Πριν από μερικές μέρες σε τηλεοπτική συνέντευξή του (Open), ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε για πολλοστή φορά για το σκάνδαλο των υποκλοπών. Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός αποτελεί τον πολιτικό προϊστάμενο της ΕΥΠ αφού η ευθύνη της έχει περάσει στο γραφείο του από την πρώτη στιγμή που η Ν.Δ. ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας.

Η ερώτηση ζητούσε μια απάντηση από τον κ. Μητσοτάκη αναφορικά με τη στάση που κράτησε η ΕΥΠ απέναντι στην ΑΑΔΕ -η οποία εφαρμόζοντας απόφαση του ΣτΕ- ζητούσε να της κοινοποιηθούν οι λόγοι παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη, ώστε με τη σειρά της να τον ενημερώσει αρμοδίως. Η στάση της ΕΥΠ ήταν μια γενικόλογη απάντηση περί παρακολούθησης για λόγους εθνικής ασφάλειας.

Αξίζει να θυμίσουμε επίσης ότι ένα χρόνο πριν, παραμονές των εκλογών ο κ. Μητσοτάκης στην τηλεοπτική αναμέτρηση των πολιτικών αρχηγών είχε απαντήσει σε σχετικό ερώτημα λέγοντας συγκεκριμένα: «ο κ. Ανδρουλάκης δεν αποτελεί κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια και δεν έπρεπε ποτέ να έχει τεθεί υπό παρακολούθηση».

Επανερχόμαστε στη συνέντευξη στο Open πριν από λίγες μέρες. Ο διάλογος με τους δημοσιογράφους-οικοδεσπότες είχε ως εξής:

Μητσοτάκης: «Δεν θα πω τίποτα για το θέμα αυτό, καθώς αφορά την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών».
Δημοσιογράφος: «Υπάρχει μια απόφαση του ΣτΕ, κύριε πρόεδρε, της Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου…».
Μητσοτάκης: «Είναι ένα ζήτημα το οποίο αφορά την Ανεξάρτητη Αρχή και την ΕΥΠ. Από κει και πέρα η ΕΥΠ συμμορφώνεται με τις υποδείξεις της Ανεξάρτητης Αρχής. Δεν θα μπω καθόλου σε αυτή τη συζήτηση».
Δημοσιογράφος: «Η ΕΥΠ υπό την εποπτεία σας δεν είναι;».
Μητσοτάκης: «Το θέμα αφορά, όπως σας είπα, την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και τις απαντήσεις που δίνει και την Ανεξάρτητη Αρχή. Αν η Ανεξάρτητη Αρχή καλύπτεται από τις απαντήσεις της ΕΥΠ έχει καλώς, αν δεν καλύπτεται θα επανέλθει».

Για το θέμα των υποκλοπών ο πρωθυπουργός έχει πέσει σε ουκ ολίγες αντιφάσεις από τη στιγμή που ξέσπασε το σκάνδαλο. Αρχικά είπε ότι δεν γνώριζε τίποτε για τις παρακολουθήσεις και συγκεκριμένα εκείνη του κ. Ανδρουλάκη, στη συνέχεια ανέφερε ότι «κακώς» έγινε αυτή η παρακολούθηση, λίγο αργότερα εμφανίστηκε σίγουρος ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, «δεν αποτελεί κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια».

Σε αντιφάσεις ωστόσο, έχει πέσει και στο κομμάτι που αφορά το κακόβουλο λογισμικό Predator και το παράκεντρο παρακολούθησης που είχε στηθεί εντός της ΕΥΠ, για το οποίο έχουν έρθει άπειρα στοιχεία στο φως από τη δημοσιογραφική έρευνα.

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον Antenna τον Οκτώβριο του 2022 ο κ. Μητσοτάκης υποστήριζε μεταξύ άλλων ότι είναι «ντροπή και αίσχος να λέγεται ότι παρακολουθεί ο πρωθυπουργός τους υπουργούς του, τον υπουργό Εξωτερικών μου… Πρόκειται περί ενός απίστευτου ψέματος» και επίσης ότι «ουδέποτε ισχυρίστηκα ότι δεν υπάρχει κέντρο ιδιωτών χρησιμοποίησης του Predator, αλλά αυτό είναι άλλο από το να κατηγορείται ο πρωθυπουργός ότι κρύβεται από πίσω».

