Γεραπετρίτης: Πρέπει να επανεξετάσουμε τη διαδικασία λήψης αποφάσεων στον ΟΗΕ
Η Ελλάδα στην τελική ευθεία για το Συμβούλιο Ασφαλείας
- Η Μπλέικ Λάιβλι μηνύει για σεξουαλική παρενόχληση τον συμπρωταγωνιστή της,Τζάστιν Μπαλντόνι
- Δημήτρης Κόκοτας: Είμαστε αισιόδοξοι λέει η σύζυγός του
- Ζελένσκι: Είχαμε πολλές συναντήσεις με τον διευθυντή της CIA και είμαι ευγνώμων για τη βοήθειά του
- «Δεν είμαι έτοιμη να σας αφήσω» - Το αντίο της Μίλι Μπόμπι Μπράουν στο Stranger Things ήταν δακρύβρεχτο
Τα τελευταία μέτρα προς την εκλογή της ως μη μόνιμο μέλος στο Συμβούλιο Ασφαλείας διανύει η Ελλάδα έως την ψηφοφορία της 6ης Ιουνίου.
Μία πρωτοβουλία που αναλήφθηκε εν μέσω της έντασης με την Τουρκία και έδωσε στην Αθήνα την δυνατότητα για επαφές στο διπλωματικό πεδίο «έξω από το κουτί». Με χώρες που παραδοσιακά δεν ήταν στον ορίζοντα της.
Την σκυτάλη από τον πρώην ΥΠΕΞ, Νίκο Δένδια, πήρε μετά τις εκλογές ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος βρίσκεται ήδη στη Νέα Υόρκη για την υποστήριξη της ελληνικής υποψηφιότητας.
Σε αυτό το πλαίσιο ο Γεραπετρίτης συμμετείχε την Τρίτη και σε εκδήλωση του Ιδρύματος «Konrad Adenauer Stiftung», με στόχο να παρουσιάσει τις προτεραιότητες της ελληνικής υποψηφιότητας. Δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στους δύο πολέμους που είναι σε εξέλιξη στην περιοχή και στο ρόλο της Ελλάδας ως «γέφυρας» και παράγοντα σταθερότητας.
Φιλοδοξούμε, εφόσον εκλεγούμε στο ΣA ΗΕ, να αποτελέσουμε παράγοντα σύνθεσης Νότου-Βορρά, Δύσης-Ανατολής.
~Γ.Γεραπετρίτης στο Ίδρυμα Konrad Adenauer pic.twitter.com/OJJYAq14e4
— Υπουργείο Εξωτερικών (@GreeceMFA) June 4, 2024
Δύσκολοι καιροί
Αναφερόμενος στην συμμετοχή της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας εφόσον εκλεγεί, ο ΥΠΕΞ σημείωσε ότι «συμπίπτει με δύσκολους καιρούς της μεταπολεμικής εποχής, με δύο πολέμους σε εξέλιξη, που δυστυχώς συνιστούν μια ιδιαίτερα δυσμενή κατάσταση, και άλλες τεράστιες οικουμενικές προκλήσεις, την κλιματική κρίση, την επισιτιστική ανασφάλεια, την επιθετικότητα διεθνώς και τις γεωπολιτικές εντάσεις».
Θα είναι όπως είπε «μια δύσκολη αλλά και ιδιαίτερα απαιτητική περίοδος».
Επανέλαβε ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα που βασίζεται σταθερά στο Διεθνές Δίκαιο.
Έχουμε χάσει το διαβουλευτικό πνεύμα
Και για αυτό το λόγο όπως είπε έχει σύνθημα τα τρία «Δ», τον Διάλογο, τη Διπλωματία και τη Δημοκρατία, «τα οποία υποδηλώνουν ακριβώς την ανάγκη να συζητούμε και να είμαστε διαβουλευτικοί».
Αναγνώρισε ότι το τελευταίο διάστημα αυτό το διαβουλευτικό πνεύμα έχει χαθεί αφού διαπιστώνεται η εμφάνιση έντονου εξτρεμισμού και ελλιπής παρουσία της διπλωματίας, ενώ όπως είπε πρέπει να επανεξεταστεί η αρχή της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, η οποία κατοχυρώνεται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, «και να δούμε πώς μπορούμε να της προσδώσουμε νόημα, διότι δυστυχώς φαίνεται να έχει χάσει το νόημά της».
