Γάζα: Αυτός είναι ο τρομακτικός κατάλογος με τα όπλα των ΗΠΑ που εξοντώνουν τους Παλαιστίνιους
«Οι ΗΠΑ αποτελούν, επαίσχυντα, το οπλοστάσιο της γενοκτονίας, παρέχοντας το 70% των εισαγόμενων όπλων που χρησιμοποιεί το Ισραήλ για να εξαλείψει τη Γάζα και να σφαγιάσει τον λαό της».
Στις 8 Μαΐου 2024, καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις κλιμάκωσαν την κτηνώδη επίθεσή τους στη Ράφα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ανακοίνωσε ότι «διέκοψε» την παράδοση 1.700 βομβών των 500 λιβρών και 1.800 βομβών των 2.000 λιβρών και απείλησε ν’ αναστείλει περισσότερες αποστολές εάν το Ισραήλ συνεχίσει με την πλήρους κλίμακας εισβολή του σ’ αυτήν την πόλη της νότιας Λωρίδας της Γάζας (στη φωτογραφία του Reuters, επάνω, Παλαιστίνια θρηνεί σφίγγοντας στην αγκαλιά της το νεκρό παιδί της).
Η κίνηση εξόργισε ισραηλινούς αξιωματούχους (ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ έγραψε στο Twitter «Η Χαμάς αγαπά τον Μπάιντεν»), καθώς και Ρεπουμπλικανούς, ένθερμους αντιπαλαιστίνιους Δημοκρατικούς και φιλο-ισραηλινούς δωρητές.
Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ αποκάλεσε την κυβέρνηση των ΗΠΑ «τον μεγαλύτερο προμηθευτή βίας στον κόσμο»
Οι Ρεπουμπλικάνοι ετοίμασαν αμέσως ένα νομοσχέδιο Υποστήριξης της Βοήθειας για την Ασφάλεια του Ισραήλ προκειμένου ν’ απαγορεύσουν στην αμερικανική κυβέρνηση τη διακοπή των στρατιωτικών προμηθειών.
Πολλοί άνθρωποι ζητούν από τις ΗΠΑ εδώ και επτά μήνες να σταματήσουν τις παραδόσεις εξοπλισμού στο Ισραήλ, και, φυσικά, η κίνηση του Μπάιντεν έρχεται πολύ αργά για 35.000 Παλαιστίνιους που έχουν δολοφονηθεί στη Γάζα, κυρίως, όπως θα διαπιστώσουμε, από αμερικανικά όπλα, γράφουν σε ανάλυσή τους οι Medea Benjamin και Nicolas JS Davies.
«Ενα μικρό πολιτικό παιχνίδι»
Για να μην πιστεύει κανείς ότι η αμερικανική κυβέρνηση αλλάζει πραγματικά τη θέση της, δύο ημέρες μετά την ανακοίνωση της «διακοπής», το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δημοσίευσε μια μπερδεμένη έκθεση αναφέροντας ότι, αν και είναι λογικό ν’ «αξιολογηθεί» πως τα όπλα των ΗΠΑ έχουν χρησιμοποιηθεί από τις ισραηλινές δυνάμεις στη Γάζα κατά τρόπο που δεν συνάδει με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, και παρόλο που το Ισραήλ έχει πράγματι καθυστερήσει ή είχε επιδράσει αρνητικά στην παράδοση βοήθειας στη Γάζα (κάτι που είναι παράνομο βάσει της αμερικανικής νομοθεσίας), οι διαβεβαιώσεις του σχετικά με την ανθρωπιστική βοήθεια και τη συμμόρφωση με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο είναι «αξιόπιστες και ειλικρινείς».
Με αυτό το παράλογο συμπέρασμα, η κυβέρνηση Μπάιντεν άναψε στον εαυτό της το πράσινο φως για να συνεχίσει να στέλνει όπλα και στο Ισραήλ για να συνεχίσει να διαπράττει εγκλήματα πολέμου μαζί της.
Σε κάθε περίπτωση, όπως είπε στο BBC ο συνταγματάρχης Τζο Μπιτσίνο, ένας απόστρατος αξιωματικός του πυροβολικού των ΗΠΑ, το Ισραήλ μπορεί να «ισοπεδώσει» τη Ράφα με τα όπλα που ήδη διαθέτει. Η διακοπή της αποστολής είναι «κάπως ασήμαντη», πρόσθεσε, «ένα μικρό πολιτικό παιχνίδι για τους ανθρώπους στις Ηνωμένες Πολιτείες που… ανησυχούν γι’ αυτό».
Αμερικανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε στην Washington Post ότι το Ισραήλ έχει αρκετά όπλα που του έχουν ήδη προμηθεύσει οι ΗΠΑ και άλλοι σύμμαχοι για να προχωρήσει την επιχείρηση στη Ράφα, εάν επιλέξει ν’ αγνοήσει τους ενδοιασμούς τους.
Η αποστολή που διακόπηκε πρέπει ουσιαστικά να εξεταστεί στο πλαίσιο του οπλοστασίου που διαθέτει ο πληρεξούσιος των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, το οποίο φροντίζουν να του ενισχύουν αδιαλείπτως επί πολλές δεκαετίες.
Κατακλυσμός από αμερικανικές βόμβες
Κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, οι Ηνωμένες Πολιτείες αυτοαποκαλούνταν περήφανα «Οπλοστάσιο της Δημοκρατίας», καθώς τα εργοστάσια πυρομαχικών και τα ναυπηγεία τους παρήγαγαν ανεξάντλητες ποσότητες όπλων για ν’ αντιμετωπίσουν τη η γενοκτόνο κυβέρνηση της Γερμανίας.
Αντιθέτως, σήμερα, οι Ηνωμένες Πολιτείες αποτελούν, επαίσχυντα, το οπλοστάσιο της γενοκτονίας, παρέχοντας το 70% των εισαγόμενων όπλων που χρησιμοποιεί το Ισραήλ για να εξαλείψει τη Γάζα και να σφαγιάσει τον λαό της.
Καθώς το Ισραήλ επιτίθεται στη Ράφα, όπου ζουν 1,4 εκατομμύρια εκτοπισμένοι, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 600.000 παιδιών, τα περισσότερα από τα πολεμικά αεροσκάφη που ρίχνουν βόμβες πάνω τους είναι F-16, αρχικά σχεδιασμένα και κατασκευασμένα από την General Dynamics, αλλά παραγόμενα τώρα από τη Lockheed Martin στο Γκρίνβιλ της Νότιας Καρολίνας.
Τα 224 F-16 του Ισραήλ ήταν από καιρό το όπλο της επιλογής του για βομβαρδισμούς μαχητών και αμάχων στη Γάζα, τον Λίβανο και τη Συρία.
Το Ισραήλ διαθέτει επίσης 86 Boeing F-15, τα οποία μπορούν να ρίξουν βαρύτερες βόμβες, και 39 από τα πιο σύγχρονα, πανάκριβα μαχητικά βομβαρδιστικά που κατασκευάστηκαν ποτέ, τα F-35 της Lockheed Martin, με δυνατότητα μεταφοράς πυρηνικών όπλων, με άλλα 36 υπό παραγγελία. Το F-35 κατασκευάζεται στο Φορτ Γουόρθ του Τέξας, αλλά τα εξαρτήματα παράγονται σε όλες τις ΗΠΑ και σε συμμαχικές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ.
Ολων των μεγεθών και τύπων
Το Ισραήλ ήταν η πρώτη χώρα που επιτέθηκε σε άλλες με F-35, κατά παράβαση των νόμων για τον έλεγχο των εξαγωγών όπλων των ΗΠΑ, καθώς φέρεται να τα χρησιμοποίησε για να βομβαρδίσει τη Συρία, την Αίγυπτο και το Σουδάν.
Καθώς αυτοί οι στόλοι πολεμικών αεροσκαφών αμερικανικής κατασκευής ξεκίνησαν να βομβαρδίζουν τη Γάζα τον Οκτώβριο του 2023, κατά την πέμπτη μεγάλη τους επίθεση από το 2008, οι ΗΠΑ άρχισαν να επισπεύδουν τις προμήθειες νέων όπλων. Μέχρι την 1η Δεκεμβρίου 2023, είχαν παραδώσει 15.000 βόμβες και 57.000 βλήματα πυροβολικού.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες προμηθεύουν το Ισραήλ με βόμβες όλων των μεγεθών και τύπων, συμπεριλαμβανομένων βομβών ολίσθησης μικρής διαμέτρου GBU-39 285 λιβρών, Mk 82s 500 λιβρών, Mk 84s 2.000 λιβρών και «bunker busters» BLU-109, ακόμη και τεράστιων 5.000 λιβρών GBU-28 bunker-busters, που φέρεται να χρησιμοποίησε το Ισραήλ στη Γάζα το 2009 (bunker-busters: τύπος πυρομαχικών που διεισδύουν σε σκληρούς στόχους ή στόχους που βρίσκονται βαθιά κάτω από το έδαφος, όπως στρατιωτικές αποθήκες).
«Ακριβείας»
Η General Dynamics είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής βομβών στις ΗΠΑ, παράγοντας όλα αυτά τα μοντέλα. Οι περισσότερες από αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως κατευθυνόμενες βόμβες «ακριβείας», προσαρτώντας το σύστημα καθοδήγησης λέιζερ Raytheon και Lockheed Martin’s Paveway ή το σύστημα στόχευσης GPS της Boeing JDAM (Joint Direct Attack Munitions).
Λίγο περισσότερες από τις μισές βόμβες που έριξε το Ισραήλ στη Γάζα ήταν «ακριβείας», επειδή, όπως εξήγησαν στο περιοδικό +972 αξιωματικοί επιλογής στόχων, το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης Lavender μπορεί να υποδεικνύει χιλιάδες στόχους που απλώς είναι ύποπτοι μαχητές και όχι ανώτεροι διοικητές.
Το Ισραήλ δεν θεωρεί ότι αξίζει να «σπαταλάει» ακριβά πυρομαχικά ακριβείας για να σκοτώσει αυτούς τους ανθρώπους, και γι’ αυτό χρησιμοποιεί μόνο «χαζές» βόμβες εναντίον των κατοικιών τους – εξοντώνοντας τις οικογένειες και τους γείτονές τους κατά την επιχείρηση.
Προκειμένου ν’ απειλήσει και να βομβαρδίσει τους πιο απομακρυσμένους γείτονές του, όπως το Ιράν, το Ισραήλ εξαρτάται από τα επτά του Lockheed Martin KC-130H, και τα επίσης επτά τάνκερ ανεφοδιασμού στον αέρα Boeing 707, ενώ τέσσερα νέα, υπερσύγχρονα τάνκερ Boeing KC46A αναμένεται να παραδοθούν στα τέλη του 2025, με κόστος πάνω από 220 εκατομμύρια δολάρια το καθένα.
Οπλα επίγειας δύναμης
Ενα άλλο όπλο επιλογής για τη δολοφονία Παλαιστινίων είναι τα 48 ισραηλινά επιθετικά ελικόπτερα Boeing Apache AH64, οπλισμένα με τους περίφημους πυραύλους Hellfire της Lockheed Martin, τους πυραύλους Hydra 70 της General Dynamics και τα πολυβόλα των 30 mm της Northrop Grumman.
Το Ισραήλ χρησιμοποίησε επίσης τα Απάτσι του για να σκοτώσει έναν ακόμη άγνωστο αριθμό Ισραηλινών στις 7 Οκτωβρίου 2023.
Τα κύρια όπλα πυροβολικού του Ισραήλ είναι τα αυτοκινούμενα οβιδοβόλα 600 Paladin M109A5 των 155 mm, τα οποία κατασκευάζονται από την BAE Systems στο Τσάμπερσμπουργκ της Πενσυλβάνια. Για όσους δεν γνωρίζουν, ένα αυτοπροωθούμενο οβιδοβόλο μοιάζει με τανκ, αλλά διαθέτει ένα μεγαλύτερο πυροβόλο των 155 mm με μεγαλύτερη εμβέλεια.
Το Ισραήλ συναρμολογεί τις οβίδες του πυροβολικού των 155 mm από εξαρτήματα κατασκευασμένα στις ΗΠΑ. Μία από τις δύο πρώτες αποστολές όπλων τους μετά την 7η Οκτωβρίου, για τις οποίες η αμερικανική κυβέρνηση ενημέρωσε το Κογκρέσο, ήταν ο ανεφοδιασμός του με εξαρτήματα βλημάτων πυροβολικού αξίας 147,5 εκατομμυρίων δολαρίων.
Οπως στη Μοσούλη
Το Ισραήλ διαθέτει επίσης 48 πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων M270. Πρόκειται για έναν ερπυστριοφόρο εκτοξευτή πυραύλων HIMARS που έχουν στείλει οι ΗΠΑ στην Ουκρανία και εκτοξεύουν τους ίδιους πυραύλους, κατασκευασμένους από τη Lockheed Martin.
Οι πεζοναύτες των ΗΠΑ χρησιμοποίησαν τους ίδιους πυραύλους σε συντονισμό με τις αεροπορικές επιδρομές των αμερικανικών δυνάμεων για να καταστρέψουν τη Μοσούλη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ, το 2017. Εκτοξευτές M270 δεν παράγονται πλέον, αλλά η BEA Systems διατηρεί ακόμα τις εγκαταστάσεις για την κατασκευή τους.
Το Ισραήλ κατασκευάζει τα δικά του άρματα μάχης Merkava, τα οποία εκτοξεύουν αμερικανικές οβίδες αρμάτων μάχης και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε στις 9 Δεκεμβρίου 2023, ότι είχε ενημερώσει το Κογκρέσο για μια «έκτακτη» αποστολή στο Ισραήλ 14.000 οβίδων άρματος των 120 mm αξίας 106 εκατομμυρίων δολαρίων.
Οι αποστολές πυροβολικού και βλημάτων αρμάτων μάχης των ΗΠΑ και δεκάδες μικρότερες που δεν αναφέρθηκαν στο Κογκρέσο (επειδή κάθε αποστολή ήταν προσεκτικά βαθμονομημένη ώστε να υπολείπεται του νόμιμου ορίου αναφοράς των 100 εκατομμυρίων δολαρίων), πληρώθηκαν από τα 3,8 δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια που δίνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στο Ισραήλ κάθε χρόνο.
Τον Απρίλιο, το Κογκρέσο ψήφισε ένα νέο νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση του πολέμου που περιλαμβάνει περίπου 14 δισεκατομμύρια δολάρια για πρόσθετα όπλα.
Επικερδές μονοπώλιο
Το Ισραήλ έχει την οικονομική δυνατότητα να πληρώσει γι’ αυτά τα όπλα, αλλά σ’ αυτήν την περίπτωση θα προέβαινε σε έρευνα αγοράς, κάτι που θα μπορούσε να στερήσει από το μονοπώλιο των ΗΠΑ την προμήθεια ενός τόσο μεγάλου τμήματος της πολεμικής του μηχανής.
Αυτό το επικερδές μονοπώλιο για τους εμπόρους θανάτου των ΗΠΑ είναι σαφώς πιο σημαντικό για τα μέλη του Κογκρέσου από την πλήρη χρηματοδότηση του Head Start ή άλλων εγχώριων προγραμμάτων κατά της φτώχειας, τα οποία συνήθως υποχρηματοδοτούνται για να πληρώνονται όπλα και πόλεμοι.
Το Ισραήλ διαθέτει 500 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού M113 κατασκευασμένα από την FMC και πάνω από 2.000 Humvee, που κατασκευάζονται από την AM General στη Μισαουάκα της Ιντιάνα. Οι επίγειες δυνάμεις του είναι οπλισμένες με διάφορους τύπους αμερικανικών εκτοξευτών χειροβομβίδων, πολυβόλα Browning, επιθετικά τουφέκια AR-15 και τουφέκια ελεύθερου σκοπευτή SR-25 και M24 SWS, όλα κατασκευασμένα στις ΗΠΑ, όπως και τα πυρομαχικά για όλα αυτά.
Για πολλά χρόνια, οι τρεις κορβέτες Sa’ar 5 του Ισραήλ ήταν τα μεγαλύτερα πολεμικά πλοία του, περίπου στο μέγεθος των φρεγατών. Κατασκευάστηκαν τη δεκαετία του 1990 από την Ingalls Shipbuilding στην Πασκαγκούλα του Μισισιπή, αλλά πρόσφατα παρέλαβε τέσσερις μεγαλύτερες, πιο βαριά οπλισμένες, γερμανικής κατασκευής κορβέτες Sa’ar 6, με κύρια πυροβόλα των 76 mm και νέους πυραύλους επιφανείας-επιφανείας.
Οι κατασκηνώσεις ενάντια στους εμπόρους του θανάτου
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ένα μακρύ και φρικτό ιστορικό παροχής όπλων σε καταπιεστικά καθεστώτα που τα χρησιμοποιούν για να σκοτώσουν τους δικούς τους ανθρώπους ή να επιτεθούν στους γείτονές τους. Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ αποκάλεσε την κυβέρνηση των ΗΠΑ «τον μεγαλύτερο προμηθευτή βίας στον κόσμο» και αυτό δεν έχει αλλάξει από τότε που το είπε το 1967, ένα χρόνο πριν τη δολοφονία του.
Πολλά από τα τεράστια εργοστάσια των ΗΠΑ που παράγουν όλα αυτά τα όπλα είναι οι μεγαλύτεροι εργοδότες στις περιοχές τους ή ακόμα και στις πολιτείες τους. Οπως ο πρόεδρος Αϊζενχάουερ προειδοποίησε το κοινό στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του το 1960, «Αυτός ο συνδυασμός ενός τεράστιου στρατιωτικού κατεστημένου και μιας μεγάλης βιομηχανίας όπλων» οδήγησε στην «απόκτηση αδικαιολόγητης επιρροής, είτε επιδιωκόμενης είτε μη, από το στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα».
