Μια φαινομενικά «επίθεση ρουτίνας» της Χεζμπολάχ στο βόρειο Ισραήλ και συγκεκριμένα έξω από την περιοχή Κιριάτ Σμόνα εξελίσσεται σε κόλαση μεταφορικά και κυριολεκτικά. Πολλές ώρες μετά, οι πυρκαγιές συνεχίζουν να μαίνονται στο βόρειο Ισραήλ ως αποτέλεσμα των επιθέσεων με ρουκέτες και μη επανδρωμένα αεροσκάφη από τον Λίβανο σήμερα.

Κόλαση αναμένεται και πολιτικά με σφοδρές επικρίσεις κατά του πρωθυπουργού Νετανιάχου. Αν βρίσκονταν με την πλάτη στον τοίχο πριν, τώρα με τις πυρκαγιές το πολιτικό του μέλλον γίνεται ακόμα πιο αβέβαιο.

Ορισμένα σπίτια φλέγονται στην Κιριάτ Σμόνα των 22.000 κατοίκων, με τις πυροσβεστικές ομάδες να έχουν εξαπλωθεί σε όλη την πόλη που έχει κυρίως εκκενωθεί για να ελέγξουν τις φλόγες. Στο κιμπούτς Kfar GIladi, βόρεια της πόλης, βίντεο που κοινοποιήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει μια τοπική ομάδα ασφαλείας να δίνει μάχη με τις φλόγες που εισβάλλουν στην κοινότητα. Σπίτια ήδη καίγονται καθώς και πιθανώς μια στρατιωτική βάση κοντά στους οικισμούς Μαργκαλιότ.

Ευτυχώς λόγω της έκρυθμης κατάστασης οι περισσότεροι άμαχοι είχαν εγκαταλείψει τις εστίες τους προ πολλού

Τυχεροί στην ατυχία τους είναι κάποιοι κάτοικοι, καθώς μεγάλο μέρος των κοινοτήτων είχε εκκενώσει ήδη το βόρειο Ισραήλ λόγω της εμπόλεμης κατάστασης με την Χεζμπολάχ, οπότε ευτυχώς πολλοί άμαχοι είναι ασφαλείς από τις φλόγες.

Στην τελευταία ενημέρωση υπήρχαν 15 ενεργά μέτωπα, μόνο στην περιοχή της Γαλιλαίας και του Γκολάν, ενώ η θερμοκρασία σήμερα άγγιξε τους 44 βαθμούς κελσίου. Επτά εστίας πυρκαγιάς υπάρχουν στην περιοχή Κιριάτ Σμόνα. Στην ίδια περιοχή κατέρρευσαν και οι τηλεπικοινωνίες.

Πυρκαγιές αναφέρθηκαν επίσης στις περιοχές στο βουνό Αντίρ και Αμιάντ, με αποτέλεσμα να κλείσουν σημαντικοί οδικοί άξονες στην περιοχή της Γαλιλαίας. Ομάδες υποστήριξης αποστέλλονται από άλλες περιοχές για να παράσχουν βοήθεια. Η αστυνομία αναφέρει ότι οι δυνάμεις «εκκενώνουν σπίτια, διευθύνουν την κυκλοφορία και πραγματοποιούν σαρώσεις διαφόρων περιοχών, ενώ οι πυροσβέστες με τη βοήθεια άλλων βοηθούν στην κατάσβεση των πυρκαγιών.

H ισραηλινή αποτροπή «καίγεται», λέει ο Γιαΐρ Λαπίντ καθώς οι πυρκαγιές μαίνονται στο βορρά

Ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης κατακεραύνωσε την κυβέρνηση Νετανιάχου μετά την επίθεση με ρουκέτες της Χεζμπολάχ που προκάλεσε πυρκαγιές στο βόρειο Ισραήλ.

«Ο βορράς τυλίγεται στις φλόγες και η ισραηλινή αποτροπή καίγεται μαζί της», έγραψε ο Λαπίντ σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Η κυβέρνηση δεν έχει κανένα σχέδιο για την επόμενη μέρα στη Γάζα, κανένα σχέδιο για την επιστροφή των κατοίκων στο βορρά, καμία διαχείριση, καμία στρατηγική. Μια κυβέρνηση απόλυτης ανομίας».

