Μπάιντεν: «Καρφιά» για Νετανιάχου – «Λογικό να πιστεύουν ότι παρατείνει τον πόλεμο για πολιτική αυτοσυντήρηση»
«Υπάρχει κάθε λόγος για τους ανθρώπους να συμπεραίνουν ότι ο Νετανιάχου παρατείνει τον πόλεμο για την πολιτική του αυτοσυντήρηση», δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν σε συνέντευξή του που προκάλεσε αντιδράσεις.
Σαφείς αιχμές για τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, άφησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν καθώς χωρίς να τον κατηγορήσει ευθέως, δήλωσε πως οι πολίτες έχουν «κάθε λόγο» να βγάζουν το συμπέρασμα ότι παρατείνει τον πόλεμο στη Γάζα για τα δικά του προσωπικά πολιτικά οφέλη και δήλωσε ότι είναι «αβέβαιο» αν το Ισραήλ έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου.
Ο Μπάιντεν έκανε τη συγκεκριμένη δήλωση σε συνέντευξή του στο περιοδικό Time που δημοσιεύθηκε το πρωί της Τρίτης (4/6) και η οποία δόθηκε στις 28 Μαΐου και όπως ήταν λογικό προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ισραηλινής κυβέρνησης, η οποία κατηγόρησε τον Αμερικανό πρόεδρο ότι παρεκκλίνει από τα διπλωματικά πρότυπα.
«Ένα πράγμα είναι βέβαιο: οι άνθρωποι στη Γάζα, οι Παλαιστίνιοι, έχουν υποφέρει πολύ, λόγω έλλειψης τροφίμων, νερού, φαρμάκων κ.λπ. Και πολλοί αθώοι άνθρωποι έχουν σκοτωθεί»
Συγκεκριμένα ο Μπάιντεν ρωτήθηκε αν πιστεύει όπως «ορισμένοι στο Ισραήλ ότι ο Νετανιάχου παρατείνει τον πόλεμο για τη δική του πολιτική αυτοσυντήρηση».
«Δεν πρόκειται να το σχολιάσω αυτό», απάντησε ο Αμερικανός πρόεδρος, αλλά πρόσθεσε: «Υπάρχει κάθε λόγος για τους ανθρώπους να βγάλουν αυτό το συμπέρασμα».
«Και θα αναφέρω ότι πριν αρχίσει ο πόλεμος – τα πλήγματα που δεχόταν από τον ισραηλινό στρατό επειδή ήθελε να αλλάξει το καταστατικό – να αλλάξει το δικαστήριο», είπε αναφερόμενος στην προτεινόμενη από τον Νετανιάχου δικαστική μεταρρύθμιση που είχε προκαλέσει οργισμένες διαμαρτυρίες στο Ισραήλ.
«Έτσι είναι μια εσωτερική συζήτηση που φαίνεται να μην έχει καμία συνέπεια. Και αν θα άλλαζε τη θέση του ή όχι, είναι δύσκολο να πούμε, αλλά δεν έχει βοηθήσει», προσέθεσε.
Διευκρινίσεις από Κίρμπι
Ερωτηθείς αν ήθελε να διευκρινίσει την απάντηση του Μπάιντεν, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζον Κίρμπι, δήλωσε: «Νομίζω ότι ο πρόεδρος ήταν πολύ σαφής στην απάντησή του σχετικά με αυτό και θα αφήσουμε τον πρωθυπουργό να μιλήσει για τη δική του πολιτική. Ο πρόεδρος αναφέρθηκε σε αυτό που πολλοί επικριτές έχουν πει».
Τόνισε ότι ο Μπάιντεν και ο Νετανιάχου διαφωνούν σε πολλά πράγματα, αλλά η κυβέρνηση θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό και το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο για την προώθηση της πρότασης προκειμένου να υπάρξει μία συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων.
Υποβάθμισε το ζήτημα ο Μπάιντεν
Πάντως, και ο ίδιος ο Μπάιντεν θέλησε να υποβαθμίσει το ζήτημα, καθώς μιλώντας την Τρίτη μετά τη δημοσίευση της συνέντευξης αναγνώρισε τις πιέσεις που αντιμετωπίζει ο Νετανιάχου, σε ερώτηση για το αν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός «παίζει πολιτική» με τον πόλεμο στη Γάζα.
«Δεν το νομίζω. Προσπαθεί να λύσει ένα σοβαρό πρόβλημα που έχει», δήλωσε ο Μπάιντεν στους δημοσιογράφους μετά από ομιλία του στον Λευκό Οίκο για το ζήτημα της μετανάστευσης.
Οργή στο Ισραήλ
Σε απάντηση, ο εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης, Ντέιβιντ Μένσερ, δήλωσε ότι τα σχόλια του Μπάιντεν για τον Νετανιάχου και την ισραηλινή πολιτική ήταν «εκτός των διπλωματικών κανόνων κάθε ορθά σκεπτόμενης χώρας».
Μπάιντεν: «Το Ισραήλ μπορεί να έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου στη Γάζα»
Στη συνέντευξή του στο Time, ο Αμερικανός πρόεδρος ρωτήθηκε επίσης για τους ισχυρισμούς, που ερευνώνται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) και το Διεθνές Δικαστήριο (ΔΔΔ), ότι το Ισραήλ διαπράττει εγκλήματα πολέμου στη Γάζα.
Ο πρόεδρος έδωσε μια αμφίσημη απάντηση, καθώς όπως είπε δεν είναι σαφές αν οι ενέργειες του Ισραήλ συνιστούν εγκλήματα πολέμου.
