Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Αυτοί είναι οι ακριβότεροι εμπορικοί δρόμοι στην Ελλάδα - «Φωτιά» οι τιμές των ενοικίων

Αυτοί είναι οι ακριβότεροι εμπορικοί δρόμοι στην Ελλάδα – «Φωτιά» οι τιμές των ενοικίων

Η ανισορροπία προσφοράς και ζήτησης φέρνει ανοδικές πιέσεις στα ενοίκια

Η ανισορροπία προσφοράς και ζήτησης που παρατηρείται στο λιανεμπόριο, φέρνει ανοδικές πιέσεις στα ενοίκια των πιο εμπορικών δρόμων της Ελλάδας, σύμφωνα με τα δεδομένα της Cushman & Wakefield Proprius.

Τα μεγάλα εμπορικά σήματα λιανικής ανέφεραν αύξηση των πωλήσεων για το 2023, μια χρονιά με τζίρο λιανικής 68,14 δισ. ευρώ, νούμερο 7% υψηλότερο από το 2022. Η κατηγορία με τη μεγαλύτερη αύξηση ήταν οι πωλήσεις ειδών φροντίδας και ακολούθησαν τα παιχνίδια, ενώ η Αττική είναι η περιοχή που παρουσίασε τη μεγαλύτερη αύξηση και ακολουθεί η Κρήτη. Διψήφια αύξηση αναφέρθηκε και στον τζίρο των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών κατά 12% σε σχέση με το 2022.

Το prime rent στην Ερμού φτάνει τα 290 ευρώ/τ.μ. με prime yield στο 5,25% ετησίως. Ακολουθούν η Γλυφάδα και η οδός Τσιμισκή στη Θεσσαλονίκη με 150 ευρώ/τ.μ. (prime yield 6% και για τις δύο). Τη μεγαλύτερη άνοδο στο prime yield με 6,5% σημείωσαν Κηφισιά, Πειραιάς, Πάτρα και Ηράκλειο.

Τιμές ενοικίων για το α’ τρίμηνο 2024. Πηγή: Cushman & Wakefield Proprius

Τα νέα ανοίγματα

Το πρώτο τρίμηνο του 2024 επιβεβαίωσε τις ευνοϊκές προοπτικές που παρατηρήθηκαν το 2023 όσον αφορά τη δραστηριότητα, παρά τις προκλήσεις και την αβεβαιότητα που προέρχονται από τον πληθωρισμό και τους γεωπολιτικούς κινδύνους.

Η αυξημένη δραστηριότητα στο α’ τρίμηνο του 2024 περιλαμβάνει τη δυναμική επέκταση της Pepco που άνοιξε το 30ο κατάστημά της στην Καλαμάτα. Το νέο κατάστημα της Collective, το flagship κατάστημα της Puma και το κατάστημα Georg Jensen, όλα στη Γλυφάδα, τρία νέα καταστήματα στο εμπορικό κέντρο River West (Guess, Starbucks και Nike West Athens), νέο κατάστημα Goody’s F&B στη Ρόδο και νέο Kiko Milano στη Νέα Σμύρνη.

Τα δύο πρώτα καταστήματα Sinsay άνοιξαν στην Αττική στο Αιγάλεω και στον Πειραιά ενώ τρία νέα καταστήματα θα ανοίξουν στα εμπορικά κέντρα Smart Park, Top Parks Πειραιώς και Top Parks Πάτρας.

Ένα κατάστημα της ojo άνοιξε στον Πειραιά, ένα κατάστημα Salomon άνοιξε στο The Mall Athens και ένα Funky Buddha στο Golden Hall. Ο όμιλος Bagatelle ανοίγει το δεύτερο κατάστημά του στην Astir Marina και η Folli Folie εξασφάλισε ένα νέο κατάστημα στην οδό Ερμού. Παράλληλα ξεκίνησε και η δημιουργία του νέου εμπορικού πάρκου της Trade Estates στο Ηράκλειο Κρήτης, έκτασης 7.885,61 τ.μ. με τρία καταστήματα, ένα εκ των οποίων είναι το ΙΚΕΑ.

