Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Ζελένσκι: Αν ο Τραμπ επιβάλει κακή συμφωνία στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ τελειώνουν ως υπερδύναμη

Ζελένσκι: Αν ο Τραμπ επιβάλει κακή συμφωνία στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ τελειώνουν ως υπερδύναμη

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόνισε πως εφόσον βγει πρόεδρος ο Τραμπ αν επιβάλει μια κακή συμφωνία για την Ουκρανία θα σημάνει το τέλος για τις ΗΠΑ ως υπερδύναμη.

Ο Ντόναλντ Τραμπ κινδυνεύει να είναι ένας «χαμένος πρόεδρος» εάν κερδίσει τις εκλογές του Νοεμβρίου και επιβάλει μια κακή ειρηνευτική συμφωνία στην Ουκρανία, δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, λέγοντας ότι αυτό θα σήμαινε το τέλος των ΗΠΑ ως παγκόσμιου «παίκτη».

Σε συνέντευξή του στον Guardian στο Κίεβο, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι δεν έχει «καμία στρατηγική ακόμη» για το τι θα κάνει εάν ο Τραμπ επιστρέψει στον Λευκό Οίκο και ότι ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον τον προσέγγισε εκ μέρους του.

Θέλει να γίνει ένας αποτυχημένος πρόεδρος; Καταλαβαίνετε τι μπορεί να συμβεί;

Εάν ο Τραμπ νικήσει τον Τζο Μπάιντεν, αναμένεται ευρέως να διακόψει τη στρατιωτική υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ουκρανία. Πέρυσι ο Τραμπ καυχήθηκε ότι θα μπορούσε να τερματίσει τον πόλεμο σε «24 ώρες». Οι βοηθοί του Τραμπ έχουν προηγουμένως σκιαγραφήσει ένα πιθανό σχέδιο που θα περιλαμβάνει την παραχώρηση των ανατολικών περιοχών της Ουκρανίας στη Ρωσία, καθώς και της Κριμαίας.

Αλλά ο Ζελένσκι ξεκαθάρισε ότι «οι Ουκρανοί δεν θα το ανεχτούν αυτό». Ούτε θα δέχονταν ένα ρωσικό «τελεσίγραφο» που θα ανάγκαζε την Ουκρανία να εγκαταλείψει την ενσωμάτωση με την Ευρώπη και τη μελλοντική συμμετοχή στο ΝΑΤΟ, είπε.

Ο Ζελένσκι παραδέχθηκε ότι ένας επανεκλεγείς Τραμπ θα μπορούσε, αν το ήθελε πραγματικά, να επιβάλει μια συντριπτική στρατιωτική ήττα στην Ουκρανία. Θα μπορούσε να διακόψει την «υποστήριξη, τα όπλα και τα χρήματα», ακόμη και να «κλείσει συμφωνίες» με τους εταίρους του Κιέβου ώστε να σταματήσουν τις παραδόσεις ζωτικών όπλων. «Η Ουκρανία, με γυμνά χέρια, χωρίς όπλα, δεν θα είναι σε θέση να πολεμήσει έναν (ρωσικό) στρατό πολλών εκατομμυρίων», δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στον Guardian.

Ο Τραμπ πίσω από τα κάγκελα. Παρακολουθώντας αγώνα UFC ανάμεσα σε πολλούς υποστηρικτές του στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά την καταδίκη του.

«Ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα παραβιάσει οποιαδήποτε συμφωνία που θα επιτευχθεί με τη μεσολάβηση του Τραμπ»

Είπε από το προεδρικό μέγαρο ότι αν συνέβαινε αυτό το απίθανο σενάριο θα υπήρχαν σοβαρές συνέπειες για τη θέση των ΗΠΑ στον κόσμο και για τον Τραμπ προσωπικά. «Θέλει να γίνει ένας αποτυχημένος πρόεδρος; Καταλαβαίνετε τι μπορεί να συμβεί;» δήλωσε ο Ζελένσκι.

Προέβλεψε ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα παραβιάσει οποιαδήποτε συμφωνία που θα επιτευχθεί με τη μεσολάβηση του Τραμπ. «Η κατάπαυση του πυρός είναι παγίδα», είπε. Μετά από μια παύση, ο Πούτιν θα «προχωρήσει παραπέρα», ταπεινώνοντας τον Τραμπ και κάνοντάς τον να φαίνεται «πολύ αδύναμος» στα μάτια του κόσμου, είπε.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας συνέχισε: «Αυτό δεν αφορά τον Τραμπ, ως πρόσωπο, αλλά τους θεσμούς των Ηνωμένων Πολιτειών. Θα γίνουν πολύ αδύναμοι. Οι ΗΠΑ δεν θα είναι πλέον ο ηγέτης του κόσμου. Ναι, θα είναι ισχυρές, πρώτα απ’ όλα, στην εγχώρια οικονομία, διότι έχουν μια ισχυρή οικονομία χωρίς αμφιβολία. Αλλά από την άποψη της διεθνούς επιρροής θα είναι ίση με το μηδέν».

Συνειδητοποιώντας ότι η Ουάσινγκτον δεν είναι πλέον «παίκτης», άλλες αυταρχικές χώρες και ηγέτες θα «μπουν στην αρένα» και θα μιμηθούν την επιθετική «προσέγγιση» του Πούτιν, πρότεινε ο Ζελένσκι . Αυτό θα κατέληγε τελικά σε παγκόσμια καταστροφή: «Η αρχή αυτού για το οποίο όλοι φοβούνται τόσο πολύ να μιλήσουν. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και αυτός είναι ο πραγματικός τρίτος παγκόσμιος πόλεμος».

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι μιλάει κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο περιθώριο του συνεδρίου Διάλογος Shangri-La στη Σιγκαπούρη. Επιβεβαίωσε πως έχει την άδεια των ΗΠΑ να χτυπήσει σε ρωσικό έδαφος με αμερικανικό οπλισμό. 2 Ιουνίου 2024. REUTERS/Edgar Su

«Θέλω να έρθει και να δει τον πόλεμο με τα μάτια του»

Ο πρόεδρος Ζελένσκι δήλωσε ότι είχε προσκαλέσει τον Τραμπ να επισκεφθεί την Ουκρανία. «Θέλω να του μιλήσω ανοιχτά. Θέλω να έρθει και να δει τον πόλεμο με τα μάτια του. Και μετά να του μιλήσω. Νομίζω ότι θα το χρειαστεί για να κατανοήσει καλύτερα την κατάσταση», είπε.

Ο Ζελένσκι είπε ότι κατανοεί ότι ο Τραμπ «γνωρίζει» τον Πούτιν, με βάση τις «δηλώσεις» του ίδιου του πρώην προέδρου. Το ζευγάρι έχει συναντηθεί σε διπλωματικές συνόδους κορυφής. Ο Τραμπ έχει αποκαλέσει στο παρελθόν τον ηγέτη της Ρωσίας «ιδιοφυΐα» και χαρακτήρισε την πλήρους κλίμακας εισβολή του στην Ουκρανία το 2022 ως «αρκετά έξυπνη».

Η επικοινωνία με τον Πούτιν δεν είναι το ίδιο με το να τον γνωρίζει κανείς, δήλωσε ο Ζελένσκι, προσθέτοντας ότι για να τον καταλάβει καλύτερα ο Τραμπ θα πρέπει «να δει τα αποτελέσματα αυτού που έφερε στην Ουκρανία» – μια αναφορά στην καταστροφή πόλεων, στις δολοφονίες αμάχων και στον καθημερινό βομβαρδισμό από ρωσικούς πυραύλους.

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024