Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Μελέτη: Όλοι οι γαλανομάτηδες απόγονοι ενός ανθρώπου - Η «συνταγή» για τα μπλε μάτια

Μελέτη: Όλοι οι γαλανομάτηδες απόγονοι ενός ανθρώπου – Η «συνταγή» για τα μπλε μάτια

Ο αρχαίος πρόγονος και το γονίδιο HERC2 που κάνει τη διαφορά - «Όλοι έχουν κληρονομήσει τον ίδιο διακόπτη στο ίδιο ακριβώς σημείο του DNA τους»

Μελέτη έδειξε ότι οι άνθρωποι που έχουν μπλε μάτια είναι απόγονοι ενός και μόνου ατόμου!

Σύμφωνα λοιπόν με την επιστήμη, η γενετική μετάλλαξη προήλθε από έναν μοναδικό άνθρωπο που έζησε πριν από περίπου 6.000 ως και 10.000 χρόνια.

Η «συνταγή» για τα μπλε μάτια με βασικό συστασικό το HERC2

Εδώ και ολόκληρα χρόνια ομάδες ερευνητών εργάζονται για να αποκαλύψουν την αλήθεια πίσω από αυτή την εξέλιξη, εξετάζοντας επί σειρά ετών το γονίδιο OCA2 το οποίο καθορίζει το επίπεδο της καφέ χρωματικής ουσίας στο ανθρώπινο μάτι.

Αποδεικνύεται όμως ότι η γενετική μετάλλαξη που προκαλεί στους ανθρώπους την ανάπτυξη μπλε ματιών προέρχεται στην πραγματικότητα από ένα εντελώς διαφορετικό γονίδιο, το HERC2. Η φύση δηλαδή απενεργοποιεί πλήρως το OCA2 μετατρέποντας έτσι το καστανό σε μπλε.

Πώς ξέρουμε ότι οι γαλανομάτηδες είναι απόγονοι ενός ανθρώπου;

Όσον αφορά το πως γνωρίζουμε ότι όλοι οι άνθρωποι συνδέονται με έναν κοινό πρόγονο; Ο λόγος είναι επειδή ακριβώς οι άνθρωποι με μπλε μάτια έχουν ακριβώς την ίδια μετάλλαξη.

Σύμφωνα με τους ερευνητές που υπογράφουν τη μελέτη στην επιθεώρηση Human Genetics, οι σημερινοί γαλανομάτηδες, σε αντίθεση με όσους έχουν καστανά ή πράσινα μάτια, παρουσιάζουν πολύ μικρή ποικιλότητα στην ποσότητα μελανίνης στην ίριδα. Με άλλα λόγια, οι γαλανομάτηδες μοιάζουν πολύ μεταξύ τους ως προς τη μελανίνη.

Ο συγγραφέας της μελέτης, καθηγητής Hans Eiberg αναφέρει στο Science Daily:

«Οι άνθρωποι που έχουν πράσινα μάτια μπορούν να εξηγηθούν από το γεγονός ότι έχουν μειωμένη ποσότητα μελανίνης στην ίριδα, η οποία είναι πολύ διαφορετική από εκείνη των ατόμων με μπλε μάτια. Από αυτό μπορούμε να συμπεράνουμε ότι όλα τα άτομα με μπλε μάτια συνδέονται με τον ίδιο πρόγονο. Έχουν όλοι κληρονομήσει τον ίδιο διακόπτη στο ίδιο ακριβώς σημείο του DNA τους».

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024