Ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια με σπουδές στο Πάντειο και το Πανεπιστήμιο Αθηνών, η Έλενα-Όλγα Χρηστίδη έχει εργαστεί για πολλά χρόνια με επιζήσασες έμφυλης βίας και με πρόσφυγες, εστιάζοντας στην ψυχοκοινωνική στήριξη και στην αντιμετώπιση των αποκλεισμών και του στίγματος σε μειονοτικούς πληθυσμούς.

Πολιτικοποιημένη από τα φοιτητικά της χρόνια και με συμμετοχή στο φοιτητικό κίνημα της περιόδου 2006-2007 για την υπεράσπιση του άρθρου 16 του Συντάγματος, είναι, όπως υπογραμμίζει η ίδια, υπερήφανα μέλος της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας και ενεργό μέλος του φεμινιστικού και ΛΟΑΤΚΙ+ κινήματος, παρότι δεν της αρέσει ο όρος «ακτιβίστρια».

Στις φετινές ευρωεκλογές κάνει το πέρασμα από τα κινήματα προς την κεντρική πολιτική, θεωρώντας, όμως, ότι πρόκειται για συνέχεια και όχι για τομή και επιμένοντας ότι η Νέα Αριστερά είναι στο δρόμο για να φέρει κάτι νέο στην πολιτική και την Αριστερά, την ώρα που κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι υιοθετεί και οικειοποιείται μια δεξιά συνθηματολογία.

Παράλληλα, ασκεί σκληρή κριτική στην κυβέρνηση της ΝΔ και για τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και για τα ζητήματα που αφορούν τη δημοκρατία, ενώ θεωρεί τελικά ελλειμματικό τον τρόπο που προωθήθηκε η θεσμοθέτηση του γάμου για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Παρότι ξεκαθαρίζει ότι η ίδια δεν ήταν στον ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζει τα θετικά που έγιναν ως προς τη διακυβέρνηση αλλά ασκεί και κριτική στην ατολμία που έδειξε σε άλλα πεδία.

Στο Ευρωκοινοβούλιο πρέπει να δοθεί μάχη ενάντια στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές – Στο ζήτημα της γενοκτονίας στην Παλαιστίνη η ΕΕ είναι συνένοχη

Η υποψήφια ευρωβουλεύτρια με τη Νέα Αριστερά Έλενα-Όλγα Χρηστίδη με τον δημοσιογράφο του in Παναγιώτη Σωτήρη

Για τη Νέα Αριστερά: Είναι εν κινήσει για κάτι νέο – Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μια αριστερή δύναμη

Η Έλενα-Όλγα Χρηστίδη δεν θεωρεί ότι η Νέα Αριστερά είναι απλώς η διεκδίκηση ενός «αυθεντικού ΣΥΡΙΖΑ», άλλωστε όπως ξεκαθαρίζει δεν θα ήθελε κιόλας να δει «αυτούσιο στην Αριστερά» τον ΣΥΡΙΖΑ όπως εξελίχτηκε. Αντιθέτως θεωρεί ότι η Νέα Αριστερά κινείται προς κάτι νέο αλλά έχει ανάγκη μεγαλύτερου ανοίγματος και μεγαλύτερης κοινωνικής γείωσης. Θεωρεί, πάντως ότι χρειάζεται αυτοκριτική και εκτιμά ότι ως ένα βαθμό αυτό γίνεται μέσα από τις πιο σαφείς ιδεολογικές θέσεις που έχει η Νέα Αριστερά.

Η υποψήφια ευρωβουλεύτρια της Νέας Αριστεράς είναι ιδιαίτερα αυστηρή απέναντι στον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρεί ότι βρίσκεται σε παρακμή και ότι είναι μια «δύναμη ιδιαίτερα διαβρωτική για όλη την Αριστερά».

Για την αντιπολίτευση: έχει αδυναμία να αρθρώσει ουσιαστικό προγραμματικό λόγο που θα πείσει

Ως προς το γιατί δεν φαίνεται να αποτυπώνεται η δυνατότητα μιας ανατροπής του σημερινού πολιτικού συσχετισμού στις επερχόμενες εκλογές, η Έλενα-Όλγα Χρηστίδη πιστεύει ότι αυτό οφείλεται αφενός στον τρόπο που η Νέα Δημοκρατία έχει γύρω της έναν πυρήνα ομάδων και συμφερόντων που εξυπηρέτησε, αφετέρου στην αδυναμία της αντιπολίτευσης να αρθρώσει ένα ουσιαστικό προγραμματικό λόγο με αποτέλεσμα να καταλήγει σε ένα θολό κοινωνικό και πολιτικό μήνυμα που τελικά ενισχύει τη θέση της Νέας Δημοκρατίας.

