Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Ο Κασσελάκης δίνει το πόθεν έσχες, οι πολίτες, όμως, στα μισά του μήνα δεν έσχες τίποτα λόγω του αίσχους της ακρίβειας

Ο Κασσελάκης δίνει το πόθεν έσχες, οι πολίτες, όμως, στα μισά του μήνα δεν έσχες τίποτα λόγω του αίσχους της ακρίβειας

Στέλνουν τον λαό να ξεδιαλύνει τους ακριβούς κόκκους από το απορρυπαντικό και μετά αναρωτιούνται γιατί το ποσοστό θα είναι ελαφρύ σαν το φτερό. Αρχισαν να σπρώχνουνε προς την αποχή μην βρει σχισμή στο κουτί και εκφραστεί η οργή.

Πόλωση

Εξι και μία μείνανε! Κι όπως αντιλαμβάνεστε στα κομματικά επιτελεία «μικρών» και «μεγάλων» ο πυρετός έχει σπάσει το θερμόμετρο. Στόχος όλων είναι να ανεβάσουν την πόλωση, για να κερδίσουν σε συσπείρωση. Αυτό σημαίνει ότι το παιχνίδι γίνεται άγριο. Κι οι επιθέσεις είναι σκληρές. Τα λάθη, λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές, μπορεί να αποβούν μοιραία. Πόσο μάλλον που οι συσπειρώσεις των κομμάτων παραμένουν χαμηλές. Και το φάντασμα της αποχής απειλεί να «καταπιεί» τα ποσοστά τους….

Αυξάνεται η αποχή

Αναφέρθηκα στην αποχή και να σας ενημερώσω πως σύμφωνα με τις πηγές μου αντί να μειώνεται αυξάνεται! Ναι ακριβώς όπως το διαβάσατε. Αυξάνεται! Κι αυτός είναι ο λόγος που τουλάχιστον οι αρχηγοί των τριών μεγαλύτερων κομμάτων – οι κκ Κυριάκος Μητσοτάκης, Στέφανος Κασσελάκης και Νίκος Ανδρουλάκης – κατεβάζουν τα … υπογλώσσια με την χούφτα. Λογικό μου ακούγεται πάντως. Οι αντιδράσεις των αρχηγών, όχι η αποχή!

Το 1/3 της Νέας Δημοκρατία…

Απ΄ όλα τα κόμματα, στη δυσκολότερη θέση βρίσκεται η Νέα Δημοκρατία. Της οποίας η συσπείρωση συνεχίζει να βρίσκεται κάτω από το 75%. Να σκεφτείτε ότι στις τελευταίες εθνικές εκλογές ήταν πάνω από το 90%. Της οποίας το 1/3 των ψηφοφόρων της – του 2023 – δηλώνει πως θα ψηφίσει με κριτήριο την … δυσαρέσκεια! Αυτό σημαίνει ότι φαίνεται να έχει χαμένο πάνω από το 13%. Τουτέστιν το ποσοστό της είναι κάτω από το 30%, δηλαδή στο 28%. Μάλιστα σε συνέντευξη του στο Πρώτο Πρόγραμμα ο κ. Στράτος Φαναράς ανέφερε πως η Νέα Δημοκρατία δεν θα πέσει κάτω από το 30%. Και στο επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ την δίνουν περί το 31%.

Διπλάσια η αποχή

Δεν βάζω το χέρι μου στη φωτιά για τίποτα, διότι ο καθοριστικός παράγοντας, όπως είπαμε, θα είναι η αποχή, όπως καταλαβαίνετε. Να σας ενημερώσω ότι σύμφωνα με τις πηγές μου η αποχή πλήττει κατά κύριο λόγο τη Νέα Δημοκρατία. Μάλιστα σε διπλάσιο ποσοστό από τους άλλους δύο!

Σαγήνη

Γι΄ αυτό ακριβώς βλέπετε στη διάρκεια των τελευταίων ημερών ο εκπορευόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου λόγος είναι κινδυνολογικός – «λεφτόδεντρα», «δημοσιονομικός εκτροχιασμός» και διάφορα τέτοια. Προσπαθεί να σαγηνεύσει τον κεντρώο χώρο. Αλλά φαίνεται πως η σαγήνη του κ. Μητσοτάκη πηγαίνει άπατη!

