Eυρωβαρόμετρο: Ισχυρότερο ρόλο της ΕΕ στη διαχείριση κρίσεων ζητάνε 8 στους 10 πολίτες
Η πλειονότητα των Ευρωπαίων θεωρεί ότι η ΕΕ είναι καλύτερα προετοιμασμένη στην αντιμετώπιση κρίσεων από ό,τι πριν 5 χρόνια
Υπέρ ενός πιο ενεργού ρόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη διαχείριση κρίσεων τάσσεται η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη σε ερευνα που δημοσίευσε το Ευρωβαρόμετρο, στην αντίστροφη μέτρηση για τις Ευρωεκλογές. Οι φυσικές καταστροφές, οι επείγουσες υγειονομικές κρίσεις, οι επιπτώσεις βίαιων γεωπολιτικών συγκρούσεων, βρίσκονται στο επίκεντρο των ανησυχιών των Ευρωπαίων, που ζητάνε από την ΕΕ να επιδείξει μεγαλύτερη εμπλοκή στην αντιμετώπισή τους.
Η πλειονότητα των ερωτηθέντων (54%) πιστεύει ότι η Eυρώπη σήμερα είναι καλύτερα προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει σημαντικές κρίσεις απ’ ό,τι πριν πέντε χρόνια, με ορόσημο την πανδημία του Covid-19. Ωστόσο ένα 82% ζητάει από την ΕΕ να έχει μεγαλύτερη συμμετοχή στην προετοιμασία για μελλοντικές κρίσεις, με δράσεις ενημέρωσης του κοινού, διοργάνωση ασκήσεων ετοιμότητας και διεξαγωγή προσομοιώσεων ακραίων καταστάσεων.
Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, ενώ οι περισσότεροι πολίτες της ΕΕ θεωρούν ότι η αντίδραση των ευρωπαϊκών θεσμών σε μελλοντικές περιβαλλοντικές ή υγειονομικές κρίσεις θα είναι πολύ η σχετικά αποτελεσματική, οι γνώμες διχάζονται σε ό,τι αφορά τους γεωπολιτικούς κινδύνους.
Έτσι το 69% των Ευρωπαίων πολιτών δείχνουν εμπιστοσύνη ότι η ΕΕ θα μπορέσει να παρέχει επαρκή στήριξη στα κράτη-μέλη, σε περίπτωση μεγάλων φυσικών καταστροφών – όπως πλημμύρες, πυρκαγιές και σεισμοί. Αντίστοιχα το 61% θεωρούν επαρκή τη διαχείριση μελλοντικών υγειονομικών κινδύνων, όπως μια νέα έξαρση του κορονοϊού ή κάποιας νέας επιδημίας.
Αντιθέτως, το ποσοστό αυτών που θεωρούν ότι η ΕΕ θα μπορεί να διαχειριστεί αποτελεσματικά τις επιπτώσεις βίαιων συγκρούσεων, όπως ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας, ανέρχεται στο 47%, ενώ άλλο ένα 47% φοβάται ότι θα είναι σχετικά ως πολύ αναποτελεσματική.
Σε επίπεδο χωρών, η έρευνα δείχνει ότι Πορτογαλία και η Ιρλανδία έχουν τα υψηλότερα ποσοστά εμπιστοσύνης στην ΕΕ, με το 75% και το 73% αντίστοιχα να θεωρούν ότι είναι καλύτερα προετοιμασμένη στη διαχείριση κινδύνων από ό,τι πριν πέντε χρόνια.
Αντίθετα, η Γερμανία, η Αυστρία και η Τσεχία, εκφράζουν σκεπτικισμό, με τα ποσοστά όσων θεωρούν την ΕΕ πιο αποτελεσματική σήμερα, να είναι χαμηλότερα του 50%.
Περισσότερη Ευρώπη στην αντιμετώπιση κρίσεων ζητάνε οι Έλληνες
Οι Έλληνες πολίτες ζητάνε μεγαλύτερη εμπλοκή της ΕΕ στην αντιμετώπιση μελλοντικών κρίσεων σε ποσοστό 86%, ορατά υψηλότερο του Ευρωπαϊκού μέσου όρου. Μάλιστα σε ποσοστό 83% απαντούν ότι η ΕΕ θα πρέπει να διαθέσει κονδύλια για την ετοιμότητα και θωράκισή της απέναντι σε μεγάλους περιβαλλοντικούς, υγειονομικούς και γεωπολιτικούς κινδύνους, ακόμα και αν πρέπει να περιορίσει ελαφρά τις χρηματοδοτήσεις σε άλλους τομείς (έναντι 78% του μέσου όρου των πολιτών της ΕΕ)
Στην Ελλάδα το 14% των ερωτηθέντων απαντούν ότι οι ίδιοι ή το άμεσο περιβάλλον τους έχει επωφεληθεί άμεσα από την ευρωπαϊκή στήριξη σε μεγάλες κρίσεις, έναντι 8% του μέσου όρου της ΕΕ. Αντίστοιχα οι Έλληνες είναι πιο ενημερωμένοι από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους στο πώς η ΕΕ βοηθάει χώρες και πολίτες σε έκτακτες καταστάσεις, καθώς μόλις το 7% δηλώνει άγνοια, έναντι 13% του μέσου όρου της ΕΕ.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις