Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Poozeum: H μεγαλύτερη συλλογή απολιθωμένων κοπράνων έγινε μουσείο

Poozeum: H μεγαλύτερη συλλογή απολιθωμένων κοπράνων έγινε μουσείο

Ερασιτέχνης παλαιοντολόγος έχει συλλέξει μέχρι σήμερα γύρω στους 8.000 «κοπρόλιθους»

Αν τύχει να βρεθείτε στο Ουίλιαμς της Αριζόνα, εκεί από όπου ξεκινούν οι ξεναγήσεις στο Γκραν Κάνιον, μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το ασυνήθιστο μουσείο όπου εκτίθεται η μεγαλύτερη συλλογή προϊστορικών κοπράνων.

Το «Poozeum», ένα λογοπαίγνιο με τις λέξεις museum (μουσείο) και poop (κακά) δημιουργήθηκε από τον ερασιτέχνη παλαιοντολόγο και μανιώδη συλλέκτη Τζορτζ Φράντσεν, ο οποίος έχει συγκεντρώσει μέχρι σήμερα περίπου 8.000 «κοπρόλιθους», όπως είναι η επιστημονική ονομασία των απολιθωμένων κοπράνων.

Aυτές οι προϊστορικές ‘χρονοκάψουλες’ προσφέρουν ενδείξεις για τη διατροφή, τη συμπεριφορά και το περιβάλλον αρχαίων πλασμάτων

«Στην αρχή πολλοί άνθρωποι αντιδρούν με γκριμάτσες ‘μπλιαχ’ ή γέλια όταν το ακούν για πρώτη φορά. Όταν όμως δουν τη συλλογή, σοκάρονται από την ποικιλία και συναρπαστική φύση των κοπρόλιθων» είπε ο Φράντσεν στο Guinness World Records.

Κοπρόλιθοι τοποιθετημένοι στη σειρά δίπλα σε απολίθωμα υδρόβιου δεινόσαυρου (Poozeum)

Όπως αναφέρει το CNN, ο Φράντσεν είδε για πρώτη φορά κοπρόλιθους σε ένα κατάστημα της Γιούτα όταν ήταν 18 ετών και έκτοτε έγινε συλλέκτης.

«Σύντομα κατάλαβα ότι αυτές οι περίεργες προϊστορικές ‘χρονοκάψουλες’ προσφέρουν άμεσες ενδείξεις για τη διατροφή, τη συμπεριφορά και το περιβάλλον αρχαίων πλασμάτων» είπε.

Πριν από λίγα χρόνια, ο Φράντσεν αποφάσισε να αφήσει τη δουλειά του στον κλάδο της υγείας, μετακόμισε στο Ουίλιαμς σε απόσταση 3.000 χιλιομέτρων και έκανε πραγματικότητα την «τρελή ιδέα» του για το ασυνήθιστο μουσείο.

Στα εκθέματα περιλαμβάνεται ο «μεγαλύτερος κοπρόλιθος σαρκοφάγου ζώου», ο οποίος έχει μήκος 67,5 εκατοστά, πλάτος 15,7 εκατοστά και πιθανώς προήλθε από τυραννόσαυρο.

Ακόμα, η συλλογή περιλαμβάνει αρκετούς κοπρόλιθους που περιέχουν δόντια ή έχουν πάνω τους σημάδια από δαγκωνιές.

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024