Νέα στοιχεία έρχονται στο φως για την φρικιαστική υπόθεση στην Καλαμάτα, με την 29χρονη Μαριάννα που κλείστηκε σε κατ’ οίκον φυλακή και φέρνει μνήμες από την υπόθεση «Κωσταλέξι».

Οι εικόνες από το ξύλινο κλουβί, που της έχει φτιάξει η ίδια της η οικογένεια θυμίζουν μεσαίωνα. Επί επτά χρόνια το σπίτι έχει μετατραπεί σε μια άθλια ψυχιατρική κλινική και ένα ανήμπορο πλάσμα ζει τα βάσανα που οι άλλοι αποφάσισαν για εκείνη.

Ήταν 14 Ιουλίου του 2022 όταν στο ΑΤ Καλαμάτας έφτασε εισαγγελική παραγγελία για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης σχετικά με διερεύνηση των αδικημάτων της παράνομης κατακράτησης και έκθεσης σε βάρος της 29χρονης.

Είχε διαγνωστεί με ελαφρά νοητική υστέρηση, ενώ είχε φοιτήσει σε ειδικό σχολείο στο Ίλιον Αττικής το 2005 και το 2006

Η κοπέλα αντιμετωπίζει βαριά προβλήματα ψυχικής υγείας και οι γονείς της αποφάσισαν να φτιάξουν κλουβιά στο σπίτι και την αυλή τους, με σκοπό να μην αυτοτραυματίζεται και να μην τραυματίζει και τους ίδιους.

Το κορίτσι υιοθετήθηκε από την οικογένεια όταν ήταν 22 μηνών από το ίδρυμα βρεφών στην Αθήνα, μεγαλώνοντας όμως άρχισε να γίνεται επιθετικό.

«Το παιδί, με αυτό που έχει περάσει, δικαιολογείται να είναι έτσι αυτήν την στιγμή. Εγώ που ξέρω τι έχει περάσει, και λίγα κάνει», δηλώνει η μητέρα της και κάνει έκκληση για βοήθεια, την οποία από την Πολιτεία έχει ζητήσει εδώ και χρόνια. Ωστόσο, κανείς δεν την έχει προσφέρει.

Η διάγνωση με νοητική υστέρηση και η φοίτηση σε ειδικό σχολείο

Σύμφωνα με πληροφορίες, η 29χρονη είχε διαγνωστεί με ελαφρά νοητική υστέρηση, ενώ είχε φοιτήσει σε ειδικό σχολείο στο Ίλιον Αττικής το 2005 και το 2006.

Μάλιστα, είχε προταθεί η συμμετοχή της και σε προγράμματα του Δήμου, τα οποία θεωρούνταν κατάλληλα για την κοινωνικοποίηση της 11χρονης -τότε- Μαριάννας, όπως οι ομάδες χορού.

To 2006 μεταφέρθηκε στη Μονάδα Επειγόντων Περιστατικών του Παιδοψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής και ο παιδοψυχίατρος διέγνωσε ελαφρά νοητική υστέρηση με επιθετικότητα και ψυχοκινητική ανησυχία. Ωστόσο, επεσήμανε ότι η πορεία της ήταν βελτιούμενη.

«Θέλω να πάει σε δομή»

Η ανάδοχη μητέρα μίλησε στο MEGA τονίζοντας πως θέλει να πάει σε δομή το παιδί.

«Πάντα είχαμε προβλήματα από τότε που γίναμε ανάδοχοι αλλά ζητούσαμε βοήθεια και δεν είχαμε. Θέλω να πάει σε δομή γιατί το παιδί μου είναι αξιοθαύμαστο και θα πρέπει να βοηθηθεί. Αλλά εξαρτάται την δομή. Δεν είναι φυσιολογικό μια μάνα να φροντίζει το παιδί της και μετά να το κλειδώνει. Ξέρετε πόσο άσχημα νιώθω εγώ γι΄ αυτό; Το παιδί πάντα πήγαινε στον γιατρό και ο ψυχίατρος έρχεται. Το κράτος το ξέρει. Το επίδομα που παίρνουμε είναι 313 ευρώ από το ΚΕΠΑ. Αυτό που λένε κλουβί είναι απλά κάγκελα για να μην πέσει το παιδί το βράδυ. Εγώ είμαι πάντα δίπλα, της. Εγώ θέλω να πάει κάπου το παιδί μου, γιατί πρέπει να κάνει εξετάσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τι έδειξε η αυτοψία στο σπίτι της οικογένειας

Σύμφωνα με το MEGA, το 2022 μετά από εισαγγελική παρέμβαση είχε γίνει αυτοψία στο σπίτι της οικογένειας.

«Διαπιστώθηκε ότι το παραπάνω πρόσωπο ΑΜΕΑ  διαβιούσε σε δωμάτιο που αντί για πόρτα είχαν τοποθετηθεί ξύλινα κάγκελα με λουκέτο. Η ύπαρξη των διαχωριστικών αιτιολογήθηκε από τους ανάδοχους γονείς ως το μοναδικό μέσο αποτροπής επιθετικής συμπεριφοράς του προσώπου και ο αυτοτραυματισμός του», ήταν το πόρισμα της κοινωνικής υπηρεσίας.

Το καλοκαίρι του ίδιου έτους, αστυνομικοί επισκέφτηκαν την εν λόγω κατοικία και μετά από ένορκη μαρτυρική κατάθεση Ψυχιάτρου του Γ.Ν Καλαμάτας διαπιστώθηκαν τα εξής:

«Είχε εξετασθεί τρείς φορές  το 2022 και είχε διαγνωσθεί  με μη καθορισμένη οργανική ψύχωση και μέτρια νοητική καθυστέρηση, μη δυνάμενη να αυτοεξυπηρετηθεί και να κατανοήσει πράγματα, ενώ δεν έχρηζε εκούσιας ή ακούσιας νοσηλείας σε ψυχιατρική κλινική».