Αγνωστος Χ

Αναφορικά με τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ μου λένε πως είναι ο «άγνωστος Χ» των εκλογών. Είναι ικανός για τα ψηλά και για τα χαμηλά. Και αυτόν τον πλήττει η αποχή, αλλά πολύ λιγότερο. Επίσης λάβετε υπόψη σας ότι οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ που εμφανίζονται δυσαρεστημένοι, αλλά δεν έχουν κατευθυνθεί σε αλλότριους σχηματισμούς – πχ «Νέα Αριστερά» κλπ – είναι κατά βάση αντιδεξιοί ψηφοφόροι….

Αισιοδοξία

Κι όπως λένε από τις εταιρείες ερευνών, τα ποσοστά της Πέμπτης προ των εκλογών μπορεί να είναι εντελώς διαφορετικά από τα σημερινά! Αλλά αυτό μένει να φανεί. Ωστόσο από το επιτελείο της Κουμουνδούρου μου λένε ότι υπάρχουν εξαιρετικά αισιόδοξες προβλέψεις. Που κάνουν λόγο ακόμη και για «2» μπροστά στο ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Ωστόσο συντηρητικός και νουνεχής παράγοντας εκτιμά πως το ποσοστό του κόμματος της αξιωματική αντιπολίτευσης θα κινηθεί μεταξύ 17% και 18%. Το οποίο είναι ήδη μεγάλο σε σχέση με όσα έχουν συμβεί στο πρόσφατο παρελθόν στην Κουμουνδούρου!

Η αποχή βγάζει ποσοστά

Θέλω όμως να κάνω μία ακόμη παρατήρηση. Τρεις μεγάλες εταιρείες ερευνών στη διάρκεια των προηγούμενων ημερών βρήκαν πως το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας μειώνεται από 0,3% μέχρι και 1,4%. Αυτό στην προκειμένη περίπτωση εξηγείται από το γεγονός ότι η αποχή είναι διπλάσια για το κυβερνών κόμμα σε σχέση με τα άλλα δύο κόμματα.

Επανάληψη

Ως εκ τούτου αν τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ αποσπάσει το προαναφερθέν ποσοστό, αυτό θα έχει προκύψει – κατά το μάλλον ή ήττον – από την αποχή των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας. Δηλαδή δεν αποκλείεται να έχουμε μία επανάληψη – σε μικρότερο βαθμό βέβαια – του φαινομένου των εκλογών της 4ης Οκτωβρίου 2009. Με το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία τότε!

Στοίχημα

Αναφορικά τώρα με το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ μου λένε πως το πλήττει λιγότερο η αποχή, αλλά το βασικό μειονέκτημα του κ. Ανδρουλάκη είναι πως δεν έχει ένα συνεκτικό προεκλογικό αφήγημα. Το ερώτημα στην προκειμένη περίπτωση είναι πόσο θα του στοιχίσει αυτό. Πάντως γενικά δεν φαίνεται να «σπάει» την οροφή του 13%! Θα δούμε….

Τα βρήκαν…

Ωστόσο άλλες πηγές ισχυρίζονται πως ο κ. Ανδρουλάκης και ο κ. Αλέξης Χαρίτσης – ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της «Νέας Αριστεράς» – «τα έχουν μιλήσει και τα έχουν βρει». Για μετά από τις εκλογές. Ετσι εξηγείται και η αναφορά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ πως αμέσως μετά σκοπεύει να πάρει «μεγάλη πολιτική πρωτοβουλία»….

Αξιοπιστία;

Είναι προφανές όμως ότι επί του συγκεκριμένου θέματος η αξιοπιστία του κ. Ανδρουλάκη είναι εξαιρετικά περιορισμένη. Διότι όλοι θυμούνται πως «έκαψε» το χαρτί της απλής αναλογικής στις εκλογές του Μαΐου του 2023. Και συνέβαλε στη νίκη της Νέας Δημοκρατίας – μαζί με άλλους παράγοντες, δεν ήταν μόνο αυτός!

