Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
live
Live οι εξελίξεις σε Γάζα και Ισραήλ: Ο Νετανιάχου αδειάζει τον Μπάιντεν - Προσωρινή και όχι μόνιμη εκεχειρία

Live οι εξελίξεις σε Γάζα και Ισραήλ: Ο Νετανιάχου αδειάζει τον Μπάιντεν – Προσωρινή και όχι μόνιμη εκεχειρία

Δείτε live τις εξελίξεις στο in - Ακόμα δεν έχει γίνει σαφές εάν η «ισραηλινή πρόταση» Μπάιντεν ήταν όντως συμφωνημένη με το Ισραήλ, που στέλνει διφορούμενα μηνύματα όσο η σφαγή στη Γάζα συνεχίζεται

Τίποτα δεν έχει αλλάξει στο πεδίο, μετά την πρόταση Μπάιντεν για εκεχειρία, με το Ισραήλ να εξαπολύει ανελέητες επιθέσεις. Τουλάχιστον 22 άτομα σκοτώθηκαν το βράδυ της Κυριακής σε χτυπήματα σε καταυλισμούς και κατοικίες στη Ράφα και στην κεντρική Γάζα.

Πληροφορίες που έφτασαν στις IDF, αναφέρουν πως τέσσερις όμηροι έχασαν -επιβεβαιωμένα- τις ζωές τους σε παρελθόντες μήνες κατά τη διάρκεια της ισραηλινής επίθεσης στη Χαν Γιουνίς. Σφοδρές αντιδράσεις από τις οικογένειες και πίεση να δεχθεί η κυβέρνηση την συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

Το ενδεχόμενο κατάπαυσης πυρός απομακρύνεται καθώς το Ισραήλ επιμένει στην καταστροφή της Χαμάς, ενώ η παλαιστινιακή οργάνωση δήλωσε ότι δεν έχει λάβει ακόμα κανένα έγγραφο με την πρόταση, που παρουσιάστηκε από τον Μπάιντεν ως ισραηλινή.

Ισραηλινό πλήγμα κοντά στο Χαλέπι στη βόρεια Συρία σκότωσε 16 φιλοϊρανούς μαχητές, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο.

Δείτε live

Όλες οι εξελίξεις στο in

08:15 Οι ΗΠΑ εντείνουν την πίεση σε Ισραήλ, Χαμάς για τη συμφωνία εκεχειρίας – Ζητούν την υποστήριξη του ΟΗΕ

Διαβάστε για όλες τις νεότερες εξελίξεις εδώ

05:45 Πυρκαγιές στον νότιο Λίβανο μετά από ισραηλινούς βομβαρδισμούς

Οι δασικές πυρκαγιές που ξέσπασαν από ισραηλινούς βομβαρδισμούς έχουν προκαλέσει «σοβαρές ζημιές» στον νότιο Λίβανο, μεταδίδει το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων της χώρας (NNA).

Οι πυρκαγιές προκάλεσαν ζημιές σε κατοικημένες περιοχές καθώς και σε ελαιώνες και κυψέλες μελισσών, αναφέρει το NNA.

Τα πύρινα μέτωπα εξαπλώνονται και πέρα από τα σύνορα με το Ισραήλ, καθώς οι δυνάμεις του συνεχίζουν ν’ ανταλλάσσουν πυρά με τη Χεζμπολάχ.

05:15 Είναι τελικά το σχέδιο Μπάιντεν πρόταση της ισραηλινής κυβέρνησης;

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάθιου Μίλερ δήλωσε ότι υπάρχουν «ορισμένοι άνθρωποι» στην κυβέρνηση του Ισραήλ που «πιθανότατα δεν θ’ αντιμετώπιζαν πολύ ευγενικά» τη νέα πρόταση εκεχειρίας που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ.

Τα σχόλια του Μίλερ ήρθαν αφού ρωτήθηκε γιατί θα χρειαζόταν να «παρακαλέσουμε τους Ισραηλινούς ν’ αποδεχτούν» μια συμφωνία εκεχειρίας που ο Λευκός Οίκος ισχυρίστηκε ότι υπέβαλε η ίδια η κυβέρνηση του Ισραήλ.

Ο Μίλερ διευκρίνισε ότι οι ΗΠΑ εκλιπαρούν «άλλους στην ισραηλινή κυβέρνηση» ν’ αποδεχθούν τη συμφωνία, αλλά «τελικά, αυτή είναι μια πρόταση της ισραηλινής κυβέρνησης».

Ακροδεξιοί ισραηλινοί αξιωματούχοι απέρριψαν το σχέδιο τριών φάσεων, που ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν την περασμένη εβδομάδα, με τον υπουργό Οικονομικών Μπετζαλέλ Σμότριτς να δεσμεύεται ότι θα πιέσει για ν’ «αντικατασταθεί» η «αποτυχημένη ηγεσία» της χώρας, εάν το αποδεχθεί.

04:45 Δεν θα παραστώ στην ομιλία του «εγκληματία πολέμου» Νετανιάχου

Ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς επέκρινε τους αμερικανούς νομοθέτες για την πρόσκληση που απηύθυναν στον «εγκληματία πολέμου» Μπενιαμίν Νετανιάχου να μιλήσει στο Κογκρέσο, τονίζοντας ότι δεν θα παρευρεθεί στην ομιλία του ισραηλινού πρωθυπουργού.

«Το Ισραήλ είχε κάθε δικαίωμα στον κόσμο ν’ αμυνθεί ενάντια στη φρικτή τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου. Αλλά ξέρετε κάτι; Το Ισραήλ δεν είχε το δικαίωμα υπό τη δεξιά εξτρεμιστική ηγεσία του Νετανιάχου να πάει σε πόλεμο εναντίον ολόκληρου του παλαιστινιακού λαού», επισημαίνει σε βίντεο που αναρτήθηκε στο X.

04:15 Ο Μάκλμορ για το Ολοκαύτωμα και τους Παλαιστίνιους στη Γερμανία

Ο αμερικανός ράπερ Μάκλμορ επικαλέστηκε τη μνήμη του Ολοκαυτώματος σε μια ομιλία του επί σκηνής στη Γερμανία, κατά την οποία υπερασπίστηκε τα δικαιώματα των Παλαιστινίων και ζήτησε να τερματιστεί ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα.

«Ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορούμε να εξιλεωθούμε για το παρελθόν μας είναι να σταθούμε σήμερα ενάντια στο απαρτχάιντ, ενάντια στην κατοχή, στη γενοκτονία, για μια ελεύθερη Παλαιστίνη», είπε στο πλήθος, το οποίο αντέδρασε με επευφημίες και χειροκροτήματα.

Στις αρχές Μαΐου, ο Μάκλμορ κυκλοφόρησε ένα τραγούδι με τον τίτλο Hind’s Hall για να υποστηρίξει τις διαδηλώσεις υπέρ της Παλαιστίνης των φοιτητών σε πανεπιστημιουπόλεις στις ΗΠΑ.

03:45 Εμμεση διάψευση για την ομιλία Νετανιάχου στο Κογκρέσο

Οι υπηρεσίες του ισραηλινού πρωθυπουργού ανέφεραν ότι δεν έχει οριστεί ακόμη η ημερομηνία που ο Μπενιαμίν Νετανιάχου θ’ απευθύνει ομιλία στην ολομέλεια του αμερικανικού Κογκρέσου στην Ουάσιγκτον, προσθέτοντας πως δεν πρόκειται να συμβεί κάτι τέτοιο τη 13η Ιουνίου, ημέρα που είναι εβραϊκή αργία.

Πρόκειται για έμμεση διάψευση της πληροφορίας σε δημοσιεύματα των αμερικανικών ιστότοπων Punchbowl News και Politico χθες βράδυ, κατά τις οποίες θα εκφωνούσε την ομιλία την ερχόμενη Πέμπτη.

Ο κ. Νετανιάχου προσκλήθηκε την Παρασκευή από τους τέσσερις ηγέτες του Κογκρέσου, Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς, να εκφραστεί ενώπιον του αμερικανικού κοινοβουλίου και αποδέχθηκε την πρόσκληση το Σάββατο, τονίζοντας μέσω X πως είναι «πολύ συγκινημένος» που του δίνεται αυτό το «προνόμιο».

03:12 Καθώς οι πυρκαγιές μαίνονται, ο Νετανιάχου ενημερώθηκε για τις «εξελίξεις στο βόρειο Ισραήλ»

Το γραφείο του Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε νωρίς το πρωί της Τρίτης ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός συναντήθηκε με ηγέτες του αμυντικού κατεστημένου για να συζητήσουν τις «εξελίξεις στο βόρειο Ισραήλ» και ότι ενημερώθηκε από τις ισραηλινές υπηρεσίες πυρόσβεσης και διάσωσης για τις προσπάθειες αντιμετώπισης των πυρκαγιών.

03:07 Ρήξη μεταξύ τοπικών ηγετών του βορείου Ισραήλ και των αξιωματούχων

Σύμφωνα με τον Ρουμπί Χάμερσλαγκ , ανταποκριτή του ΚΑΝ στο βορρά, υπάρχει μια «πολύ σοβαρή κρίση μεταξύ των ηγετών των τοπικών αρχών και των αξιωματούχων, είτε στη Βόρεια Διοίκηση είτε μεταξύ των υπευθύνων λήψης αποφάσεων στο Υπουργείο Ασφαλείας», σημειώνοντας ότι «υπάρχει ένα πολύ μεγάλο ρήγμα».

«Είμαστε τυλιγμένοι σε ένα πυκνό σύννεφο καπνού μετά τα χθεσινά πλήγματα με ρουκέτες στην κορυφογραμμή Ramim. Ολόκληρο το δάσος Ναφτάλι έχει παραδοθεί στις φλόγες», δήλωσε ο Χάμερσλαγκ για τις συνεχιζόμενες πυρκαγιές στο βορρά.

03:00 Καταστράφηκαν πολλές καλλιέργειες της περιοχής, κυρίως αβοκάντο

02:45 Το πύρινο μέτωπο στο βόρειο Ισραήλ γιγαντώνεται

02:27 Η Χεζμπολάχ αναπτύσσει μοίρα μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο Ισραήλ

Η Χεζμπολάχ του Λιβάνου αναφέρει ότι εξαπέλυσε μια μοίρα μη επανδρωμένων αεροσκαφών προς το αρχηγείο του ισραηλινού στρατιωτικού σχηματισμού Γαλιλαία σε μια εντατικοποίηση των διασυνοριακών επιθέσεων.

Η Χεζμπολάχ δήλωσε επίσης ότι εκτόξευσε δεκάδες ρουκέτες Κατιούσα προς ισραηλινούς στόχους στα κατεχόμενα Υψίπεδα του Γκολάν.

Οι σειρήνες αεροπορικής επιδρομής ήχησαν πολλές φορές σε όλο το βόρειο Ισραήλ, στέλνοντας τους κατοίκους να τρέξουν για καταφύγιο. Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι αναχαίτισε ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος από τον Λίβανο που μετέφερε εκρηκτικά και τουλάχιστον άλλα δύο έπεσαν στο βόρειο Ισραήλ.

02:15 Πλάνα από τις πυρκαγιές, που εξακολουθούν να μαίνονται στο βόρειο Ισραήλ λόγω των ρουκετών που εκτόξευσε η Χεζμπολάχ κοντά στο Kiryat Shmona

Οι πυρκαγιές συνεχίζουν να εξαπλώνονται, προσεγγίζοντας αρκετές οικιστικές μονάδες και χωριά του βορείου Ισραήλ λόγω των ξηρoθερμικών συνθηκών και των ανέμων.

02:00 Ισραηλινός υπουργός ζητά νεκρή ζώνη στο νότιο Λίβανο

Ο ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς και ηγέτης του Κόμματος Θρησκευτικού Σιωνισμού, ο οποίος είναι επίσης μέλος του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε τη Δευτέρα ότι το Ισραήλ θα πρέπει να δημιουργήσει μια ζώνη ασφαλείας που θα εκτείνεται στο νότιο Λίβανο.

Γράφοντας στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης X, πρώην Twitter, ο Σμότριχ δήλωσε ότι «η νέα στρατηγική στην οποία πρωτοστατεί το υπουργικό συμβούλιο πολέμου φλέγεται εδώ και ώρες και ανατινάζεται στα μούτρα μας. Πριν από έναν χρόνο, ο υπουργός Άμυνας είπε ότι θα στείλουμε τον Λίβανο πίσω στη λίθινη εποχή. Κύριε Πρωθυπουργέ, κύριε υπουργέ Άμυνας, κύριε αρχηγέ του Γενικού Επιτελείου Στρατού: Αυτή η ώρα έχει έρθει».

01:45 Οι ΗΠΑ κατέθεσαν ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, εκφράζοντας την υποστήριξή τους στο σχέδιο του Τζο Μπάιντεν

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέθεσαν νέο ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με το οποίο εκφράζουν την υποστήριξή τους στην τελευταία πρόταση απελευθέρωσης των Ισραηλινών ομήρων και κατάπαυσης του πυρός που παρουσίασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν την περασμένη εβδομάδα.

«Πολλοί ηγέτες και κυβερνήσεις, μεταξύ άλλων και στην περιοχή, έχουν υποστηρίξει αυτό το σχέδιο και καλούμε το Συμβούλιο Ασφαλείας να τους ακολουθήσει ζητώντας την εφαρμογή αυτής της συμφωνίας χωρίς καθυστέρηση και χωρίς περαιτέρω όρους», αναφέρει η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ. «Το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να επιμείνει ότι η Χαμάς πρέπει να αποδεχθεί τη συμφωνία».

«Τα μέλη του Συμβουλίου έχουν ζητήσει με συνέπεια τα βήματα που περιγράφονται σε αυτή τη συμφωνία: να επιστρέψουν οι όμηροι στην πατρίδα τους, να διασφαλιστεί πλήρης κατάπαυση του πυρός, να καταστεί δυνατή η αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και στην ανακαίνιση βασικών υπηρεσιών και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο ανοικοδόμησης της Γάζας», σημειώνει η Αμερικανίδα απεσταλμένη. «Τα μέλη του Συμβουλίου δεν πρέπει να αφήσουν αυτή την ευκαιρία να περάσει ανεκμετάλλευτη. Πρέπει να μιλήσουμε με μια φωνή για την υποστήριξη αυτής της συμφωνίας».

Η εξέλιξη αυτή έρχεται εν μέσω της προσπάθειας της Αλγερίας να περάσει ένα ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας με στόχο να διατάξει τη διακοπή των συνεχιζόμενων επιχειρήσεων του Ισραήλ στη Ράφα, στο οποίο οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει ότι θα αντιταχθούν.

01:25 Ο Λευκός Οίκος απορρίπτει επίσημα το νομοσχέδιο για την επιβολή κυρώσεων σε αξιωματούχους του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

Σε μια λεγόμενη δήλωση της πολιτικής της κυβέρνησης, ο Λευκός Οίκος εξέφρασε την αντίθεσή του σε μια πρόταση του αμερικανικού Κογκρέσου που θα τιμωρούσε αξιωματούχους του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) για την άσκηση κατηγοριών για εγκλήματα πολέμου κατά ισραηλινών ηγετών.

