Οστά Νεάντερταλ έκρυβαν τους αρχαιότερους γνωστούς ιούς του ανθρώπου
Ο επιχείλιος έρπητας και τα θηλώματα των γεννητικών οργάνων δεν ήταν άγνωστα στους προϊστορικούς συγγενείς μας.
- «Στην Τριχωνίδα τέτοιοι σεισμοί έχουν συνέχεια - Χρειάζεται επιτήρηση» - Λέκκας για δόνηση στο Αγρίνιο
- Αρκάς: Η καλημέρα της Κυριακής έχει γεύση από κουραμπιέδες
- Αμερικανικό μαχητικό καταρρίφθηκε κατά λάθος από αμερικανικό καταδρομικό
- Μέχρι πότε η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας – Δεν θα δοθεί παράταση, τι ισχύει για τα πρόστιμα
Οι Νεάντερταλ που ζούσαν στην περιοχή της Ρωσίας πριν από 50.000 χρόνια προσβάλλονταν από ιούς που βασανίζουν μέχρι και σήμερα τον άνθρωπο, αποκαλύπτουν γενετικές αναλύσεις.
Ίχνη αυτών των ιών που βρέθηκαν στα οστά των προϊστορικών συγγενών μας είναι τα αρχαιότερα κατάλοιπα ανθρώπινων ιών που γνωρίζουμε ως σήμερα, διαπιστώνει μελέτη που παρουσιάζεται ως προδημοσίευση στο αποθετήριο bioRxiv.
Τα ευρήματα ίσως προσφέρουν νέα στοιχεία για την εξέλιξη των παθογόνων παραγόντων, επισημαίνουν οι βραζιλιάνοι ερευνητές.
Η μελέτη βασίστηκε σε αναλύσεις DNA που πραγματοποιήθηκαν σε δύο ανδρικούς σκελετούς Νεάντερταλ από το σπήλαιο του Τσαγκίρσκαϊα στα Αλταϊκά Όρη.
Εκτός από το γενετικό υλικό των Νεάντερταλ, οι ερευνητές εντόπισαν αλληλουχίες που έδειχναν να προέρχεται από ιούς.
Η σύγκριση με τα γονιδιώματα σύγχρονων ιών αποκάλυψε έναν ιό επιχείλιου έρπητα (εικόνα), έναν αδενοϊό, παρόμοιο με αυτούς που προκαλούν κοινό κρυολόγημα, καθώς και έναν ιό θηλωμάτων, ο οποίος ευθύνεται για τα θηλώματα των γεννητικών οργάνων και ενίοτε προκαλεί καρκίνο.
Σύμφωνα με την ομάδα που υπογράφει την ανακάλυψη, τα ευρήματα προσφέρουν στήριξη στη θεωρία ότι οι ιοί έπαιξαν ρόλο στην εξαφάνιση των Νεάντερταλ πριν από περίπου 40.000 χρόνια.
Ένας κίνδυνος σε αυτού του είδους τις μελέτες είναι η επιμόλυνση των δειγμάτων από σύγχρονο DNA, ωστόσο οι ερευνητές αποκλείουν αυτό το ενδεχόμενο, δεδομένου ότι οι ιικές αλληλουχίες παρουσίαζαν διαφορές σε σχέση με τα σύγχρονα στελέχη.
Η σημασία αυτών των διαφορών θα μπορούσε να μελετηθεί με αναδημιουργία των ιών και μόλυνση ανθρώπινων κυττάρων στο εργαστήριο.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις