Παρασκευή 16 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Γιατί δεν πρέπει να συγκρίνουμε τους σκύλους μεταξύ τους

Γιατί δεν πρέπει να συγκρίνουμε τους σκύλους μεταξύ τους

Κάθε σκύλος έχει τα δικά του χαρακτηριστικά γνωρίσματα. Είναι λάθος να συγκρίνουμε δύο σκύλους. Μάθετε τις αιτίες

Μπορεί να ανήκουν στο ίδιο είδος, όμως κάθε σκύλος έχει το δικό του ταμπεραμέντο. Έτσι, δεν πρέπει να μπαίνουμε στη διαδικασία να συγκρίνουμε τους σκύλους ως παρόμοιους.
Και ο λόγος είναι ότι ο χαρακτήρας του, όπως και του ανθρώπου, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.

«Δεν είναι λίγες οι φορές που οι κηδεμόνες συγκρίνουν τον σκύλο τους με άλλα σκυλιά. «Το δικό μου τραβάει το λουρί του, το δικό μου γαυγίζει».

Η σύγκριση δεν είναι μόνο άτοπη, αλλά και μπορεί να καταπιέσουμε τον σκύλο μας να παρουσιάσει μια νέα συμπεριφορά», επισημαίνει ο επαγγελματίας εκπαιδευτής σκύλων και σύμβουλος συμπεριφοράς, Γιώργος Κυριακού.

Αν είμαστε συνεπείς απέναντι στον σκύλο, νιώθει ασφάλεια. Αν όχι, έχουμε έναν σκύλο με ανασφάλειες

Θα πρέπει να δουλεύουμε καθημερινά με τον σκύλο μας, για να βελτιώνουμε τη σχέση μας καθώς μεγαλώνει και αλλάζει

Η συμπεριφορά του σκύλου μας, όπως εξηγεί, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, οι οποίοι τον κάνουν μοναδικό. Όπως μοναδικός είναι και κάθε άνθρωπος.

Οι παράγοντες που επηρεάζουν τη συμπεριφορά του σκύλου

Πολύ μεγάλο ρόλο για τις συμπεριφορές του, σίγουρα, παίζει το DNA, σύμφωνα με τον εκπαιδευτή, και δεν έχουμε πολλά περιθώρια να επέμβουμε. Δεν μπορούμε να εξαλείψουμετο ένστικτο ενός κυνηγόσκυλου, ή το ένστικτο της προστασίας ενός σκύλου φύλαξης.

«Εάν το γενικεύσουμε, μπορούμε να διακρίνουμε σκυλούς που είναι περισσότερο δραστήριοι από κάποιους άλλους, ή πιο νωχελικοί, με κάποιες ιδιαιτερότητες. Όπως να μην τους αρέσουν τα πολλά χάδια ή οι μεγάλες βόλτες», αναφέρει ο κ. Κυριακού.

Άλλος παράγοντας που επηρεάζει την ψυχολογία του σκύλου, σύμφωνα με τον κ. Κυριακού, είναι το περιβάλλον που έχει μεγαλώσει. Ιδίως οι εμπειρίες που έχει βιώσει τους πρώτους τρεις τέσσερις μήνες της ζωής του. Αλλά και τα βιώματα που θα αποκτήσει, και το περιβάλλον όπου θα ζήσει αργότερα, παίζουν καθοριστικό ρόλο για τη συμπεριφορά του.

«Αν, για παράδειγμα, ένα Τζακ Ράσελ, που έχει υψηλή ενεργητικότητα, ζει σε διαμέρισμα και δεν εκτονώνεται επαρκώς, το πιθανότερο είναι να παρουσιάσει νευρικότητα. Να κάνει ζημιές και, εντέλει, να είναι ενοχλητικό», αναφέρει ο κ. Κυριακού.

Τα αδεσποτάκια και οι ευαισθησίες τους

Υπάρχουν πολλοί σκύλοι που έχουν ζήσει σε εχθρικό περιβάλλον: τα αδέσποτα. Μπορεί να έχουν κινδυνέψει από αυτοκίνητα, όπως λέει ο κ. Κυριακού, να έχουν κακοποιηθεί. Να έχουν πεινάσει, διψάσει και να έχουν ζήσει, ποιος ξέρει τι άλλο.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, σύμφωνα με τον ειδικό, οι σκύλοι δεν έχουν αναπτύξει σταθερό και ισορροπημένο χαρακτήρα. Μπορεί να εκδηλώνουν φοβίες, επιφυλακτικότητα και, σε κάποιες περιπτώσεις, επιθετικότητα.

Η διάπλαση του χαρακτήρα ενός σκύλου επηρεάζεται από τον χαρακτήρα του κηδεμόνα του

«Μεγάλο ρόλο στη διαμόρφωση του χαρακτήρα ενός σκύλου παίζουν οι δικές μας ιδιαιτερότητες. Αν είμαστε συνεπείς απέναντι στον σκύλο, νιώθει ασφάλεια. Αν όχι, έχουμε έναν σκύλο με ανασφάλειες.

Ένας νευρικός άνθρωπος που φέρεται απότομα και απρόβλεπτα στον σκύλο του, θα δημιουργήσει έναν ανισόρροπο και νευρικό σκύλο.

Ένας τιμωρός άνθρωπος θα δημιουργήσει έναν φοβισμένο, κλειστό στον εαυτό του σκύλο, ή θα εκδηλώσει επιθετική συμπεριφορά.

Ένας άνθρωπος που δεν βάζει όρια στον σκύλο του, θα έχει έναν κακομαθημένο και ανεξέλεγκτο σκύλο», διευκρινίζει ο κ. Κυριακού.

Η υπερ-προστασία δεν βοηθά στη σωστή διαπαιδαγώγηση του κουταβιού

Επίσης, έχει παρατηρήσει ότι πολλοί άνθρωποι είναι υπερ-προστατευτικοί με τα κουτάβια τους. Πολλές φορές δεν τα αφήνουνε να παίξουν με άλλα κουτάβια, για να μη συμβεί κάτι κακό. Η πράξη τους αυτή, όπως τονίζει ο κ. Κυριακού, μπορεί να είναι καταστροφική για την ψυχολογία του σκύλου.

Τα κουτάβια, εξηγεί, έχουν την ανάγκη να συναναστρέφονται με άλλα κουτάβια, καθώς εκτονώνουν την ενέργειά τους. Παράλληλα, μαθαίνουν να επικοινωνούν με το είδος τους και να βάζουν τα μεταξύ τους όρια.

Είναι εύλογο το ερώτημα, όπως λέει ο κ. Κυριακού: «μπορούν να δαγκώσουν το κουτάβι μου οι άλλοι σκύλοι»;

«Τα κουτάβια έχουν, συνήθως, το ελεύθερο από τα ενήλικα και δεν κινδυνεύουν. Ωστόσο, υπάρχουν ενήλικα σκυλιά που για κάποιους λόγους έχουν επιθετικές τάσεις.

Η λύση είναι να επιλέξουμε εμείς τις παρέες του σκύλου μας, σε ειδικά περιφραγμένους χώρους, όπου μπορούμε να ελέγξουμε τη συμπεριφορά των άλλων σκύλων. Μπορείτε να πάρετε μαζί σας, τις πρώτες φορές, και τον εκπαιδευτή σας, για να αισθάνεστε μεγαλύτερη ασφάλεια», αναφέρει ο κ. Κυριακού.

Δεν καταπιέζουμε τη φύση του σκύλου

Είναι πολλοί οι κηδεμόνες σκύλων, όπως λέει ο κ. Κυριακού, που αρπάζουν από το στόμα τους κουκουνάρια, ξύλα και πέτρες.

«Αυτά υπάρχουν στη φύση και, αν ζούσε εκεί το σκυλάκι σας, με αυτά θα έπαιζε, και όχι με παιχνίδια από πλαστικό και καουτσούκ. Αφήστε το να συμπεριφέρεται φυσιολογικά. Όταν καταπιέζουμε τη φύση του ζώου, μόνο αρνητικά αποτελέσματα θα έχουμε», επισημαίνει ο κ. Κυριακού.

Οπότε, όπως λέει, όταν ο σκύλος μας έχει διαμορφώσει έναν χαρακτήρα, είτε μας αρέσει είτε όχι, είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων. Πολλοί από αυτούς είναι έξω από τον δικό μας έλεγχο. Σίγουρα, όμως, ένα μεγάλο μέρος του χαρακτήρα του, τον διαμορφώνουμε εμείς, ανάλογα με τον δικό μας. Αλλά και με το πώς αντιμετωπίζουμε τις ανάγκες και τις συμπεριφορές του σκύλου.

Η σύγκριση με άλλους σκύλους δεν έχει λογική

Συμπεραίνουμε, εντέλει, σύμφωνα με τον κ. Κυριακού, ότι η σύγκριση με άλλα σκυλιά είναι άτοπη. Όχι μόνον επειδή δεν αναγνωρίζουμε τη μοναδικότητα κάθε ζωντανού πλάσματος, αλλά και γιατί πολλές φορές μάς οδηγεί στην απογοήτευση: ο σκύλος δεν καλύπτει τις προσδοκίες που είχαμε, ενδεχομένως ακόμη και πριν τον αποκτήσουμε.

Εν κατακλείδι, ο κ. Κυριακού επισημαίνει: «Σαφώς θα πρέπει να δουλεύουμε καθημερινά με τον σκύλο μας, για να βελτιώνουμε τη σχέση μας καθώς μεγαλώνει και αλλάζει. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν πρέπει να μπαίνουμε σε μανία ελέγχου. Στόχος μας είναι η ομαλή συμβίωση με τον σκύλο μας, κατευθύνοντας τον προς τις επιθυμητές συμπεριφορές, χωρίς να επιβαρύνουμε τη σωματική και ψυχική του υγεία».

Ο επαγγελματίας εκπαιδευτής σκύλων και σύμβουλος συμπεριφοράς, Γιώργος Κυριακού

*Ο κ. Γιώργος Κυριακού έχει παρακολουθήσει το πρόγραμμα Θετικής Εκπαίδευσης Εκπαιδευτών Σκύλων της κας Άννας Παπάζογλου.

Έχει παρακολουθήσει πλήθος σεμιναρίων και έχει συνεργαστεί με εκτροφείς και καταφύγια σκύλων.

Δουλεύει ως επαγγελματίας σκύλων και σύμβουλος συμπεριφοράς τα τελευταία 11 χρόνια.

Είναι ιδρυτής της Σχολής Εκπαίδευσης Εκπαιδευτών Σκύλων, Γιώργος Κυριακού functional dog training.

Και, όπως λέει: «Η αγάπη μου για τα σκυλιά και η λαχτάρα μου για γνώση της ψυχολογίας τους με οδήγησε στα 36 μου χρόνια να παρακολουθήσω το πρόγραμμα θετικής εκπαίδευσης εκπαιδευτών σκύλων της Άννας Παπάζογλου».

Sports in

Live streaming: Ο ημιτελικός Ισπανία – Ελλάδα (Eurobasket U16)

Σπουδαίο παιχνίδι για την Εθνική Παίδων.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 16 Αυγούστου 2024