Πάμε να δούμε τις αντιφάσεις και τις διαψεύσεις που τις συνοδεύουν. Στην πρώτη περίπτωση αποδείχθηκε ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε όχι μόνο υπουργούς (περίπτωση Χατζηδάκη), αλλά και σχεδόν σύσσωμη την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και λοιπά στελέχη. Στη δεύτερη περίπτωση, υπενθυμίζουμε τις δημοσιογραφικές αποκαλύψεις (New York Times) που ήθελαν το Predator να εξάγεται σε τρίτες χώρες και μάλιστα με τη βούλα του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, ήδη από τον Νοέμβριο του 2021 και την ώρα μάλιστα που τα σχετικά έγγραφα είχαν φτάσει και στο πρωθυπουργικό γραφείο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έως και πριν λίγους μήνες η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε απαντήσει ακόμα στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ε.Ε. αναφορικά με τις άδειες πώλησης του λογισμικού σε τρίτες χώρες. Το ενδιαφέρον της Ε.Ε. είναι εύλογο καθώς με το θέμα της φοροδιαφυγής των εταιρειών που εμπλέκονται στην παραγωγή και την πώληση έχει ασχοληθεί η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία.

Πρέσπες

Οι αντιφάσεις του κ. Μητσοτάκη συνεχίζονται και στην εξωτερική πολιτική της χώρας με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών και την πρόσφατη εκλογική νίκη του ακραίου, εθνικιστικού κόμματος VMRO στη γειτονική χώρα. Είναι γνωστό ότι εδώ και πέντε χρόνια η κυβέρνηση έχει αποφύγει να κυρώσει τα μνημόνια συνεργασίας που απορρέουν από τη συμφωνία.

Με τα κόμματα να βρίσκονται στην τελική ευθεία πριν τις ευρωεκλογές η κυβέρνηση επέλεξε λίγο καρότο και λίγο μαστίγιο για να διευθετήσει το θέμα. Ως αντιπολίτευση η Ν.Δ. ήταν απέναντι στη συμφωνία, ωστόσο όταν εκλέχτηκε κυβέρνηση έκανε λόγο για «πρόνοιες» που είναι «προς όφελος των εθνικών συμφερόντων», υποστηρίζοντας παράλληλα την ένταξη της γειτονικής χώρας στην Ε.Ε.

Στη συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα Real News και στο ερώτημα αν η χώρα μας θα καταφύγει στη Χάγη για καταγγελία της συμφωνίας ο πρωθυπουργός απέφυγε ν΄ απαντήσει. Αντιθέτως αυτό που λέει είναι «θα περιμένουμε τη νέα κυβέρνηση (σ.σ. της Βόρειας Μακεδονίας) να τηρήσει τη διεθνή νομιμότητα αλλά και την υπογραφή της».

Ενώ τα λέει αυτά, πρωτοκλασάτα στελέχη της Ν.Δ. και πιο συγκεκριμένα οι υπουργοί κ.κ. Βορίδης και Γεωργιάδης δείχνουν να διαφωνούν ως προς τη στάση που πρέπει να κρατήσει η κυβέρνηση. Ο μεν πρώτος τασσόταν κατά της άποψης για μονομερή καταγγελία εκ μέρους μας, ο δε δεύτερος έλεγε ότι η καταγγελία της είναι «μονόδρομος, αλλιώς οι συμφωνίες θα έχαναν την αξία τους».

Ο κ. Μητσοτάκης δεν πήρε θέση στη διαμάχη, ωστόσο αυτό που ενδεχομένως δεν περίμενε ήταν η παραδοχή της Ντόρας Μπακογιάννη πριν από λίγες μέρες: «Τα μνημόνια συνεργασίας πρέπει να τα ψηφίσουμε. Μπορούσαμε να το είχαμε κάνει νωρίτερα. Να δεχτώ αυτή την κριτική».

