Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Εμπόδια στη συμφωνία Ρωσίας - Κίνας για τον αγωγό αερίου

Εμπόδια στη συμφωνία Ρωσίας – Κίνας για τον αγωγό αερίου

Η Μόσχα θεωρεί πως το Πεκίνο προβάλλει μη ρεαλιστικές απαιτήσεις όσον αφορά τις τιμές και τις ποσότητες

Φρενάρει η προσπάθεια της Ρωσίας να κλείσει συμφωνία για μεγάλο αγωγό φυσικού αερίου με την Κίνα, επειδή η Μόσχα θεωρεί πως το Πεκίνο προβάλλει μη ρεαλιστικές απαιτήσεις όσον αφορά τις τιμές και τις ποσότητες, σύμφωνα με δημοσίευμα των «Financial Times».

Η συμφωνία για τον αγωγό Power of Siberia 2 φέρεται να ήταν ένα από τα βασικά αιτήματα του Πούτιν

Η σκληρή στάση που κρατά η Κίνα για τον αγωγό με την ονομασία Power of Siberia 2 («Δύναμη της Σιβηρίας 2») δείχνει το πως η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει κάνει τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν όλο και πιο εξαρτημένο από τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, σύμφωνα με την ερμηνεία της βρετανικής εφημερίδας.

Πηγές που επικαλούνται οι «Financial Times» αναφέρουν πως η Κίνα ζήτησε να πληρώνει τιμές που είναι κοντινές με τις σημαντικά επιδοτούμενες τιμές που δίνει η Ρωσία για τη δική της εσωτερική αγορά. Επίσης η Κίνα θέλει να δεσμευτεί πως θα αγοράζει από τη Ρωσία μόνο μικρή ποσότητα από τα 50 δισ. κυβικά μέτρα περίπου που θα μπορεί να μεταφέρει ο αγωγός, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές.

Μεταξύ άλλων μια συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών θα μπορούσε να αλλάξει τις δυσοίωνες προοπτικές για την Gazprom, το κρατικό μονοπώλιο της Ρωσίας στο φυσικό αέριο.

Αυτό θα μπορούσε να γίνει εάν με τον εν λόγω αγωγό συνδέονταν με την Κίνα πεδία εξόρυξης φυσικού αερίου στη δυτική Ρωσία τα οποία κάποτε προμήθευαν την Ευρώπη. Η Gazprom είχε ζημιές σχεδόν 7 δισ. δολ. πέρσι λόγω της μεγάλης μείωσης στη ζήτηση φυσικού αερίου από την Ευρώπη, σύμφωνα με τους «FT».

Το αδιέξοδο

Η Ρωσία επισήμως εκτιμά ότι η συμφωνία για τον αγωγό Power of Siberia 2 θα προχωρήσει «στο κοντινό μέλλον», αλλά πηγές των «FT» ανέφεραν ότι το αδιέξοδο που υπάρχει μέχρι στιγμής ήταν αυτό που έκανε τον διευθύνοντα σύμβουλο της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, να μη συνοδεύσει τον Βλαντίμιρ Πούτιν στην πρόσφατη επίσκεψή του στο Πεκίνο.

Η Κίνα ήδη πληρώνει στη Ρωσία λιγότερο για φυσικό αέριο από ό,τι πληρώνει σε άλλους προμηθευτές της, με μέση τιμή τα 4,4 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες (Btu) σύμφωνα με υπολογισμούς των «FT».

Τα έτη 2019 με 2021 η Ρωσία εξήγαγε φυσικό αέριο στην Ευρώπη με περίπου 10 δολάρια ανά εκατομμύριο Btu, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η ρωσική κεντρική τράπεζα και επικαλείται η βρετανική εφημερίδα.

Οι εξαγωγές της Gazprom στην Ευρώπη μειώθηκαν στα 22 δισ. κυβικά μέτρα (bcm) το 2023 από 230 bcm που ήταν κατά μέσο όρο ετησίως τη δεκαετία πριν από την εισβολή στην Ουκρανία. Οι εξαγωγές αυτές είναι πιθανό να μειωθούν περαιτέρω όταν λήξει η συμφωνία μεταφόρτωσης με την Ουκρανία στα τέλη του τρέχοντος έτους.

Η συνάντηση

Η συμφωνία για να προχωρήσει το ντιλ για τον αγωγό φέρεται να ήταν ένα από τρία βασικά αιτήματα που έθεσε ο Πούτιν στον Σι όταν συναντήθηκαν τον περασμένο μήνα, ανέφεραν οι πηγές.

Τα άλλα δύο ήταν η μεγαλύτερη δραστηριοποίηση κινεζικών τραπεζών στη Ρωσία και να μην έχει σημαντική συμμετοχή το Πεκίνο σε ειρηνευτική διάσκεψη που διοργανώνει η Ουκρανία.

Η Κίνα ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν θα συμμετάσχει σε αυτή τη σύνοδο που γίνεται στην Ελβετία για την Ουκρανία. Ενα αδιέξοδο στο να συμφωνηθεί αύξηση της πώλησης φυσικού αερίου στην Κίνα θα ήταν ένα ισχυρό περαιτέρω πλήγμα για τη Ρωσία και την Gazprom, σημειώνεται ακόμη.

Μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να μειώσει τα κέρδη της εταιρείας για το 2029 κατά σχεδόν 15%, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα.

Premium έκδοση «Τα ΝΕΑ»

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024