Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Βρετανικό Μουσείο: Επιθυμούμε μία «συνεργασία για τον Παρθενώνα» με την Ελλάδα

Βρετανικό Μουσείο: Επιθυμούμε μία «συνεργασία για τον Παρθενώνα» με την Ελλάδα

Τι δηλωνει εκπρόσωπος του Μουσείου μετά την τοποθέτηση της Τουρκίας

Ικανή να λειτουργήσει ως καταλύτης εξελίξεων, σε συνδυασμό με σειρά άλλων παραγόντων, μοιάζει να είναι η τοποθέτηση της Τουρκίας για τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην 24η Σύνοδο της Διακυβερνητικής Επιτροπής της Unesco για την Επιστροφή των Πολιτιστικών Αγαθών στις Χώρες Προέλευσης (ICPRCP).

Πιο συγκεκριμένα μετά την τοποθέτηση της προϊσταμένης του τμήματος Καταπολέμησης της Λαθρεμπορίας του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, Ζεϊνέπ Μποζ, μιλώντας στη Σύνοδο της Unesco,  η οποία δήλωσε ότι δεν υπάρχει το έγγραφο που να νομιμοποιεί την αγορά των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Λόρδο Έλγιν, υπήρξε αντίδραση του Βρετανικού Μουσείου, που μιλά για «ρεαλιστική λύση».

Η Ελλάδα θέλει τα Γλυπτά

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση από τον ΣΚΑΙ μετά την τουρκική θέση για τα Γλυπτά του Παρθενώνα ο εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου απάντησε πως «το Βρετανικό Μουσείο αναγνωρίζει την ισχυρή επιθυμία της Ελλάδας τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο Λονδίνο να επιστραφούν στην Αθήνα. Πρόκειται για ζήτημα με πολύ μακριά ιστορία, και κατανοούμε και σεβόμαστε τα δυνατά συναισθήματα που επιτάσσει αυτή η συζήτηση».

Σημειώνει δε πως «επιθυμούμε να αναπτύξουμε μία νέα σχέση με την Ελλάδα – μία ‘συνεργασία για τον Παρθενώνα’ – και να εξερευνήσουμε την πιθανότητα καινοτόμων τρόπων συνεργασίας με τους Έλληνες φίλους μας, με την ελπίδα ότι η κατανόηση των Γλυπτών του Παρθενώνα θα βαθύνει και θα συνεχίσει να εμπνέει ανθρώπους ανά τον κόσμο».

Καταλήγοντας ο εκπρόσωπος αναφέρει πως «το Βρετανικό Μουσείο έχει φροντίσει τα γλυπτά του Παρθενώνα για πάνω από δύο αιώνες και η βαθιά επένδυση στα γλυπτά είναι κάτι που έχουμε κοινό με τους Έλληνες εταίρους μας. Ελπίζουμε ότι αυτό μπορεί να διαμορφώσει τη βάση για μία νέα σχέση και για τις ρεαλιστικές λύσεις στις οποίες προσβλέπουμε».

Η τουρκική θέση

Υπενθυμίζεται ότι η Μποζ στη Σύνοδο της UNESCO ανέφερε χαρακτηριστικά για τα Γλυπτά του Παρθενώνα:

«Θέλουμε ολόψυχα να ευχαριστήσουμε την ελληνική αντιπροσωπεία για την προβολή των επιχειρημάτων τους με πραγματικά και συγκεκριμένα στοιχεία, όπως στην υπόθεση των Γλυπτών για περισσότερα από 40 χρόνια τώρα. Και ως επικεφαλής της μονάδας καταπολέμησης της παράνομης διακίνησης πολιτιστικής κληρονομιάς στην Τουρκία, δεν έχουμε υπόψη μας κανένα έγγραφο που να νομιμοποιεί αυτή την αγορά που έγινε από το αποικιοκρατικό Ηνωμένο Βασίλειο εκείνη την εποχή».

Και προσέθετε: «επομένως δεν νομίζω ότι υπάρχει χώρος για να συζητήσουμε τη νομιμότητά της ακόμη και σύμφωνα με τη νομοθεσία της εποχής και ανυπομονώ ολόψυχα να γιορτάσουμε την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, καθώς πιστεύουμε ότι σηματοδοτεί την αλλαγή συμπεριφοράς προς την προστασία της πολιτιστικής ιδιοκτησίας και αποτελεί το ισχυρότερο μήνυμα που δίνεται παγκοσμίως. Γι’ αυτό μείνετε δυνατοί».

Είδηση στα τουρκικά ΜΜΕ

Ιδιαίτερη έμφαση στην τοποθέτηση της εκπροσώπου της Άγκυρας στη Σύνοδο έδωσε και η τουρκική Hürriyet, σημειώνοντας ότι «χαιρετίστηκε στα ελληνικά ΜΜΕ η υποστήριξη από την Τουρκία για τα Ελγίνεια Μάρμαρα, τα οποία η Αθήνα προσπαθεί να πάρει πίσω από την Αγγλία εδώ και σχεδόν 40 χρόνια».

Sports in

Ο Σπανούλης και η «θεωρία της σκάλας»

Ένα πράγμα που είχε μάθει αυτή η γενιά από τους παλαιότερους ήταν να μην αφήνει κανένα παιχνίδι χωρίς μάχη μέχρι εσχάτων με πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα φυσικά τον επικό ημιτελικό με τη Γαλλία στο Ευρωμπάσκετ του 2005

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024