H τακτική Μητσοτάκη να πατάει σε δύο βάρκες πάνω στο θέμα έχει αιτία και δεν είναι άλλη από το ακροδεξιό ακροατήριο, αλλά και το ενδεχόμενο διαρροής ψήφων της Ν.Δ. στις ευρωεκλογές προς τα δεξιά της. Γι’ αυτό άλλωστε, τόσο ο πρωθυπουργός όσο και κορυφαία στελέχη βρέθηκαν στη βόρεια Ελλάδα το τελευταίο διάστημα προκειμένου να κάνουν διαχείριση ζημιάς.

Θράκη

Κάτι αντίστοιχο συνέβη πέρυσι, προεκλογικά, με τη Θράκη. Ήταν η περίοδος που η ΝΔ ζητούσε από τους υποψήφιους μουσουλμάνους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ «πιστοποιητικά εθνικής νομιμοφροσύνης», χρησιμοποιώντας μάλιστα την ΕΥΠ. Υπενθυμίζεται ότι εκείνη την περίοδο κυκλοφορούσε στα γραφεία των πολιτικών αρχηγών ένα έγγραφο της ΕΥΠ το οποίο χρησιμοποιήθηκε για να στοχοποιηθούν οι υποψήφιοι βουλευτές της αντιπολίτευσης στην περιοχή.

Όταν έγινε γνωστό ότι στο έγγραφο γινόταν αναφορά και για τον υποψήφιο -μουσουλμάνο- βουλευτή της Ν.Δ. τότε η κυβέρνηση -με ευθύνη του ίδιου του πρωθυπουργού- άρχισε τις αντιφάσεις. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αναγκαστεί η Ν.Δ. να αποσύρει την εν λόγω υποψηφιότητα, χωρίς βέβαια να ζητηθεί δήλωση «εθνικής νομιμοφροσύνης», όπως είχε συμβεί για τους υποψήφιους της αντιπολίτευσης.

Μάλιστα όταν είχε ρωτηθεί σχετικά ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος Άκης Σκέρτσος, είχε απαντήσει μεταξύ άλλων πως αυτά ήταν «απόρρητα έγγραφα της ΕΥΠ. Δεν πρόκειται να κάνουμε φέιγ βολάν εμείς τέτοια έγγραφα». Η αντίφαση εδώ ήταν προφανής, από τη στιγμή που τα έγγραφα είχαν ήδη γίνει φέιγ βολάν από τον πρωθυπουργό, ο οποίος είχε στοχοποιήσει μέσω της επιλεκτικής ανάγνωσης των εγγράφων τους υποψήφιους του ΣΥΡΙΖΑ.

Το αφήγημα του νέου εχθρού

Το 2017 σε μια συνέντευξη που είχε δώσει στο Politico ο κ. Μητσοτάκης είχε πει ότι «η βία προέρχεται σχεδόν αποκλειστικά από την Αριστερά τα τελευταία χρόνια». Ήταν η περίοδος που η Χρυσή Αυγή ήταν υπόδικη για τις δολοφονίες Φύσσα και Λουκμάν, τις επιθέσεις σε λαϊκές, τους τραμπουκισμούς ανά την επικράτεια κλπ.

Φέτος, στο μήνυμα που έστειλε την 21η Απριλίου ανέφερε μεταξύ άλλων πως «οι Έλληνες υποδέχονται τη φετινή επέτειο με ευθύνη, ωριμότητα και αποφασιστικότητα. Προστατεύοντας τη δημοκρατία από τους νέους εχθρούς της, που την πολιορκούν με ψέματα και δημαγωγία».

Ο κ. Μητσοτάκης δεν αποσαφήνισε ποιος είναι ο «νέος εχθρός». Ίσως από ένα καπρίτσιο της μοίρας εκείνες τις μέρες βουλευτίνα της Ν.Δ. είχε δεχθεί επίθεση σε εκκλησία της Καβάλας από στέλεχος του κόμματος «Νίκη» με αφορμή το γάμο για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Η αλήθεια είναι πάντως ότι ο κ. Μητσοτάκης τα προηγούμενα χρόνια έδειξε μια απίστευτη δυσανεξία στην κριτική, επιχειρώντας να πείσει το ακροατήριό του και τους Έλληνες πολίτες γενικότερα ότι υπάρχει ένα σχέδιο «αποσταθεροποίησης» της χώρας. Εντελώς τυχαία αυτό συνέβαινε πάντα σε περιόδους που η κυβέρνηση ήταν με την πλάτη στον τοίχο για σειρά θεμάτων όπως π.χ. το σκάνδαλο των υποκλοπών, τα θύματα των Τεμπών, το κράτος δικαίου κλπ.