Χαρακτήρισε ως «απερίσκεπτη» την πίεση του εισαγγελέα του ΔΠΔ Καρίμ Χαν για την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης κατά του Ισραηλινού πρωθυπουργού Νετανιάχου και του υπουργού Άμυνας Γιάοβ Γκαλάντ. Ωστόσο, δήλωσε ότι απορρίπτει την επιβολή αναγκαστικών κυρώσεων κατά του προσωπικού του ΔΠΔ.

«Υπάρχουν πιο αποτελεσματικοί τρόποι για την υπεράσπιση του Ισραήλ, τη διατήρηση των θέσεων των ΗΠΑ στο ΔΠΔ και την προώθηση της διεθνούς δικαιοσύνης και της λογοδοσίας, και η κυβέρνηση είναι έτοιμη να συνεργαστεί με το Κογκρέσο για αυτές τις επιλογές», δήλωσε ο Λευκός Οίκος.

Το νομοσχέδιο, το οποίο έχει δεκάδες υποστηρικτές στη Βουλή των Αντιπροσώπων, θα επιτρέψει επίσης την επιβολή κυρώσεων κατά ξένων οντοτήτων και προσώπων που βοηθούν στην έρευνα του ΔΠΔ κατά του Ισραήλ.

Οι νομοθέτες των ΗΠΑ και από τα δύο μεγάλα κόμματα είναι σε μεγάλο βαθμό σταθερά υπέρ του Ισραήλ. Την περασμένη εβδομάδα, ο Νετανιάχου αποδέχθηκε πρόσκληση κορυφαίων αμερικανών νομοθέτων να μιλήσει σε κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου.

01:15 Ο Γιαΐρ Λαπίντ λέει ότι η ισραηλινή αποτροπή «καίγεται» καθώς οι πυρκαγιές μαίνονται στο βορρά

Ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης κατακεραύνωσε την κυβέρνηση Νετανιάχου μετά την επίθεση με ρουκέτες της Χεζμπολάχ που προκάλεσε πυρκαγιές στο βόρειο Ισραήλ.

«Ο βορράς τυλίγεται στις φλόγες και η ισραηλινή αποτροπή καίγεται μαζί της», έγραψε ο Λαπίντ σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Η κυβέρνηση δεν έχει κανένα σχέδιο για την επόμενη μέρα στη Γάζα, κανένα σχέδιο για την επιστροφή των κατοίκων στο βορρά, καμία διαχείριση, καμία στρατηγική. Μια κυβέρνηση απόλυτης ανομίας».

Οι συγκρούσεις μεταξύ της Χεζμπολάχ και του ισραηλινού στρατού έχουν αναγκάσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στο βόρειο Ισραήλ από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα.

00:59 Ο αριθμός των νεκρών από την επιδρομή στη Ναμπλούς αυξήθηκε σε τρεις, λένε οι αρχές

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι ένας άνδρας που πυροβολήθηκε στο στήθος κατά την ισραηλινή επίθεση στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη υπέκυψε στα τραύματά του. Τον αναγνώρισε ως τον 30χρονο Ahmad Al-Khdry.

Το υπουργείο είχε δηλώσει νωρίτερα ότι δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στην επιδρομή, η οποία έλαβε χώρα σε γαμήλιο γλέντι.

00:32 Στις φλόγες το βόρειο Ισραήλ από την επίθεση της Χεζμπολάχ

Μια επίθεση με ρουκέτες από τη Χεζμπολάχ οδήγησε σε πυρκαγιές κοντά στο Kiryat Shmona στο βόρειο Ισραήλ. Η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz αναφέρει ότι τα πυροσβεστικά συνεργεία εργάζονται για την κατάσβεση των πυρκαγιών.

00:03 «Ένα διαρκές τέλος»: Οι G7 εγκρίνουν τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα

Το μπλοκ των χωρών της Ομάδας των Επτά (G7) δηλώνει ότι στηρίζει την ειρηνευτική συμφωνία για τη Γάζα που ενέκρινε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και κάλεσε τη Χαμάς να την αποδεχθεί.

Οι χώρες της G7 είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς, η Ιαπωνία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Ισπανία.

«Εμείς … υποστηρίζουμε πλήρως» το σχέδιο εκεχειρίας «που θα οδηγήσει σε άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, στην απελευθέρωση όλων των ομήρων, σε σημαντική και διαρκή αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας για διανομή σε όλη τη Γάζα και σε μια διαρκή λήξη της κρίσης με διασφαλισμένα τα συμφέροντα ασφαλείας του Ισραήλ και την ασφάλεια των πολιτών της Γάζας», αναφέρεται σε ανακοίνωση.

«Καλούμε τη Χαμάς να αποδεχτεί αυτή τη συμφωνία, την οποία το Ισραήλ είναι έτοιμο να προχωρήσει, και καλούμε τις χώρες που έχουν επιρροή στη Χαμάς να βοηθήσουν να διασφαλιστεί ότι θα το πράξει».

Η Χαμάς δήλωσε ότι αντιμετωπίζει την πρόταση «θετικά». Ισραηλινοί αξιωματούχοι λένε ότι ο πόλεμος πρέπει να συνεχιστεί μέχρι να «καταστραφεί» η Χαμάς.

23:40 Ο επικεφαλής του Γραφείου Εθνικών Σχέσεων της Χαμάς, Hussam Badran, αρνείται πως η Χαμάς έχει παραλάβει άλλη πρόταση από αυτή που αποδέχθηκε στις 6 Μαΐου

«Δεν έχουμε λάβει καμία νέα πρόταση σχετικά με την κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και η πρόταση που μας παρουσίασαν οι διαμεσολαβητές στις 6 Μαΐου, η οποία έγινε αποδεκτή από τη Χαμάς και τις παρατάξεις της αντίστασης, είναι η υιοθετημένη στάση.

Η ομιλία του προέδρου Τζο Μπάιντεν σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα δείχνει ότι η κατοχή και οι κύριοι υποστηρικτές της βρίσκονται σε κατάσταση σύγχυσης, επειδή ποντάρουν στην ήττα και την κατάρρευση του λαού και της αντίστασης μας, κάτι που δεν συνέβη.

Η δήλωση του Μπάιντεν αναγνώρισε εμμέσως ότι η κατοχή δεν είναι σε θέση να επιτύχει κανέναν από τους πολιτικούς και στρατιωτικούς στόχους που έχει ανακοινώσει τους τελευταίους μήνες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τα εργαλεία και τη δυνατότητα να πιέσουν τον Νετανιάχου και την εξτρεμιστική κυβέρνησή του να σταματήσουν τον πόλεμο, επειδή είναι αυτοί που αρνούνται να καταλήξουν σε οποιαδήποτε συμφωνία.

Ο Νετανιάχου είναι η μόνη πλευρά που εμποδίζει οποιαδήποτε συμφωνία και θέλει να συνεχιστεί ο πόλεμος για προσωπικούς και κομματικούς λόγους, αγνοώντας την περιφερειακή και διεθνή συναίνεση, η οποία είναι σχεδόν ομόφωνη ότι θέλει να σταματήσει. Οι δηλώσεις του Νετανιάχου απαντούν κάπως στην ομιλία του Μπάιντεν, δείχνοντας ότι δεν θέλει να προχωρήσει προς οποιαδήποτε πρακτική συμφωνία. Η πρωταρχική εγγύηση για την εφαρμογή οποιασδήποτε συμφωνίας είναι η δύναμή μας στο έδαφος ως λαός και αντίσταση.

Δεν θα επιτρέψουμε στην κατοχή να έχει οποιοδήποτε ρόλο στη διευθέτηση των εσωτερικών μας υποθέσεων, είτε πρόκειται για την κατάσταση στη Γάζα είτε για τη διαχείριση των διαβάσεων γενικά, ειδικά της διάβασης της Ράφα.

Η κατοχή πρέπει να αποσυρθεί από το πέρασμα της Ράφα, το οποίο αποτελεί παλαιστινιακή υπόθεση, και η προηγούμενη διαχείριση του περάσματος πρέπει να επιστρέψει. Η διευθέτηση της παλαιστινιακής κατάστασης είναι ένα εσωτερικό θέμα που εμείς οι Παλαιστίνιοι θα διαχειριστούμε χωρίς να συμφωνήσουμε σε οποιαδήποτε περιφερειακή ή διεθνή πίεση».

23:25 Οι Χούθι στόχευσαν «στρατιωτική τοποθεσία» στη νότια ισραηλινή πόλη Εϊλάτ

Οι Χούθι της Υεμένης υποστηρίζουν ότι στόχευσαν για πρώτη φορά μια στρατιωτική τοποθεσία στο Εϊλάτ του Ισραήλ με βαλλιστικό πύραυλο, δήλωσε τη Δευτέρα ο στρατιωτικός εκπρόσωπος της υποστηριζόμενης από το Ιράν ομάδας Γιαχία Σαρί (ή Γιαχία Σαρία).

Η Ανσάρ Αλλάχ που ελέγχει την Υεμένη και δρα ως ντε φάκτο κυβέρνηση της χώρας, στόχευσε τη στρατιωτική τοποθεσία «με έναν βαλλιστικό πύραυλο “Παλαιστίνη” που αποκαλύπτεται σήμερα για πρώτη φορά και η επιχείρηση πέτυχε με επιτυχία τον στόχο της», δήλωσε ο Σαρί σε τηλεοπτικό διάγγελμα.

23:10 Ο πρόεδρος των ΗΠΑ πιέζει τον εμίρη του Κατάρ, για να πιέσει με τη σειρά του τη Χαμάς να δεχθεί τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προέτρεψε τον εμίρη του Κατάρ Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι «να χρησιμοποιήσει όλα τα κατάλληλα μέτρα για να εξασφαλίσει την αποδοχή της συμφωνίας από τη Χαμάς», αναφέρει ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωση της τηλεφωνικής τους επικοινωνίας νωρίτερα σήμερα.

Οι δύο ηγέτες «επιβεβαίωσαν ότι η συνολική συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης των ομήρων που βρίσκεται τώρα στο τραπέζι προσφέρει έναν συγκεκριμένο οδικό χάρτη για τον τερματισμό της κρίσης στη Γάζα», αναφέρει ο Λευκός Οίκος.

Ο Μπάιντεν «επιβεβαίωσε την ετοιμότητα του Ισραήλ να προχωρήσει με τους όρους που έχουν τώρα προσφερθεί στη Χαμάς» και «τόνισε ότι αυτή είναι η καλύτερη δυνατή ευκαιρία για μια συμφωνία και ότι η συνεχιζόμενη άρνηση της Χαμάς να απελευθερώσει τους ομήρους θα παρατείνει μόνο τη σύγκρουση και θα αρνηθεί την ανακούφιση του λαού της Γάζας», συνεχίζει το κείμενο.

Ο πρόεδρος επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ, η Αίγυπτος και το Κατάρ δεσμεύονται «για την πλήρη εφαρμογή ολόκληρης της συμφωνίας». Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι «η Χαμάς είναι πλέον το μόνο εμπόδιο για μια πλήρη κατάπαυση του πυρός και την ανακούφιση του λαού της Γάζας», προσθέτει το κείμενο, σημειώνοντας ότι ο πρόεδρος ευχαρίστησε τον εμίρη του Κατάρ για τις προσπάθειες που κατέβαλε για την επίτευξη συμφωνίας.

Ξεχωριστά σήμερα, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με κορυφαίο σύμβουλο του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Σάλιβαν «υπογράμμισε την επείγουσα ανάγκη η Χαμάς να αποδεχθεί την πρόταση του Ισραήλ για άμεση κατάπαυση του πυρός στο πλαίσιο μιας συμφωνίας για τους ομήρους», αναφέρει ο Λευκός Οίκος σε μια ανάγνωση της τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Ακίφ Καγκατάι Κιλίτς.

Η Τουρκία και κυρίως το Κατάρ είναι χώρες οι οποίες φιλοξενούν στελέχη της Χαμάς.

Το Ισραήλ έχει ήδη δηλώσει πως δεν συμφωνεί με μόνιμη κατάπαυση του πυρός, αλλά μόνο με προσωρινή. Αυτό αποτελεί μια «κόκκινη γραμμή» των παλαιστινιακών οργανώσεων.

23:00 Σοβαρές διαφωνίες ανάμεσα στον αρχηγό των IDF και τους στρατηγούς του

Σε μια σπάνια αντιπαράθεση, κορυφαίοι στρατηγοί των IDF συγκρούστηκαν με τον αρχηγό του επιτελείου Herzi Halevi κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης σήμερα, όπως αναφέρει το Κανάλι 12.

Αρκετοί στρατηγοί είπαν στον αρχηγό των IDF ότι ο στρατός προσπαθεί να μείνει πάνω από το νερό στη Γάζα και δεν καταφέρνει να κάνει αποφασιστικά επιτεύγματα.

Ο Halevi φέρεται να απάντησε ότι ο ίδιος «είναι επικεντρωμένος στην επίτευξη των στόχων του πολέμου» και «περιμένω από όλους όσους βρίσκονται γύρω από αυτό το τραπέζι να κάνουν το ίδιο».

22:53 Τουλάχιστον 12 οι συλλήψεις των διαδηλωτών στο Σαν Φρανσίσκο

Η αστυνομία συνέλαβε τη Δευτέρα διαδηλωτές που κατέλαβαν το λόμπι ενός κτιρίου του Σαν Φρανσίσκο, όπου στεγάζεται το ισραηλινό προξενείο. Δεν ήταν άμεσα σαφές πόσες συλλήψεις έγιναν, αλλά ένας δημοσιογράφος του Associated Press είδε την αστυνομία να συλλαμβάνει τουλάχιστον δώδεκα άτομα.

Μια ομάδα διαδηλωτών εισήλθε στο κτίριο και το κατέλαβε για αρκετές ώρες τη Δευτέρα. Οι διαδηλωτές ανάρτησαν πλακάτ στις μπροστινές πόρτες του κτιρίου ζητώντας τον τερματισμό του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς.

Ο γενικός πρόξενος του Ισραήλ στον βορειοδυτικό Ειρηνικό Μάρκο Σερμονέτα δήλωσε ότι οι διαδηλωτές έφτασαν γύρω στις 9 π.μ. στον πολυώροφο της Financial District, αλλά δεν μπήκαν στα γραφεία του προξενείου. Είπε ότι το γραφείο του έλεγε στον κόσμο ότι ίσως χρειαστεί να αλλάξουν τα ραντεβού τους.

Αστυνομικοί του Σαν Φρανσίσκο φρουρούσαν έξω από το κτίριο και είπαν σε δημοσιογράφο του AP ότι δεν ήταν ανοιχτό για το κοινό. Σύμφωνα με την εφημερίδα San Francisco Chronicle, οι διαδηλωτές δήλωσαν ότι σκόπευαν να παραμείνουν μέχρι να τους απομακρύνουν «με τη βία». Μέχρι τις 11:45 π.μ., περίπου έξι οχήματα της αστυνομίας του Σαν Φρανσίσκο φαίνονταν παρκαρισμένα στη γωνία από το προξενείο, μαζί με άλλους έξι περίπου αστυνομικούς και ένα ασθενοφόρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του Σαν Φρανσίσκο που περίμενε.

Οι φωτογραφίες και τα βίντεο των διαδηλωτών που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν ανθρώπους να κάθονται σε κύκλο και να φωνάζουν «Λευτεριά στην Παλαιστίνη!».

