Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o

Κωστής Καρπόζηλος: Να ηττηθούν οι ηγεσίες ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ για να ανοίξει συζήτηση σε προγραμματική βάση με τη Νέα Αριστερά

Ο πρώην εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Αριστεράς και υποψήφιος ευρωβουλευτής μιλά στο in για την πρόταση που φέρνει το κόμμα στο πολιτικό σκηνικό, εξηγεί γιατί υπήρξε ανάγκη δημιουργίας του και ζητά από τους πολίτες να «πουν» στην κάλπη με ψήφο στη Νέα Αριστερά, αυτό που λένε ότι «δεν τραβάνε Κασσελάκης και Ανδρουλάκης»

Συναντήσαμε τον Κωστή Καρπόζηλο στα προσφυγικά της Καισαριανής. Εκεί που οι ιστορικές μνήμες είναι πολυάριθμες. Μια περιοχή που θυμίζει εθνικές τραγωδίες, υποδηλώνει κρατικές πολιτικές για τους πρόσφυγες, μάχες εναντίον του ναζισμού αλλά και σκεπασμένες πληγές του εμφυλίου. Στο σημείο υπάρχουν στις πολυκατοικίες τα σημάδια από τα πολυβόλα των Άγγλων που έβαλαν από τον Λυκαβητό κατά των κομμουνιστών ανταρτών του ΕΛΑΣ, τον Δεκέμβρη του 1944. Μια μικρή πινακίδα σημειώνει την ιστορική αξία του τοπόσημου, όπως και ένα ξεθωριασμένο ζωγραφικό έργο «σοβιετικής» τεχνοτροπίας. Ένα κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας απροστάτευτο, εγκαταλελειμμένο …

Ο ιστορικός, ερευνητής, συγγραφέας Κωστής Καρπόζηλος διετέλεσε εκπρόσωπος Τύπου της νεοσύστατης Νέας Αριστεράς και στις ευρωεκλογές διεκδικεί την εκλογή του στην Ευρωβουλή. Υπήρξε επίσης διευθυντής των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ) προτού αναλάβει εκπρόσωπος Τύπου. Τον Μάρτιο εκδόθηκε το βιβλίο του «Ελληνικός κομμουνισμός – Mια διεθνική ιστορία 1912-1974» (εκδ. Αντίποδες), ένα «έργο ζωής», όπως το χαρακτηρίζει.

Από μαθητής εντάχθηκε στην Αριστερά, «ένα ασίγαστο πάθος για την αναμέτρηση με το ερώτημα αν αυτό που μας περιβάλλει είναι το καλύτερο δυνατό», ενώ όπως δηλώνει η Νέα Αριστερά είναι «προϊόν της κρίσης της Αριστεράς», «μια νέα προσπάθεια που λέει ότι χρειαζόμαστε μια Αριστερά της εποχής μας που θα ενσωματώνει αν θέλετε την ιστορική διαδρομή». Η Νέα Αριστερά, λέει, «είναι υπόθεση φιλόδοξων ανθρώπων που θέλουν η χώρα μας να έχει μια σύγχρονη, προγραμματική, μαχητική αριστερά, η οποία θα μιλάει για εμάς», δεν διεκδικεί να εκφράσει τον «αυθεντικό» ΣΥΡΙΖΑ γιατί όπως εξηγεί δεν πιστεύει στην «έννοια της αυθεντικότητας». Το «Νέα» συμβολίζει το ιστορικό New Left κίνημα στις ΗΠΑ αλλά και την έννοια της περιοδικότητας, της συνεχούς ανανέωσης στις σύγχρονες ραγδαία και καθημερινά μεταβαλλόμενες συνθήκες. «Διευρύνει τα όρια του τι είναι Αριστερά. Γιατί ξέρετε, η Αριστερά έχει πληρώσει πάρα πολύ την αίσθηση της αυτάρκειας. Ότι, εμείς τα λέμε σωστά, αλλά ο κόσμος δεν μας καταλαβαίνει» αναφέρει αυτοκριτικά.