Ειδικά για το θέμα των Τεμπών ο πρωθυπουργός έσπευσε σχεδόν από την πρώτη στιγμή να δείξει ως υπεύθυνο για τους 57 νεκρούς τον ανθρώπινο παράγοντα και τις «διαχρονικές παθογένειες». Κι όταν μετά τη σωρεία αποκαλύψεων, ήρθε, πριν λίγους μήνες και η αποκάλυψη του «Βήματος» για το παραποιημένο ηχητικό ντοκουμέντο -το οποίο είχε διαρρεύσει σχεδόν από την αρχή σε φιλοκυβερνητικό μέσο- και αφορούσε στις συνομιλίες των μηχανοδηγών το βράδυ του δυστυχήματος, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «παραπλανητικό» δημοσίευμα.

Ακρίβεια

Δεν ξέρουμε αν ο πρωθυπουργός έχει ψωνίσει κάτι από σούπερ μάρκετ. Προφανώς το κάνουν άλλοι γι’ αυτόν, καθότι πολυάσχολος και εργατικός, κάτι που έχει παραδεχθεί και ο πολιτικός αντίπαλος, Στέφανος Κασσελάκης. Αν ψώνιζε όμως, θα γνώριζε ότι συνήθως η τιμή ενός προϊόντος μετριέται με το κιλό και όχι με το μισόκιλο ή με 300 γρ.

Κάπως έτσι η επιλογή του κατά την πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή να μιλήσει για την τιμή της φέτας, λέγοντας ότι κοστίζει 6,28 ευρώ, ήταν μάλλον άτυχη. Ακόμα κι αν δεχθούμε τα όσα υποστηρίζουν τα κυβερνητικά στελέχη -πως ήξερε ότι μιλούσε για την τιμή του μισού κιλού- δεν παύει να είναι ένα φτηνό επικοινωνιακό τέχνασμα απέναντι στους πολίτες που γνωρίζουν πολύ καλά τις τιμές.

Η δε περίφημη επιστολή στην πρόεδρο της Κομισιόν για τις πολυεθνικές και τις τιμές που εφαρμόζουν στην Ελλάδα είναι επίσης ένα φτηνό επικοινωνιακό κόλπο, καθώς μεταξύ άλλων, αποδεικνύει πως στη χώρα μας το κράτος είναι ανήμπορο να ελέγξει τις τιμές και την τυχόν αισχροκέρδεια και ζητά την έξωθεν βοήθεια μήπως και το καταφέρει.

Το ίδιο ανήμπορος εμφανίστηκε και ο πρωθυπουργός μόλις προχθές όταν οι κάμερες έπιασαν τον διάλογό του με μια γυναίκα η οποία του είπε ότι λαμβάνει 440 ευρώ σύνταξη και πως δίνει 300 ευρώ για το ενοίκιό της. Ο κ. Μητσοτάκης αρχικά έκανε την διαπίστωση ότι «με 300 ευρώ ενοίκιο δεν βγαίνεις – λες και φτάνουν ακόμα τα 440 ευρώ σ’ έναν άνθρωπο για να ζήσει – και εν συνεχεία την ρώτησε αν ζήτησε τη βοήθεια της Εκκλησίας!

Από την άλλη πλευρά, οι δε κυβερνητικές αντιφάσεις στο θέμα της ακρίβειας είναι απίστευτες. Στην αρχή έφταιγε ο πόλεμος στην Ουκρανία, την ώρα που οι γενναίες ανατιμήσεις στα προϊόντα είχαν έρθει στην Ελλάδα 6 μήνες πριν την εισβολή της Ρωσίας. Το αφήγημα περί «ξενόφερτης» ακρίβειας στη συνείδηση του κόσμου έχει λήξει ωσάν γιαούρτι που έχει πλέον σβολιάσει και δεν τρώγεται.