Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Δύο -εκατομμυριούχοι- αρχηγοί τσακώνονται για την τιμή της φέτας

Δύο -εκατομμυριούχοι- αρχηγοί τσακώνονται για την τιμή της φέτας

Λίγες μέρες πριν τις ευρωεκλογές η πολιτική αντιπαράθεση εστιάζεται στις προσωπικές περιουσίες των δυο βασικών μονομάχων που κατά τα λοιπά ξιφουλκούν για την τιμή της...φέτας.

Είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι έως την Κυριακή των εκλογών θα ζούμε στον αστερισμό του περιουσιολογίου. Ο Στέφανος Κασσελάκης σήκωσε το γάντι και έκανε πράξη αυτό για το οποίο είχε δεσμευθεί, να δώσει δηλαδή στη δημοσιότητα τα οικονομικά του στοιχεία για το 2023.

Την ίδια ώρα πετούσε το γάντι πίσω, ζητώντας από τον πρωθυπουργό να δημοσιεύσει και το δικό του περιουσιολόγιο για τα έτη 2022 και 2023, βάζοντας μάλιστα στην εκπρόσωπο Τύπου του κόμματός του να στείλει τη σχετική φόρμα στο πρωθυπουργικό γραφείο.

Ο κ. Κασσελάκης παρουσίασε επίσης ένα έγγραφο στο οποίο γινόταν σύγκριση των δικών του οικονομικών με εκείνα του πρωθυπουργού (του 2021). Η πρώτη διαπίστωση έχει να κάνει με το γεγονός ότι μιλάμε για δύο πλούσιους πολιτικούς άνδρες, για δύο εκατομμυριούχους. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δηλώσει καταθέσεις άνω των 2 εκατ. ευρώ και 39 ακίνητα, ο κ. Κασσελάκης από την πλευρά του παρουσιάζει επενδυτικά προϊόντα άνω των 3 εκατ. δολαρίων. Και οι δύο δηλώνουν εισόδημα ύψους σχεδόν 2 εκατ. ευρώ και δολαρίων αντίστοιχα.

Είναι ν’ απορεί κανείς πως αυτοί οι δύο πετυχημένοι οικονομικά άνδρες μπορούν να ξιφουλκούν επί μέρες για την τιμή του μισού ή του ενός κιλού φέτας. Ή για την τιμή του ελαιόλαδου, που εύλογα απασχολεί την πλειονότητα της κοινωνίας η οποία καλείται να βγάλει το μήνα με τον μέσο μηνιαίο μισθό να βρίσκεται εκεί γύρω στα 1.000 ευρώ, ήτοι 12.000 ή το πολύ 14.000 ευρώ το χρόνο. Η λογική λέει ότι αυτή η «κοκορομαχία» μεταξύ του πρωθυπουργού και του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης αφήνει την κοινωνία αδιάφορη, καθώς δεν λύνει κανένα πρόβλημα της καθημερινότητάς της.

Διαφάνεια

Ο κ. Κασσελάκης σε κάθε ευκαιρία αναφέρει ότι η περιουσία του είναι αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς του και ρωτά το πρωθυπουργό πώς έφτασε στο σημείο να έχει τέτοια περιουσία με το μισθό του βουλευτή. Το ερώτημα αυτό μάς φέρνει απέναντι σε ένα κρίσιμο ζήτημα, το οποίο δεν είναι τωρινό, αλλά μας απασχολεί διαχρονικά. Κάθε χρόνο δημοσιεύονται τα «πόθεν έσχες» των πολιτικών. Απ’ αυτά προκύπτει το «έσχες», αλλά όχι το «πόθεν». Εάν μας απασχολεί όντως η διαφάνεια στον δημόσιο βίο αυτό είναι ανεπίτρεπτο.

Σε όσους πάλι υποστηρίζουν ότι η επιτροπή ελέγχου του «πόθεν έσχες» της Βουλής αποτελεί τη δικλείδα ασφαλείας ως προς τη διαφάνεια, η απάντηση έχει ονοματεπώνυμο: Ανδρέας Πάτσης, ο πρώην βουλευτής Γρεβενών της Ν.Δ. ο οποίος μέσα σε δύο χρόνια βρέθηκε με περισσότερα από 1 εκατ. ευρώ, κέρδη που ο έλεγχος της Επιτροπής δεν είδε.

Αριστερός και πλούσιος

Έως την Κυριακή θα μπούμε πάλι στην παραφιλολογία του «αν ένας Αριστερός μπορεί να είναι πλούσιος». Η απάντηση είναι προφανής: μπορεί να είναι από τη στιγμή που τα εισοδήματά του είναι νόμιμα. Δεν ήταν εξάλλου λίγοι οι πολιτικοί του ΣΥΡΙΖΑ -επί εποχής Τσίπρα ακόμα- που είχαν κι έχουν, ακόμη και σήμερα, μια σοβαρή οικονομική άνεση. Εν προκειμένω το πρόβλημα του κυρίου Κασσελάκη δεν είναι η περιουσία του, από τη στιγμή που αποτελεί προϊόν της εργασίας του και μάλιστα είναι φορολογημένη.

Το πρόβλημα είναι ότι οι πλούσιοι άνθρωποι, εκ θέσεως, δεν μπορούν να αντιληφθούν τι σημαίνει να μην μπορείς να βγάλεις το μήνα. Δεν έχουν το άγχος για το πως πληρώνεται ο φουσκωμένος λογαριασμός της ΔΕΗ, για το πως θυσιάζεις ένα προϊόν στο σούπερ μάρκετ για να πάρεις κάτι άλλο, περισσότερο αναγκαίο ή να καταλήξεις να μην πάρεις τίποτε. Δεν χρωστάνε λογαριασμούς, δεν έχουν καμία αγωνία για την επόμενη μέρα.

Στην περίπτωση του πρωθυπουργού η απουσία αυτή αποδείχτηκε περίτρανα στη συνάντησή του πριν από μερικές μέρες με την συνταξιούχο, όπου του παραπονέθηκε ότι λαμβάνει 440 ευρώ σύνταξη και δεν βγαίνει, με τον ίδιο να την ρωτά αν ζήτησε τη βοήθεια της εκκλησίας.

Στην περίπτωση του κ. Κασσελάκη αποδείχθηκε στο δάνειο που έσπευσε να δώσει στα κομματικά μέσα ενημέρωσης για να πληρωθεί το δώρο Χριστουγέννων, διαφημίζοντάς το μέσω διαρροών. Προσέξτε, δεν μιλάμε για δωρεά, αλλά για δάνειο.

Ποιος θυμάται άραγε πως το ποσό που δόθηκε δεν χρησιμοποιήθηκε καν, αφού στο ενδιάμεσο είχε μπει στα ταμεία του ΣΥΡΙΖΑ μέρος της κρατικής χρηματοδότησης με το οποίο και πληρώθηκαν οι εργαζόμενοι, την ώρα που ο κ. Κασσελάκης ακόμα και σήμερα περηφανεύεται για το γεγονός ότι δάνεισε το κόμμα του;

Sports in

Ο Σπανούλης και η «θεωρία της σκάλας»

Ένα πράγμα που είχε μάθει αυτή η γενιά από τους παλαιότερους ήταν να μην αφήνει κανένα παιχνίδι χωρίς μάχη μέχρι εσχάτων με πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα φυσικά τον επικό ημιτελικό με τη Γαλλία στο Ευρωμπάσκετ του 2005

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024