Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Συνομιλίες Μπλίνκεν - Γκάλαντ για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Συνομιλίες Μπλίνκεν – Γκάλαντ για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

«Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών επαίνεσε τη βούληση του Ισραήλ να συναφθεί συμφωνία και τόνισε πως πλέον είναι η Χαμάς αυτή που έχει καθήκον να την αποδεχθεί»

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν τηλεφώνησε χθες στον ισραηλινό υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ για να συζητήσουν την «πρόταση για την επίτευξη πλήρους και απόλυτης κατάπαυσης του πυρός» στη Λωρίδα της Γάζας που θα συνοδευόταν από απελευθέρωση ομήρων στα χέρια της Χαμάς, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Ο (αμερικανός) υπουργός Εξωτερικών επαίνεσε τη βούληση του Ισραήλ να συναφθεί συμφωνία και τόνισε πως πλέον είναι η Χαμάς αυτή που έχει καθήκον να την αποδεχθεί», αναφέρει ανακοίνωση Τύπου την οποία δημοσιοποίησε ο Μάθιου Μίλερ, εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ.

Ο κ. Μπλίνκεν είχε επίσης τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον υπουργό άνευ χαρτοφυλακίου της κυβέρνησης πολέμου του Ισραήλ, τον κεντρώο πολιτικό και πρώην αρχηγό του ισραηλινού γενικού επιτελείου Μπένι Γκαντς, στον οποίο τόνισε πως η πρόταση εξυπηρετεί τα πιο «μακροπρόθεσμα συμφέροντα (εθνικής) ασφαλείας του Ισραήλ», σύμφωνα με χωριστό δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τον κ. Μίλερ.

Εξάλλου, ο εκπρόσωπος στρατηγικών επικοινωνιών του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας Τζον Κέρμπι δήλωσε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξής του χθες Κυριακή πως η Ουάσιγκτον θεωρεί ότι, από «στρατιωτική» σκοπιά «και μόνο», το Ισραήλ «εξετέλεσε τους περισσότερους από τους στόχους που έθεσε» όταν άρχισε τις ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας την 7η Οκτωβρίου, σε αντίποινα για την άνευ προηγουμένου επίθεση του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς σε νότιους τομείς της επικράτειάς του.

Έσπευσε ωστόσο να συμπληρώσει πως οι ΗΠΑ δεν υποστηρίζουν πως «η Χαμάς δεν έχει στρατιωτικές δυνατότητες. Δεν λέμε ότι δεν συνεχίζει να εγείρει απειλή για τον ισραηλινό λαό. Ασφαλώς και εγείρει».

Όμως «δεν έχουν τις στρατιωτικές δυνατότητες για να κάνουν αυτό που έκαναν την 7η Οκτωβρίου», επέμεινε σε εμφάνισή του στην εκπομπή «This Week» του τηλεοπτικού δικτύου ABC News.

Η Ουάσιγκτον πιέζει το Ισραήλ να κλείσει συμφωνία κατάπαυσης του πυρός βάσει του οδικού χάρτη τριών φάσεων που παρουσιάστηκε την Παρασκευή από τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Ωστόσο, παρότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ τονίζει πως πρόκειται για «ισραηλινή πρόταση» και αναμένει πως αν «συμφωνήσει η Χαμάς» θα κλειστεί συμφωνία, ακροδεξιοί υπουργοί του Μπενιαμίν Νετανιάχου απειλούν να ρίξουν την κυβέρνηση αν συναφθεί τέτοια και το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού έδωσε στη δημοσιότητα μετά την ομιλία του κ. Μπάιντεν ανακοίνωση στην οποία επανέλαβε τις «προϋποθέσεις» που χαρακτηρίζει αναγκαίες για τη «μόνιμη» κατάπαυση του πυρός: την «καταστροφή» της Χαμάς, την «απελευθέρωση όλων των ομήρων» και «την εγγύηση ότι η Γάζα δεν θα εγείρει πλέον απειλή» για την ασφάλεια του ισραηλινού κράτους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024