Η Αριστερά έγινε κυβερνώσα μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση – έως τότε ήταν εγκλωβισμένη σε αντιπολιτευτικό λόγο-, αναφέρει και συμπληρώνει μία από τις βασικές αιτίες που δεν τα κατάφερε: «Η Αριστερά σε μεγάλο βαθμό πλήρωσε την απόσυρση της τα προηγούμενα χρόνια από το πεδίο της άσκησης εξουσίας στο μικρό πεδίο, στην τοπική αυτοδιοίκηση, στους συλλόγους, στα σωματεία».

Ενοχλημένος από την ηγεμονία της ΝΔ και σε ιδεολογικό επίπεδο λέει πως μόνον ο σαφής, διακριτός προγραμματικός λόγος, η παραγωγή πολιτικής μπορεί να απαντήσει στην γραμμή του«αυτονόητου» που εφαρμόζει το κυβερνών κόμμμα για να περάσει τις δικές του πολιτικές, και όχι «ένα καλύτερο βίντεο ή μία εύστοχη ατάκα».

Αναφέρει ότι οι μετανάστες μπορούν να ενσωματωθούν με κανόνες στην ελληνική κοινωνία, θυμίζοντας την ενσωμάτωση των Αλβανών, προειδοποιεί ότι υιοθετείται από το ΕΛΚ η ρητορική της ακροδεξιάς στο θέμα και ανησυχεί ότι στο τέλος θα συγκυβερνούν οι ακροδεξιοί στην Ευρώπη με οδυνηρά αποτελέσματα για τις ελευθερίες και φόβους για πολεμικές εμπλοκές.

Καλεί τους πολίτες να υπερψηφίσουν τη Νέα Αριστερά για να έχει την δύναμη να ανοίξει την προγραμματική συζήτηση που απαιτείται για την δημιουργία ενός προοδευτικού μετώπου απέναντι στον κ. Μητσοτάκη. «Ο μόνος τρόπος είναι να ξεκινήσουμε μία συζήτηση η οποία θα έχει προγραμματική βάση και προϋποθέτει κατά τη γνώμη μου την ήττα και την αποδοκιμασία και της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ και της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ», λέει.  Ένα άθροισμα δυνάμεων δεν αρκεί και μπορεί να αποτύχει.

Λέμε και στους ανθρώπους που νιώθουν σήμερα δυσφορία με τον κ. Κασσελάκη, με τον κ. Ανδρουλάκη, που σου λένε, δεν τραβάνε ρε παιδί μου, τους λέμε, πες το και στην κάλπη, κάνε το βήμα. Ενίσχυσε σήμερα τη Νέα Αριστερά…

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της Νέας Αριστεράς κ. Κωστής Καρπόζηλος με τον δημοσιογράφο του in κ. Ανδρέα Παναγόπουλο στα προσφυγικά της Καισαριανής

Για τις συνεργασίες στην Κεντροαριστερά: Δεν θα έχει αποτέλεσμα ένα άθροισμα ποσοστών

Ο κ. Καρπόζηλος δεν διαφωνεί με συγκλίσεις στην Αριστερά και την Κεντροαριστερά αλλά απαιτείται προγραμματική σύγκλιση. Δεν σημαίνει, όπως εξηγεί ότι αν προστεθούν τα ποσοστά πως το τελικό αποτέλεσμα θα είναι μεγάλο. Επί της ουσίας οι πολιτικές που θα πείσουν την κοινωνία ότι υπάρχει εναλλακτικός δρόμος και καλύτερες προοπτικές θα αποφέρουν πολιτικούς και κομματικούς καρπούς. «Ο μόνος τρόπος είναι να ξεκινήσουμε μία συζήτηση η οποία θα έχει προγραμματική βάση και προϋποθέτει κατά τη γνώμη μου την ήττα και την αποδοκιμασία και της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ και της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ. Η κοινωνία θέλει προγραμματικές συγκλίσεις. Η νέα Αριστερά είναι και είναι δύναμη που μπορεί γιατί μιλάει πολιτικά και λέει και στους ανθρώπους που νιώθουν σήμερα δυσφορία,με τον κύριο Κασελάκη, με τον κύριο Ανδρουλάκη που σου λέει δεν τραβάνε ρε παιδί μου, τους λέμε πες το και στην κάλπη, κάνε το βήμα. Ενίσχυσε σήμερα τη νέα Αριστερά, γιατί εμείς είμαστε προπομπός της συζήτησης και της πράξης που χρειαζόμαστε» υπογραμμίζει.

Για τη ΝΔ και την ιδεολογική επικράτηση: Παρουσιάζει ως το αυτονόητο την πολιτική γραμμή της

Η ΝΔ, κατά τον κ. Καρπόζηλο, επιδίωξε στρατηγικά να πετύχει ιδεολογική υπεροπλία έναντι της Αριστεράς. Η απάντηση σε αυτό είναι, λέει, η παραγωγή πολιτικής και προγραμματικού λόγου. «Πρέπει να δουλέψουμε περισσότερο. Η Αριστερά πρέπει να παράξει πολιτική. Γιατί μόνο έτσι μπορούμε να αντιστρέψουμε αυτή την ιδιόμορφη εικόνα που βιώνουμε στη μεταπολίτευση…» αναφέρει και συμπληρώνει «ακούω συχνά μια συζήτηση ότι πώς θα απαντήσουμε στη Δεξιά αν βγάλουμε ένα καλύτερο βίντεο από μια πιο έξυπνη ατάκα… Η Δεξιά παρήγαγε πολιτική. Ο κ. Βορίδης παρήγαγε ένα σχήμα για το πώς πρέπει να πορευτεί ιδεολογικά η Δεξιά. Χρειαζόμαστε απαντήσεις στο ίδιο επίπεδο…Να ξαναδιεκδικήσουμε ότι το αυτονόητο είναι το ισχυρό σύστημα δημόσιας υγείας. Ότι το αυτονόητο είναι η ενδυνάμωση του πανεπιστημίου, του δημόσιου πανεπιστημίου. Το αυτονόητο είναι ότι οι πλούσιοι πρέπει να πληρώσουν…».

Για την Ευρώπη και την άκρα Δεξιά: Υπάρχει κίνδυνος η Ευρώπη να γίνει πολεμική

«Αν αφήσουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση στα χέρια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και της άκρας δεξιάς, θα έχουμε αποφάσεις και κατευθύνσεις που θα επηρεάσουν τις ζωές μας με τρόπο που αν φανταστούμε αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη κυριαρχεί η λογική του επανεξοπλισμού, η αντιμετώπιση του πολέμου ως μιας νομοτελειακή συνθήκης. Πρέπει να δώσουμε σήμα ανάσχεσης της κανονικοποίησης του πολέμου και πρέπει ταυτόχρονα να δώσουμε σήμα προώθησης πολιτικών, ανεξάρτητα από το πόσο κρατικές θα είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην δημιουργία πολιτικών στην κατεύθυνση της κοινωνικής σύγκλισης» λέει ο κ. Καρπόζηλος. Δεν κρύβει την ανησυχία του για την άνοδο της άκρας Δεξιάς, θεωρεί πως το ΕΛΚ υιοθετεί την ακροδεξιά ρητορική για τους μετανάστες ενώ υπάρχουν δυνατότητες ενσωμάτωσης με κανόνες, και υπογραμμίζει ότι η πάλαι ποτέ αντιφασιστική Ιταλία κυβερνάται από την Μελόνι. «Αν δεχτείς αυτή τη λογική για τους μετυανάστες οι φασίστες θα πάρουν την εξουσία. Η δε, εξέλιξη στην Ιταλία με τρομάζει. Η Ιταλία μια χώρα με αντιφασιστική παράδοση, να έχει επικεφαλής τους φασίστες».