22:45 Συγκέντρωση διαδηλωτών στο λόμπι κτιρίου που στεγάζεται το ισραηλινό προξενείο του Σαν Φρανσίσκο

Οι συγκεντρωμένοι αρνήθηκαν να φύγουν και όταν η αστυνομία πήρε διαταγή να παρέμβει, οι διαδηλωτές συλληφθέντες πλέον, με δεματικά στα χέρια, φώναζαν «Λευτεριά στην Παλαιστίνη». Σύμφωνα με μαρτυρίες η διαμαρτυρία συνδιοργανώθηκε από την οργάνωση Progressive Pride Flag μια οργάνωση της τοπικής ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

22:34 «Θα διερευνήσουμε τις συνθήκες θανάτου των ομήρων και θα δώσουμε το πόρισμα πρώτα στους συγγενείς και μετά στην κοινή γνώμη» λένε οι IDF

Ο εκπρόσωπος των IDF υποναύαρχος Daniel Hagari λέει ότι ο στρατός θα διερευνήσει διεξοδικά τις συνθήκες θανάτου των ομήρων Chaim Peri, Amiram Cooper, Yoram Metzger και Nadav Popplewell.

«Εκτιμούμε ότι οι τέσσερις σκοτώθηκαν μαζί, στην περιοχή Χαν Γιουνίς, πριν από αρκετούς μήνες, ενώ κρατούνταν από τρομοκράτες της Χαμάς και ενώ οι δυνάμεις των IDF επιχειρούσαν στο Χαν Γιουνίς», λέει ο Hagari σε συνέντευξη Τύπου.

«Γνωρίζω ότι θα προκύψουν δύσκολα ερωτήματα σχετικά με τις συνθήκες θανάτου… εξετάζουμε σε βάθος τις συνθήκες θανάτου, εξετάζοντας όλες τις πιθανότητες και θα παρουσιάσουμε τα ευρήματα το συντομότερο δυνατό, πρώτα στις οικογένειες και μετά στο κοινό. Θα παρουσιάσουμε [τα πορίσματα] με διαφάνεια, όπως έχουμε κάνει μέχρι τώρα», λέει.

22:19 O Γκαντζ θα παραμείνει στον κυβερνητικό συνασπισμό αν χρειαστούν οι ψήφοι του κόμματός του για να υπάρξει συμφωνία για τους ομήρους

Οι ειδήσεις του Kan αναφέρουν, όπως μεταφέρουν οι Times of Israel, ότι το κόμμα Εθνικής Ενότητας του Benny Gantz επανεξετάζει το σχέδιό του να αποχωρήσει από τον συνασπισμό υπό το πρίσμα της πιθανότητας μιας συμφωνίας ομηρίας και εκεχειρίας με τη Χαμάς.

Εάν το κόμμα δει ότι ο πρωθυπουργός είναι σοβαρός για να προχωρήσει προς μια συμφωνία, μπορεί να παραμείνει στον συνασπισμό, παρά το τελεσίγραφο που έδωσε ο Γκαντζ τον περασμένο μήνα, όταν είπε ότι θα βγάλει το κόμμα του από την κυβέρνηση εάν ο Νετανιάχου δεν ικανοποιήσει μέχρι τις 8 Ιουνίου μια σειρά από αιτήματα. Τα αιτήματα αφορούσαν τον καθορισμό μιας εθνικής πορείας για το μέλλον του πολέμου και της περιοχής, συμπεριλαμβανομένου ενός σχεδίου για την επόμενη μέρα στη Γάζα.

Ο Νετανιάχου έχει δηλώσει ότι δεν σκοπεύει να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του Γκαντζ. Το δημοσίευμα του Kan αναφέρει ότι το κόμμα ελπίζει ότι το θέμα θα αποφασιστεί μέχρι το Σαββατοκύριακο.

22:15 «Το αίμα τους είναι στα χέρια σας και στα χέρια των μελών του υπουργικού συμβουλίου» είπε ξαδέρφη ομήρου στον Νετανιάχου

Αφού ενημερώθηκε για τους θανάτους των τεσσάρων ομήρων που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα, η Ιφάτ Καλντερόν, ξαδέλφη του ομήρου Οφέρ Καλντερόν, δήλωσε, σε διαδήλωση με αίτημα την απελευθέρωση των ομήρων στο Τελ Αβίβ: «Εδώ και μήνες αγωνίζομαι ώμο με ώμο με την Ίλα Μέτζγκερ (νύφη του Γιοράμ Μέτζγκερ), είναι ήδη πέρα από οικογένεια, συνεργάτης».

«Θα συνεχίσουμε να ταρακουνάμε τη χώρα, να της βάζουμε φωτιά, να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να φέρουμε πίσω αυτούς που είναι ζωντανοί και αυτούς που δεν είναι πια ζωντανοί», είπε.

Μετά από αυτά τα λόγια, απευθύνθηκε στον πρωθυπουργό Νετανιάχου: «Καταφέρατε να φέρετε πίσω τόσους πολλούς ανθρώπους που ήταν ζωντανοί πριν από πολύ καιρό, το αίμα είναι στα χέρια σας και στα χέρια όλων των μελών του υπουργικού (πολεμικού) συμβουλίου. Κάθε μέλους (του πολεμικού συμβουλίου)! Το αίμα είναι στα χέρια όλων σας, δολοφόνοι!».

22:09 Ισραηλινός υπουργός πρόνοιας: Είναι καθήκον της ισραηλινής κυβέρνησης να κάνει τα πάντα για να επιστρέψουν οι όμηροι

Ο υπουργός Πρόνοιας Yaakov Margi του κόμματος Shas σχολίασε την ανακοίνωση του θανάτου των ομήρων Chaim Peri, Yoram Metzger, Amiram Cooper και Nadav Popplewell: «Πονάω και είμαι λυπημένος από τη δολοφονία τους».

«Η ισραηλινή κυβέρνηση δεσμεύεται να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να επιστρέψουν όλοι οι όμηροι στην πατρίδα τους. Αυτό είναι το ηθικό μας καθήκον», δήλωσε ο Margi.

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενοι οι όμηροι να έχουν πεθάνει από ισραηλινά πυρά, καθώς έχασαν τη ζωή τους κατά την επίθεση του Ισραήλ στη Χαν Γιουνίς τον Ιανουάριο.

21:50 Φόρουμ οικογενειών ομήρων: Ο θάνατος τεσσάρων ομήρων στα χέρια της Χαμάς είναι ντροπή – Θα έπρεπε να είχαν επιστρέψει ζωντανοί

Το Φόρουμ Οικογενειών Ομήρων και Αγνοουμένων, μετά την ανακοίνωση του θανάτου των ομήρων Chaim Peri, Yoram Metzger, Amiram Cooper και Nadav Popplewell, δήλωσε ότι «η δολοφονία τους σε αιχμαλωσία είναι ντροπή» και αποτελεί απόδειξη των συνεπειών της καθυστέρησης των συμφωνιών για τους ομήρους.

«Ο σπαραγμός με την οδυνηρή είδηση πρέπει να συγκλονίσει κάθε πολίτη στο κράτος του Ισραήλ και να υποκινήσει βαθιά ενδοσκόπηση για κάθε ηγέτη. Ο Chaim, ο Yoram, ο Amiram και ο Nadav απήχθησαν ζωντανοί – μερικοί από αυτούς ήταν μαζί με άλλους ομήρους που επέστρεψαν στην προηγούμενη συμφωνία – και θα έπρεπε να είχαν επιστρέψει ζωντανοί».

21:48 Ισραηλινός στρατός: Οι τέσσερις όμηροι έφτασαν ζωντανοί στη Γάζα, σκοτώθηκαν, πιθανότατα από πυρά των IDF

Οι IDF ανακοίνωσαν τη Δευτέρα το θάνατο τεσσάρων ομήρων που απήχθησαν στις 7 Οκτωβρίου και μεταφέρθηκαν ζωντανοί στη Γάζα. Ο στρατός ελέγχει αν σκοτώθηκαν από πυρά των IDF.

Οι τέσσερις ταυτοποιήθηκαν ως ο Chaim Peri, 80 ετών, ο Yoram Metzger, 80 ετών (του οποίου η νύφη πρωτοστατούσε στις διαδηλώσης υπέρ της συμφωνίας για την ανταλλαγή ομήρων-αιχμαλώτων), ο Amiram Cooper, 84 ετών από το Nir Oz, καθώς και ο Nadav Popplewell, 51 ετών, από το Nirim.

Ο θάνατος του Popplewell ανακοινώθηκε από το Kibbutz Nirim νωρίτερα τη Δευτέρα. Οι σοροί και των τεσσάρων κρατούνται από τη Χαμάς και ο στρατός πιστεύει ότι κρατούνταν μαζί στη Γάζα. Οι IDF πιστεύουν επίσης ότι σκοτώθηκαν στο Khan Yunis τον Ιανουάριο κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων.

21:29 Το Ιράν καλεί τις ΗΠΑ να κόψουν την βοήθεια προς το Ισραήλ αν θέλει πραγματικά κατάπαυση του πυρός

«Αν οι Αμερικανοί είναι ειλικρινείς, τότε αντί να προτείνουν σχέδια στο όνομα της κατάπαυσης του πυρός, πρέπει να κάνουν ένα βήμα, δηλαδή να σταματήσουν κάθε βοήθεια προς την ισραηλινή οντότητα», δήλωσε ο Bagheri Kani σε συνέντευξη Τύπου στην ιρανική πρεσβεία.

«Μόνο όταν διακοπεί η βοήθεια από την ισραηλινή οντότητα, η οντότητα δεν θα έχει τα εργαλεία και την ικανότητα να διαπράττει εγκλήματα κατά των Παλαιστινίων και ο πόλεμος θα τελειώσει».

Μιλώντας από τη Βηρυτό, στην πρώτη επίσημη επίσκεψή του μετά τον θάνατο του προκατόχου του τον περασμένο μήνα, ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών του Ιράν δήλωσε ότι το Ισραήλ θα βρεθεί σε τέλμα εάν ξεκινήσει έναν ολοκληρωτικό πόλεμο κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο μια χώρα που χαρακτήρισε ως «λίκνο της αντίστασης».

21:24 Για υποβολή ψευδούς έκθεσης στο Κογκρέσο από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάνει λόγο Αμερικανίδα αξιωματούχος που παραιτήθηκε μετά από 20 χρόνια

Αφού υπηρέτησε 20 χρόνια στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, η Στέισι Γκίλμπερτ παραιτήθηκε την περασμένη εβδομάδα, αφού εργάστηκε σε μια έκθεση που, όπως λέει, ανέφερε ψευδώς ότι το Ισραήλ δεν «περιορίζει ή απαγορεύει» τη ζωτικής σημασίας βοήθεια προς το λαό της Γάζας.

Η έκθεση ανέφερε ότι το Ισραήλ «δεν εμποδίζει την ανθρωπιστική βοήθεια και εγώ και άλλοι γνωρίζουμε ότι αυτό δεν είναι αλήθεια», δήλωσε η Γκίλμπερτ στο Al Jazeera.

«Δεν μπορώ να θυμηθώ στα πολλά χρόνια που εργάζομαι στην κυβέρνηση των ΗΠΑ να έχω δει κάτι τόσο προφανώς λανθασμένο, και όμως αυτό είναι που υποβάλαμε ως έκθεση στο Κογκρέσο. Το συμπέρασμα των ειδικών επί του θέματος που εργάζονται στην ανθρωπιστική βοήθεια … είναι απολύτως ομόφωνο ότι το Ισραήλ εμποδίζει την ανθρωπιστική βοήθεια, γι’ αυτό και υπάρχει λιμός», είπε.

Σε απάντηση των ισχυρισμών, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βεντάντ Πατέλ δήλωσε: «Δεν είμαστε μια διοίκηση ή ένα υπουργείο που διαστρεβλώνει τα γεγονότα και οι ισχυρισμοί που έχουμε είναι αβάσιμοι».

21:04 Οι Παλαιστίνιοι ζητούν να ενταχθεί το «Κράτος της Παλαιστίνης» στην υπόθεση της Νότιας Αφρικής στο ανώτατο δικαστήριο του ΟΗΕ που κατηγορεί το Ισραήλ για γενοκτονία

Οι Παλαιστίνιοι ζητούν το «Κράτος της Παλαιστίνης» να συμμετάσχει στην υπόθεση της Νότιας Αφρικής στο κορυφαίο δικαστήριο του ΟΗΕ που κατηγορεί το Ισραήλ για γενοκτονία. Αν εγκριθεί θα είναι η πρώτη φορά που Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι θα παίρνουν τον λόγο εκπροσωπώντας την Παλαιστίνη ως αναγνωρισμένη κρατική οντότητα.

20:52 Ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στοχεύει οικιστικό πολυόροφο κτίριο στο κέντρο της Γάζας

Πλάνα από την επίθεση που μοιράστηκαν Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι, συμπεριλαμβανομένου του Anas al-Sharif του Al Jazeera Arabic (σ.σ. το παρακάτω βίντεο), δείχνουν μια ισραηλινή βόμβα να χτυπά ένα πολυώροφο κτίριο στον προσφυγικό καταυλισμό Bureij, προκαλώντας μια τεράστια έκρηξη.

Δεν είναι σαφές πόσοι άνθρωποι τραυματίστηκαν από την επίθεση. Προηγούμενα ισραηλινά πλήγματα στο Bureij σκότωσαν τουλάχιστον 11 Παλαιστίνιους, συμπεριλαμβανομένων τριών παιδιών, τις τελευταίες 24 ώρες.

20:34 Τα μέσα ενημέρωσης του Ιράν επιβεβαιώνουν ότι στρατιωτικός σύμβουλος σκοτώθηκε σε ισραηλινό πλήγμα στη Συρία

Τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης επιβεβαιώνουν ότι ένας σύμβουλος του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC ) σκοτώθηκε σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη βόρεια πόλη Χαλέπι της Συρίας.

«Κατά τη διάρκεια της χθεσινοβραδινής επίθεσης του σιωνιστικού καθεστώτος στο Χαλέπι, ο Saeed Abyar, ένας από τους συμβούλους του IRGC στη Συρία, μαρτύρησε», ανέφερε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που παρακολουθεί τον πόλεμο δήλωσε νωρίτερα: «Ο απολογισμός των νεκρών από το ισραηλινό πλήγμα σε εργοστάσιο στη Χαγιάν, στη δυτική επαρχία του Χαλεπιού, αυξήθηκε σε 16 μέλη φιλοϊρανικών ομάδων, συμπεριλαμβανομένων Σύρων και ξένων μαχητών» (σ.σ. αρχικά οι αναφορές έκαναν λόγο για 12).

Το Ισραήλ έχει πραγματοποιήσει εκατοντάδες πλήγματα στον βόρειο γείτονά του από το ξέσπασμα του εμφυλίου πολέμου στη Συρία το 2011, με στόχο κυρίως θέσεις του στρατού και μαχητές που υποστηρίζονται από το Ιράν, μεταξύ άλλων από την ομάδα Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

Τον Απρίλιο, μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή ισοπέδωσε το ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό, σκοτώνοντας επτά μέλη του IRGC, συμπεριλαμβανομένων δύο στρατηγών. Σε απάντηση, το Ιράν εκτόξευσε περισσότερους από 300 πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά του Ισραήλ, αυξάνοντας τους φόβους για έναν ευρύτερο πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

20:24 Άραβες υπουργοί Εξωτερικών: Σημαντικό να χειριστούμε θετικά την πρόταση κατάπαυσης του πυρός

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, της Ιορδανίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Κατάρ και της Αιγύπτου δηλώνουν από κοινού ότι είναι σημαντικό να «αντιμετωπιστεί σοβαρά και θετικά» η πρόταση που παρουσίασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και η οποία θα οδηγούσε σε κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Οι υπουργοί συναντήθηκαν ουσιαστικά για να συζητήσουν την πρόταση παράλληλα με τις προσπάθειες διαμεσολάβησης ΗΠΑ-Κατάρ-Αιγύπτου για μια ανταλλαγή ομήρων, η οποία θα οδηγούσε τελικά σε μόνιμο τερματισμό του πολέμου και σε μεγάλες ροές από την απελπιστικά αναγκαία ανθρωπιστική βοήθειας στη Γάζα, αναφέρει το κρατικό πρακτορείο Σαουδικής Αραβίας.

