Τι ψάχνουν Μητσοτάκης και Δένδιας στα ναυπηγεία της Λοριάν – Τα σενάρια για νέα εξοπλιστικά
Υπαρκτές οι ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού
Ζωντανά παραμένουν να σενάρια των εξοπλιστικών προγραμμάτων που αφορούν τόσο το Πολεμικό Ναυτικό όσο και την Πολεμική Αεροπορία ακόμα και στο προεκλογικό σκηνικό.
Η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη μαζί με τον Νίκο Δένδια την Πέμπτη 6/6 στη Γαλλία, προκειμένου η ελληνική κυβέρνηση να δώσει το παρών στην εκδήλωση για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από την απόφαση στη Νορμανδία, με οικοδεσπότη τον γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, αναζωογόνησε τη συζήτηση περί νεών αγορών.
Η επίσκεψη του πρωθυπουργού και του υπουργού Εθνικής Άμυνας, δε στο ναυπηγείο της Naval στη Λοριάν, όπου χτίζονται οι τρεις ελληνικές φρεγάτες Belharra, η οποία έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα του Μητσοτάκη, κατά την παραμονή του στη Γαλλία, έδωσε ιδιαίτερη ώθηση στα σενάρια που εξετάζονται από το Πολεμικό Ναυτικό αλλά και το ΥΠΕΘΑ για το ενδεχόμενο απόκτησης και τέταρτης φρεγάτας FDI, αλλά και των τριών κορβετών.
Η επίσκεψη στη Λοριάν
Ο Μητσοτάκης (Action24) επιβεβαίωσε την επίσκεψη στο ναυπηγείο της Group Naval στη Λοριάν, σημειώνοντας ότι «είναι στο πρόγραμμα να αποκτήσουμε κορβέτες, αλλά, όπως καταλαβαίνετε, δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να δαπανούμε πόρους πέρα από τις δυνατότητές μας».
Τόνισε δε ότι επαναξιολογούνται «όλα τα μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα» και αναμένονται οι τελικές εισηγήσεις. Ο πρωθυπουργός σημείωσε δε ενδιαφέρον υπάρχει και για έξι επιπλέον μαχητικά Rafale αφού η εισήγηση της Πολεμικής Αεροπορίας είναι να γίνουν 30, τονίζοντας και πάλι την παράμετρο της αντοχής του προϋπολογισμού.
Στην εξίσωση μπαίνει και η βούληση της κυβέρνησης για αντιπυραυλική προστασία.
Δημοσιονομικές αντοχές
Το κλειδί σε όλα είναι οι δημοσιονομικές αντοχές κάτι που έχει επισημάνει πολλές φορές και ο Νίκος Δένδιας. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έχει επανειλημμένα αναφερθεί στην προοπτική των αμερικανικών φρεγατών Constellation – ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο που κοιτάζει μετά το 2030 – και τις δυνατότητες για την ναυπήγηση τους στην Ελλάδα.
Την ίδια στιγμή ο Δένδιας έχει αφήσει ανοιχτά και όλα τα άλλα ενδεχόμενα δηλώνοντας ότι εξετάζονται και η επιλογή για την τέταρτη Bellhara αλλά και για την απόκτηση κορβετών. Πάντα εντός των ορίων που δεν φέρνουν δημοσιονομικό εκτροχιασμό.
Οι συνομιλίες τόσο για το Πολεμικό Ναυτικό όσο και για την Πολεμική Αεροπορία σαφώς και δεν μπορούν να αποκλειστούν κατά την επίσκεψη Μητσοτάκη και Δένδια στη Γαλλία. Ωστόσο αρμόδιες πηγές σημειώνουν ότι είναι μάλλον δύσκολο να γίνουν και σχεδόν αδύνατο να καταλήξουν σε ανακοινώσεις, τόσο άμεσα. Δεδομένου μάλιστα ότι στις εκδηλώσεις η δυνατότητα για διμερείς συναντήσεις είναι ιδιαίτερα περιορισμένη.
Μήνυμα;
Η επίσκεψη Μητσοτάκη στη Λοριάν θα μπορούσε να είναι ένα μήνυμα, παρ’ όλα αυτά οι ίδιες οι δηλώσεις του πρωθυπουργού δείχνουν ότι υπάρχουν σειρά ζητημάτων που θα πρέπει να εξετασθούν πριν ληφθούν αποφάσεις με τη σημαντικότερη όλων τον παράγοντα των διαθέσιμων οικονομικών πόρων.
Στις προτεραιότητες που στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού βάζουν μπροστά είναι και η αναβάθμιση των ΜΕΚΟ, των φρεγατών που σήκωσαν το βάρος τόσο της κρίσης του Ορούτς Ρέις το 2020 και είναι τα πλοία που καλούνται και τώρα να φέρουν εις πέρας την συμμετοχή της Ελλάδας στην επιχείρηση «ASPIDES».
Για πολλούς η σχέση Ελλάδας – Γαλλίας που οδήγησε στις fast track διαδικασίες για την απόκτηση των Rafale και των τριών φρεγατών Bellhara, μπορεί να γίνει το κλειδί που θα ξεκλειδώσει και νέα μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα. Η σχέση Μακρόν – Μητσοτάκη όπως όλοι παραδέχονται μέτρησε σημαντικά στην αγορά τόσο των φρεγατών όσο και των μαχητικών, σε μία δύσκολη περίοδο στα ελληνοτουρκικά, με το Παρίσι να διεκδικεί και το συμβόλαιο για τις κορβέτες.
Οι αγορές ωστόσο για τις Ένοπλες Δυνάμεις είναι όπως υπογραμμίζουν αναλυτές και παραδέχονται στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων είναι ένα πολύ ακριβό «σπορ», το οποίο επίσης δεν σταματά στην απόκτηση των νέων πλατφορμών, αλλά συνεχίζει να είναι εξαιρετικά απαιτητικό όσον αφορά την συντήρηση τους αλλά και τα όπλα που φέρουν. Με τα εξοπλιστικά να εξαρτώνται εκτός από τα οικονομικά της χώρας και από τις σχέσεις που θέλει να οικοδομήσει, αφού θεωρούνται ένα ισχυρό χαρτί στο πλαίσιο της αμυντικής διπλωματίας.
- Κυβέρνηση: Ψάχνουν αντίδοτα σε επτά ανοιχτές πληγές
- «Flight Risk»: Ο Μελ Γκίμπσον επιστρέφει σχεδόν μετά από μια δεκαετία στη θέση του σκηνοθέτη
- Κόβεται το σεξ; Τι να κάνεις για να αυξήσεις τη διάθεσή σου
- Καμπανάκι οικονομολόγων για ΕΕ: Βάλτε τάξη στα του οίκου σας ή ετοιμαστείτε για «συνεχή παρακμή»
- Επενδυτικό κενό και χαμηλή παραγωγικότητα τα «αγκάθια» για την ελληνική οικονομία
- Κεφάλι παίρνουν οι μικρές βιοτεχνολογικές φαρμακευτικές με εγκρίσεις θεραπειών στις ΗΠΑ