Για τον πόλεμο στη Γάζα: Είπαμε καθαρά, άμεσα ότι απαιτείται αναγνώριση Παλαιστινιακού κράτους

Ξεκαθαρίζει πως η Νέα Αριστερά ζήτησε αμέσως αναγνώριση Παλαιστινιακού κράτους και πως ζήτησε συνεργασία με ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ αλλά δεν βρήκε ανταπόκριση. Δηλώνει ότι η κριτική προς το κράτος του Ισραήλ επ’ ουδενί συνεπάγεται αντισημιτισμό. Αναφέρεται στον εβραϊκής καταγωγής και με ελληνικές ρίζες Μαζάουερ που πρόσφατα υπερασπίστηκε τους φοιτητές στο Κολούμπια, στο δικό του βιβλίο με ειδικό κεφάλαιο για τον Αβραάμ Μπεναρόγια και τους Εβραίους της Θεσσαλονίκης που οργάνωσαν την πρώτη απεργία,κ.α. «. Το να κατηγορήσει κανείς την Αριστερά για αντισημιτική είναι σφόρδα ενοχλητικό, ειδικά όταν προέρχεται από ανθρώπους στην Ελλάδα, οι οποίοι σταδιοδρομούν ως τηλεπωλητές των Πρωτοκόλλων των Σοφών της Σιών και τώρα έχουν κάνει μια κωλοτούμπα για να μας παρουσιάσουν τον εαυτό τους ως υπερασπιστές των Εβραίων».

Για την υποψηφιότητα Μπελέρη: Να μην κάνουμε ήρωες ανθρώπους που δεν ξέρουμε αν πραγματικά υπηρέτησαν τα εθνικά συμφέροντα

Ο κ. Καρπόζηλος θεωρεί πως η κυβέρνηση εργαλειοποιεί προς άγραν ψήφων τα εθνικά θέματα. Επιρρίπτει ευθύνες στην ΝΔ ότι «έριξε νερό στον μύλο των αντιδραστικών φωνών» για την Συμφωνία των Πρεσπών και στην συνέχεια την πάγωσε λόγω των εσωτερικών αντιδράσεων αναθερμαίνονατς τον εθνικισμό στην Βόρεια Μακεδονία.

Η υποψηφιότητα Μπελέρη, κατα την άποψή του προκαλεί «αχρείαστη ένταση» στις ελληνοαλβανικές σχέσεις. Θυμίζει ότι και την δεκαετία του 1990 είχε φυλακιστεί ο Μπελέρης και αυτοκριτικά στέκεται στην στάση του ΣΥΡΙΖΑ όταν συνελλήφθη, ότι δηλαδή βιάστηκε και άσκησε πίεση και κριτική στην κυβέρνηση. «Άκουσα με έκπληξη μία υποψήφια της Νέας Δημοκρατίας που προέρχεται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ την κ. Χριστοφιλοπούλου να λέει έγινε αυτό για να μαζέψουμε τις ανησυχίες σε σχέση με την ακροδεξιά. Δεν παίζουμε με αυτά τα πράγματα. Δεν χρειαζόμαστε ένταση και δεν χρειάζεται να αναγορεύουν σε εθνικούς ήρωες ανθρώπους οι οποίοι δεν ξέρουμε πόσο έχουν υπηρετήσει τα πραγματικά εθνικά συμφέροντα».

Είναι περισσότερο ενοχλητική η κριτική εναντίον μας για δήθεν αντισημιτισμό όταν προέρχεται από ανθρώπους στην Ελλάδα, οι οποίοι σταδιοδρομούν ως τηλεπωλητές των Πρωτοκόλλων των Σοφών της Σιών και τώρα έχουν κάνει μια κωλοτούμπα για να παρουσιάσουν τον εαυτό τους ως υπερασπιστές των Εβραίων

Στιγμιότυπο από την συνέντευξη του κ. Κωστή Καρπόζηλου στο in, στα προσφυγικά της Καισαριανής

Για τη Νέα Αριστερά: Σύγχρονη, προγραμματική, μαχητική αριστερά, η οποία θα μιλάει για εμάς