Οι συγκρούσεις μεταξύ της Χεζμπολάχ και του ισραηλινού στρατού έχουν αναγκάσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στο βόρειο Ισραήλ από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα.

Οι πυρκαγιές συνεχίζουν να εξαπλώνονται, προσεγγίζοντας αρκετές οικιστικές μονάδες και χωριά του βορείου Ισραήλ λόγω των ξηρoθερμικών συνθηκών και των ανέμων.

— Vivid.🇮🇱 (@VividProwess) June 3, 2024

Ο ακροδεξιός Ισραηλινός υπουργός Μπεζαλέλ Σμότριχ ζητά νεκρή ζώνη στο νότιο Λίβανο

Ο ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς και ηγέτης του Κόμματος Θρησκευτικού Σιωνισμού, ο οποίος είναι επίσης μέλος του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε τη Δευτέρα ότι το Ισραήλ θα πρέπει να δημιουργήσει μια ζώνη ασφαλείας που θα εκτείνεται στο νότιο Λίβανο.

Γράφοντας στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης X, πρώην Twitter, ο Σμότριχ δήλωσε ότι «η νέα στρατηγική στην οποία πρωτοστατεί το υπουργικό συμβούλιο πολέμου φλέγεται εδώ και ώρες και ανατινάζεται στα μούτρα μας. Πριν από έναν χρόνο, ο υπουργός Άμυνας είπε ότι θα στείλουμε τον Λίβανο πίσω στη λίθινη εποχή. Κύριε Πρωθυπουργέ, κύριε υπουργέ Άμυνας, κύριε αρχηγέ του Γενικού Επιτελείου Στρατού: Αυτή η ώρα έχει έρθει».

Στο Νότιο Λίβανο, το 1976, είχε εφαρμοστεί μια ιδιότυπη νεκρή ζώνη με την βοήθεια του Southern Lebanon Army που αποσχίστηκε από τον Λιβανέζικο στρατό με ισραηλινή βοήθεια και κοθοδήγηση. Η χρήση κεφαλαίων γίνεται καθώς αφού αποσχίστηκε μαζί με χριστιανικές παραστρατιωτικές οργανώσεις, διεκδίκησαν τον δικό τους χώρο έως το 2000, όταν και ο ισραηλινός στρατός αποχώρησε από τις περιοχές του Νοτίου Λιβάνου. Με αποτέλεσμα ο SLA να καταρρεύσει και να παραδοθεί στον εθνικό στρατό σύντομα.

Ουσιαστικά ήταν ένας εμφύλιος πόλεμος μεταξύ Λιβανέζων με πολύ συχνή και αιματηρή εμπλοκή των Ισραηλινών που θρηνούσαν δεκάδες στρατιώτες κάθε χρόνο. Η νεκρή ζώνη ανάμεσα στο Ισραήλ και τον Λίβανο δεν λειτούργησε για καμία από τις εμπλεκόμενες μεριές.

Περισσότερες από 30 ομάδες στο πεδίο

Οι υπηρεσίες πυρόσβεσης και διάσωσης του Ισραήλ δηλώνουν ότι πάνω από 30 πυροσβεστικές ομάδες δίνουν αυτή τη στιγμή μάχη με τις πυρκαγιές που μαίνονται στο βορρά, μετά τις επιθέσεις με ρουκέτες και μη επανδρωμένα αεροσκάφη από το Λίβανο.

Σε ανακοίνωση της πυροσβεστικής υπηρεσίας τονίζεται ότι δεν υπάρχει επί του παρόντος απειλή για ζωές ή σπίτια, προσθέτοντας ότι «εργάζεται σκληρά για να προστατεύσει τις κοινότητες και τις περιουσίες». Η πυροσβεστική υπηρεσία αναφέρει ότι οι πυρκαγιές μαίνονται για πάνω από 13 ώρες, ενώ σημειώνει τον ακραίο καύσωνα που καλύπτει αυτή τη στιγμή την περιοχή.

Οι ΙDF δηλώνουν ότι συνδράμουν στις προσπάθειες κατάσβεσης της πυρκαγιάς και ότι έξι έφεδροι που τραυματίστηκαν ελαφρά από εισπνοή καπνού έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομείο. Άλλοι 5 πολίτες νοσηλεύονται.