Μάικλ Μαϊνέλι: «Το Brexit δεν μας έβλαψε καθόλου»
Ο χρηματοοικονομικός κλάδος της Βρετανίας εξακολουθεί να ανθεί, υποστηρίζει μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο δήμαρχος του Σίτι του Λονδίνου, ο οποίος εκθειάζει την Ελλάδα για τις οικονομικές της επιδόσεις
Θέλουμε να αποκτήσουμε «στενότερη συνεργασία» με την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά το Brexit «δεν μας έχει βλάψει», καθώς ο χρηματοοικονομικός κλάδος της Βρετανίας «εξακολουθεί να ανθεί» υποστηρίζει μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο δήμαρχος του Σίτι του Λονδίνου, Μάικλ Μαϊνέλι. Παράλληλα, εκθειάζει την Ελλάδα, δηλώνοντας «εντυπωσιασμένος» από τις οικονομικές της επιδόσεις.
Ο λόρδος δήμαρχος του Σίτι, όπως είναι ο επίσημος τίτλος του, είναι ο επικεφαλής του δεύτερου μεγαλύτερου χρηματοοικονομικού κέντρου στον κόσμο. Για πολλά χρόνια το Σίτι βρισκόταν στην κορυφή της κατάταξης, αλλά το 2018 παρέδωσε τα σκήπτρα στη Νέα Υόρκη ελέω Brexit – παρότι ο Μαϊνέλι κάθε άλλο παρά μέμφεται την έξοδο από την ΕΕ. Τον συνάντησα στο δημαρχιακό μέγαρο, το επιβλητικό Μάνσιον Χάους, που χτίστηκε στα μέσα του 18ου αιώνα.
Πόσο έβλαψε την οικονομία η ψήφος υπέρ του Leave; τον ρωτάω.
«Οφείλω να σας πω ότι, μετά το Brexit, τα πηγαίνουμε πολύ καλά. Τα τελευταία οκτώ χρόνια οι εργαζόμενοι στο Σίτι αυξήθηκαν από 525.000 σε 615.000» αναφέρει ο 65χρονος λόρδος δήμαρχος. Υπάρχουν όμως μελέτες που καταδεικνύουν το αντίθετο, αντιτείνω.
«Τα επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης βασίζονται σε μια έκθεση εταιρείας συμβούλων, σύμφωνα με την οποία 7.000 θέσεις εργασίας στον χρηματοπιστωτικό τομέα του Λονδίνου «μετακόμισαν» στην ΕΕ. Στην πραγματικότητα, ο αριθμός είναι μεγαλύτερος: έφυγαν εργαζόμενοι για το Δουβλίνο, το Μιλάνο, το Παρίσι, τη Φρανκφούρτη, το Αμστερνταμ, τη Μαδρίτη. Αλλά, παραδόξως, δεν είναι εκεί το θέμα» λέει. Πού είναι, τότε; «Οσο περνά ο καιρός, ισχυροποιούμαστε.
Οπως σας είπα, οι εργαζόμενοί μας αυξήθηκαν κατά 90.000» σημειώνει ο 695ος δήμαρχος του Σίτι, ο οποίος ενεργεί ως «πρεσβευτής» του χρηματοοικονομικού κλάδου της χώρας του, εκπροσωπώντας και προωθώντας τις βρετανικές επιχειρήσεις στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. «Είναι η πρόσβαση σε ταλαντούχο εργατικό δυναμικό που κάνει τη διαφορά. Αλλωστε, οι εργαζόμενοι στο Σίτι που προέρχονται από την ΕΕ δεν έχουν μειωθεί. Τα ποσοστά παραμένουν ίδια με πριν» δηλώνει στα «ΝΕΑ», στο πλαίσιο συνάντησής του με μικρή ομάδα ξένων ανταποκριτών.
Το Σίτι, που στεγάζει εκατοντάδες τράπεζες και επενδυτικούς οίκους, αποτελεί το χρηματοοικονομικό κέντρο της Βρετανίας στο οποίο καταθέτει τα «διαπιστευτήριά» του κάθε έλληνας πρωθυπουργός που επισκέπτεται τη χώρα προς αναζήτηση επενδυτών (συνήθως όχι με θεαματικά αποτελέσματα…). Κατά τον δήμαρχό του, «ένας άλλος ιδιαίτερα σημαντικός δείκτης της ευημερίας του Σίτι είναι τα υπό διαχείριση κεφάλαια (assets under management). Σήμερα, διαχειριζόμαστε κάτι λιγότερο από το 15% αυτών των κεφαλαίων σε παγκόσμιο επίπεδο, σε σύγκριση με 12% πριν από οκτώ χρόνια. Σκεφτείτε: το 1% του πληθυσμού διαχειρίζεται το 15% των παγκόσμιων κεφαλαίων!».
Ο Μαϊνέλι όμως κάθε άλλο παρά στρέφει την πλάτη του στις ευρωπαϊκές αγορές
«Πιστεύω ότι πρέπει πάντοτε να συνεργαζόμαστε στενά με την ΕΕ και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Γι’ αυτό άλλωστε συνήψαμε και το μνημόνιο κατανόησης» υπογραμμίζει, αναφερόμενος στη συμφωνία που υπέγραψαν πέρυσι το Λονδίνο και οι Βρυξέλλες για την ενίσχυση της μεταξύ τους συνεργασίας στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.
«Ξέρω ότι υπάρχει συζήτηση για πράγματα όπως η ισοδυναμία (σ.σ.: η πρόσβαση βρετανικών εταιρειών στην κοινοτική αγορά εφόσον πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές), αλλά το μνημόνιο λειτουργεί ικανοποιητικά. Οι διαπραγματεύσεις πάνε καλά. Οι συζητήσεις μας είναι πολύ σοβαρές και ουσιαστικές. Το Brexit δεν έχει επηρεάσει ιδιαίτερα τη σχέση μας» τονίζει ο πρώτος πολίτης του Σίτι, εντός των ορίων του οποίου θεωρείται, κατά την παράδοση, «ανώτερος από όλους πλην του βασιλιά». Δηλαδή, όλα είναι ρόδινα; Δεν μπορεί, παρατηρώ.
«Υπάρχουν, ασφαλώς, ορισμένοι τομείς όπου σημειώνονται τριβές, αλλά νομίζω πως η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη από ό,τι αναμενόταν» απαντά. «Για παράδειγμα, οι ρυθμιστικές αρχές στην Ευρώπη ζητούν όλο και πιο έντονα από τους εργαζομένους να βρίσκονται με φυσική παρουσία στη χώρα στην οποία διεκπεραιώνονται οι συναλλαγές. Και αναρωτιέμαι: Γιατί έχει σημασία πού βρίσκονται, εφόσον το μόνο που προσπαθούμε είναι να κάνουμε τη δουλειά μας όσο καλύτερα γίνεται;
Αυτές οι τριβές είναι πραγματικές
Είναι αυτές για τις οποίες μου παραπονιούνται συχνότερα οι επιχειρήσεις» επισημαίνει ο Μαϊνέλι, ο οποίος είναι οικονομολόγος και λογιστής και διετέλεσε καθηγητής στην LSE και στο UCL. «Παρουσιάζονται και κάποια άλλα προβλήματα που έχουν να κάνουν με τη διάθεση των κεφαλαίων, ιδίως στον ασφαλιστικό κλάδο. Υπάρχουν πολλές συζητήσεις τέτοιου είδους που προκαλούν τριβές. Αλλά, σε τελική ανάλυση, τα κεφάλαια ρέουν αρκετά ελεύθερα. Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι το Λονδίνο θα διατηρήσει τη θέση ισχύος του».
Το Σίτι βρίσκεται στη βόρεια όχθη του Τάμεση, εκεί όπου το 43 μ.Χ. οι ρωμαϊκές λεγεώνες έχτισαν τον οικισμό Λονδίνιον (Londinium). Ο επικεφαλής του όμως το εγκαταλείπει συχνά για να προωθήσει τα συμφέροντα της πόλης στο εξωτερικό. «Ενα από τα πράγματα που θέλησα να κάνω φέτος ήταν να διασφαλίσω ότι θα υπάρξει μια ισχυρή, θερμή και φιλική σχέση με την Ευρώπη. Αυτή την περίοδο, λοιπόν, ταξιδεύω σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.
Αλλωστε, είμαι κι εγώ Ευρωπαίος: έχω ιρλανδική και ιταλική καταγωγή, ενώ η σύζυγός μου είναι Γερμανίδα, το ίδιο και η γιαγιά μου». Ο Μαϊνέλι δεν φείδεται επαίνων και για τη χώρα μας: «Τα καταφέρατε περίφημα» μου λέει, αναφερόμενος στο γεγονός ότι ο «Economist» έχρισε την Ελλάδα χώρα της χρονιάς. «Πρόκειται για μια αληθινά εντυπωσιακή επίδοση» προσθέτει, θυμίζοντας ότι η Ελλάδα βρέθηκε, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, στην κορυφή της λίστας των 35 κρατών με τις καλύτερες επιδόσεις στην οικονομία.
- Τρινκιέρι: «Από τις καλύτερες ομάδες ο Ολυμπιακός – Κάνουν σπουδαία πράγματα Βεζένκοφ και Φουρνιέ»
- Υπερδνειστερία: Χωρίς θέρμανση και ζεστό νερό μετά το κλείσιμο της στρόφιγγας του ρωσικού αερίου
- Οι αργίες και τα τριήμερα του 2025 – Πότε πέφτει τετραήμερο
- Η Τζέσικα Άλμπα υποδέχθηκε το 2025 «φωνάζοντας» ότι είναι single μετά από 16 χρόνια γάμου
- Το μήνυμα του Βαγγέλη Μαρινάκη στους οπαδούς της Νότιγχαμ
- Ποιες χώρες δεν γιορτάζουν μαζί μας την Πρωτοχρονιά;