Για την Αριστερά: χρειαζόμαστε μεγαλύτερη γενναιότητα  – Ο ΣΥΡΙΖΑ οικειοποιείται δεξιά συνθηματολογία»

Η Έλενα-Όλγα Χρηστίδη θεωρεί ότι η εμπειρία της κυβερνητικής διαχείρισης του ΣΥΡΙΖΑ απαιτεί αφενός την υπεράσπιση των βημάτων που έγιναν αλλά και την αυτοκριτική για τα λάθη.

Ως προς το εάν η Νέα Αριστερά είναι μια δύναμη που θέλει να κυβερνήσει, η Έλενα-Όλγα Χρηστίδη ξεκαθαρίζει ότι διεκδικεί να έχει προγραμματικό λόγο και μία εναλλακτική πρόταση χωρίς όμως να συμπεριφέρεται σαν μια δύναμη που θα κυβερνήσει αύριο. Και αυτό γιατί επιμένει ότι αυτό που λείπει είναι μια «σαφής αριστερή φωνή», την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ οικειοποιείται μια δεξιά συνθηματολογία του τύπου «Πατρίς – θρησκεία – οικογένεια».

Σημειώνει παράλληλα ότι χωρίς μια προγραμματική βάση δεν μπορεί να γίνει συζήτηση για ένα μέτωπο των δυνάμεων της αντιπολίτευσης.

Για την Έλενα-Όλγα Χρηστίδη χρειάζονται φωνές στο Ευρωκοινοβούλιο που να βοηθήσουν ώστε να μην αναπαράγονται νεοφιλελεύθερες πολιτικές και να γίνει η πράσινη μετάβαση με έναν τρόπο κοινωνικά δίκαιο. Την ίδια στιγμή επισημαίνει ότι «το ζήτημα της γενοκτονίας στην Παλαιστίνη και της αναγνώρισης του Παλαιστινιακού Κράτους είναι ένα ζήτημα στο οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι συνένοχη» και χρειάζεται μάχη στο Ευρωκοινοβούλιο για το ζήτημα της ειρήνης.

Για τα ψηφίσματα του Ευρωκοινοβουλίου: Υπάρχει έλλειμμα δημοκρατίας

Με αφορμή τα ψηφίσματα του Ευρωκοινοβουλίου που είναι ιδιαίτερα επικριτικά για τη χώρα μας στα ζητήματα του κράτους δικαίου και της ελευθερίας του Τύπου, η υποψήφια ευρωβουλεύτρια με την Νέα Αριστερά, σημειώνει ότι υπάρχει ένα πραγματικό έλλειμμα δημοκρατίας στη χώρα μας, ενώ επισημαίνει ότι η υπόθεση των υποκλοπών αποτελεί ένα γιγαντιαίο σκάνδαλο που «θα το βρούμε μπροστά  μας».

Για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών: Εργαλειακά τον θεσμοθέτησε η ΝΔ – Λάθος που δεν το έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ

Ως προς τη θεσμοθέτηση του γάμου για τα ομόφυλα ζευγάρια η Έλενα-Όλγα Χρηστίδη επισημαίνει ότι ήρθε με τρόπο ελλειμματικό, καθώς δημιουργεί διακρίσεις σε πολλαπλά επίπεδα, αντί να τις αντιμετωπίσει οριζόντια, ενώ εκτιμά ότι έγινε με τρόπο εργαλειακό καθώς η κυβέρνηση πιεζόταν σε ένα θέμα που ήταν κομβικό για το ευρωπαϊκό προφίλ της χώρας. Γι’ αυτό και έδωσε ιδεολογική μάχη, ενώ αποτυπώθηκε και η δυσκαμψία των βουλευτών της ΝΔ σε τέτοια θέματα.