Ετσι, εκτός από το αίτημα για κατάπαυση του πυρός, τον τερματισμό της στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ και τις πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ, καθώς και την αποκατάσταση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, οι φοιτητές που καταλαμβάνουν πανεπιστημιουπόλεις σε όλη τη χώρα μας έχουν δίκιο να καλούν τα ιδρύματά τους ν’ αποεπενδύσουν από αυτούς τους εμπόρους θανάτου, καθώς και από ισραηλινές εταιρείες.
Τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης έχουν υιοθετήσει τη γραμμή ότι η αποεπένδυση θα ήταν πολύ περίπλοκη και δαπανηρή για τα πανεπιστήμια. Αλλά όταν οι φοιτητές έστησαν έναν καταυλισμό στο Trinity College του Δουβλίνου, στην Ιρλανδία, και το κάλεσαν να αποεπενδύσει από ισραηλινές εταιρείες, το κολέγιο γρήγορα συμφώνησε με τα αιτήματά τους.
Το πρόβλημα λύθηκε, χωρίς αστυνομική βία ή προσπάθεια καταστολής της ελευθερίας του λόγου. Οι φοιτητές έχουν επίσης αποσπάσει τη δέσμευση να εξετάσουν την αποεπένδυση ιδρύματα των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των Brown, Northwestern, Evergreen State, Rutgers και των Πανεπιστημίων της Μινεσότα και του Ουισκόνσιν.
Το βαθιά ριζωμένο MICIMATT
Ενώ δεκαετίες ακόμη πιο θανατηφόρου πολέμου των ΗΠΑ στην ευρύτερη Μέση Ανατολή απέτυχαν να προκαλέσουν ένα συνεχές μαζικό κίνημα διαμαρτυρίας, η γενοκτονία στη Γάζα άνοιξε τα μάτια πολλών χιλιάδων νέων στην ανάγκη να ξεσηκωθούν ενάντια στην πολεμική μηχανή των ΗΠΑ.
Η σταδιακή απέλαση και μετανάστευση των Παλαιστινίων από την πατρίδα τους έχει δημιουργήσει μια τεράστια παλαιστινιακή διασπορά νεαρών που έχουν διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην οργάνωση εκστρατειών αλληλεγγύης στις πανεπιστημιουπόλεις των κολεγίων μέσω ομάδων όπως οι Students for Justice in Palestine (SJP).
Οι στενοί δεσμοί τους με εκτεταμένες οικογένειες στην Παλαιστίνη τους έχουν διαμορφώσει μια βαθιά αντίληψη του ρόλου των ΗΠΑ σ’ αυτή τη γενοκτονία και μια αυθεντική φωνή που είναι πειστική και εμπνέει άλλους νεαρούς Αμερικανούς.
Τώρα εναπόκειται στους Αμερικανούς όλων των ηλικιών ν’ ακολουθήσουν τους νέους ηγέτες μας και ν’ απαιτήσουν όχι μόνο τον τερματισμό της γενοκτονίας στην Παλαιστίνη, αλλά και έναν δρόμο πέρα από τη στρατιωτική παραφροσύνη της χώρας μας και την κυριαρχία του βαθιά ριζωμένου MICIMATT (στρατιωτικό-βιομηχανικός τομέας, κογκρέσο, μυστικές υπηρεσίες, μέσα ενημέρωσης, ακαδημία, δεξαμενές σκέψης) συμπλέγματος, που έχει προκαλέσει τόσο πολύ θάνατο, πόνο και ερήμωση σε τόσους πολλούς από τους γείτονές μας για τόσο καιρό, από την Παλαιστίνη, το Ιράκ και το Αφγανιστάν μέχρι το Βιετνάμ και τη Λατινική Αμερική.
- Χριστούγεννα: Κορυφώνεται η κίνηση στην αγορά – Τι πρέπει να προσέχουμε
- Εντυπωσιακός Πόρτις στη νίκη των Μπακς επί των Γουίζαρντς
- Καιρός: Κρύο και καταιγίδες από το απόγευμα – Σε ποιες περιοχές θα χιονίσει
- Αυτοέλεγχος: Πώς να τον βρείτε αν τον έχετε χάσει στην πορεία
- Σουδάν, μια εν εξελίξη ανθρωπιστική καταστροφή
- Έρευνα ΙΕΛΚΑ: Πώς διαμορφώνονται οι τιμές από το χωράφι στο ράφι