20:07 «Την Χαμάς θέλαμε να πιέσουμε με την πρόταση και όχι το Ισραήλ», απολογείται ο Τζον Κίρμπι

Η απόφαση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν να δημοσιοποιήσει την τελευταία προσφορά του Ισραήλ για συμφωνία ομηρίας είχε στόχο να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στη Χαμάς, λέει ο Λευκός Οίκος. Η ομιλία του Μπάιντεν «δεν αφορούσε παρεμβολές στον πρωθυπουργό ή στο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο.

Η κίνηση αυτή έβγαλε επίσης τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου σε δύσκολη θέση, επειδή υπέγραψε την πρόταση προς συζήτηση στο πολεμικό συμβούλιο, για την οποία οι ακροδεξιοί εταίροι του στον συνασπισμό έχουν στη συνέχεια ορκιστεί να καταρρίψουν την κυβέρνηση.

Παρ’ όλα αυτά, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Τζον Κίρμπι επιμένει: «Δεν επρόκειτο για εμπλοκή του πρωθυπουργού ή του υπουργικού συμβουλίου πολέμου».

«Αυτό είχε να κάνει με το να αποκαλυφθεί στο κοινό το πόσο καλά και πόσο πιστά και πόσο δυναμικά οι Ισραηλινοί κατέθεσαν μια νέα πρόταση, πώς δείχνει πόσο πολύ θέλουν πραγματικά να τελειώσει αυτό», λέει ο Κϊρμπι.  «Αν μη τι άλλο, αυτό είχε να κάνει με την άσκηση δημόσιας πίεσης στον κ. Σινουάρ και τη Χαμάς, οι οποίοι έχουν επανειλημμένα αρνηθεί να αποδεχτούν αυτά που έχει προτείνει το Ισραήλ», πρόσθεσε.

«Είμαστε βέβαιοι ότι (η ομιλία του Μπάιντεν) αντικατοπτρίζει με ακρίβεια αυτή την (ισραηλινή) πρόταση – μια πρόταση πάνω στην οποία συνεργαστήκαμε με τους Ισραηλινούς, οπότε δεν γνωρίζω κανένα κενό για να μιλήσω», είπε ο Κίρμπι όταν ρωτήθηκε για εμφανείς διαφωνίες του Ισραήλ στην… (φερόμενη ως) Ισραηλινή πρόταση.

Ουσιαστικά σε αντίθεση με τα περισσότερα δημοσιογραφικά δίκτυα του κόσμου. που από την δεύτερη μέρα παρουσιάζουν την πρόταση κατάπαυσης του πυρός που δημοσίευσε ο Τζο Μπάιντεν στην συνέντευξη τύπου ως καθαρά αμερικανική, ο Τζον Κίρμπι επιμένει να την παρουσιάζει ως ισραηλινή πρόταση.

20:00 Σμότριχ: Η πρόταση Μπάιντεν αποτελεί παράδοση – Δεν θα συμμετάσχουμε σε αυτήν

Το Ισραήλ δεν δεσμεύεται από την «προσφορά παράδοσης» που παρουσίασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών και ηγέτης του Κόμματος Θρησκευτικού Σιωνισμού Μπεζαλέλ Σμότριχ.

Εάν η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου αποφασίσει να αποδεχθεί την πρόταση για συμφωνία ομηρίας, η οποία έγινε από το υπουργικό συμβούλιο πολέμου «κατά παράβαση του νόμου», τότε «δεν θα λάβουμε μέρος σε αυτήν», λέει.

«Η συμπεριφορά του υπουργικού πολεμικού συμβουλίου πολέμου είναι αποτυχημένη και επικίνδυνη», λέει ο Σμότριχ στους δημοσιογράφους έξω από μια σκηνή διαμαρτυρίας κοντά στο Ανώτατο Δικαστήριο που έχει στηθεί από το Φόρουμ Ηρωισμού, μια ομάδα που εκπροσωπεί οικογένειες πεσόντων και πιέζει για αυξημένη στρατιωτική πίεση στη Χαμάς.

«Ξανά και ξανά επαναλαμβάνουν τα ίδια λάθη, ξανά και ξανά παραδίδονται στον Σινουάρ, ξανά και ξανά εγκαταλείπουν όλες τις κόκκινες γραμμές, ταπεινώνουν το κράτος του Ισραήλ και ξανά το αποτέλεσμα είναι ότι η Χαμάς εδραιώνεται στη θέση της», λέει ο Σμότριχ. Οι τελευταίοι μήνες έχουν δείξει, λέει, ότι η λύση βρίσκεται «μόνο στην αύξηση της στρατιωτικής πίεσης και των πυρών μέχρι να παραδοθεί η Χαμάς».

«Η αποστολή διαπραγματευτών στο Κάιρο ήταν λάθος», συνέχισε, επιμένοντας ότι «η επικίνδυνη πρόταση για την οποία μίλησε ο πρόεδρος Μπάιντεν εκδόθηκε από το υπουργικό συμβούλιο πολέμου χωρίς εξουσιοδότηση και κατά παράβαση του νόμου και δεν δεσμεύει την ισραηλινή κυβέρνηση και το κράτος του Ισραήλ».

19:43 Ο καταζητούμενος παλαιστίνιος πυροβολήθηκε στον γάμο της αδερφής του

Οι δυνάμεις της συνοριακές αστυνομίας σκότωσαν καταζητούμενο Παλαιστίνιο στην Ναμπλούς ο οποίο αναγνωρίστηκε ως Άνταμ Φάρατζ. Συγκεκριμένα τον χτύπησαν στην ταράτσα μιας γαμήλιας αίθουσας στη Ναμπλούς, ενώ παρακολουθούσε τη γαμήλια τελετή της αδελφής του.

19:34 Η Βουλή των Αντιπροσώπων παρουσιάζει νομοσχέδιο για τις εξωτερικές δαπάνες, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης των προσφύγων της Γάζας και της UNRWA

Οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής των Αντιπροσώπων έδωσαν στη δημοσιότητα το ετήσιο νομοσχέδιο δαπανών για το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και τις Εξωτερικές Επιχειρήσεις – ένα κείμενο που δεν θα γίνει νόμος, αλλά χρησιμεύει σταθερά ως η πιο εμπεριστατωμένη συμπύκνωση των μηνυμάτων του GOP για την εξωτερική πολιτική.

Μέσα στο νομοσχέδιο, απαγορεύεται η εισδοχή και η επανεγκατάσταση οποιουδήποτε Παλαιστίνιου πρόσφυγα από τη Γάζα και ζητείται η μόνιμη απαγόρευση της χρηματοδότησης των ΗΠΑ για την UNRWA, την υπηρεσία του ΟΗΕ που είναι αφιερωμένη στους Παλαιστίνιους πρόσφυγες.

Το νομοσχέδιο ζητά συγκεκριμένα όλα τα αμυντικά είδη που παρακρατούνται από το Ισραήλ -συγκεκριμένα συμπεριλαμβανομένου του Υπουργείου Δημόσιας Ασφάλειας, που εποπτεύεται από τον Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ να απελευθερωθούν μετά από 15 ημέρες από την ψήφισή του, αλλιώς το γραφείο του Υπουργού Εξωτερικών χάνει το 50% της χρηματοδότησής του.

Επιπλέον, καλεί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να χωρίσει τη Δυτική Όχθη και τη Γάζα σε ξεχωριστές οντότητες για σκοπούς κατάρτισης του προϋπολογισμού, απαγορεύοντας τη χρηματοδότηση του Γραφείου Παλαιστινιακών Υποθέσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και προσθέτει περαιτέρω περιορισμούς στην επαναλειτουργία της παλαιστινιακής αποστολής στην Ουάσινγκτον (που έκλεισε επί κυβέρνησης Τραμπ) λόγω των πρόσφατων ενεργειών του Διεθνούς Δικαστηρίου σχετικά με την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση.

19:25 Ιρανός στρατιωτικός σύμβουλος στη Συρία ο στόχος στην χθεσινή ισραηλινή επίθεση

Σε μια επίθεση που οι αρχές της Συρίας έχουν αποδώσει στο Ιράν, στόχος φέρεται να ήταν ένας Ιρανός αξιωματικός ονόματι Σαγιέντ Αμπιάρ, χωρίς να γίνει ακόμα γνωστός ο βαθμός ή οι ευθύνες του.

19:05 Οι Ταξιαρχίες Κασάμ αναφέρουν επιθέσεις εναντίον ισραηλινών στρατευμάτων στη βόρεια και νότια Γάζα

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Κασάμ, υποστηρίζει ότι ανατίναξε ένα σπίτι στη Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, αφού μια ισραηλινή μονάδα βρήκε καταφύγιο σε αυτό.

Επίσης, αναφέρει ότι στο στόχαστρό της μπήκε ένα κτίριο όπου στεγάζονται ισραηλινά στρατεύματα, στο βόρειο τμήμα της επικράτειας.

18:54 Οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν καταζητούμενο Παλαιστίνιο στη Ναμπλούς

Μυστικοί αστυνομικοί της Συνοριακής Αστυνομίας σκότωσαν έναν καταζητούμενο Παλαιστίνιο στη Ναμπλούς της Δυτικής Όχθης νωρίτερα σήμερα, σύμφωνα με την Αστυνομία.

Οι αστυνομικοί και τα στρατεύματα των IDF εισήλθαν στον καταυλισμό Μπαλάτα που βρίσκεται δίπλα στη Ναμπλούς για να συλλάβουν έναν καταζητούμενο Παλαιστίνιο. Η αστυνομία λέει ότι ο ύποπτος είδε τους στρατιώτες και προσπάθησε να διαφύγει από την περιοχή ενώ κρατούσε πιστόλι. Οι αξιωματικοί της Συνοριακής Αστυνομίας τον πυροβόλησαν και έπεσε νεκρός.

Αρκετοί ακόμη ένοπλοι και ταραχοποιοί που εκτόξευαν εκρηκτικά πυροβολήθηκαν από τα στρατεύματα στην περιοχή, προσθέτει η Αστυνομία.

Ένας καταζητούμενος Παλαιστίνιος ύποπτος σκοτώθηκε στη Δυτική Όχθη

18:40 Χακίμ Τζέφρις: Το σχέδιο κατάπαυσης του πυρός «σχεδιάστηκε για να εδραιώσει» την ισραηλινή «νίκη»

Ο ηγέτης της μειοψηφίας της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Χακίμ Τζέφρις, χαιρέτισε το «ειρηνευτικό σχέδιο», όπως το χαρακτήρισε, που πρότεινε ο πρόεδρος Μπάιντεν για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα.

«Η Χαμάς δεν πρέπει ποτέ ξανά να απειλήσει τον λαό του Ισραήλ. Από αυτή την άποψη, το προτεινόμενο ειρηνευτικό σχέδιο έχει σχεδιαστεί για να εδραιώσει τη συνολική στρατιωτική νίκη του Ισραήλ, ενώ παράλληλα τερματίζει τον πόλεμο», ανέφερε σε δήλωσή του.

Η Χαμάς εξακολουθεί να είναι ενεργή σε όλη τη Γάζα και επιτίθεται καθημερινά στις ισραηλινές δυνάμεις.

Ο Μπάιντεν παρουσίασε την Παρασκευή μια πρόταση για μια «διαρκή κατάπαυση του πυρός», την οποία, όπως είπε, ενέκρινε το Ισραήλ. Αλλά οι Ισραηλινοί ηγέτες έσπευσαν να τονίσουν ότι δεν θα τερματίσουν τον πόλεμο χωρίς να επιτύχουν τον στόχο της «καταστροφής» της Χαμάς.

18:22 «Η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι πέρα από καταστροφική»

Η Δρ Δωροθέα Γκουτσιάρντο από την Glia, μια ομάδα που εκτυπώνει τρισδιάστατα ιατρικό εξοπλισμό ανοικτού κώδικα για περιοχές με χαμηλές πηγές πόρων, δήλωσε ότι η κατάσταση στα νοσοκομεία της Γάζας είναι «πέρα από καταστροφική».

«Αυτό που παρακολουθούμε από τον Οκτώβριο είναι μια πλήρης συστηματική καταστροφή των νοσοκομείων από τον ισραηλινό στρατό, ξεκινώντας από τον βορρά και προχωρώντας προς τον νότο», δήλωσε στο Al Jazeera.

«Υπάρχουν λίγες εγκαταστάσεις που λειτουργούν. Έχουμε ένα ημι-λειτουργικό νοσοκομείο [στο Ντέιρ ελ Μπαλάχ]. Οι ασθενείς δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη που χρειάζονται και οι γιατροί δεν μπορούν να παρέχουν τους πόρους που χρειάζονται για να παρέχουν υπηρεσίες υγείας», πρόσθεσε.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε, είπε, αφού ο ισραηλινός στρατός διέταξε τους Παλαιστίνιους στη Ράφα να εκκενώσουν την περιοχή.

«Είχαμε πολλούς ασθενείς που χρειάζονταν υγειονομική περίθαλψη, οι οποίοι δεν είχαν πρόσβαση σε αυτήν επειδή φοβόντουσαν ή επειδή δεν μπορούσαν να έχουν πρόσβαση σε αυτήν καθώς ήταν πλέον εκτοπισμένοι, για άλλη μια φορά», κατέληξε.

18:05  Ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από τον Λίβανο προς το βόρειο Ισραήλ, έπληξαν ανοιχτές περιοχές

Περίπου 30 ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από τον Λίβανο προς τα βόρεια Υψώματα του Γκολάν νωρίτερα, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

Οι IDF λένε ότι τα βλήματα έπληξαν ανοιχτές περιοχές, χωρίς να προκληθούν τραυματισμοί. Δεν ακούστηκαν σειρήνες σε πόλεις.

Η Χεζμπολάχ είχε ισχυριστεί ότι στόχευε στρατιωτική βάση στην περιοχή.

17:52 Μπεν Γκβιρ: Ο Νετανιάχου «ξεπλένει» το περιεχόμενο της πρότασης για τη συμφωνία ομηρίας

Ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, κατηγορεί τον Νετανιάχου ότι «ωραιοποιεί» το περιεχόμενο της τελευταίας πρότασης για συμφωνία ομηρίας με τη Χαμάς, αφού ο πρωθυπουργός φέρεται να αρνήθηκε να αποκαλύψει το πλήρες περιεχόμενό της.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Κνεσέτ, ο Μπεν Γκβίρ ανέφερε ότι ο Νετανιάχου επέμεινε ότι η πραγματική πρόταση διαφέρει από την εκδοχή που παρουσίασε ο Μπάιντεν και ότι «δεν θα υπάρξει απερίσκεπτη συμφωνία και τέλος του πολέμου χωρίς την κατάρρευση της Χαμάς».

«Τον ρώτησα αν θα μπορούσα να δω το προσχέδιο της συμφωνίας και συμφώνησε και είπε ότι μπορώ να έρθω στο γραφείο του για να δω το προσχέδιο με τα μάτια μου», είπε ο Μπεν Γκβίρ. Ωστόσο, όταν πήγε στο γραφείο οι βοηθοί του Νετανιάχου του είπαν ότι «δεν υπάρχει προσχέδιο».

«Σήμερα το πρωί πήγα επίσης στο γραφείο του πρωθυπουργού και εκεί, για άλλη μια φορά, αρνήθηκαν να μου παρουσιάσουν το σχέδιο συμφωνίας», είπε, υποστηρίζοντας ότι ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Τζάτσι Χανέγκμπι, αρνήθηκε επίσης ότι υπάρχει τέτοιο σχέδιο.

«Αν η συμφωνία δεν είναι απερίσκεπτη και δεν περιλαμβάνει δέσμευση για τερματισμό του πολέμου λόγω της κατάρρευσης της Χαμάς, γιατί αρνείστε να μου την παρουσιάσετε;», ρωτά ο ακροδεξιός υπουργός, κατηγορώντας τον Νετανιάχου ότι «ωραιοποιεί» το προσχέδιο.

«Αν υπογράψετε μια απερίσκεπτη συμφωνία που θα φέρει τον τερματισμό του πολέμου χωρίς την κατάρρευση της Χαμάς, η Otzma Yehudit θα διαλύσει την κυβέρνηση», τόνισε για άλλη μια φορά.

17:38 WSJ: Υπέρ της Χαμάς ο χρόνος – Το Ισραήλ υποφέρει όλο και περισσότερο

Η Χαμάς αναμένει μια λεπτομερή γραπτή πρόταση της συμφωνίας εκεχειρίας που προσφέρει το Ισραήλ, σύμφωνα με αυτή που παρουσίασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, δηλώνουν Άραβες διαμεσολαβητές στη Wall Street Journal.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι η Χαμάς θέλει μια συμφωνία που θα είναι σαφής και δεν θα επιτρέπει στο Ισραήλ να συνεχίσει τον πόλεμο μετά την απελευθέρωση των ομήρων, κάτι που η Ιερουσαλήμ έχει δηλώσει ότι πράγματι θα κάνει.

Η WSJ σημειώνει επίσης ότι η Χαμάς αισθάνεται πως ο χρόνος είναι με το μέρος της, με το Ισραήλ να υποφέρει όλο και περισσότερο στην παγκόσμια σκηνή και να μετατρέπεται φαινομενικά σε κράτος-παρία εξαιτίας του συνεχιζόμενου πολέμου.

«Η ισλαμιστική οργάνωση αυξάνει την αυτοπεποίθησή της ότι μπορεί να επιβιώσει από την ισραηλινή επίθεση λόγω της αυξανόμενης διεθνούς πίεσης», επισημαίνεται στο ίδιο δημοσίευμα.

17:31 Δημοσκόπηση: Ο πόλεμος στη Γάζα ενισχύει τη δημοτικότητα της Χαμάς

Μια δημοσκόπηση που διεξήχθη από το Κέντρο Μέσων Ενημέρωσης και Επικοινωνίας της Ιερουσαλήμ, σε συνεργασία με τη γερμανική ΜΚΟ Friedrich Ebert-Stiftung, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, έδειξε ότι ο πόλεμος του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας βελτίωσε την πολιτική θέση της Χαμάς, ενώ οδήγησε σε υποχώρηση της δημοτικότητας της Φατάχ, της Παλαιστινιακής Αρχής και των βασικών ηγετών της.

Η δημοσκόπηση, από την οποία εξαιρέθηκε η Λωρίδα της Γάζας για λόγους ασφαλείας, δείχνει μια σαφή διαίρεση μεταξύ των Παλαιστινίων σχετικά με τη φύση της τελικής λύσης – λύση δύο κρατών ή λύση ενός κράτους.

Υπήρξε επίσης διχασμός των απόψεων σχετικά με την καλύτερη μέθοδο παλαιστινιακής αντίστασης για την επίτευξη των εθνικών στόχων, μεταξύ ένοπλης, στρατιωτικής αντίστασης ή διπλωματικής ειρηνικής αντίστασης.

Μερικά από τα ευρήματα της δημοσκόπησης:

  • Σχεδόν το 40% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ και ο πόλεμος που ακολούθησε εξυπηρετεί τα παλαιστινιακά εθνικά συμφέροντα.
  • Περισσότερο από το 41% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι αναμένουν πως ο τρέχων πόλεμος θα λήξει υπέρ της Χαμάς.
  • Περίπου το 38,5% λέει ότι ο πόλεμος θα τελειώσει με την προώθηση των σχεδίων εξομάλυνσης μεταξύ του Ισραήλ και ορισμένων αραβικών κρατών.
  • Τουλάχιστον το 44,5% των ερωτηθέντων λέει ότι η ειρηνική, διπλωματική πολιτική δράση είναι η καλύτερη μέθοδος για την επίτευξη των εθνικών στόχων, ενώ το 40,8% λέει ότι υποστηρίζει τη βίαιη στρατιωτική αντίσταση.

17:22 Η Χεζμπολάχ ισχυρίζεται ότι πραγματοποίησε θανατηφόρα επίθεση με drone στο Ισραήλ

Η Χεζμπολάχ λέει ότι εκτόξευσε μη επανδρωμένα αεροσκάφη προς το αρχηγείο του ισραηλινού στρατιωτικού σχηματισμού της Γαλιλαίας.

Σε ανακοίνωσή της, η λιβανέζικη ένοπλη ομάδα αναφέρει ότι η επιχείρηση έγινε σε απάντηση της ισραηλινής επίθεσης στο αυτοκίνητο στην περιοχή Saida του νότιου Λιβάνου.

«Στη μεραρχία Γαλιλαίας τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Χεζμπολάχ στόχευσαν το κτίριο διοίκησης εκεί και τα μέρη όπου σταθμεύουν και εγκαθίστανται οι αξιωματικοί και οι στρατιώτες της. Χτύπησαν τους στόχους τους με ακρίβεια, γεγονός που οδήγησε σε έκρηξη και άφησε τους στρατιώτες του εχθρού νεκρούς ή τραυματίες», αναφέρει η ανακοίνωση στο Telegram.

17:07 Η αντιπολίτευση στη Σλοβενία κατέθεσε πρόταση μομφής με αφορμή την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους

Η συντηρητική αντιπολίτευση της Σλοβενίας κατέθεσε σήμερα μια πρόταση μομφής, εμποδίζοντας την ψηφοφορία που επρόκειτο να διεξαχθεί αύριο Τρίτη από το κοινοβούλιο για την αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης, κατά το παράδειγμα της Ισπανίας, της Ιρλανδίας και της Νορβηγίας.

Όπως ανακοίνωσε ένας εκπρόσωπος του κοινοβουλίου, το Σλοβενικό Δημοκρατικό Κόμμα (SDS) του πρώην πρωθυπουργού Γιάνεζ Γιάνσα ζήτησε τη διεξαγωγή συμβουλευτικού δημοψηφίσματος πάνω στο διάταγμα αναγνώρισης της Παλαιστίνης, καθυστερώντας έτσι την αναγνώριση για τουλάχιστον έναν μήνα.

Το κοινοβούλιο θα πρέπει τώρα να αποφανθεί επί της πρότασης αυτής στην επόμενη συνεδρίασή του, στις 17 Ιουνίου και, αν απορριφθεί, κάτι που είναι πολύ πιθανό, θα μπορέσει να συνεχίσει τη διαδικασία αναγνώρισης από τις 8 Ιουλίου και μετά.

Την προηγούμενη εβδομάδα η κυβέρνηση υπέβαλε το διάταγμα για επικύρωση από το κοινοβούλιο, επιταχύνοντας τη διαδικασίας που αρχικά επρόκειτο να ξεκινήσει στα μέσα Ιουνίου. Για την έγκριση αρκεί απλή πλειοψηφία. Ο κεντροαριστερός κυβερνητικός συνασπισμός ελέγχει τις 51 από τις 90 έδρες στη Βουλή.

Ο Γιάνεζ Γιάνσα, που πρόσκειται στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, διαφώνησε κατηγορηματικά με αυτήν την απόφαση της κυβέρνησης. Στην πρόταση μομφής υποστηρίζει, σύμφωνα με το σλοβενικό πρακτορείο STA, ότι με την αναγνώριση θα προκληθεί «μακροπρόθεσμη ζημία στη Σλοβενία» καθώς «θα στηριχθεί η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς».

Αντιθέτως, ο φιλελεύθερος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Γκόλομπ θεωρεί ότι η αναγνώριση «στέλνει ένα μήνυμα ειρήνης». «Πιστεύουμε ότι έχει έρθει η στιγμή να ενώσει τις προσπάθειές του όλος ο κόσμος για να επιτευχθεί η λύση των δύο κρατών που θα φέρει την ειρήνη στη Μέση Ανατολή», σημείωσε.

16:55 Νετανιάχου: Η «καταστροφή της Χαμάς» παραμένει η κορυφαία προτεραιότητα του Ισραήλ

Σε δηλώσεις του ο Νετανιάχου ξεκαθαρίζει ότι κορυφαία προτεραιότητα του Ισραήλ παραμένει η «καταστροφή της Χαμάς», η οποία θα επιδιωχθεί μαζί με την ανάκτηση των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα.

«Και οι δύο στόχοι αποτελούν μέρος του σχεδίου για τον τερματισμό του πολέμου που εγκρίθηκε από το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο. Αυτό δεν είναι κάτι που προσθέτω τώρα. Δεν είναι κάτι που προσθέτω επειδή δέχομαι πιέσεις εντός του συνασπισμού. Είναι κάτι που συμφωνήσαμε ομόφωνα στο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο», τονίζει ο Νετανιάχου.

Εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης αναφέρει επίσης ότι ο Νετανιάχου είπε πως ο Μπάιντεν είχε δημοσιεύσει μόνο ορισμένες λεπτομέρειες της πρότασής του για κατάπαυση του πυρός.

«Ο πόλεμος θα σταματήσει με σκοπό την επιστροφή των ομήρων και στη συνέχεια θα προχωρήσουμε σε άλλες συζητήσεις», σημείωσε ο Ντέιβιντ Μένσερ που επικαλέστηκε τον Νετανιάχου.

16:43 Περισσότερα για την επίθεση σε αυτοκίνητο στην Saida του Λιβάνου

Όπως αναφέρθηκε νωρίτερα, ένα ισραηλινό μη επανδρωμένο αεροσκάφος έβαλε στο στόχαστρο ένα αυτοκίνητο στην πόλη Kaouthariyet es-Saiyad στην περιοχή Saida του νότιου Λιβάνου.

Το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού μεταδίδει τώρα ότι στόχος της επίθεσης ήταν να δολοφονηθεί ένα μέλος της Χεζμπολάχ.

Το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου (NNA) επιβεβαιώνει επίσης έναν θάνατο μετά την επίθεση, χωρίς να κατονομάσει το θύμα.

16:32 Επίθεση στην πρεσβεία του Ισραήλ στο Βουκουρέστι

Επίθεση με μολότοφ στην ισραηλινή πρεσβεία στο Βουκουρέστι, χωρίς να προκληθούν ζημιές ή να υπάρξουν θύματα, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι ρουμανικές αρχές συνέλαβαν έναν ύποπτο «συριακής καταγωγής», ο οποίος πέταξε τη μολότοφ ενώ υποβαλλόταν σε έλεγχο ασφαλείας.

16:16 Σύμφωνος ο Νετανιάχου με το πρώτο στάδιο της πρότασης κατάπαυσης του πυρός

Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο Νετανιάχου δήλωσε πως η πρώτη φάση του σχεδίου κατάπαυσης του πυρός του Μπάιντεν, που συνεπάγεται την απελευθέρωση ομήρων από τη Χαμάς, θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί πριν συμφωνηθούν πλήρως οι όροι των επόμενων σταδίων.

Αυτό διέρρευσε από μια κεκλεισμένων των θυρών κοινοβουλευτική συνεδρίαση, καθώς ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αντιμετωπίζει πιέσεις να αποδεχθεί την πρόταση και να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των ομήρων.

Ωστόσο, ακροδεξιοί υπουργοί έχουν απειλήσει να εγκαταλείψουν την κυβέρνηση συνασπισμού του, εάν ληφθεί απόφαση για τον τερματισμό του πολέμου.

16:00 Η Virgin Atlantic θα συνεχίσει τις πτήσεις προς το Ισραήλ από τον Σεπτέμβριο

Η βρετανική αεροπορική εταιρεία θα επαναλάβει τις πτήσεις μεταξύ Λονδίνου και Ισραήλ τον Σεπτέμβριο, μετά την παύση των πτήσεων λόγω του πολέμου.

Η αεροπορική εταιρεία δήλωσε ότι θα πραγματοποιεί καθημερινά μια πτήση προς κάθε κατεύθυνση μεταξύ Χίθροου και Τελ Αβίβ με αεροσκάφη Airbus A330 από τις 5 Σεπτεμβρίου.

Πολλοί αερομεταφορείς ανέστειλαν τις πτήσεις προς το Ισραήλ πέρυσι μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και τον επακόλουθο πόλεμο στη Γάζα.

«Η επιστροφή μας στο Τελ Αβίβ στις 5 Σεπτεμβρίου θα είναι ευπρόσδεκτη είδηση για τους πελάτες που απολαμβάνουν την υπηρεσία μας από το 2019, και αυτή τη φορά θα ενισχυθεί από τη νέα μας συνεργασία με την El Al με κοινό κωδικό», δήλωσε ο Juha Jarvinen, εμπορικός διευθυντής της Virgin Atlantic.

15:51 Ο Μπεν Γκβιρ αλλάζει αίθουσα συνεδρίασης για να αποφύγει τους συγγενείς των ομήρων

Οι συγγενείς των ομήρων περίμεναν τον υπουργό Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ στην αίθουσα της παράταξης Otzma Yehudit λίγο πριν από την έναρξη της εβδομαδιαίας συνεδρίασης.

Ο Μπεν Γκβιρ και όσοι τον συνόδευαν εγκατέλειψαν τον χώρο και μετέφεραν τη συνεδρίαση σε άλλη αίθουσα, όπου η είσοδος ήταν περιορισμένη. Όταν ρωτήθηκε σχετικά με την παρεμπόδιση της εισόδου τους στη συνεδρίαση, ο Ben-Gvir δήλωσε: «Αρκετά με τον λαϊκισμό, συναντιέμαι μαζί τους όλη την ώρα».

15:42 Πώς διαμορφώνεται η κατάσταση μετά την πρόταση Μπάιντεν για εκεχειρία

Την Παρασκευή, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάιντεν παρουσίασε μια πρόταση κατάπαυσης του πυρός σε τρία στάδια, η οποία θα τερμάτιζε τον πόλεμο στη Γάζα, θα επέστρεφε όλους τους Ισραηλινούς αιχμαλώτους σε αντάλλαγμα για εκατοντάδες Παλαιστίνιους αιχμαλώτους και θα σχεδίαζε την ανοικοδόμηση της Γάζας.

