Ουκρανία: Ισχυρίζεται ότι εξαπέλυσε επίθεση σε ρωσικό έδαφος με δυτικά όπλα
Ο Τζο Μπάιντεν έδωσε στο Κιέβο την άδεια να πραγματοποιήσει περιορισμένα πλήγματα με αμερικανικά όπλα
- «Ειρωνικός, σαρκαστικός, λες και έχει κάνει κατόρθωμα» - Σοκάρουν οι περιγραφές για τον αστυνομικό της Βουλής
- «Πνιγμός στα 30.000 πόδια» - Αεροπλάνο άρχισε να πλημμυρίζει εν ώρα πτήσης [Βίντεο]
- Δημήτρης Ήμελλος: Το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο ηθοποιό -Τραγική φιγούρα η μητέρα του
- «Πρέπει να κάνουν δήλωση ότι σέβονται το πολίτευμα» - Οι όροι για να πάρουν την ιθαγένεια οι Γλύξμπουργκ
Η Ουκρανία ισχυρίζεται ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της έπληξαν με επιτυχία στρατιωτικό στόχο που βρίσκεται εντός της Ρωσικής Ομοσπονδίας χρησιμοποιώντας όπλα από τη Δύση.
«Καίγεται όμορφα. Είναι ένα ρωσικό S-300 (αντιαεροπορικό σύστημα). Σε ρωσικό έδαφος. Οι πρώτες ημέρες μετά την άδεια χρήσης δυτικών όπλων σε εχθρικό έδαφος», ανέφερε η υπουργός της ουκρανικής κυβέρνησης Iryna Vereshchuk στο Facebook. Την ανάρτησή της συνόδευσε με μια φωτογραφία που υποτίθεται ότι δείχνει το χτύπημα.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται λίγες μέρες αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, έδωσε στην Ουκρανία την άδεια να πραγματοποιήσει περιορισμένα πλήγματα με αμερικανικά όπλα σε ρωσικό έδαφος γύρω από το Χάρκοβο, αφού πολλά ευρωπαϊκά κράτη είχαν άρει τους περιορισμούς για τον τρόπο χρήσης των όπλων.
«Η άδεια που δόθηκε από τις ΗΠΑ ήταν πρωτοποριακή και τολμηρή, αλλά και προσωρινή και υπό όρους», αναφέρει το CNN.
Η Ουκρανία μπορεί να χρησιμοποιήσει μόνο πυραύλους μικρότερου βεληνεκούς, γνωστούς ως GMLRS
Η Ουκρανία μπορεί να πλήξει μόνο στόχους γύρω από το Χάρκοβο και οι ΗΠΑ παραμένουν σταθερές στο να μην επιτρέψουν στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει το πιο ισχυρό πυρομαχικό που της έχει δοθεί για να ρίξει στη Ρωσία: Τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, γνωστούς ως ATACMS, που μπορούν να πλήξουν στόχους σε απόσταση 300 χιλιομέτρων (σχεδόν 200 μιλίων).
Αντ’ αυτού, η Ουκρανία μπορεί να χρησιμοποιήσει μόνο πυραύλους μικρότερου βεληνεκούς, γνωστούς ως GMLRS, οι οποίοι έχουν βεληνεκές περίπου 70 χιλιόμετρα (περίπου 40 μίλια).
«Η πολιτική μας σε σχέση με την απαγόρευση της χρήσης του Τακτικού Συστήματος Πυραύλων Στρατού [ATACMS] ή των χτυπημάτων μεγάλου βεληνεκούς εντός της Ρωσίας δεν έχει αλλάξει», δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος στο BBC.
Όταν ρωτήθηκε αν η νέα πολιτική περιλαμβάνει και επιθέσεις εναντίον ρωσικών αεροσκαφών, ο αξιωματούχος είπε: «Ποτέ δεν τους είπαμε [στην Ουκρανία] ότι δεν μπορούν να καταρρίψουν ένα ρωσικό αεροσκάφος πάνω από ρωσικό έδαφος που έρχεται να τους επιτεθεί».
«Σκληρή» απάντηση και απειλές για χρήση πυρηνικών από τη Ρωσία
Η απάντηση της Ρωσίας στο «πράσινο φως» που έδωσε ο Μπάιντεν στην Ουκρανία ήταν άμεση.
Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και αντιπρόεδρος του συμβουλίου ασφαλείας της χώρας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, σε μία εκτενή ανάρτηση στον λογαριασμό του στο Telegram, προειδοποίησε ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να προκαλέσει πόλεμο με το ΝΑΤΟ, ξεκαθαρίζοντας πως «δεν μπλοφάρει» για τις πυρηνικές απειλές.
Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ απηύθυνε μια σειρά από προειδοποιήσεις προς «τις δυτικές χώρες που υποτίθεται ότι ‘ενέκριναν’ τη χρήση των όπλων μεγάλου βεληνεκούς τους στο ρωσικό έδαφος».
Όπως ανέφερε «όλος ο στρατιωτικός τους εξοπλισμός και όσοι μάχονται εναντίον μας θα καταστραφούν τόσο στο έδαφος της Ουκρανίας, όσο και στο έδαφος άλλων χωρών, εάν εξαπολυθούν από εκεί πλήγματα κατά του εδάφους της Ρωσίας».
Μάλιστα προειδοποίησε ότι κάτι τέτοιο θα θεωρηθεί αιτία πολέμου από την πλευρά του ΝΑΤΟ. «Η Ρωσία υποθέτει ότι όλα τα μέσα μεγάλης εμβέλειας που χρησιμοποιούνται από την Ουκρανία ελέγχονται ήδη σήμερα άμεσα από το στρατιωτικό προσωπικό του ΝΑΤΟ. Αυτό δεν είναι ‘στρατιωτική βοήθεια’, αλλά συμμετοχή στον πόλεμο εναντίον μας. Και οι ενέργειές τους μπορεί κάλλιστα να γίνουν casus belli», σημείωσε.
Ακόμα, έκανε λόγο για λάθους υπολογισμούς όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία και προειδοποιεί ακόμα και με χρήση πυρηνικών όπλων σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο δεν αποτελεί «μπλόφα».
«Μπορεί επίσης να κάνουν λάθος υπολογισμό με τη χρήση των τακτικών πυρηνικών όπλων. Αν και θα είναι ένα μοιραίο λάθος. Άλλωστε, όπως σωστά επισήμανε ο πρόεδρος της Ρωσίας, οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν πολύ μεγάλη πυκνότητα πληθυσμού. Και για τις εχθρικές χώρες των οποίων τα εδάφη βρίσκονται εκτός της ζώνης κάλυψης των τακτικών πυρηνικών όπλων, υπάρχει, τελικά, ένα στρατηγικό δυναμικό. Και αυτό, δυστυχώς, δεν είναι ούτε εκφοβισμός ούτε πυρηνική μπλόφα», κατέληξε.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις