Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o

Μαρία Σπυράκη: Η πιο δύσκολη στιγμή ήταν η συζήτηση για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα

Με αιχμή τη μάχη των εκλογών της 9ης Ιουνίου η υποψήφια Ευρωβουλευτής με τη ΝΔ μιλά για το κρίσιμο διακύβευμα της επόμενης 5ετίας και γιατί διεκδικεί ξανά την επανεκλογή της.

Η πιο δύσκολη στιγμή ήταν η συζήτηση για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα αναφέρει στο in η υποψήφια ευρωβουλευτής με την Νέα Δημοκρατία Μαρία Σπυράκη.

Με αιχμή τη μάχη των εκλογών της 9ης Ιουνίου μιλά για το κρίσιμο διακύβευμα της επόμενης 5ετίας και γιατί διεκδικεί ξανά την επανεκλογή της.

Η ίδια αναφέρει ότι στις περιοδείες κρατά σημειώσεις για τα προβλήματα των πολιτών και προσθέτει ότι «εξηγώ ποια από αυτά μπορούν να επιλυθούν άμεσα και ποια από αυτά χρειάζονται αλλαγή μοντέλου» και δηλώνει ότι ζητά την ψήφο τους με κριτήριο την δουλειά της στο Ευρωκοινοβούλιο όπου μεταξύ άλλων αναδείχθηκε πρώτη σε επιρροή από τους 21 Έλληνες ευρωβουλευτές.

Πείτε μου στα αλήθεια είναι η Ελλάδα, Ουγγαρία; Πείτε μου στα αλήθεια είναι ο Μητσοτάκης, Όρμπαν; Πιστεύετε στα αλήθεια πως είμαστε μια χώρα που παραβιάζει το κράτος δικαίου;

H υποψήφια ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Μαρία Σπυράκη με την δημοσιογράφο του in κ. Ελένη Στεργίου κατά την διάρκεια της συνέντευξης στην βιβλιοθήκη της ΕΣΗΕΑ 

Για τις περιοδείες: Ενημερώνω για τις πολιτικές και σημειώνω τα προβλήματα των πολιτών

Μιλάω με τον κόσμο και κρατώ σημειώσεις για τα προβλήματά τους, απαντά η κ. Σπυράκη στο αν τελικά οι πολιτικοί βρίσκονται κοντά στους πολίτες μόνον όταν θέλουν τη ψήφο τους. Υπογραμμίζει ότι μιλά για όλες ευρωπαϊκές πολιτικές που έχουν εξελιχθεί τα τελευταία πέντε χρόνια και στις οποίες έχει συμμετάσχει. Αναφέρει ότι η Ελλάδα έχει προβλήματα, οι άνθρωποι έχουν προβλήματα και έχουμε πολύ μεγάλη ευθύνη να εξηγήσουμε σε ποια από αυτά η Ευρωπαϊκή Ένωση συμμετέχει στις λύσεις, ποια από αυτά μπορούν να επιλυθούν άμεσα και ποια από αυτά χρειάζονται αλλαγή μοντέλου.

Στην ερώτηση «γιατί να ψηφίσει Μαρία Σπυράκη ο κόσμος», η υποψηφια απαντά ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αξιολογεί έναν προς έναν τους 750 ευρωβουλευτές αυτής της θητείας και «μου έκανε την τιμή να με κατατάξει πρώτη από τους 21 Έλληνες ευρωβουλευτές σε κοινοβουλευτική επιρροή» και συμπληρώνει «γιατί ήμουν πάντα εκεί για να ρωτήσω, για να συμμετάσχω. Για να απαντήσω σε ό, τι αφορούσε το πεδίο των αρμοδιοτήτων που είναι η ενέργεια, το περιβάλλον και η συνοχή, αλλά και μεγαλύτερα θέματα που αφορούσαν συνολικά την Ελλάδα».

Για την πιο δύσκολη στιγμή: Ηταν η συζήτηση για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα

Ήταν πολύ δύσκολη στιγμή η συζήτηση για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα, όπως παραδέχεται η κ. Σπυράκη και εξηγεί: «ήρθε το ψήφισμα. Όπως ξέρετε, οι ευρωβουλευτές έχουμε συγκεκριμένες αρμοδιότητες. Επειδή η συζήτηση γίνεται με κατάλογο, οι ομιλητές είναι συγκεκριμένοι. Δεν μπορούσα να είμαι γιατί δεν συμμετέχω στην συγκεκριμένη Επιτροπή. Και τι έκανα; Πάτησα το κουμπί. Δεν συμβαίνει συχνά. Είναι μια διαδικασία στην οποία ζητάς το λόγο μόνο για κατεπείγουσες περιπτώσεις. Πάτησα το κουμπί και με πολύ μεγάλη επιθετικότητα απευθύνθηκα στη συνάδελφο που εισηγήθηκε το ψήφισμα και τη ρώτησα: Πείτε μου στα αλήθεια είναι η Ελλάδα, Ουγγαρία; Πείτε μου στα αλήθεια είναι ο Μητσοτάκης, Όρμπαν; (Ήταν οι μέρες που γινόταν η μεγάλη συζήτηση στη Βουλή για τον γάμο των ομοφύλων). Πιστεύετε στα αλήθεια πως είμαστε μια χώρα που παραβιάζει το κράτος δικαίου και ζητάτε περικοπή κονδυλίων;»

Για το κράτος δικαίου: Προφανώς υπάρχουν βελτιώσεις που μπορούν να γίνουν

Σχετικά με το ψήφισμα, η κ. Σπυράκη απαντά ότι καμιά φορά οι πλειοψηφίες συγκλίνουν για διαφορετικούς λόγους. Προφανώς μπορούμε να κάνουμε πολύ σοβαρές βελτιώσεις ειδικά στο κομμάτι της απονομής δικαιοσύνης. Θεωρώ ότι η ταχύτητα πρέπει να είναι το νούμερο ένα ζήτημα.

Ως προς τη δημοσιογραφία η κ. Σπυράκη τονίζει ότι η τεχνολογία έχει διευκολύνει πάρα πολύ τη ζωή σας των νεότερων. Έχετε τη δυνατότητα να συνδεθείτε από παντού. Σε αντίθεση με εμάς που χρειαζόμασταν εξοπλισμό και πάρα πολύ κόσμο και πολλές φορές μεγάλες δυσκολίες στις υπηρεσίες. Έχετε επίσης τη δυνατότητα στην πρόσβαση στην πληροφορία και στη διασταύρωση της πληροφορίας από άλλες πηγές, ακόμη και από το κινητό σας. Σύμφωνα με την κ. Σπυράκη, επειδή υπάρχει όλο αυτό το ποτάμι της πληροφορίας, της ευκολίας, λείπει πολύ η δημοσιογραφία με υπογραφή.

Για το ποσοστό της ΝΔ στις ευρωεκλογές: Θα κριθεί η ταχύτητα των μεταρρυθμίσεων, όχι η πλειοψηφία

Αναφορικά με το ποσοστό 41% που είχε λάβει η ΝΔ στις εθνικές εκλογές και ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται στο 33%, η υποψήφια Ευρωβουλευτής εκτιμά ότι «θα πάμε καλά». Αλλά σημειώνει ότι πρέπει να σας πω ότι οι ευρωεκλογές έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά από τις εθνικές εκλογές και προφανώς θα κριθεί με αυτό τον τρόπο όχι η πλειοψηφία της κυβέρνησης, η οποία παραμένει σταθερή και συμπαγής, αλλά θα κριθεί η ταχύτητα των μεταρρυθμίσεων και θα κριθεί το πολιτικό τοπίο.

Στην ψήφο πρέπει να σταθμίσουμε την διαπραγματευτική ισχύ του Κυριάκου Μητσοτάκη, αναφέρει και όπως υπογραμμίζει αυτός που κυβερνά την Ελλάδα και θα πάει αύριο να διαπραγματευτεί την Ευρώπη. Η ευρωπαϊκή άμυνα θα δημιουργηθεί με τους δύο πολέμους ως «τέκνο της ανάγκης».

Σχετικά με τις συζητήσεις για να δημιουργηθεί το κομμάτι της ευρωπαϊκής άμυνας που θα ξεπεράσει τα 10 δισεκατομμύρια η κ. Μαρία Σπυράκη αναφέρει ότι η ευρωπαϊκή άμυνα θα δημιουργηθεί με τους δύο πολέμους ως «τέκνο της ανάγκης». Όπως χαρακτηριστικά τονίζει είναι τέκνο της ανάγκης, όπως ήταν τέκνο της ανάγκης το Ταμείο Ανάκαμψης. «Όταν έχεις δύο πολέμους δίπλα σου πρέπει να τακτοποιήσεις τα του οίκου σου και σε αυτή τη βάση θεωρώ ότι η ευρωπαϊκή άμυνα θα προχωρήσει και είναι και πολύ σημαντικό για την πατρίδα μας. Δίνουμε περισσότερο από το 2% του ΑΕΠ στους εξοπλισμούς», τονίζει και προσθέτει ότι «είναι μια πολύ μεγάλη ευκαιρία να ενισχύσουμε την αποτρεπτική μας ικανότητα και πολλές φορές να χρησιμοποιήσουμε ένα μέρος αυτών για άλλες προτεραιότητες για την υγεία, για την παιδεία, για τις μεταφορές».

