Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: Ειδικοί διερευνούν την επίθεση καρχαρία σε κολυμβητή κοντά στο Σαν Ντιέγκο

ΗΠΑ: Ειδικοί διερευνούν την επίθεση καρχαρία σε κολυμβητή κοντά στο Σαν Ντιέγκο

Σε μια παρολίγον θανατηφόρα επίθεση, ένας κολυμβητής δέχθηκε πολλαπλά δαγκώματα, σε χέρι, παλάμη και μέση από έναν καρχαρία στο Σαν Ντιέγκο.

Οι ειδικοί ερευνούν το δάγκωμα καρχαρία σε κολυμβητή κοντά στο Σαν Ντιέγκο των ΗΠΑ, προσπαθώντας να προσδιορίσουν το είδος και να αποκαλύψουν τυχόν στοιχεία για να εξηγήσουν το σπάνιο γεγονός, δήλωσε τη Δευτέρα ένας κορυφαίος ερευνητής καρχαριών. O άνδρας χρειάστηκε πολλαπλά χειρουργεία και αναμένεται να αναρρώσει.

Ένας 46χρονος άνδρας που κολυμπούσε με περίπου δώδεκα άλλους στο Ντελ Μαρ δαγκώθηκε στον κορμό, το αριστερό χέρι και την παλάμη περίπου 100 μέτρα από την ακτή την Κυριακή, δήλωσε εκπρόσωπος της ναυαγοσωστικής υπηρεσίας του Ντελ Μαρ, σύμφωνα με την εφημερίδα San Diego Union-Tribune.

Η παραλία παρέμεινε κλειστή τη Δευτέρα, ενώ αναρτήθηκε η παρακάτω ταμπέλα με ανακοίνωση για «περιστατικό με καρχαρίες», ημερομηνία και το όνομα της παραλίας.

Οι καρχαρίες, συμπεριλαμβανομένων των λευκών καρχαριών, πλησιάζουν τους κολυμβητές, τους σέρφερ και τους κωπηλάτες σχεδόν καθημερινά στα νερά στα ανοικτά του Ντελ Μαρ και της παραλίας Τόρι Πάινς του Σαν Ντιέγκο, λένε οι ειδικοί, αλλά έχουν καταγραφεί μόνο 20 απρόκλητα δαγκώματα στην κομητεία του Σαν Ντιέγκο τα τελευταία 98 χρόνια, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων International Shark Attack File. Στην Ελλάδα οι επιθέσεις καρχαριών είναι ακόμα πιο σπάνιες. Πιο συχνές είναι οι περιπτώσεις που οι καρχαρίες χρειάζονται την βοήθεια των ανθρώπων.

Αμέσως μετά την επίθεση καρχαρία τοποθετήθηκε ειδική πινακίδα προειδοποιώντας τους λουόμενους να μην εισέλθουν στην θάλασσα.

Ο άνθρωπος δεν ανήκει στο «σύνηθες μενού» των καρχαριών – Συνήθως πρόκειται για λανθασμένη αναγνώριση ή για δοκιμαστικό δάγκωμα

Τον Μάιο, ένας καρχαρίας έριξε έναν σέρφερ από τη σανίδα του περίπου 64 χιλιόμετρα πάνω από την ακτή στο Σαν Κλεμέντε, σύμφωνα με την πόλη.

Ο Κρις Λόου, καθηγητής θαλάσσιας βιολογίας και διευθυντής του εργαστηρίου καρχαριών στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λονγκ Μπιτς, οδήγησε μια ομάδα στο Ντελ Μαρ την Κυριακή για να πάρει δείγματα νερού με την ελπίδα ότι τα κύτταρα που αποβλήθηκαν από το ζώο θα μπορούσαν να ανακτηθούν και να εξεταστούν για DNA ώστε να αποκαλυφθεί το είδος.

Η ομάδα του Shark Lab ελπίζει επίσης να αποκτήσει πρόσβαση σε ιατρικά αρχεία και στο μαγιό του κολυμβητή για να μετρήσει τα σημάδια δαγκώματος, τα οποία θα μπορούσαν επίσης να αποκαλύψουν το μέγεθος και την κατά προσέγγιση ηλικία του καρχαρία, δήλωσε ο Λόου.

Στις περιπτώσεις απλής θέασης τοποθετείται ανάλογη πινακίδα, διαφορετική από ότι σε περίπτωση επίθεσης.

Οι καρχαρίες της περιοχής είναι συνηθισμένοι στους ανθρώπους και δεν ασχολούνται με τους λουόμενους

«Υπάρχουν πολλοί καρχαρίες εκεί και πολλοί άνθρωποι γύρω από κάθε καρχαρία κάθε μέρα. Επομένως, δεν είμαστε πραγματικά σίγουροι γιατί συνέβη το συγκεκριμένο γεγονός», δήλωσε ο Λόου, η ομάδα του οποίου έχει επισημάνει – όπως ανέφερε στο Reuters – 225 νεαρούς λευκούς καρχαρίες (σ.σ. Με GPS) και παρακολουθεί τις κινήσεις τους. Στο CNN διευκρίνησε πως στην συγκεκριμένη περιοχή έχουν τοποθετήσει πομπό σε περίπου 60 και οι τέσσερις ανιχνεύθηκαν στην περιοχή και την ημέρα της επίθεσης.

Τα νερά του Σαν Ντιέγκο, παρόμοια με εκείνα της περιοχής Σάντα Κρουζ-Μόντερεϊ, θεωρούνται τόποι συγκέντρωσης όπου οι καρχαρίες έχουν αφθονία τροφής. Τα δαγκώματα καρχαριών είναι ακόμη λιγότερο πιθανά σε αυτές τις περιοχές, δήλωσε ο Λόου, πιθανώς επειδή αυτοί οι καρχαρίες είναι συνηθισμένοι στους ανθρώπους και είναι λιγότερο πιθανό να τους μπερδέψουν με πιο τυπικά θηράματά τους, όπως τα θαλάσσια λιοντάρια.

«Θα μπορούσε να ήταν ένας κάποιος νέος καρχαρίας στην περιοχή του ατυχήματος και δεν ήταν συνηθισμένος στους ανθρώπους και έκανε κάποιο λάθος», δήλωσε ο ειδικός.

Sports in

Όλα καλά με Τολιόπουλο!

Καθαρή η μαγνητική στην οποία υποβλήθηκε ο Βασίλης Τολιόπουλος για τις ενοχλήσεις που είχε στον δεξί ώμο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024