Η «Νέα Αριστερά»

Ομως εφόσον εμφανιστεί αυτή η εξέλιξη – δεν γνωρίζω αν και δεν το νομίζω, στην Χαριλάου Τρικούπη να είναι ομόθυμοι, θα «αρχίσουν τα όργανα» και εκεί… – φαίνεται πως θα έχει σοβαρό πρόβλημα η «Νέα Αριστερά»!

Αριστερά ή κεντροαριστερά;

Οπως γνωρίζετε ο νέος πολιτικός σχηματισμός – το ιδρυτικό συνέδριο του οποίου θα γίνει το φθινόπωρο – απαρτίζεται κατά βάση από δύο τάσεις. Οταν ήταν στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ονομάζονταν «Ομπρέλα» και «6+6». Ο κ. Χαρίτσης ανήκει στη δεύτερη. Μάλιστα στην τελευταία «Εποχή» έδωσε συνέντευξη ο – τελευταία ακριβοθώρητος – πρώην υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος. Και μεταξύ των άλλων έκανε λόγο για την «ανασύνθεση της Αριστεράς». Οχι της κεντροαριστεράς, έτσι;

Η έδρα;

Θεωρώ πως δεν θα αργήσουν να «αρχίσουν τα όργανα». Και φοβάμαι πως στο ιδρυτικό συνέδριο θα πάνε… «σφαγμένοι»! Δεν νομίζω από το ιδρυτικό συνέδριο να προκύψουν … δύο κόμματα. Διότι κι αυτό συνέβη στο παρελθόν. Εκεί στα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης! Να σημειώσω πάντως πως σύμφωνα με τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων η «Νέα Αριστερά» δεν φαίνεται να έχει εξασφαλισμένη την εκλογή της έδρας. Εκτός κι αν την κερδίσει λόγω της αποχής των άλλων!

Ο κ. Ακης Σκέρτσος

Δεν γνωρίζω αν παρακολουθήσατε – το σαββατόβραδο έως αργά! – το ιδιότυπο ντιμπέιτ που διεξήχθη μεταξύ του υπουργού Επικρατείας κ. Ακη Σκέρτσου και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Το οποίο βεβαίως κατέληξε στο πόθεν έσχες του κ. Κασσελάκη. Επ΄ αυτού αναφέρθηκε και χθες ο κ. Μητσοτάκης στην διακαναλική του συνέντευξη….

Το δίνει σήμερα

Ομως χθες το μεσημέρι ο κ. Κασσελάκης ανακοίνωσε πως σήμερα στη Θεσσαλονίκη – το πρωί θα είναι εκδήλωση μετά συνεντεύξεως των ελευθέρων επαγγελματιών στην Αθήνα – θα δώσει στη δημοσιότητα, επιτέλους, το πόθεν έσχες του. Ρώτησα να μάθω που οφείλεται η καθυστέρηση – παρά το γεγονός ότι έχει την δυνατότητα να δώσει μέχρι τις 30 Ιουνίου!

Οι λόγοι

Μου είπαν, λοιπόν, ότι ένας από τους λόγους είναι η δικαστική εκκρεμότητα που έχει ο κ. Κασσελάκης με κάποια εταιρεία στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο δεύτερος λόγος είναι οι μεταβιβάσεις των επιχειρηματικών του δραστηριοτήτων στον αδελφό του, ο οποίος και εμφανίζεται ως μέτοχος και διευθύνων σύμβουλος, σε εταιρεία ή εταιρείες, που λίγο πριν ανήκαν στον κ. Κασσελάκη….

Το επιτελείο

Ενδεχομένως να υπάρχουν κι άλλοι λόγοι, τους οποίους δεν γνωρίζω. Πάντως να σημειώσω ότι το θέμα του πόθεν έσχες του προέδρου συζητήθηκε αρκετές φορές στις στενό του επιτελείο και η παρότρυνση των ανθρώπων του ήταν να το δώσει στη δημοσιότητα όσο είναι καιρός.

Sports in

Ο Σπανούλης και η «θεωρία της σκάλας»

Ένα πράγμα που είχε μάθει αυτή η γενιά από τους παλαιότερους ήταν να μην αφήνει κανένα παιχνίδι χωρίς μάχη μέχρι εσχάτων με πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα φυσικά τον επικό ημιτελικό με τη Γαλλία στο Ευρωμπάσκετ του 2005

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024