Δεν υπάρχει η έννοια της αυθεντικότητας απαντά στην ερώτηση αν η Νέα Αριστερά διεκδικεί τον ρόλο του «αυθεντικού» ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ υπό την ηγεσία του κ . Κασσελάκη. «Είναι κάτι καινούργιο, το οποίο είναι μεν η υπόθεση των πονεμένων, αλλά είναι υπόθεση των φιλόδοξων ανθρώπων που θέλουν η χώρα μας να έχει μια σύγχρονη, προγραμματική, μαχητική αριστερά, η οποία θα μιλάει για εμάς. Πολύ συχνά η Αριστερά εμφανίζεται σαν να μιλάει για κάποιους άλλους, για τα συμφέροντα κάποιων άλλων. Εγώ θέλω μια αριστερά να μιλάει για τη γενιά μου, να μιλάει για τους ανθρώπους τους σαραντάρηδες, να μιλάει για αυτούς οι οποίοι δουλεύουν όλη μέρα και δεν αποταμιεύουν τίποτα, γι αυτούς που δουλεύουν εξ αποστάσεως, που κάποιος είναι στο διαμέρισμά του και δουλεύει για μια εταιρεία στην Ολλανδία, για τους ντελιβεράδες, για τα παιδιά, τους φοιτητές και τις φοιτήτριες μου στο πανεπιστήμιο που αντί να συζητάνε τι μεταπτυχιακό θα κάνουνε, συζητάνε πότε θα πάνε να δουλέψουν σεζόν. Μια αριστερά εν τέλει η οποία να μιλάει όπως πρέπει, όπως μιλάμε στις παρέες μας».

Για την υποψηφιότητά του: Να μας εκπροσωπούν άνθρωποι μέσα από την κοινωνία και όχι σελέμπριτι και ποδοσφαιρικές μεταγραφές

Δηλώνει ότι δεν θα αναλάμβανε πάλι τον ρόλο του εκπροσώπου Τύπου αφού διαπίσωστε ότι η συζήτηση επικεντρώνεται στο παρασκήνιο και όχι στην ουσία των πολιτικών θέσεων. Υπάρχει ένας μικρόκοσμος πολτικών και δημοσιογράφων που δεν συνδέονται πολλές φορές με την κοινωνία, εξηγεί. Ο ίδιος κατέβηκε υποψήφιος ευρωβουλευτής γιατί «με νοιάζει να είναι ισχυρή η αριστερά και με νοιάζει άνθρωποι της γενιάς μου, άνθρωποι της βάσης μου να μας εκπροσωπούν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο… Δεν θέλουμε σελέμπριτι και δεν ξέρω εγώ ποδοσφαιριστές που κάνουν ποδοσφαιρικές πολιτικές μεταγραφές.  Υπάρχουν δυναμικά τμήματα της ελληνικής κοινωνίας που νιώθουν ότι η πολιτική δεν τους αφορά γιατί δεν βλέπουν ανθρώπους που να τους μοιάζουν. Ο καθένας μπορεί να εκπροσωπήσει αυτό που είναι. Δεν μπορώ να εκπροσωπήσω κάτι που δεν είμαι. Με ενδιαφέρει να μιλήσω για τον κόσμο της γενιάς μου, τον κόσμο που με έναν τρόπο συνέπεσε η επαγγελματική του ενηλικίωση, με τις εμπειρίες της κρίσης, του ταξιδιού, της περιπλάνησης, των νέων εργασιακών συνθηκών. Και με νοιάζει πάνω από όλα να υπάρχει Αριστερά στη χώρα την οποία να νιώθω περήφανος.

Ο Κωστής Καρπόζηλος απαντάει σε γρήγορες ερωτήσεις

Sports in

Σπανούλης: «Θέλουμε να βάλουμε ταυτότητα στην ομάδα»

Ο Βασίλης Σπανούλης τόνισε στις δηλώσεις του πως θέλει να δώσει ταυτότητα στην Εθνική ομάδα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024