«Η απάντηση είναι ότι είναι αβέβαιο και έχει διερευνηθεί από τους ίδιους τους Ισραηλινούς», είπε. «Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο είναι κάτι που δεν αναγνωρίζουμε. Αλλά ένα πράγμα είναι βέβαιο: οι άνθρωποι στη Γάζα, οι Παλαιστίνιοι, έχουν υποφέρει πολύ, λόγω έλλειψης τροφίμων, νερού, φαρμάκων κ.λπ. Και πολλοί αθώοι άνθρωποι έχουν σκοτωθεί», προσέθεσε.
Ευθύνες και στη Χαμάς
Ο Μπάιντεν επεσήμανε ότι η Χαμάς φέρει επίσης ευθύνη για την αιματοχυσία στο Ισραήλ και στη Γάζα.
«Αλλά είναι και πολλά από αυτά έχουν να κάνουν όχι μόνο με τους Ισραηλινούς, αλλά και με το τι κάνει η Χαμάς στο Ισραήλ αυτή τη στιγμή που μιλάμε. Η Χαμάς εκφοβίζει αυτόν τον πληθυσμό. Πήγα εκεί αμέσως μετά την επίθεση κατά των Ισραηλινών. Αυτό που έκαναν, ξεπέρασε οτιδήποτε είχα δει ποτέ. Και έχω δει πολλά. Έδεναν μητέρες και κόρες μαζί με σχοινί και έριχναν κηροζίνη πάνω τους και τις έκαιγαν μέχρι θανάτου. Τέτοια πράγματα, προσπαθώντας να εκφοβίσουν. Κι είναι απαίσιο», είπε χαρακτηριστικά.
Ακόμα ερωτήθηκε συγκεκριμένα αν το Ισραήλ χρησιμοποιεί «την πείνα των αμάχων ως μέθοδο πολέμου», κατηγορία που επιδιώκει ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινκού Δικατηρίου Καρίμ Χαν. Επίσης έκανε λόγο για «δραστηριότητες που είναι ακατάλληλες» από την πλευρά του Ισραήλ.
«Όταν πήγα (στο Ισραήλ) αμέσως μετά την κτηνώδη επίθεση της-Χαμάς, είπα μην κάνετε το ίδιο λάθος που κάναμε κυνηγώντας τον Μπιν Λάντεν. Μην προσπαθήσετε. Η ιδέα της κατοχής του Αφγανιστάν, η ιδέα ότι δημιουργούνταν πυρηνικά οπλοστάσια στο Ιράκ, οδήγησε σε ατελείωτους πολέμους. Δεν ήταν αλήθεια. Μην κάνετε τα λάθη που κάναμε εμείς. Και νομίζω κάνουν αυτό το λάθος», είπε ακόμα.
Ανάγκη για κατάπαυση του πυρός
Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ακόμα ότι «θα πρέπει να έχουμε κατάπαυση του πυρός, τελεία και παύλα. Και να πάρουμε αυτούς τους ομήρους. Αυτός είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο πιέζουμε. Και οι Ισραηλινοί θέλουν απεγνωσμένα μια κατάπαυση του πυρός για να πάρουν τους ομήρους πίσω. Και είναι ένας τρόπος να αρχίσουμε να διακόπτουμε τη δυναμική»
Μάλιστα ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρθηκε στη συμφωνία κατάπαυση του πυρός επέρριψε κυρίως ευθύνες στη Χαμάς, καθώς όπως είπε «θα μπορούσε να το τερματίσει αύριο. Η Χαμάς θα μπορούσε να πει ναι και να τελειώσει. Η τελευταία προσφορά που έκανε το Ισραήλ ήταν πολύ γενναιόδωρη όσον αφορά το ποιους θα ήταν πρόθυμοι να απελευθερώσουν, τι θα έδιναν σε αντάλλαγμα, κ.λπ. Ο Μπίμπι δέχεται τεράστια πίεση για τους ομήρους και έτσι είναι διατεθειμένος να κάνει σχεδόν τα πάντα για να πάρει πίσω τους ομήρους».
Επίσης, στη συνέντευξη, ο Μπάιντεν αρνήθηκε να επιρρίψει ευθέως ευθύνες στον Νετανιάχου για τυχόν αποτυχίες στον τομέα της ασφάλειας.
«Δεν ξέρω πώς ένα άτομο έχει αυτή την ευθύνη. Ήταν ο ηγέτης της χώρας, οπότε, ως εκ τούτου, συνέβη. Αλλά δεν ήταν ο μόνος που δεν το μάζεψε», δήλωσε ο Μπάιντεν.
Ακόμα αποκάλυψε και την κύρια διαφωνία του με τον επικεφαλής της κυβέρνησης του Ισραήλ που ήταν η άρνησή του να ξεκινήσει το σχεδιασμό για τη μεταπολεμική Γάζα και η απόρριψη ενός ενδεχόμενου παλαιστινιακού κράτους.
«Η κύρια διαφωνία μου με τον Νετανιάχου είναι, τι θα γίνει μετά, τι θα γίνει μετά το τέλος του πολέμου στη Γάζα; Σε τι, σε τι θα επιστρέψει;», είπε, προσθέτοντας: «Πρέπει να υπάρξει μια λύση δύο κρατών, μια μετάβαση σε μια λύση δύο κρατών. Και αυτή είναι η μεγαλύτερη διαφωνία μου με τον Μπίμπι Νετανιάχου».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις