Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Ελιά Καλαμών: Συντονισμένες ενέργειες για τη θωράκιση του προϊόντος

Ελιά Καλαμών: Συντονισμένες ενέργειες για τη θωράκιση του προϊόντος

Τι αποφασίστηκε από φορείς της Λακωνίας, Αιτωλοακαρνανίας, Μεσσηνίας και Φθιώτιδας

Η δημιουργία τεχνικής επιτροπής για την προστασία και θωράκιση της ελιάς Καλαμών/Kalamata olives, στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς από τους νομούς Λακωνίας, Αιτωλοακαρνανίας, Μεσσηνίας και Φθιώτιδας, αποφασίστηκε σε εκδήλωση με θέμα «Ελιά Καλαμών/Kalamata olives: και τώρα τι κάνουμε; Θωρακίζουμε το προϊόν».

Ειδικότερα, στην εκδήλωση που διοργάνωσαν τα Επιμελητήρια Λακωνίας, Αιτωλοακαρνανίας, Μεσσηνίας και Φθιώτιδας αποφασίστηκε η τεχνική επιτροπή να καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την διασφάλιση του προϊόντος ως εθνικού και τη θωράκισή του προς τρίτες χώρες.

«Παγκοσμίως η ελιά καλαμών είναι γνωστή και εμπορεύεται ως “Kalamata olives”. Στην Ελλάδα η καταχώρηση της ονομασίας «ΚΑΛΑΜΑΤΑ/KALAMATA» στο μητρώο ποικιλιών ως συνωνύμου της ποικιλίας ελιάς «ΚΑΛΑΜΩΝ/KALAMON» δίνει το δικαίωμα στους εξαγωγείς της Ελιάς Καλαμών να χρησιμοποιούν νόμιμα την ονομασία που εδώ και δεκαετίες έχει κάνει γνωστό το προϊόν παγκοσμίως, διασφαλίζοντας έτσι τις εξαγωγές 200 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως καθώς και την οικονομική επιβίωση χιλιάδων παραγωγών και εργαζόμενων», επισήμανε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λακωνίας Ιωάννης Παναρίτης στην έναρξη της εκδήλωσης.

Οι εξαγωγές της ελιάς Καλαμών/Kalamata olives φτάνουν τα 200 εκατ. ευρώ ετησίως

Κλείνοντας τόνισε ότι τα Επιμελητήρια θα παραμείνουν πιστά στη δέσμευσή τους για τη συνέχιση της συνεργασίας τους για το θέμα της ελιάς καλαμών. Προτείνεται η συγκρότηση τεχνικής επιτροπής η οποία θα επεξεργαστεί τις δυνατές λύσεις για την ανάδειξη του προϊόντος ως εθνικό, την θωράκισή του έναντι τρίτων χωρών:

  • με σεβασμό στο ΠΟΠ και την αξία που προσδίδει στο προϊόν η ποιότητα και  τα  μοναδικά χαρακτηριστικά που συνδέονται με τη γεωγραφική και την παραδοσιακή τεχνογνωσία και
  • με σεβασμό γενικά στο εθνικό μας προϊόν που παράγεται στις περισσότερες περιοχές της χώρας
  • με σεβασμό στην απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεωργαντά και την επικύρωσή της από το ΣτΕ.

Κοινή γραμμή πλεύσης

Στη συνέχεια τον λόγο πήραν οι έτεροι συνδιοργανωτές πρόεδροι των Επιμελητηρίων Αιτωλοακαρνανίας, Μεσσηνίας και Φθιώτιδας οι οποίοι και αυτοί με τη σειρά τους τόνισαν την μεγάλη σημασία της ονομασίας του προϊόντος για την εξαγωγή του. Η τοποθέτηση και των τεσσάρων προέδρων ήταν πως χρειάζεται κοινή γραμμή πλεύσης και από κοινού προσπάθεια για την προάσπιση των συμφερόντων όλων των εμπλεκομένων με το εν λόγω προϊόν πλευρών.

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024