Ο Μπάιντεν χαρακτήρισε το σχέδιο των τριών φάσεων ως «ισραηλινή» πρόταση, η οποία όμως προκάλεσε ανάμεικτες αντιδράσεις από μέλη της ίδιας της κυβέρνησης του Ισραήλ.

Να τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής:

Ο Νετανιάχου φάνηκε αμέσως να υπονομεύει τη συμφωνία. Το Σάββατο, το γραφείο του δήλωσε ότι οι κύριες απαιτήσεις του Ισραήλ δεν έχουν αλλάξει και ότι δεν θα υπάρξει μόνιμη κατάπαυση του πυρός – η οποία σύμφωνα με την πρόταση θα πρέπει να διαπραγματευτεί στο δεύτερο στάδιο – έως ότου η Χαμάς καταστραφεί πλήρως.

Τα ακροδεξιά μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού του Νετανιάχου ξέσπασαν ακόμη πιο επιθετικά, απειλώντας να καταρρεύσει η κυβέρνηση Νετανιάχου αν αποδεχθεί μια τέτοια συμφωνία.

Στον αντίποδα, στελέχη της ισραηλινής αντιπολίτευσης και οικογένειες ισραηλινών αιχμαλώτων κάλεσαν τον Νετανιάχου να αποδεχθεί τη συμφωνία.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ προσφέρθηκε να στηρίξει την κυβέρνηση Νετανιάχου αν τα ακροδεξιά κόμματα αποχωρήσουν προκειμένου να γίνει η συμφωνία.

Σήμερα, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γκαλάντ επανέλαβε στις ΗΠΑ τη δέσμευση του Ισραήλ να διαλύσει τη Χαμάς στο πλαίσιο οποιασδήποτε συμφωνίας.

Ο Νετανιάχου σε δηλώσεις του σε συνεδρίαση της Κνεσέτ που διέρρευσαν στον Τύπο φαίνεται να «αδειάζει» τον Μπάιντεν λέγοντας ότι η συμφωνία αφορά μόνο μία προσωρινή κατάπαυση πυρός προκειμένου να απελευθερωθούν οι όμηροι και ότι το Ισραήλ μπορεί να προχωρήσει στη συμφωνία μόνο για την πρώτη φάση του σχεδίου.

Η Χαμάς, από την πλευρά της, είπε ότι είναι έτοιμη να συμμετάσχει «θετικά και εποικοδομητικά» στην πρόταση, αλλά πρέπει αφενός να τη δει γραπτά και αφετέρου οι ΗΠΑ να εγγυηθούν ότι το Ισραήλ δεσμεύεται σε μία μόνιμη εκεχειρία, κάτι που το Τελ Αβίβ πλέον αμφισβητεί ανοιχτά για ακόμα μία φορά.

15:34 «Οι δηλώσεις του Χαμενεΐ αποσκοπούν στη θυσία των Παλαιστινίων» – Αμπάς εναντίον Ιράν για το σχόλιο για τις 7 Οκτώβρη

Ο παλαιστινιακός λαός δεν χρειάζεται πολέμους που δεν εξυπηρετούν τις φιλοδοξίες του για ελευθερία και ανεξαρτησία, δήλωσε η παλαιστινιακή προεδρία σε απάντηση των παρατηρήσεων του Ιρανού ανώτατου ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ (βλ. προηγούμενη ανάρτηση στις 11.04).

Ο Χαμενεΐ δήλωσε ότι η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου κατά του Ισραήλ υπό την ηγεσία της Χαμάς συνέβη ακριβώς τη στιγμή που το χρειαζόταν η περιοχή και ότι υπήρχε ένα σχέδιο «από τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και ορισμένες από τις χώρες της περιοχής για να αλλάξουν την εξίσωση».

Σύμφωνα με το Reuters, η παλαιστινιακή προεδρία απάντησε λέγοντας ότι τέτοιες παρατηρήσεις αποσκοπούν σαφώς στη θυσία παλαιστινιακού αίματος και δεν θα οδηγούσαν στην ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.

15:26 Περισσότερα για τις κατεστραμμένες υποδομές στη Γάζα

Αναφέραμε νωρίτερα ότι το 55% των κτιρίων στη Λωρίδα της Γάζας έχει καταστραφεί ή έχει υποστεί ζημιές.

Η ανάλυση του ΟΗΕ, η οποία εξέτασε 137.000 κτίρια στον θύλακα, διαπίστωσε ακόμα ότι υπάρχουν:

36.591 κατεστραμμένες κατασκευές

16.513 κατασκευές που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές

47.368 κατασκευές που έχουν υποστεί μέτριες ζημιές

36.825 πιθανώς κατεστραμμένες κατασκευές

Η Deir el-Balah της κεντρικής Γάζας και η πόλη της Γάζας στα βόρεια του θύλακα υπέστησαν τις μεγαλύτερες ζημιές μεταξύ 1ης Απριλίου και 3ης Μαΐου, δήλωσε η UNOSAT.

15:19 Ισραηλινοί υπουργοί συνεχίζουν να καλούν σε κατάληψη της Γάζας

Ο Ισραηλινός υπουργός Πολιτιστικής Κληρονομιάς Amichai Eliyahu ζήτησε την καταστροφή της Χαμάς και την κατοχή του παλαιστινιακού θύλακα.

«Μόνο ένας δρόμος οδηγεί στη νίκη: η καταστροφή της Χαμάς και η κατοχή της Λωρίδας της Γάζας», δήλωσε ο Eliyahu, ο οποίος είχε καταφερθεί εναντίον της περσινής συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός με τη Χαμάς, κατά την οποία εκατοντάδες Παλαιστίνιοι κρατούμενοι ανταλλάχθηκαν με δεκάδες Ισραηλινούς αιχμαλώτους που κρατούνταν στη Γάζα.

15:04 Ο Στράμερ λέει ότι η κυβέρνησή του θα επανεξετάσεις τις πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ

Ενόψει των γενικών εκλογών στο Ηνωμένο Βασίλειο τον επόμενο μήνα, ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος της αντιπολίτευσης Keir Starmer ανέφερε ότι η κυβέρνησή του θα επανεξετάσει τις νομικές συμβουλές σχετικά με τις πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ.

«Είναι προφανώς δουλειά της κυβέρνησης να επανεξετάσει τις άδειες. Το κάνουν μία προς μία. Έχουν νομικές συμβουλές. Τους πιέζουμε να αποκαλύψουν αυτές τις νομικές συμβουλές. Και εξακολουθώ να τους πιέζω να αποκαλύψουν αυτές τις νομικές συμβουλές» δήλωσε ο Starmer σε προεκλογική εκδήλωση.

«Προφανώς, αν έχουμε το προνόμιο να έρθουμε στην εξουσία, θα είμαστε σε θέση να δούμε αυτή τη συμβουλή ή να αναθέσουμε τη δική μας.

«Αλλά κοιτάξτε, θα προσθέσω μόνο αυτό, ότι η επίθεση στη Ράφα δεν πρέπει να προχωρήσει. Και ότι νομίζω ότι η κυβέρνησή μας θα πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα των ΗΠΑ σε αυτό το θέμα σε σχέση με τις πωλήσεις όπλων και να επανεξετάσει τις άδειες για να δει αν κάποια από αυτές θα χρησιμοποιούνταν ή χρησιμοποιούνται στην επίθεση της Ράφα».

Πρόσθεσε ότι «η πρώτη του προτεραιότητα είναι να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε κατάπαυση του πυρός».

14:52 Μόνο προσωρινή εκεχειρία, λέει ο Νετανιάχου

Σύμφωνα με τη Haaretz, o Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε τη Δευτέρα ότι η προτεινόμενη συμφωνία για εκεχειρία που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο τραπέζι δεν θα σταματήσει τον πόλεμο, αλλά θα οδηγήσει σε προσωρινή κατάπαυση του πυρός προκειμένου να απελευθερωθούν οι Ισραηλινοί όμηροι που κρατούνται στη Γάζα.

Tο Reuters επικαλούμενο ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αναφέρει επίσης ότι ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι η πρώτη φάση ενός σχεδίου που προωθούν οι ΗΠΑ για την παύση του πολέμου στη Γάζα, που συνεπάγεται μια περιορισμένη απελευθέρωση ομήρων από τη Χαμάς, θα μπορούσε να αναληφθεί χωρίς την απαραίτητη συμφωνία για το τι θα ακολουθήσει.

Τα αποσπάσματα που διέρρευσαν από μια κεκλεισμένων των θυρών κοινοβουλευτική συνεδρίαση, τα οποία δεν επιβεβαιώθηκαν αμέσως από αξιωματούχους, δείχνουν ότι το Ισραήλ βλέπει τη δυνατότητα να εισέλθει σε μια αρχική εκεχειρία στη Γάζα, αν και έχει αποκλείσει τον τερματισμό του πολέμου, όπως απαιτεί η Χαμάς.

O Νετανιάχου ανέφερε μάλιστα ότι υπάρχουν «κενά» μεταξύ της ισραηλινής εκδοχής και της πρότασης που ανακοίνωσε ο Τζο Μπάιντεν.

«Η πρόταση που παρουσίασε ο Μπάιντεν είναι ελλιπής», είπε.

«Ο πόλεμος θα σταματήσει για να φέρει πίσω τους ομήρους και μετά θα κάνουμε συζητήσεις. Υπάρχουν άλλες λεπτομέρειες που ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν παρουσίασε στο κοινό», λέει ο Νετανιάχου.

14:47 Ισραηλινός αξιωματούχος: Η περιγραφή του Μπάιντεν δεν ήταν ακριβής – Δεν συμφωνήσαμε σε αυτό που παρουσίασε

Ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος αμφισβητεί τον χαρακτηρισμό του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν ως ισραηλινή πρόταση των όρων της συμφωνίας εκεχειρίας που παρουσίασε το βράδυ της Παρασκευής, τονίζοντας στο NBC News ότι το Ισραήλ δεν συμφώνησε ποτέ να αποσύρει πλήρως τις δυνάμεις του από τη Γάζα ως μέρος οποιασδήποτε συμφωνίας.

Η περιγραφή του Μπάιντεν «δεν ήταν ακριβής», λέει ο αξιωματούχος που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Ο αξιωματούχος λέει ότι αυτό που περιέγραψε ο Μπάιντεν δεν ήταν μια ισραηλινή πρόταση, αλλά μια πρόταση που προερχόταν από τις χώρες που μεσολαβούσαν και στην οποία το Ισραήλ έκανε τροποποιήσεις.

«Είναι περίεργο που λένε ότι πρόκειται για ισραηλινή πρόταση και ταυτόχρονα ότι το Ισραήλ πρέπει να συμφωνήσει με αυτήν», σχολίασε ο αξιωματούχος.

14:43 IDF: Η έκρηξη σε στρατιωτική εγκατάσταση στο βόρειο Ισραήλ δεν προήλθε από επίθεση

Οι IDF διευκρινίζουν ότι το χτύπημα που αναφέρθηκε προηγουμένως σε στρατιωτική εγκατάσταση στα βόρεια ήταν άσχετο με την έκρηξη

14:39 Το Ισραήλ έχει σκοτώσει 36.479 Παλαιστίνιους στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου

Η στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας έχει σκοτώσει τουλάχιστον 36.479 Παλαιστίνιους και έχει τραυματίσει 82.777 από τις 7 Οκτωβρίου, αναφέρει το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα.

Σαράντα Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 150 τραυματίστηκαν τις τελευταίες 24 ώρες, αναφέρει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

14:28 Το Ισραήλ στοχεύει αυτοκίνητο στην περιοχή Saida του νότιου Λιβάνου

Βίντεο που επαληθεύτηκαν από το πρακτορείο ειδήσεων Sanad του Al Jazeera δείχνουν το αυτοκίνητο που αποτέλεσε στόχο ισραηλινής επίθεσης μη επανδρωμένου αεροσκάφους στην πόλη Kaouthariyet es-Saiyad, στην περιοχή Saida του νότιου Λιβάνου.

Τα πλάνα δείχνουν το αυτοκίνητο να πιάνει φωτιά και να υψώνονται σύννεφα καπνού.

Υπάρχουν αναφορές για έναν τραυματία.

14:21 Το 55% των κτιρίων στη Λωρίδα της Γάζας έχει καταστραφεί

Περίπου το 55% όλων των κτιριακών δομών στη Λωρίδα της Γάζας έχουν καταστραφεί, έχουν υποστεί ζημιές ή πιθανώς έχουν υποστεί ζημιές από την έναρξη του πολέμου τον Οκτώβριο, σύμφωνα με προκαταρκτική δορυφορική ανάλυση του ΟΗΕ.

Η ανάλυση έδειξε ότι περισσότερα από 137.000 κτίρια έχουν πληγεί, έγραψε η Unosat, η υπηρεσία δορυφορικής ανάλυσης του ΟΗΕ, σε ανάρτησή της στο X.

Η εκτίμηση βασίζεται σε μια δορυφορική εικόνα που ελήφθη στις 3 Μαΐου και συγκρίθηκε με εικόνες που ελήφθησαν τον Μάιο ένα χρόνο νωρίτερα, τον περασμένο Σεπτέμβριο και στις 15 Οκτωβρίου – λίγο περισσότερο από μια εβδομάδα μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο Ισραήλ.

14:10 Ο πρώην επικεφαλής της Μοσάντ απειλεί τον επικεφαλής της Χεζμπολάχ

Ο Yossi Cohen, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του στρατού, δήλωσε ότι το Ισραήλ γνωρίζει πού βρίσκεται ο αρχηγός της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα και «αν το θέλαμε… θα μπορούσαμε να τον εξουδετερώσουμε».

Το μήνυμα έρχεται καθώς οι συγκρούσεις μαίνονται κατά μήκος των συνόρων Ισραήλ-Λιβάνου, με τη Χεζμπολάχ και τον ισραηλινό στρατό να ανταλλάσσουν σχεδόν καθημερινά πλήγματα.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της ισραηλινής δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, το 55% των Ισραηλινών υποστηρίζει την επέκταση του πολέμου με τη Χεζμπολάχ στο βορρά.

14:02 Πλήγμα σε στρατιωτική εγκατάσταση στο βόρειο Ισραήλ

Στρατιωτική εγκατάσταση φέρεται να επλήγη κατά την πρόσφατη επίθεση με ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ, σύμφωνα με τη Haaretz.

13:59 Οριστικοποιήστε τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός σήμερα

Ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ κάλεσε το Ισραήλ να συμφωνήσει σε ένα σχέδιο κατάπαυσης του πυρός που παρουσιάστηκε πρόσφατα και να στείλει σήμερα αντιπροσωπεία στο Κάιρο για να καθορίσει τις λεπτομέρειες.

Σε ανάρτησή του στο Χ, ο Λαπίντ επανέλαβε στον πρωθυπουργό Νετανιάχου, οι ακροδεξιοί σύμμαχοι του οποίου στον συνασπισμό έχουν απειλήσει με αποχώρηση από την κυβέρνηση εάν το σχέδιο προχωρήσει, ότι θα παρέμβει και θα παράσχει στην κυβέρνηση ένα «πολιτικό δίχτυ ασφαλείας» για να σώσει τη συμφωνία.

13:56 Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ εξετάζει αιτήσεις κατά του κλεισίματος του Al Jazeera

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ εξετάζει αναφορές κατά του κλεισίματος του γραφείου του Al Jazeera στη χώρα στις αρχές Μαΐου, σύμφωνα με το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού.

Το ρεπορτάζ ανέφερε ότι ένας από τους δικαστές δήλωσε: «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι υπάρχει παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης εδώ».

«Η κατάργηση ενός νόμου δεν μπορεί να βασίζεται σε γενικούς ισχυρισμούς, αλλά σε πράγματα που ενυπάρχουν στο νόμο», δήλωσε ένας άλλος δικαστής, αναφερόμενος στις κατηγορίες για υποκίνηση που οδήγησαν στο κλείσιμο του Al Jazeera.

Το δίκτυο Al Jazeera Media Network καταδίκασε την απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης να κλείσει τις δραστηριότητές του στο Ισραήλ ως «εγκληματική πράξη» και προειδοποίησε ότι η καταστολή του ελεύθερου Τύπου από τη χώρα «έρχεται σε αντίθεση με το διεθνές και ανθρωπιστικό δίκαιο».

13:47 Αίγυπτος: Περιμένουμε την ισραηλινή απάντηση στην πρόταση Μπάιντεν

Η Χαμάς βλέπει «θετικά» την τελευταία πρόταση κατάπαυσης πυρός, είπε ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Sameh Shoukry από τη Μαδρίτη που πραγματοποιεί επίσκεψη. «Περιμένουμε τώρα την ισραηλινή απάντηση», πρόσθεσε.

13:29 Περισσότεροι από 9.000 Παλαιστίνιοι συνελήφθησαν στη Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου

Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν συλλάβει περισσότερους από 9.000 Παλαιστίνιους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Εταιρεία Κρατουμένων, μια «εκστρατεία συλλήψεων» που, όπως λέει, πραγματοποιείται με «πρωτοφανή ρυθμό».

Στις τελευταίες συλλήψεις περιλαμβάνονται 20 Παλαιστίνιοι που συνελήφθησαν σε επιδρομές από χθες το βράδυ, δήλωσε η ομάδα. Τουλάχιστον 12 συνελήφθησαν από διάφορες πόλεις στην επαρχία της Χεβρώνας, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

13:18 Αξιωματούχοι του ΟΗΕ καλούν όλες τις χώρες να προχωρήσουν στην αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους

Μια ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ κάλεσε όλες τις χώρες να αναγνωρίσουν ένα παλαιστινιακό κράτος για να διασφαλιστεί η ειρήνη στη Μέση Ανατολή.

Οι εμπειρογνώμονες, μεταξύ των οποίων και η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα παλαιστινιακά εδάφη, δήλωσαν ότι η αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους αποτελεί σημαντική αναγνώριση των δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού και του αγώνα του για ελευθερία και ανεξαρτησία.

Ανέφεραν ότι:

«Αυτό αποτελεί προϋπόθεση για τη διαρκή ειρήνη στην Παλαιστίνη και σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή – αρχής γενομένης από την άμεση κήρυξη κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα και τη μη περαιτέρω στρατιωτική εισβολή στη Ράφα.

Η λύση των δύο κρατών παραμένει ο μόνος διεθνώς συμφωνημένος δρόμος προς την ειρήνη και την ασφάλεια τόσο για την Παλαιστίνη όσο και για το Ισραήλ και μια διέξοδος από τους κύκλους βίας και δυσαρέσκειας γενεών».

Η έκκληση έγινε λιγότερο από μια εβδομάδα μετά την επίσημη αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους από την Ισπανία, την Ιρλανδία και τη Νορβηγία, προκαλώντας την οργή του Ισραήλ, το οποίο βρίσκεται όλο και περισσότερο απομονωμένο λόγω του πολέμου του στη Γάζα.

13:00 Η Αίγυπτος απορρίπτει την ισραηλινή παρουσία στο πέρασμα της Ράφα

Η Αίγυπτος απορρίπτει ξεκάθαρα την ισραηλινή παρουσία στο συνοριακό πέρασμα της Ράφα μεταξύ της αιγυπτιακής χερσονήσου του Σινά και της Λωρίδας της Γάζας, δήλωσε ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Sameh Shoukry.

«Είναι δύσκολο για το πέρασμα της Ράφα να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς παλαιστινιακή διοίκηση», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου με τον Ισπανό ομόλογό του στη Μαδρίτη.

12:47 Η ζωή 3.500 παιδιών κάτω των 5 ετών κινδυνεύει από την πείνα και την έλλειψη φαρμάκων

Σύμφωνα με τις αρχές της Γάζας, περισσότερα από 3.500 παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών κινδυνεύουν με θάνατο στη Λωρίδα της Γάζας λόγω των πολιτικών της πείνας, της έλλειψης τροφίμων, της έλλειψης συμπληρωμάτων διατροφής και της παρεμπόδισης της βοήθειας από το Ισραήλ.

Τα παιδιά αυτά υποφέρουν από υποσιτισμό σε προχωρημένο βαθμό που έχει επηρεάσει τη δομή του σώματός τους, γεγονός που στην πραγματικότητα τα εκθέτει στον κίνδυνο να προσβληθούν από μολυσματικές ασθένειες που καταστρέφουν τη ζωή τους, καθυστερούν την ανάπτυξή τους και απειλούν την επιβίωσή τους.

Η κατάστασή τους επιδεινώνεται και γίνεται όλο και πιο δύσκολη καθώς στερούνται των εμβολιασμών και της φαρμακευτικής αγωγής που είναι απαραίτητα  στα πρώτα χρόνια της ζωής τους.

Κατά τη διάρκεια του συνεχιζόμενου ισραηλινού πολέμου, έχουν σκοτωθεί 15.438 παιδιά και έχουν τραυματιστεί δεκάδες χιλιάδες.

Περισσότερα από 17.000 παιδιά στη Γάζα έχουν χάσει τον έναν ή και τους δύο γονείς τους.

12:38 «Η στρατιωτική στρατηγική του Ισραήλ έχει αποτύχει»

Ο Omar Ashour, Ινστιτούτο Μεταπτυχιακών Σπουδών της Ντόχα, λέει ότι η στρατιωτική στρατηγική του Ισραήλ είναι να καταλάβει εκ νέου τμήματα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένης της νεκρής ζώνης πλάτους ενός χιλιομέτρου μεταξύ της Γάζας και του Ισραήλ, του διαδρόμου Netzarim, ο οποίος χωρίζει τη Γάζα σε βόρειο και νότιο τμήμα, και των θέσεων κατά μήκος του δρόμου Salah al-Din για να χωρίσει τη Γάζα σε ανατολικά και δυτικά.

«Θέλει επίσης να τις ανασυγκροτήσει για να κάνει ισχυρές θέσεις και στη συνέχεια να πραγματοποιήσει επιδρομές υπό την καθοδήγηση των μυστικών υπηρεσιών που αποσκοπούν στην υποβάθμιση και την καταστροφή πυρήνων της Χαμάς και άλλων στρατιωτικών σχηματισμών», δήλωσε στο Al Jazeera.

«Στη συνέχεια, μετά από αυτό, όταν οι δυνάμεις κουραστούν, να αναδιπλωθούν και να συνεχίσουν και να επαναλάβουν ξανά.

«Αλλά αυτό δεν λειτουργεί, όπως είδαμε στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια. Αυτή η στρατιωτική στρατηγική δημιούργησε όλο και περισσότερους θανάτους αμάχων, οδηγώντας σε μεγαλύτερη διεθνή πίεση στην κυβέρνηση Νετανιάχου.

Ο Ashour δήλωσε ότι ο ισραηλινός στρατός πιθανότατα δεν έχει επιτύχει τους στρατιωτικούς του στόχους και στη Ράφα.

12:27 Επιμένει ο Γκάλαντ στον Μπλίνκεν: Πρώτα θα διαλυθεί η Χαμάς και μετά θα λήξει ο πόλεμος

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκαλάντ, επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησής του να διαλύσει τη Χαμάς ως πολιτική και στρατιωτική δύναμη στο πλαίσιο οποιασδήποτε συμφωνίας για τη λήξη του πολέμου στη Γάζα, όπως ανέφερε το γραφείο του.

Στην τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, ο Γκαλάντ «συζήτησε επίσης το θέμα του εντοπισμού και της δυνατότητας ανάδειξης μιας τοπικής, κυβερνητικής εναλλακτικής λύσης» στην παλαιστινιακή μαχητική ομάδα, ανέφερε η ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Γκάλαντ είπε στον Μπλίνκεν ότι το αμυντικό κατεστημένο του Ισραήλ πραγματοποιεί ενέργειες που θα βοηθήσουν στην εγκαθίδρυση ενός άλλου κυβερνητικού οργάνου εκτός της Χαμάς στη Γάζα, ένα ουσιαστικό βήμα για την ανατροπή της κυριαρχίας της Χαμάς και τη δημιουργία πίεσης για την επιστροφή των ομήρων.

12:16 Έρευνα του ισραηλινού στρατού για τον θάνατο δεκάδων Παλαιστίνιων υπό κράτηση

Ο ισραηλινός στρατός ξεκίνησε ποινική έρευνα για τις συνθήκες θανάτου 48 Παλαιστινίων από τη Γάζα, οι περισσότεροι από τους οποίους βρίσκονταν υπό ισραηλινή κράτηση, σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz.

Η συντριπτική πλειονότητα των Παλαιστινίων πέθανε σε ισραηλινά κέντρα κράτησης ή καθ’ οδόν προς αυτά, ενώ επτά πέθαναν στη Γάζα, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Haaretz.

Κανένας από τους ισραηλινούς στρατιώτες που εμπλέκονται στην υπόθεση δεν έχει ακόμη συλληφθεί ή αντιμετωπίζει κατηγορίες, σύμφωνα με στρατιωτική πηγή που επικαλείται η Haaretz.

Στην αρχή του πολέμου στη Γάζα, οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν περίπου 4.000 Παλαιστίνιους από τη Γάζα για ανάκριση, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, εκ των οποίων περίπου οι μισοί εξακολουθούν να κρατούνται με μόνιμες εντολές κράτησης, ανέφερε η Haaretz.

12:02 Ο ακήρυχτος πόλεμος στη Δ. Όχθη

Οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν πολλές κατεδαφίσεις στην παλαιστινιακή πόλη Anata, στα βορειοανατολικά περίχωρα της Ιερουσαλήμ, καταστρέφοντας ένα σπίτι, γεωργικές εγκαταστάσεις και ένα πάρκο, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Πλάνα που επαληθεύτηκαν από το πρακτορείο ελέγχου γεγονότων Sanad του Al Jazeera δείχνουν αρκετές ισραηλινές μπουλντόζες να ισοπεδώνουν κάποια από τα ακίνητα στην Anata.

Τον Μάιο, οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν 20 κατεδαφίσεις σε όλο το κυβερνείο της Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με το Wafa.

Από τον Ιανουάριο του 2023 έως τον Φεβρουάριο του 2024 συνολικά 1.389 σπίτια και κτίρια καταστράφηκαν στη Δυτική Όχθη και 2.750 Παλαιστίνιοι εκτοπίστηκαν.

Κατά μέσο όρο το Ισραήλ κατέστρεψε 99 κτίρια ανά μήνα και οδήγησε σε εκτοπισμό 196 Παλαιστινίων ανά μήνα/ Πηγή: Al Jazeera

11:48 Ο αριθμός των νεκρών από ισραηλινό πλήγμα στη Συρία ανέρχεται σε 16

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφέρει ότι το φερόμενο ισραηλινό πλήγμα στο Χαλέπι της Συρίας σκότωσε 16 μέλη μιας πολιτοφυλακής που συνδέεται με το Ιράν.

11:38 Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι έπληξε 50 στόχους στη Γάζα

Οι στόχοι που επλήγησαν το τελευταίο 24ωρο περιελάμβαναν μαχητές, στρατιωτικές υποδομές και αποθήκες όπλων, σύμφωνα με την ανακοίνωση του στρατού.

Στο κέντρο της Γάζας, ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη έπληξαν ένα «φυλάκιο ελεύθερων σκοπευτών» και σκότωσαν μαχητές εκεί, σύμφωνα με τον στρατό, ενώ χερσαία στρατεύματα σκότωσαν έναν «πράκτορα της Χαμάς που χρησιμοποιεί ρουκέτες».

Όπως έχουμε αναφέρει, οι τελευταίες επιθέσεις του Ισραήλ σε όλη τη Γάζα έχουν επίσης σκοτώσει πολλούς αμάχους, μεταξύ των οποίων έξι γυναίκες και παιδιά σε αεροπορική επίθεση στον προσφυγικό καταυλισμό Μπουρέιτζ.

11:24 Η ανθρωπιστική βοήθεια εκτοπίζεται από τα εμπορικά κονβόι στη Γάζα

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας The Guardian, ανθρωπιστικές οργανώσεις αναφέρουν ότι τα φορτία βοήθειας στη νότια Γάζα εκτοπίζονται από εμπορικά κονβόι εν μέσω της στρατιωτικής προώθησης του Ισραήλ στη Ράφα, η οποία ξεκίνησε στις 7 Μαΐου.

Παρά τα στοιχεία του ΟΗΕ που δείχνουν μείωση κατά δύο τρίτα των παραδόσεων βοήθειας, ισραηλινοί αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι ο συνολικός αριθμός των φορτηγών που εισήλθαν στη Γάζα αυξήθηκε τον Μάιο σε σύγκριση με τον Απρίλιο. Η διαφορά αυτή αποδίδεται στην αύξηση των εμπορικών αποστολών, μετά την άρση της απαγόρευσης πώλησης τροφίμων στη Γάζα από το Ισραήλ και τη Δυτική Όχθη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τιμές των τροφίμων προς πώληση έχουν εκτοξευθεί στα ύψη με τους περισσότερους κατοίκους να δηλώνουν αδυναμία να αγοράσουν τα προς το ζην.

Οι οργανώσεις αρωγής προειδοποιούν ότι η προτεραιότητα των εμπορικών φορτηγών έναντι της ανθρωπιστικής βοήθειας υπονομεύει σημαντικά τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κλιμακούμενης κρίσης πείνας στη Γάζα.

Οργανώσεις αρωγής στη Γάζα λένε ότι τα εμπορικά φορτία «συμπιέζουν» τη βοήθεια

11:15 Γκαντζ: Το Ισραήλ θα κάνει «ό,τι είναι απαραίτητο» για να φέρει τους αιχμαλώτους στην πατρίδα

Το μέλος του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου Μπένι Γκαντζ λέει ότι το Ισραήλ θεωρεί την απελευθέρωση των αιχμαλώτων στη Γάζα ως «ηθική ευθύνη» και ως στόχο «προτεραιότητας» στον πόλεμο.

Σε ανάρτησή του στο Χ, ανέφερε ότι τόνισε τα σημεία αυτά στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μπλίνκεν κατά τη χθεσινή τους τηλεφωνική επικοινωνία, προσθέτοντας ότι το Ισραήλ θα «εξαντλήσει κάθε δυνατότητα για την επίτευξη του στόχου».

Ο Γκαντζ σημείωσε επίσης τη σημασία της άσκησης πίεσης από τις ΗΠΑ στους διαπραγματευτές «για να διασφαλιστεί η εφαρμογή της ρύθμισης που προτείνει το Ισραήλ».

11:04 Χαμενεΐ: Η επίθεση στο Ισραήλ στις 7 Οκτώβρη έγινε την κατάλληλη στιγμή

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ δήλωσε ότι ο πόλεμος στη Γάζα ξέσπασε «σε μια ευαίσθητη χρονική στιγμή» και ότι σταμάτησε τις προσπάθειες εξομάλυνσης μεταξύ του Ισραήλ και άλλων χωρών της Μέσης Ανατολής.

Ο πόλεμος «ματαίωσε όλες τις προσπάθειες εξομάλυνσης με τη σιωνιστική οντότητα και τον έλεγχό της στην περιοχή», δήλωσε ο Χαμενεΐ κατά τη διάρκεια ετήσιας επιμνημόσυνης δέησης προς τιμήν του Αγιατολάχ Ρουχολάχ Χομεϊνί, του πρώτου Ανώτατου Ηγέτη της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Ο Χαμενεΐ πρόσθεσε ότι «ο πόλεμος ήταν απαραίτητος καθώς υπήρχε μια αμερικανοδυτική διαδικασία για την αλλαγή της πραγματικότητας στην περιοχή». Σύμφωνα με τον ίδιο, η λεγόμενη επιχείρηση «πλημμύρα της αλ Άκσα» που διεξήγαγε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και περιελάμβανε τη μαζική δολοφονία Ισραηλινών που ζούσαν κοντά στα σύνορα με τη Γάζα ήρθε «την κατάλληλη στιγμή».

«Οι Παλαιστίνιοι κατάφεραν να δημιουργήσουν μια πολιορκία πάνω στην κυβέρνηση της σιωνιστικής οντότητας που δεν έχει διέξοδο και η παλαιστινιακή υπόθεση έγινε κεντρική στην παγκόσμια κοινή γνώμη», πρόσθεσε ο Χαμενεΐ.

10:56 Στην κατεστραμμένη Χαν Γιουνίς συρρέουν κατά χιλιάδες εκτοπισμένοι από τη Ράφα

Ο αναγκαστικός εκτοπισμός έχει απομακρύνει πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους από τη νότια πόλη Ράφα, δήλωσε τη Δευτέρα η Παλαιστινιακή Υπηρεσία Προσφύγων των Ηνωμένων Εθνών (Unrwa).

Χιλιάδες οικογένειες στεγάζονται τώρα σε κατεστραμμένες εγκαταστάσεις στη Χαν Γιουνίς, πρόσθεσε η Unrwa.

Αναφέραμε προηγουμένως ότι η Χαν Γιουνίς έχει γίνει στόχος σφοδρών ισραηλινών επιθέσεων τις τελευταίες ημέρες.

10:45 Ο στρατός του Ισραήλ λέει ότι αναχαίτισε πύραυλο από την Ερυθρά Θάλασσα

Το σύστημα πυραυλικής άμυνας Arrow του Ισραήλ κατέρριψε έναν πύραυλο που εκτοξεύθηκε προς τη χώρα από την Ερυθρά Θάλασσα, αφού χτύπησαν οι σειρήνες στην πόλη-λιμάνι Ελιάτ, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

Ο στρατός δεν ανέφερε θύματα από την επίθεση ούτε προσδιόρισε ποιος την πραγματοποίησε.

Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης, που ενεργούν σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους, έχουν πραγματοποιήσει επανειλημμένα επιθέσεις μεγάλου βεληνεκούς στο Ελιάτ.

10:32 Τραγική η κατάσταση σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας

Βομβαρδισμοί πυροβολικού ακούγονται σε πολλές περιοχές στα κεντρικά τμήματα της Λωρίδας της Γάζας, που ήταν το κύριο επίκεντρο των ισραηλινών στρατιωτικών επιθέσεων τα τελευταία 24ωρα, αναφέρει το AJ.

Τουλάχιστον 10 Παλαιστίνιοι έχουν αναφερθεί ως νεκροί στις κεντρικές περιοχές.

Από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, μητέρες και παιδιά θρηνούν για την απώλεια των αγαπημένων τους προσώπων. Οι οικογένειες στοχοθετήθηκαν άμεσα χωρίς να λάβουν κανενός είδους προειδοποίηση. Ζητούν άμεση κατάπαυση του πυρός που θα δώσει τέλος στις μάχες.

Η κατάσταση συνεχίζει να είναι δύσκολη και στη Λωρίδα της Γάζας. Συμπεριλαμβανομένης της πόλης Χαν Γιουνίς, όπου τουλάχιστον 10 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε αεροπορική επιδρομή που κατέστρεψε κτίριο κατοικιών και τουλάχιστον τρία παιδιά ήταν μεταξύ των θυμάτων.

Τα τελευταία λεπτά περισσότεροι βομβαρδισμοί πυροβολικού σημειώνονται στο βόρειο τμήμα των προσφυγικών καταυλισμών Nuseirat και Bureij.

Ακόμα ένας Παλαιστίνιος ψαράς σκοτώθηκε στην ακτή της Deir el-Balah. Η ισραηλινή ναυτική δύναμη άνοιξε πυρ εναντίον του καθώς προσπαθούσε να βγάλει τα προς το ζην.

10:20 Το Ισραήλ στοχεύει διαμέρισμα σκοτώνοντας τέσσερις στην πόλη της Γάζας

Μια ισραηλινή επίθεση σε διαμέρισμα κατοικίας στη συνοικία Sabra της πόλης της Γάζας σκότωσε τουλάχιστον τέσσερα άτομα και τραυμάτισε άλλα, αναφέρει το Al Jazeera Arabic.

Η επίθεση ακολουθεί μια σειρά από φονικά χτυπήματα κατά τη διάρκεια της νύχτας στο κέντρο και το νότιο τμήμα της Γάζας που σκότωσαν συνολικά 22 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών.

10:04 Περισσότερα για τη σορό που εντοπίστηκε σε κιμπούτς του Ισραήλ – Νόμιζαν ότι είχε απαχθεί από τη Χαμάς

Νωρίτερα αναφέραμε ότι εντοπίστηκε η σορός ενός Ισραηλινού που είχε σκοτωθεί σε κιμπούτς κατά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτώβρη.

Σύμφωνα με τους Times of Israel πρόκειται για τον υγειονομικό Dolev Yehud η σορός του οποίου είχε εντοπιστεί καιρό πιο πριν στο κιμπούτς Νιρ Οζ, αλλά τώρα αναγνωρίστηκε.

Ο Yehud είχε βρεθεί στην περιοχή προκειμένου να παρέχει τις υπηρεσίες του καθώς η επίθεση της Χαμάς ήταν σε εξέλιξη.

Ο Yehud, ο οποίος ήταν εθελοντής στην εθνική υπηρεσία έκτακτης ανάγκης του Ισραήλ, μέχρι τώρα θεωρούνταν ότι ήταν αιχμάλωτος της Χαμάς.

Ωστόσο, ο ισραηλινός στρατός δεν βρήκε «καμία ένδειξη από τη Γάζα ότι βρισκόταν εκεί» και, μετά από ιατροδικαστική εξέταση, διαπίστωσε (μετά από 8 μήνες) ότι τα μέχρι πρότινος αγνώστου ταυτότητας λείψανα από το κιμπούτς του ανήκαν, αναφέρουν οι Times of Israel.

Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι το Εθνικό Ινστιτούτο Ιατροδικαστικής συμμετείχε στη διαδικασία ταυτοποίησης, μετά την οποία ειδοποιήθηκε η οικογένεια του εκλιπόντος υγειονομικού.

09:55 Ο Σμότριχ συζητά την αποχώρησή του από την κυβέρνηση Νετανιάχου

Ο ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ Μπεζαλέλ Σμότριτς φέρεται να συζητά με ραβίνους που συνδέονται με το Θρησκευτικό Σιωνιστικό Κόμμα του για τις συνθήκες υπό τις οποίες θα εγκαταλείψει την κυβέρνηση Νετανιάχου.

Ο Σμότριχ αντιτίθεται σφοδρά σε οποιαδήποτε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα που προηγείται της καταστροφής της Χαμάς και έχει απειλήσει να εγκαταλείψει την εύθραυστη κυβέρνηση συνασπισμού του Νετανιάχου αν ο πρωθυπουργός προχωρήσει με το σχέδιο κατάπαυσης του πυρός που παρουσίασε ο Μπάιντεν.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό ειδησεογραφικό ιστότοπο Kipa, ο Σμότριχ αναμένεται να αποχωρήσει από την κυβέρνηση πριν αυτή συνάψει οποιαδήποτε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

Η πρόταση κατάπαυσης του πυρός του Μπάιντεν περιγράφει ένα σχέδιο τριών σταδίων για τον τερματισμό του πολέμου, την απελευθέρωση των ισραηλινών αιχμαλώτων και την απελευθέρωση των παλαιστίνιων κρατουμένων, καθώς και την ανοικοδόμηση της Γάζας.

09:38 Βίντεο με εκτοξεύσεις πυραύλων της Χεζμπολάχ

Το Al Jazeera Arabic επιβεβαίωσε και κοινοποίησε ένα βίντεο που φέρεται να δείχνει τις δυνάμεις της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο να πυροδοτούν ένα σύστημα πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων, το οποίο εξακολουθεί να αναφέρεται με την ονομασία Katyusha της σοβιετικής εποχής.

Οι νεότερες παραλλαγές του συστήματος εκτοξευτών πυραύλων που κατασκευάστηκαν και χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά από τις σοβιετικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, που τοποθετούνται σε φορτηγά, εκτιμώνται για το χαμηλό κόστος, την κινητικότητα και την ικανότητά τους να παραδίδουν ένα φορτίο πυραύλων πιο γρήγορα από το πυροβολικό.

Η επίθεση με ρουκέτες λέγεται ότι πραγματοποιήθηκε στον οικισμό Kiryat Shmona στο βόρειο Ισραήλ, κοντά στα νότια λιβανέζικα σύνορα.

09:27 Παλαιστίνια ανεβάζει βίντεο όπου προσπαθεί να ξανακάνει το σπίτι της κατοικήσιμο στην Τζαμπάλια

Μια Παλαιστίνια προσπαθώντας να κρατήσει την ελπίδα προσπαθεί να ξανακάνει κατοικήσιμο το σπίτι της στον προσφυγικό καταυλισμό Jabalia εν μέσω της καταστροφής που έχει προκαλέσει η ισραηλινή επίθεση.

Στις τρύπες που έχουν ανοίξει από τις βόμβες φυτεύει λουλούδια θέλοντας να στείλει ένα μήνυμα ελπίδα και αποφασιστικότητας στους συμπατριώτες της.

09:19 Οι IDF κατέρριψαν βαλλιστικό πύραυλο που κατευθύνονταν στο νότιο Ισραήλ

09:15 Στο Ισραήλ εντοπίστηκε η σορός θύματος που σκοτώθηκε στις 7 Οκτωβρίου

Σύμφωνα με τη Haaretz, η σορός Ισραηλινού που σκοτώθηκε στις 7 Οκτωβρίου εντοπίστηκε σε κιμπούτς της χώρας.

09:08 Ισραηλινές επιδρομές στον νότιο Λίβανο

Ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη επιτέθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας σε εκτοξευτή ρουκετών της Χεζμπολάχ και σε κτίρια στις περιοχές αλ-Νακούρα, Μαρούν αλ-Ρας και αλ-Χιγιάμ στο νότιο Λίβανο, ανέφερε ο ισραηλινός στρατός σε ανάρτησή του στο Χ.

Η επίθεση έρχεται αφού η Χεζμπολάχ δήλωσε ότι κατέστρεψε ένα ισραηλινό στρατιωτικό όχημα με πύραυλο ακριβείας κοντινής εμβέλειας και το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου ανέφερε ότι δύο βοσκοί σκοτώθηκαν σε ισραηλινή επιδρομή στο χωριό Χούλα του Λιβάνου, την Κυριακή.

08:59 Συνάντηση Νετανιάχου με Μπεν Γκβιρ για την προτεινόμενη συμφωνία εκεχειρίας

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου πρόκειται να συναντηθεί με τον υπουργό Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ και να συζητήσουν ένα προτεινόμενο σχέδιο για συμφωνία ομηρίας με τη Χαμάς.

Ο Μπεν Γκβιρ ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί σε περίπτωση που το Ισραήλ προχωρήσει στην προτεινόμενη συμφωνία.

08:51 Η παλαιστινιακή αντίσταση ανασυγκροτεί τις δυνάμεις της στη Γάζα

Δύο παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες εκτόξευσαν ρουκέτες στο Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας την Κυριακή, συμπεριλαμβανομένης μιας επίθεσης του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης που είχε στόχο τις ισραηλινές δυνάμεις που σταθμεύουν στο πέρασμα Καρέμ Αμπού Σάλεμ (Κερέμ Σαλόμ), αναφέρουν παρατηρητές πολέμου.

Οι αμερικανικές αμυντικές δεξαμενές σκέψης, το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) και το Critical Threats Project (CTP), αναφέρουν επίσης ότι το Ισραήλ σκόπευε να αναπτύξει δύο μεραρχίες στην επίγεια επίθεση στην πόλη Ράφα στα νότια, αλλά αποτράπηκε από τις ανησυχίες των ΗΠΑ για τις κυρώσεις σε όπλα και τώρα, όπως λένε, «κινείται “πιο συνειδητά” στη Ράφα».

Ωστόσο, το ISW και το CTP επαναλαμβάνουν στην τελευταία τους έκθεση για το πεδίο της μάχης ότι η Χαμάς συνεχίζει να ανασυγκροτεί τις δυνάμεις της σε περιοχές της παλαιστινιακής επικράτειας μετά την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων, σε αυτό που οι παρατηρητές πολέμου χαρακτηρίζουν ως κρίσιμη αδυναμία του «μοντέλου του Ισραήλ που βασίζεται σε επιδρομές» για τη διεξαγωγή πολέμου στη Γάζα.

08:40 Η Χαμάς ζητά εγγυήσεις από τις ΗΠΑ ότι το Ισραήλ θα τηρήσει τη συμφωνία

Η λιβανέζικη εφημερίδα Al-Akhbar αναφέρει ότι η Χαμάς δήλωσε στους διαμεσολαβητές του Κατάρ και της Αιγύπτου ότι απαιτεί εγγυήσεις από τις ΗΠΑ ότι το Ισραήλ θα τηρήσει όλα τα τμήματα της προτεινόμενης συμφωνίας, δίνοντας έμφαση στην παύση των μαχών.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι Αιγύπτιοι διαμεσολαβητές ζήτησαν από τη Χαμάς να στείλει εκπροσώπους για να συζητήσουν το προτεινόμενο σχέδιο και να συμπεριλάβουν εκπροσώπους από την Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ και το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, ώστε να διασφαλιστεί ότι η συμφωνία θα γίνει αποδεκτή από όλες τις μεγάλες παρατάξεις που δραστηριοποιούνται στη Γάζα.

08:30 Συνεχίζεται το σφυροκόπημα στη Γάζα

Καλημέρα σας. Μαζί θα παρακολουθήσουμε και σήμερα τις εξελίξεις σε Γάζα, Δυτική Όχθη και Ισραήλ.

Δείτε εδώ όσα έχουν προηγηθεί 

Sports in

Σπανούλης: «Θέλουμε να βάλουμε ταυτότητα στην ομάδα»

Ο Βασίλης Σπανούλης τόνισε στις δηλώσεις του πως θέλει να δώσει ταυτότητα στην Εθνική ομάδα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024