Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Ντόναλντ Τραμπ: Χάνει το 10% των ψηφοφόρων του

Ντόναλντ Τραμπ: Χάνει το 10% των ψηφοφόρων του

Ο Τζο Μπάιντεν προσπαθεί να αρπάξει την ευκαιρία και να αξιοποιήσει υπέρ του την καταδικαστική απόφαση εναντίον του πρώην προέδρου

Η καταδίκη του Ντόναλντ Τραμπ ενίσχυσε από τη μια την εκλογική του χρηματοδότηση, εξασφαλίζοντάς του 53 εκατ. δολάρια από τη στιγμή που ανακοινώθηκε, την ίδια ώρα όμως του κοστίζει την απώλεια ενός στους 10 ψηφοφόρους του.

Η πλευρά του Τζο Μπάιντεν εξετάζει έτσι τρόπους να αξιοποιήσει την καταδικαστική απόφαση και βλέπει ένα παράθυρο ευκαιρίας.

Μια απώλεια ενός δεκάτου των ψηφοφόρων του είναι σημαντική για τον Τραμπ λόγω της οριακής διαφοράς του με τον Μπάιντεν

Ο ίδιος ο Τραμπ προειδοποίησε σε συνέντευξη που μεταδόθηκε από το Fox News χθες ότι μια ποινή φυλάκισης θα μπορούσε να φέρει «σε σημείο ρήξης» τους οπαδούς του, υπογραμμίζοντας πως «θα ήταν δύσκολο για το κοινό να την αποδεχθεί».

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos που διενεργήθηκε μετά την καταδίκη Τραμπ, το 10% των εγγεγραμμένων Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων λέει ότι είναι λιγότερο πιθανό να τον ψηφίσει μετά τη σε βάρος του ετυμηγορία, 56% δηλώνει ότι η υπόθεση δεν θα έχει καμία επίδραση στην ψήφο τους και το 35% λέει ότι είναι πιο πιθανό να υποστηρίξει τον Τραμπ, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι οι κατηγορίες εναντίον του έχουν πολιτικά κίνητρα.

Μια πιθανή απώλεια όμως του ενός δεκάτου των ψηφοφόρων του κόμματός του είναι πιο σημαντική για τον Τραμπ σε σχέση με την ισχυρότερη υποστήριξη άνω του ενός τρίτου των Ρεπουμπλικανών, λόγω της οριακής διαφοράς με τον αντίπαλό του.

Οι ανεξάρτητοι

Μεταξύ των ανεξάρτητων εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, για το 25% η καταδίκη του Τραμπ κάνει λιγότερο πιθανό να τον υποστηρίξουν τον Νοέμβριο, σε σύγκριση με το 18% που το βλέπουν πιο πιθανό και το 56% που λένε ότι η καταδίκη δεν θα έχει αντίκτυπο στην απόφασή τους.

Μπάιντεν και Τραμπ παραμένουν εγκλωβισμένοι σε μια σφιχτή αναμέτρηση, με το 41% των ψηφοφόρων να δηλώνουν ότι θα ψήφιζαν τον Μπάιντεν εάν οι εκλογές πραγματοποιούνταν σήμερα και το 39% να δηλώνει ότι θα επέλεγε τον Τραμπ.

Οι υπεύθυνοι της προεκλογικής εκστρατείας του πρώην προέδρου ανακοίνωσαν ότι από την ανακοίνωση της ετυμηγορίας και μετά συγκεντρώθηκαν 53 εκατ. δολάρια, κάτι που δείχνει, όπως επισημαίνουν, ότι οι ψηφοφόροι παραμένουν μαζί του και νιώθουν την ανάγκη να τον στηρίξουν με ακόμα περισσότερα οικονομικά μέσα, αδιαφορώντας για την απόφαση του δικαστηρίου.

Επιπλέον μετρούν θετικά και το γεγονός ότι αυξήθηκε το ενδιαφέρον για τη δίκη στις επτά Πολιτείες που θεωρούνται καθοριστικές για τις προεδρικές εκλογές, από 26% σε 41%, ενώ αυξήθηκαν σε 65% οι ψηφοφόροι που παρακολούθησαν στενά τη διαδικασία.

Η επικρατούσα γραμμή της πλευράς Μπάιντεν είναι τώρα να υπογραμμίσει ότι η επιλογή στις εκλογές του Νοεμβρίου θα είναι μεταξύ ενός υποψηφίου με καθαρό ποινικό μητρώο και ενός άλλου που έχει καταδικαστεί, χωρίς ταυτόχρονα να σταματήσει να εστιάζει σε θέματα όπως η οικονομία και οι αμβλώσεις προκειμένου να δίνει ταυτόχρονα και τη μάχη σε επίπεδο ιδεών.

Κλιμάκωση της κόντρας

Οπως ανέφερε δημοσίευμα των «Financial Times», η πλευρά Μπάιντεν κλιμάκωσε ήδη τις επιθέσεις της στον Τραμπ για την καταδίκη του, αξιοποιώντας την ως ακόμα ένα εκλογικό όπλο κατά του Ρεπουμπλικανού αντιπάλου του.

Προχώρησε σε χαρακτηρισμούς για τον καταδικασμένο υποψήφιο «που θα έπληττε το δικαστικό σύστημα, θα έπληττε τη δημοκρατία, θα παρενέβαινε στην οικονομία υπέρ των δισεκατομμυριούχων δωρητών του και θα επιτίθετο στην ίδια την ιδέα της Αμερικής». Κάτι που δείχνει ότι οι Δημοκρατικοί έχουν επιλέξει μια ευθεία επίθεση και όχι μια παθητική προσέγγιση.

«Είναι απερίσκεπτο, είναι επικίνδυνο και είναι ανεύθυνο για οποιονδήποτε να λέει ότι πρόκειται για κάτι στημένο μόνο και μόνο επειδή δεν του αρέσει η ετυμηγορία» είπε ο Μπάιντεν.

Premium έκδοση «Τα ΝΕΑ»

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024