Οι ευρωεκλογές έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά από τις εθνικές εκλογές. Θα κριθεί όχι η πλειοψηφία της κυβέρνησης, η οποία παραμένει σταθερή και συμπαγής, αλλά η ταχύτητα των μεταρρυθμίσεων και το πολιτικό τοπίο.

H κ. Μαρία Σπυράκη στην βιβλιοθήκη της ΕΣΗΕΑ 

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών: Είχαμε προειδοποιήσει για τις αδυναμίες της

Πιστεύω πολύ στην διάνοιξη διαύλων επικοινωνίας δηλώνει η κ. Σπυράκη και συμπληρώνει ότι πιστεύω πολύ στο διάλογο με αφορμή την καυτή ατζέντα στα εθνικά ζητήματα. «Πιστεύω πολύ στην συνύπαρξη και ταυτόχρονα πιστεύω πολύ ότι δεν πρέπει να είμαστε αφελείς. Πρέπει να είμαστε ισχυρά αποτρεπτικοί και συγχρόνως να χρησιμοποιούμε την ισχύ μας ως παλιό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, έναντι όποιου θεωρεί ότι μπορεί να παραβιάζει τα θεμελιώδη. Και το λέω προς όλες τις κατευθύνσεις».

Υποστηρίζει ότι η κριτική που ασκείται στην εξωτερική πολιτική είναι μάλλον μια εργαλειοποίηση της εξωτερικής πολιτικής στο εσωτερικό. «Εκτός αν πιστεύουμε ότι πρέπει να είμαστε δια βίου και όσο ζουν και τα παιδιά μας με το δάχτυλο στη σκανδάλη και να μη δούμε τα οφέλη που προέκυψαν από τα ήρεμα νερά στο Αιγαίο».

Για τον Τσίπρα: Με τις επαφές με τον Ζάεφ επιχειρεί να παραμείνει στο πολιτικό προσκήνιο

Αυτό που συνέβη με τη συμφωνία των Πρεσπών ήταν ότι είχαμε από την αρχή προειδοποιήσει ότι μπορούσε να αφήσει ανοιχτά παράθυρα. «Θεωρούσαμε δηλαδή ότι η συμφωνία αυτή είχε τέτοιου είδους προβλήματα με τη γλώσσα και πολύ σοβαρά προβλήματα με τον τρόπο με τον οποίο θα συνεχιζόταν η εφαρμογή της. Δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε».

Τόνισε ότι επειδή «εξαρχής είπαμε ότι εφόσον η συμφωνία αυτή επικυρώθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων, εφόσον η συμφωνία αυτή είναι πια κεκτημένο διεθνές, εμείς θα εφαρμόσουμε τα συμφωνηθέντα. Η άλλη πλευρά πρέπει να κάνει το ίδιο. Η Βόρεια Μακεδονία, υποψήφια χώρα, περνάει μέσα από εμάς το επόμενο βήμα της και η υποψηφιότητα της, όπως ξέρετε, κρίνεται κάθε χρόνο από την ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Κομισιόν.

Η κίνηση του κυρίου Αλέξη Τσίπρα, του πρώην πρωθυπουργού, να μιλήσει με τον πρώην πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ είναι μία προσπάθεια να καλλιεργήσει και εκείνος από τη δική του πλευρά το δικό του αφήγημα. Δεν έχουμε την εικόνα ότι η συμφωνία αυτή ήταν μία συμφωνία επωφελής για την Ελλάδα. Από την άλλη πλευρά όμως, δυστυχώς καταλαβαίνω ότι θέλει να διατηρηθεί στο πολιτικό προσκήνιο. Πρόκειται για τη συζήτηση δύο πρώην που φαίνεται ότι αντιλαμβάνονται ότι τουλάχιστον η πλευρά της Βόρειας Μακεδονίας, η ηγεσία της, δεν είναι έτοιμη».

Για τα μνημόνια: Προσπαθούμε να καλύψουμε τις απώλειες, αλλά χρειάζεται χρόνος

Αναφορικά με την ακρίβεια και το γεγονός ότι ακόμα ο Έλληνας αισθάνεται ότι ζει σε συνθήκες μνημονίων, η κ. Σπυράκη δηλώνει ότι το να χάσει μια χώρα το 25% του ΑΕΠ σημαίνει ότι χάσαμε το ένα τέταρτο του κόπου μας. «Το ένα τέταρτο των αξιών, των μισθών μας, των αξιών, της περιουσίας μας, όλα. Για να καλυφθεί αυτή η απόσταση χρειάζεται μεγάλος κόπος».

Όπως σημειώνει οι ρυθμοί ανάπτυξης προφανώς είναι υψηλότεροι από ότι είναι στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. «Αλλά δεν θα μείνω στους αριθμούς. Θα πω δύο πράγματα. Πρώτον, ότι αυτή η κυβέρνηση προσέφερε μια σταθερότητα, αυξάνοντας έτσι την ελκυστικότητα στις ξένες επενδύσεις. Το δεύτερο είναι ότι καταβάλουμε κάθε προσπάθεια ούτως ώστε να γίνουν διορθώσεις, που ανεβάζουν το εισόδημα, αλλά δεν μπορεί να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη».

Για τον κατώτατο μισθό: Δεν φτάνουν τα 830 ευρώ

Ως προς τους μισθούς η κ. Σπυράκη τονίζει ότι την περίοδο της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας η αύξηση του κατώτατου μισθού είχε μια πορεία περίπου 20% πάνω, περισσότερο δηλαδή από τον πληθωρισμό. «Φτάνει, θα μου πείτε, ζει κανείς με 830 ευρώ; Η απάντηση είναι όχι. Κάνει μια έναρξη όμως και συμπαρασύρει η αύξηση του κατώτατου μισθού και τις τριετίες και τα επιδόματα», υπογραμμίζει και προσθέτει ότι «οφείλουμε να το πούμε ξεκάθαρα γιατί γίνονται σοβαρές παρεμβάσεις στην αγορά για την ακρίβεια, οι οποίες όμως δεν πρέπει να σταματήσουν καθόλου. Δηλαδή η επιτήρηση της αγοράς. Και επιτρέψτε μου να τονίσω εδώ τα σαφή σήματα προς τις πολυεθνικές ότι η Ελλάδα δεν είναι μπανανία».

Για τα σημαντικά ευρωπαϊκά θέματα: Ευρωπαϊκή άμυνα, ενίσχυση της Frontex και το άσυλο

Ως προς τα πιο σημαντικά θέματα που θα απασχολήσουν την ευρωπαϊκή πολιτική εστιάζει στην ασφάλεια. Όπως εξηγεί η κ. Σπυράκη «έχουμε συνεχιζόμενο πόλεμο με την παράνομη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τη συνεχιζόμενη αστάθεια και πόλεμο στη Μέση Ανατολή. Έχουμε ανοιχτά μέτωπα δηλαδή. Και βεβαίως πρέπει να δούμε και πώς θα προχωρήσουν όλα αυτά. Είναι επίσης η διαδικασία της ενίσχυσης της φύλαξης των συνόρων». Εκεί, σύμφωνα με την κ. Σπυράκη, «έχουμε προτείνει ο αριθμός των μελών της Frontex θα ανέβει από 10.000 στις 30.000. Είναι ανάγκη να συνεχίσουμε να φτάσουμε στην τελική συμφωνία για το μεταναστευτικό και το πακέτο. Εκεί τα πράγματα ζορίζουν και από δεξιά και από αριστερά».

Ζει κανείς με 830 ευρώ; Η απάντηση είναι όχι. Κάνει μια έναρξη όμως, και συμπαρασύρει η αύξηση του κατώτατου μισθού και τις τριετίες και τα επιδόματα

H υποψήφια ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Μαρία Σπυράκη με την δημοσιογράφο του in κ. Ελένη Στεργίου

Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη: Η χώρα κάνει βήματα προόδου και ο πρωθυπουργός έχει επιρροή στην ΕΕ

Το σποτ για τις ευρωεκλογές έχει συνθημα ένα βήμα μπροστά και η κ. Σπυράκη εξηγεί ότι κάνουμε βήματα προόδου όλοι μαζί και προφανώς σε κάποια σημεία είχαμε καθυστερήσει εξαιτίας του ότι περάσαμε μια μακροχρόνια οικονομική κρίση που στερεί υποδομές. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα των νοσοκομείων που τώρα γίνεται μια πολύ μεγάλη επένδυση από τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Όπως υπογραμμίζει η κ. Σπυράκη, είναι ενδεικτική και η δυνατότητα να υπάρχουν μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα ως  ένα ακόμα βήμα προς την ευρωπαϊκή κατεύθυνση.

«Ο Πρωθυπουργός έχει την επιρροή και τη δυνατότητα να συγκαταλέγεται ανάμεσα στους πιο ισχυρούς πολιτικούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση», καταλήγει κ. Σπυράκη.

Η Μαρία Σπυράκη απαντάει σε μερικές γρήγορες ερωτήσεις

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024