Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o

Στέλιος Κυμπουρόπουλος: Ακροδεξιά – λαϊκίστικα κόμματα στην Ευρωβουλή θα διασπάσουν την Ευρώπη

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ Στέλιος Κυμπουρόπουλος μιλά στο in για τις μάχες του και τις επιδόσεις του στην πρώτη θητεία του στην Ευρωβουλή, τους κινδύνους από την αποχή και την άνοδο της ακροδεξιάς και τις καθημερινές πολιτικές και προσωπικές προκλήσεις.

Ο κ. Στέλιος Κυμπουρόπουλος εξελέγη στις ευρωεκλογές του 2019 πρώτος με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ και διεκδικεί την επανεκλογή του, έχοντας ως αποτέλεσμα μεταξύ άλλων την πρωτιά σε επιρροή μεταξύ των ευρωβουλευτών στον τομέα της υγείας.

Στην θητεία αυτή είχαν εκλεγεί 2 ευρωβουλευτές με αναπηρικό αμαξίδιο και συνολικά 7 με αναπηρία, από τους 705.

Ψυχίατρος στο επάγγελμα και κοινωνικός ακτιβιστής δηλώνει ότι οι τομείς της κοινωνικής πολιτικής και της υγείας αποτελούν τους τομείς που ενδιαφέρεται να προσφέρει.

Ο ίδιος, λέει, ότι ωρίμασε πολιτικά σε αυτήν την θητεία και έκανε αυτό για το οποίο εξελέγη «να είναι η φωνή των Ελλήνων».

«Δεν έχω μόνο την αναπηρική ταυτότητα, είμαι μία προσωπικότητα, με αρχές, αξίες, οικογένεια, φίλους, ανίψια, μια κοπέλλα ως σύντροφο…» αναφέρει  εξηγώντας ότι οι μάχες που δίνει δεν αφορούν μόνο το αναπηρικό κίνημα. Ωστόσο, καταγγέλλει την έλλειψη προσβασιμότητας που εξακολουθεί να υφίσταται και τη μη ισότιμη συμμετοχή των αναπήρων στην αγορά εργασίας σε όλη την Ευρώπη.

Εκτιμά, πως με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης τα νοσοκομέια της χώρας θα αλλάξουν σε επέιπεδο υποδομών αλλά αναγνωρίζει πως οι γιατροί ακόμη , παρά την άυξηση των μισθών τους πριν από δύο χρόνια υποαμοίβονται. «Το μεγαλύτερο πανευρωπαϊκό πρόβλημα είναι οι νοσηλευτές» λέει και πιστεύει πως θα βρεθεί λύση εντός της επομένης θητείας.

Μιλά με πάθος για την διασύνδεση της καινοτομίας με την φαρμακοβιομηχανία εξηγώντας ότι θα ωφεληθούν οι ελληνικές και θα αυξηθεί η παραγωγή πρωτότυπων αλλά και γενοσήμων φαρμάκων κάτι που θα έχει θετικό αντίκτυπο, όπως λέει, στην εργασία, στους μισθούς αλλά και στο κόστος τους.

Για την ακροδεξιά προειδοποιεί«αν δεν ενδιαφέρει τους πολίτες ότι θα σπάσει η Ευρώπη, ας τους ψηφίσουν».

Λέει ότι έχουν γίνει παρεμβάσεις για την μείωση της ακρίβειας και εκτιμά ότι σε τρεις μήνες θα έχουν μειωθεί κι άλλο οι τιμές.

Καλεί την αντιπολίτευση να μην λαϊκίζει, να αναγνωρίζει τα θετικά και να κάνει εποικοδομητική αντιπολίτευση.

Αν το σύστημα με τα απογευματινά χειρουργεία δεν φέρει αποτελέσματα, μπορεί να το σταματήσουμε…Αλλά πρώτα να μετρήσουμε για να αξιολογήσουμε

O υποφήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Στέλιος Κυμπουρόπουλος με τον δημοσιογράφο του in κ. Ανδρέα Παναγόπουλο

Για την πρώτη του θητεία στην Ευρωβουλή: Ωρίμασα πολιτικά

Όταν πρωτομπήκε, το 2019, στο γραφείο του στο Louisse Weiss στο Στρασβούργο, άκουσε μετά από λίγο ένα κουδούνι, σαν να ήταν στο σχολείο, το οποίο ειδοποιούσε τους ευρωβουλευτές να είναι σε δέκα λεπτά στην αίθουσα της Ολομέλειας. Ο κ. Κυμπουρόπουλος δηλώνει πως στο ευρωκοινοβούλιο άλλαξε τρόπο σκέψης και από επιστήμονας ωρίμασε πολιτικά. «Ένα ταξίδι με πολλές εμπειρίες, συγκινήσεις, μάχες και επιτυχίες».

Διεκδικεί και πάλι την εκλογή του για να συνεχίσει το έργο του και γιατί «μιλήσαμε για την υγεία, για την κοινωνία, για την περιφερειακή συνοχή, για την ασφάλειά μας. Και αυτό θα συνεχιστεί γιατί πιστεύω στην Ευρώπη. Αγαπάω την Ευρώπη και θέλω να μπορώ να μιλάω, να φωνάζω για την Ελλάδα μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Για την αναπηρία και τα προβλήματα: Δεν έχω μόνο αναπηρική ταυτότητα, είμαι μία ολοκληρωμένη προσωπικότητα

Ο κ. Κυμπουρόπουλος ξεκαθαρίζει ότι δεν καθορίζει ούτε καθορίζεται ο ίδιος από την αναπηρία. «Δεν έχω αναπηρική ταυτότητα, μόνο, έχω αρχές αξίες, οικογένεια, φίλους, μία κοπέλα σύντροφο» αναφέρει και εξηγεί ότι μάχεται όχι μόνον για τα αναπηρικά προβλήματα αλλά για ευρύτερα πολιτικά ζητήματα κοινωνικής πολιτικής και υγείας. Δεν παραγνωρίζει, όμως ότι υπάρχουν ζητήματα προσβασιμότητας – ακόμη και στην προεκλογική περίοδο, βρήκε τηλεοπτικούς σταθμούς όπου δεν μπορούσε να έχει πρόσβαση, όπως και χώρους εκδηλώσεων.

Προφανώς, οι μετακινήσεις του, χωρίς τους συνεργάτες του – τους οποίους ευχαρίστησε δημοσίως – για να έλθει σε επαφή με τους πολίτες και να διεκδικήσει την ψήφο δεν είναι εύκολες.  Το μεγαλύτερο όμως, ζήτημα είναι η συμπερίληψη των αναπήρων. Η ανεργία των αναπήρων σε όλη την Ευρώπη είναι πολύ ψηλά και πρέπει να δούμε τους ανάπηρους στην αγορά εργασίας χωρίς να υπάρχει η αντίληψη για προστατευμένο περιβάλλον, λέει. « Δημιουργούμε ένα νομοθετικό πλαίσιο όπου με τις κατάλληλες προσαρμογές ο καθένας μπορεί να είναι λειτουργικός και συμμετέχει στην εργασιακή διαδικασία. Η εργασία είναι για όλους» αναφέρει.

Για την υγεία και τα νοσοκομεία στην Ελλάδα: Υπάρχει έλλειψη προσωπικού και οι αμοιβές δεν είναι ακόμη καλές

Εκτιμά ότι οι υποδομές στα νοσοκομεία θα έχουν βελτιωθεί σημαντικά, με τους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά αναγνωρίζει ότι υπάρχει έλλειψη προσωπικού και πως οι αμοιβές των γιατρών, παρά την προ διετίας αύξηση, δεν είναι ικαοποιητικές σε σχέση με την Ευρώπη. Λέει ότι η υγεία στην Ένωση πάσχει και κινδυνεύει αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα ενώ σημειώνει πως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για το οποίο δεν έχει βρεθεί ακόμη λύση είναι η έλλειψη νοσηλευτών. «Έχουν δοθεί κίνητρα για να μείνουν οι Έλληνες γιατροί στην Ελλάδα, με την έννοια ότι και στην Ελλάδα δόθηκε μια μεγαλύτερη αύξηση του μισθού. Γίνονται βήματα και δεν πρέπει να χάνουμε αυτές τις αλλαγές που έχουν γίνει σε σχέση με προηγούμενες περιόδους».

Αναφορικά με τα απογευματινά χειρουργεία, αφού τονίζει ότι εδώ και χρόνια υπάρχουν απογευματινά ιατρεία στα νοσοκομεία, δηλώνει απαντώντας και στους επικριτές ότι το σύτημα θα δοκιμαστεί και θα αξιολογηθεί. «Εγώ βλέπω ότι έχει μια προοπτική να βοηθήσει τους πολίτες. Αν όντως βοηθήσει θα φανεί. Εγώ δεν μιλάω χωρίς  στοιχεία και με πρακτικά αποτελέσματα, Αν δούμε ότι δεν έχει την αποτελεσματικότητα για την οποία δημιουργήθηκε αυτό το μέτρο, μπορεί και να σταματήσει».

Αναφέρθηκε στην σύνδεση της καινοτομίας με την φαρμακοβιομηχανία σημειώνοντας ότι θα υπάρχουν θετικά και για την Ελλάδα. «Έχουμε μια βαριά φαρμακοβιομηχανία μέχρι τώρα γενοσήμων από δω και μπρος και πρωτότυπο φάρμακο. Πρέπει να μην ξεχνάμε ότι ένα μεγάλο διεθνές ποσοστό των οικονομικών φαρμάκων, θα είναι γενόσημα φάρμακα και θα παράγονται στην Ελλάδα».

Για την συμμετοχή στις ευρωεκλογές: Λυπηρό ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον

Δεν κρύβει την απογοήτευσή του ότι λίγες μέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες δεν φαίνεται να υπάρχει ενδιαφέρον για συμμετοχή και κινητοποίηση των πολιτών. «Ο κόσμος δεν ξέρει γιατί ψηφίζουμε..Το θέμα είναι να αναδείξουμε την πολιτική δύναμη η οποία θα κυβερνήσει το καράβι Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και επειδή το ακούω αυτό,η τραγική ειρωνεία ότι έχουμε 21 βουλευτές, που είναι πολλοί βουλευτές…».

Μαζί με την Κύπρο έχουμε στο ΕΛΚ 10 βουλευτές που είναι υπολογίσιμη δύναμη και δεν είναι τυχαίο ότι εκλέχθηκε αντιπρόεδρος ο Β. Μεϊμαράκης, λέει, και προσθέτει «η Νέα Δημοκρατία έχει δώσει εξετάσεις και ανέδειξε την Ελλάδα. Η χώρα έφυγε από αυτήν την Ευρωπαϊκή κακομοιριά θα έλεγα, και καθόμαστε ξανά στο ίδιο τραπέζι και συζητάμε και διαπραγματευόμαστε»

Για το κράτος Δικαίου: Για αντιπολιτευτικούς λόγους βγήκε το ψήφισμα

«Το ψήφισμα περιείχε ετερογενείς καταστάσεις ασύνδετες μεταξύ τους και δημιουργήθηκε μόνο και μόνο για να παίρνουν κάποιους πόντους, προσωπικότητες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και ελληνικές και ευρωπαϊκές» υποστηρίζει ο κ. Κυμπουρόπουλος θυμίζοντας ότι η διαφορά με την οποία υπερψηφίστηκε ήταν 80 ψήφοι. Αναφέρει, πάντως, ότι ο πρωθυπουργός αναγνωρίζει που έχουν γίνει λάθη και επιχειρεί να τα επιλύσει.

Για την άνοδο της ακροδεξιάς: Υπάρχει κίνδυνος να διασπάσουν την Ευρώπη

«Εγώ ψηφίζω Δημοκρατία» απαντά στο ερώτημα για τους κινδύνους από την άνοδο της ακροδεξιάς και προειδοποιεί ότι οι ακροδεξιοί- λαϊκιστές ευρωβουλευτές «μπορεί να διασπάσουν την Ευρώπη και να οδηγηθούμε 50 – 60 χρόνια πίσω». Εγκαλεί τα κόμματα της αντιπολίτευσης για λαϊκισμό και ζητά εποικοδομητική αντιπολίτευση. «Τώρα, εάν κάποιος υπόσχεται μισθό 4.000 ευρώ, είναι προφανές πως δεν βγαίνει με βάση τα νούμερα» λέει με νόημα.

Με τη ΝΔ η χώρα έφυγε από αυτήν την Ευρωπαϊκή κακομοιριά και καθόμαστε ξανά στο ίδιο τραπέζι και συζητάμε και διαπραγματευόμαστε

O κ. Στέλιος Κυμπουρόπουλος με τον δημοσιογράφο του in κ. Ανδρέα Παναγόπουλο κατά την διάρκεια της συνέντευξης

Για την ακρίβεια: Τα μέτρα θα απόδώσουν, περιμένετε 2-3 μήνες μετά το καλοκαίρι

Υποστηρίζιε πως η κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα, όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού, η μέιωση της ανεργίας κ.α. ενώ δηλώνει ότι συγκριτικά με άλλες μεγάλες πρωτεύουσες το κόστος ζωής είναι χαμηλότερο σε σχέση και με τις αμοιβές. «Περιμένετε 2-3 μήνες μετά το καλοκαίρι και θα δείτε ότι τα μέτρα θα αποδώσουν και θα μειωθούν οι τιμές» λέει χαρακτηριστικά.

Για την αδυναμία επικοινωνίας των αποφάσεων του ευρωκοινοβουλίου: Ετοιμάζουμε σύστημα με Τ.Ν. που θα απλοποιεί τα κείμενα

Αναγνωρίζει ότι η γραφειοκρατική γλώσσα της ΕΕ δεν βοηθά στην κατανόηση και την πεικοινωνία των αποφάσεων του ευρωκοινοβουλίου και των δράσεων των ευρωβουλευτών παρά το γεγονός ότι αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών.  Δεν κρύβει ότι και ο ίδιος δεν επικοινωνούσε το έργο του αλλά ενδιαφερότανγια τις εισηγήσεις του και τις δράσεις του εντός του Κοινοβουλίου. όμως, όπως λέει ένα εργαλέιο ΤΝ για την απλοποίηση τνω κειμένων που κατασκευάζεται για ασθενείς, θα χρησιμοποιηθεί και για επικοινωνιακούς λόγους συνολικότερα.

O Στέλιος Κυμπουρόπουλος απαντάει σε γρήγορες ερωτήσεις

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024