Παρότι θεωρεί σημαντικό βήμα τη θέσπιση του συμφώνου συμβίωσης το 2015, η Έλενα-Όλγα Χρηστίδη εκτιμά ότι ήταν λάθος του ΣΥΡΙΖΑ που δεν προχώρησε και στην αναγνώριση του γάμου και επέδειξε ατολμία. Σημειώνει μάλιστα ότι η επιχειρηματολογία του Αλέξη Τσίπρα ως προς αυτό το 2017 ήταν συντηρητική καθώς είχε υποστηρίξει ότι «η επιστήμη δεν έχει καταλήξει», κάτι που για την ίδια «δεν είναι αληθές».

Η Έλενα-Όλγα Χρηστίδη θεωρεί ότι  μπορεί να γίνονται βήματα προς τα εμπρός σε ζητήματα που αφορούν τις έμφυλες ταυτότητες, τις διακρίσεις, τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, όμως χρειάζεται να δοθούν και οι ιδεολογικές μάχες πάνω σε αυτά τα ζητήματα γιατί διαφορετικά συσπειρώνονται οι αντιδραστικές φωνές και ενισχύονται.

Παραδέχεται, όμως, ότι χρειάζεται να δούμε πώς οι πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και οι πιο αποκλεισμένες δεν θα πιστεύουν ότι βρίσκουν την απάντηση στις φωνές της ακροδεξιάς, όπως φάνηκε και από το γεγονός ότι στην επίθεση του όχλου σε δυο τρανς άτομα στην Πλατεία Αριστοτέλους συμμετείχαν και παιδιά από τις πιο φτωχές οικογένειες αλλά και παιδιά μεταναστών.

Για το ζήτημα με τη Βόρεια Μακεδονία: Η ΝΔ είναι συνένοχη με τις εθνικιστικές φωνές στη γειτονική χώρα

Ως προς το ζήτημα που έχει προκύψει με τη νέα πολιτική κατάσταση στη Βόρεια Μακεδονία, η υποψήφια ευρωβουλεύτρια της Νέας Αριστεράς επιμένει ότι είναι αποτέλεσμα της στάσης της Νέας Δημοκρατία που δεν ενδιαφέρθηκε να κυρώσει τα πρωτόκολλα της συμφωνίας με τη Βόρεια Μακεδονία και να προχωρήσει τον διάλογο, κάτι που την καθιστά συνένοχη με τις εθνικιστικές φωνές στη γειτονική χώρα.

Γι’ αυτό και πιστεύει ότι υπάρχει μια συνολικότερη εργαλειοποίηση των εθνικών θεμάτων που φάνηκε κατά τη γνώμη της και από την επιλογή να ενταχθεί στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας ο Φρέντι Μπελέρης, μια «ξεκάθαρα ακροδεξιά παρουσία», σε μια προσπάθεια να ενισχύει εθνικιστικά αντανακλαστικά και να περιορίσει τις διαρροές ψήφων προς τα δεξιά.

Για τη δική της παρουσία: Ήμουν από 18 χρονών πολιτικά ενεργή στα κινήματα – δεν μου αρέσει ο όρος «ακτιβίστρια»

Στην Έλενα-Όλγα Χρηστίδη δεν αρέσει πολύ ο όρος «ακτιβίστρια» προτιμά να λέει ότι είναι «μέλος του φεμινιστικού κινήματος». Θεωρεί ότι ανάμεσα στην τωρινή της υποψηφιότητα και τη δράση της στα κινήματα από όταν ήταν 18 ετών υπάρχει συνέχεια και όχι τομή. Δηλώνει ότι πάντοτε ήταν στο χώρο της Αριστεράς αν και όχι κομματικά οργανωμένη και επιμένει στην ανάγκη συλλογικών αγώνων «για αυτά που πιστεύουμε και για αυτά για τα οποία νιώθουμε αυτοπεποίθηση να υποστηρίξουμε».

Ως προς την ίδια την παρουσία στο Ευρωκοινοβούλιο η Έλενα-Όλγα Χρηστίδη επιμένει ότι το ζήτημα δεν είναι απλώς η παρουσία κάποιων προσωπικοτήτων αλλά το εάν συλλογικά θα ενισχυθεί η Αριστερά, που να έχει μια σαφή πολιτική τοποθέτηση και αυτό σημαίνει να ενισχυθεί και με γνωστές φωνές και με νέες φωνές.

Η Ελενα – Ολγα Χρηστίδη απαντά σε γρήγορες ερωτήσεις