίας γίνονται όλα. Ηρεμία υπήρχε και στην Κύπρο κατά μια έννοια εκείνη την περίοδο. Και ξαφνικά είδαμε τι έγινε με την εισβολή της Τουρκίας, πάλι με τη στήριξη του ΝΑΤΟ. Δεν υπάρχει ηρεμία».

Ο Δήμος Κουμπούρης απαντάει σε γρήγορες ερωτήσεις

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024