Παρασκευή 16 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Νότια Αφρική: 12 νεκροί από πλημμύρες – Χιλιάδες απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους

Νότια Αφρική: 12 νεκροί από πλημμύρες – Χιλιάδες απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους

Το εθνικό μετεωρολογικό ινστιτούτο της Νότιας Αφρικής ανακοίνωσε ότι η χώρα πλήττεται από χαμηλό που προκαλεί ισχυρές βροχές, χαλαζοπτώσεις, ισχυρούς ανέμους, ακόμη και χιονοπτώσεις.

Δώδεκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Νότια Αφρική, σε ανατολικές επαρχίες που βρέχονται από τον Ινδικό Ωκεανό, εξαιτίας πλημμυρών που προκάλεσαν ισχυρές βροχοπτώσεις συνοδευόμενες από σφοδρούς ανέμους, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές χθες Δευτέρα το βράδυ (φωτογραφία, επάνω, Gift of the Givers/Facebook).

Στην επαρχία του Ανατολικού Ακρωτηρίου (νοτιοανατολικά), «ο απολογισμός έχει φθάσει τους επτά νεκρούς», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της κοινότητας Κόλπος Νέλσον Μαντέλα.

Περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους

Πάνω από 2.000 άνθρωποι χρειάστηκε ν’ απομακρυνθούν εσπευσμένα από τις εστίες τους, ειδικά οικογένειες εγκατεστημένες σε πρόχειρα φτιαγμένα οικήματα, σε παραγκουπόλεις. Ο δήμος απηύθυνε έκκληση να γίνουν δωρεές σε είδος καθώς οι εκτοπισμένοι χρειάζονται κουβέρτες, τρόφιμα και ιματισμό.

Βορειότερα, κοντά στην Ντέρμπαν, στην περιοχή που γειτονεύει με την ΚουαΖούλου-Νατάλ (ανατολικά), «πέντε άνθρωποι δυστυχώς έχασαν τη ζωή τους» ενώ υπάρχουν «δεκάδες» τραυματίες, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Το 2022, αυτό το μεγάλο λιμάνι και τα περίχωρά του χτυπήθηκαν από τις χειρότερες πλημμύρες στην ιστορία της χώρας. Καταρρακτώδεις βροχές προκάλεσαν τρομακτικά ποτάμια λάσπης, που κατάπιναν ότι έβρισκαν στο διάβα τους.

Πάνω από 400 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και οι ζημιές αποτιμήθηκε πως ανέρχονταν σε πολλά εκατομμύρια ευρώ.

Χθες βράδυ, ομάδες έρευνας και διάσωσης παρέμεναν ανεπτυγμένες και στις δυο επαρχίες.

Καταστροφές

Οπτικό υλικό που δημοσιοποιήθηκε από τις αρχές εικονίζει κατεστραμμένα σπίτια, δρόμους καλυμμένους από τα νερά, ξεριζωμένα δέντρα. Αναφέρθηκαν διακοπές της ηλεκτροδότησης κατά τόπους.

Οι σφοδρές κατακρημνίσεις επικεντρώνονται μέχρι τώρα σε παραθαλάσσιες περιοχές, όμως η μετεωρολογική υπηρεσία εξέδωσε έκτακτα προειδοποιητικά δελτία για επικίνδυνα φαινόμενα στις τέσσερις από τις εννέα επαρχίες της Νότιας Αφρικής.

Σύμφωνα με το εθνικό μετεωρολογικό ινστιτούτο της Νότιας Αφρικής, η χώρα πλήττεται από χαμηλό (το αποκαλεί «cut-off low») που προκαλεί ισχυρές βροχές, χαλαζοπτώσεις, ισχυρούς ανέμους, ακόμη και χιονοπτώσεις.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Ισπανία – Ελλάδα 77-71: Μπλακ άουτ και αποκλεισμός

Η Εθνική Παίδων κόλλησε επιθετικά στα τελευταία λεπτά και έδωσε την ευκαιρία στην Ισπανία να φτάσει στην ανατροπή και στον τελικό του Eurobasket U16.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 16 Αυγούστου 2024