Με τον πλανήτη να εκπέμπει «SOS» εξαιτίας της κλιματικής κρίσης, κάθε προσπάθεια που γίνεται για να ανατραπεί η παρούσα κατάσταση είναι πολύτιμη. Η ανάγκη να υιοθετήσουμε όλοι έναν πιο βιώσιμο τρόπο ζωής είναι επιτακτική, οπότε επόμενο είναι να αναρωτιέσαι πώς μπορείς να συμβάλλεις στον παγκόσμιο αγώνα που γίνεται για την προστασία του πλανήτη. Τι θα έλεγες, λοιπόν, να ξεκινούσες αναβαθμίζοντας τις μετακινήσεις σου, κάνοντάς τες πιο eco-friendly, δίχως να στερηθείς την άνεση που σου προσφέρει καθημερινά το μηχανοκίνητο όχημά σου;

Κι όμως, με την ατμοσφαιρική ρύπανση να αποτελεί τη «νούμερο ένα» περιβαλλοντική πρόκληση, τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και μεθανίου να ενισχύουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και συνεπώς, την υπερθέρμανση του πλανήτη, η μετάβαση σε πιο βιώσιμους τρόπους μετακίνησης είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να μειώσεις το περιβαλλοντικό σου αποτύπωμα. Μάλιστα, αν κάνεις σχετικά λίγα χιλιόμετρα την ημέρα, ένα ηλεκτρικό ή plug-in όχημα θα σε βοηθήσει να εξοικονομήσεις και χρήματα από τα πάγια έξοδά σου.

Παρακάτω, λοιπόν, έχουμε ετοιμάσει έναν οδηγό για πράσινες μετακινήσεις, που θα σε βοηθήσει να περάσεις από τη θεωρεία στην πράξη, ενώ σου προτείνουμε τα οχήματα που αξίζουν μία θέση στην καθημερινότητά σου, αυτά που μπορείς να αποκτήσεις με τον πιο γρήγορο, ευέλικτο τρόπο, χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες, κρυφές χρεώσεις, δεσμεύσεις και προκαταβολές, δηλαδή μέσω της FlexCar.

Ηλεκτρικό ή plug-in; Ιδού η απορία!

Ηλεκτρικό ή plug-in; Σε ποια από τις δύο κατηγορίες θα στραφείς, εξαρτάται από τις ανάγκες των μετακινήσεών σου. Τα ηλεκτρικά οχήματα είναι πλήρως ηλεκτρικά, οπότε δεν εκπέμπουν ρύπους, ενώ τα υβριδικά (ήπια και πλήρως) συνδυάζουν έναν κινητήρα εσωτερικής καύσης με ένα μικρό ηλεκτρικό μοτέρ, το οποίο ανακτά ενέργεια κατά τις επιβραδύνσεις του οχήματος, μία ενέργεια που αποθηκεύεται σε μία μικρή μπαταρία και αξιοποιείται για να κινηθεί το όχημα σε άλλες φάσεις. Όσο για τα plug in, είναι οχήματα που περιλαμβάνουν θερμικό μοτέρ, ηλεκτροκινητήρα, αλλά και μία μπαταρία η οποία μπορεί να φορτίσει και από εξωτερική πηγή, οπότε θα λέγαμε πως είναι μία «γέφυρα» μεταξύ των οχημάτων βενζίνης ή πετρελαίου και των αμιγώς ηλεκτροκίνητων.

Στην πρώτη κατηγορία, το πλήρως ηλεκτρικό Citroen Ami είναι ένα μικρό, πρακτικό όχημα, το οποίο αποτελεί μία ιδανική λύση για τις καθημερινές, σύντομες μετακινήσεις σου εντός πόλης, καθώς έχει 8 ίππους, αυτονομία για 75 χιλιόμετρα και ενσωματωμένο καλώδιο φόρτισης, ώστε να το φορτίζεις όποτε και όπου είναι απαραίτητο. Στην ίδια κατηγορία, αλλά πολύ πιο δυναμικό, ευρύχωρο και… οικογενειακό είναι το Peugeot e-208. Πρόκειται για ένα αυτόματο όχημα με 136 ίππους, αυτονομία για 362 χιλιόμετρα, κατάλληλο για μεγάλες αποστάσεις, εξοπλισμένο με αισθητήρες παρκαρίσματος, ηχητικό σύστημα προειδοποίησης πεζών και προειδοποίηση αλλαγής λωρίδας.

Όσον αφορά στα plug-in, πρόκειται για έναν τύπο υβριδικών οχημάτων που γοητεύει τους οδηγούς, καθώς δεν τους δεσμεύει, αλλά τους επιτρέπει να επιλέξουν πώς θα κινηθούν και να εξικονομήσουν χρήματα. Βέβαια, αν υπάρχει ένα plug-in όχημα που ξεχωρίζει, αυτό είναι το πολυτελές και ευρύχωρο Volvo XC40 Recharge με αυτονομία για 410 χιλιόμετρα, αισθητήρες παρκαρίσματος, κάρτα hands-free και σύστημα αποφυγής πολλαπλών συγκρούσεων. Εναλλακτικά, για ακόμη μεγαλύτερες αποστάσεις και πιο απαιτητικές διαδρομές, υπάρχει το αυτόματο Jeep Renegade Limited με 240 ίππους, 1300 κυβικά και μέγιστη αυτονομία για 1400 χιλιόμετρα, ένα όχημα ιδανικό για τους λάτρεις της περιπέτειας που αναζητούν πιο βιώσιμες λύσεις μετακίνησης.

Αν θέλεις, λοιπόν, να αποκτήσεις έναν πιο «πράσινο» τρόπο ζωής, η FlexCar σου προσφέρει τα οχήματα για να βάλεις μπρος, με προορισμό μία πιο sustainable καθημερινότητα. Με ένα μόνο μίσθωμα (FlexDeposit), όχι μόνο θα οδηγείς το όχημα που σου ταιριάζει, αλλά θα έχεις εξασφαλίσει και όλα τα πάγια έξοδά του, συμπεριλαμβανομένων των τελών κυκλοφορίας, της ασφάλιση, των επισκευών και της συνολική φροντίδα του οχήματος. Επιλέγοντας το όχημα που θέλεις στο www.flexcar.gr, συμπληρώνοντας τη φόρμα με τα στοιχεία σου, θα χρειαστεί να περιμένεις λιγότερο από 10 ημέρες για να οδηγήσεις το όχημα που θα αναβαθμίσει τη ζωή σου με τον πιο sustainable τρόπο. Έπειτα, εσύ θα αποφασίσεις πόσο θα κρατήσεις το όχημα, αν θα το αντικαταστήσεις, πότε θα το επιστρέψεις ή αν θα το αγοράσεις.