Οι πιο σημαντικές συμφωνίες για το α’ τρίμηνο του 2024. Πηγή: Cushman & Wakefield Proprius

Γραφειακοί χώροι

Η απορρόφηση γραφειακών χώρων, έφτασε τα 30.000 τ.μ. για την ίδια περίοδο, μειωμένη κατά 12% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Τα υψηλότερα ενοίκια παραμένουν αυτά το εμπορικό τρίγωνο με prime rent τα 29,5 ευρώ/τ.μ., ακολουθούμενο από τις τιμές στην Κηφισίας, την Αττική οδό και την Μεσογείων όπου ανέρχεται σε 29 ευρώ/τ.μ. Οι κενοί χώροι ανέρχονται σε 11,1%.

Η αγορά συνεχίζει να χαρακτηρίζεται από σταθερό αριθμό μικρών συμφωνιών

Οι μεγαλύτερες συναλλαγές του τριμήνου ήταν η απόκτηση κτιρίου 8.000 τ.μ. στο εμπορικό τρίγωνο από κρατική αρχή, κτιρίου γραφείων 3.600 τ.μ. στα πέριξ του τριγώνου από εκπαιδευτικό ίδρυμα και η απόκτηση γραφείων 3.500 τ.μ. στη Χρήστου Λαδά από τη ΔΕΗ. Κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, ολοκληρώθηκε η ανακατασκευή του κτιρίου στη Χρήστου Λαδά 1.

Ο όγκος των επενδύσεων σε γραφεία που καταγράφηκε ανήλθε σε 58 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2024, με μία μόνο συναλλαγή από θεσμικό επενδυτή, αναδεικνύοντας την επιφυλακτικότητα των θεσμικών επενδυτών κυρίως λόγω των υψηλών επιτοκίων. Οι μεγαλύτερες συναλλαγές ήταν η πώληση του ξενοδοχείου Cecil στον όμιλο Λασκαρίδη, η αγορά νέων
κεντρικών γραφείων από την Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου στη Θεσσαλονίκη και η αγορά γραφειακών εγκαταστάσεων 1.681 τ.μ. στην οδό Ηρακλείτου 7, από την Trastor.

Τιμές ενοικίων για γραφειακoύς χώρους στο α’ τρίμηνο του 2024, Αθήνα. Πηγή: Cushman & Wakefield Proprius

Η αγορά συνεχίζει να χαρακτηρίζεται από σταθερό αριθμό μικρών συμφωνιών. Ο τομέας της ενέργειας αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο ποσοστό της απορρόφησης γραφείων, ακολουθούμενος από τον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.

Η απόφαση της ενοικίασης καθορίζεται από παράγοντες όπως η προσβασιμότητα στα μεταφορικά μέσα, οι συνθήκες εργασίας και -όλο και περισσότερο- η βιωσιμότητα. Ωστόσο, έντονη είναι και η τάση των ενοικιαστών να διαχειρίζονται προσεκτικά το κόστος των ακινήτων και να τείνουν περισσότερο να ανανεώνουν τις υπάρχουσες μισθώσεις ως προτιμώμενη μεσοπρόθεσμη στρατηγική.

Αναλύοντας την απορρόφηση, η Cushman & Wakefield Proprius παρατηρεί μείωση του όγκου των νέων μισθώσεων, με ορισμένες εταιρείες να προτιμούν να παραμείνουν στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις τους. Οι πλήρως εξοπλισμένοι χώροι γραφείων και τα ευέλικτα γραφεία είναι επίσης περιζήτητα για τη μείωση των κεφαλαιουχικών δαπανών.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Σενάριο για Έντσο Ντίαζ στον Παναθηναϊκό

«Η Ρίβερ ψάχνει αντικαταστάτη για αριστερό μπακ», γράφουν στην Αργεντινή και συνδέουν τον Έντσο Ντίαζ με τον Παναθηναϊκό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024