Πρόβλημα η συναίνεση
Παραδέχτηκε ότι τα Ηνωμένα Έθνη και όλοι οι υπόλοιποι διεθνείς οργανισμοί κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν πολλές κρίσεις ταυτόχρονα, χωρίς ωστόσο να διαθέτουν σύγχρονα εργαλεία. «Είδαμε σε πολλές περιπτώσεις, όχι μόνο στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι είχαμε προβλήματα στην επίτευξη συναίνεσης, ακόμη και για στοιχειώδη ζητήματα. Συνεπώς, πρέπει να επανεξετάσουμε και ενδεχομένως να αναδιαμορφώσουμε τη διαδικασία λήψης αποφάσεων στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στο πλαίσιο της ομιλίας του ο Γεραπετρίτης έκανε αναφορά και στη θαλάσσια ασφάλεια, φέρνοντας το παράδειγμα της Ερυθράς Θάλασσας.
Η Ελλάδα σε βεβαρυμμμένη περιοχή
Επεσήμανε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε μια περιοχή που «είναι ιστορικά ιδιαίτερα βεβαρυμμένη, στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής.
Τόνισε ότι η Ανατολική Μεσόγειος είναι από την αρχαιότητα το επίκεντρο μεγάλων πολιτισμών και μεγάλων συγκρούσεων ενώ μιλώντας για τη Βαλκανική υπενθύμισε ότι «έχει προκαλέσει στο παρελθόν πολλές συγκρούσεις και δυστυχώς φαίνεται, ακόμη και σήμερα, να υποφέρει από πολλούς αποσταθεροποιητικούς παράγοντες», επιμένοντας ότι το μέλλον των Βαλκανίων ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια.
Σύνθεση
«Φιλοδοξούμε, εφόσον εκλεγούμε στο Συμβούλιο Ασφαλείας, να αποτελέσουμε τη σύνθεση του Νότου και του Βορρά, της Δύσης και της Ανατολής. Μπορούμε να το πράξουμε αυτό γιατί η Ελλάδα διαθέτει το προνόμιο να συνομιλεί με όλα τα γειτονικά της κράτη. Είμαστε από τα λίγα κράτη που διαθέτουμε καλές διπλωματικές σχέσεις με όλα τα μεγάλα κράτη, αλλά και με όλα τα γειτονικά μας κράτη» υποστήριξε ο Γεραπετρίτης.
Ανυπόφορη η κατάσταση στη Μέση Ανατολή
Αναφέρθηκε για μία ακόμα φορά στη στάση της Ελλάδας στον πόλεμο στη Γάζα υποστηρίζοντας ότι είναι στάση αρχών και χαρακτήρισε την κατάσταση «ανυπόφορη».
Επανέλαβε ότι η Ελλάδα τάσσεται υπέρ των σχεδίων «για άμεση κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση των ομήρων και το όραμα για λύση δύο κρατών για τον παλαιστινιακό λαό».
Ενώ υποστήριξε ότι η Αθήνα είναι σε θέση να προωθήσει, στο μέτρο των αρμοδιοτήτων της, όλες τις ειρηνευτικές φόρμουλες, «επειδή συνομιλούμε με τους Άραβες φίλους μας και τους Ισραηλινούς».
Πυλώνας σταθερότητας
«Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και μπορεί να ενισχύσει την ιδέα ότι η ευρύτερη περιοχή μας, η οποία βρίσκεται σε αναταραχή αυτή τη στιγμή, θα βρει και πάλι τις κατάλληλες ισορροπίες» υπογράμμισε ο Γεραπετρίτης και εκτίμησε ότι θα είναι ουσιαστική και σημαντική η συμβολή της χώρας και στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
«Γίναμε μάρτυρες τρομακτικών εικόνων. Η ανθρωπότητα δεν μπορεί να δεχτεί τις εικόνες που αντικρίσαμε τους τελευταίους οκτώ μήνες» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι στις προτεραιότητες της Ελλάδας είναι και «η θέσπιση κανόνων για την προστασία των παιδιών και των γυναικών σε περιόδους πολέμου».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις