Η Αυστραλία καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας της έχει λάβει πολλά ονόματα από τους ιθαγενείς που ζούσαν εκεί πριν η περιοχή ανακαλυφθεί από τη Δύση.

Κάποτε ολλανδοί θαλασσοπόροι την ονόμασαν Νέα Ολλανδία. Μόνο όταν ο άγγλος εξερευνητής Μάθιου Φλίντερς περιέπλευσε τη χώρα το 1804 την περιέγραψε ως Αυστραλία.

Όταν το 1814 εκδόθηκε ένας χάρτης και ένα βιβλίο που περιέγραφε το ταξίδι του, χρησιμοποιήθηκε το όνομα «Terra Australis». Ωστόσο, ο Φλίντερς επέμενε πάντα ότι η προτίμησή του εξακολουθούσε να είναι η «Αυστραλία».

Από ποια χώρα λοιπόν είναι κλεμμένο το όνομα;

Δεν είναι άλλη από την πιο κρύα χώρα του κόσμου – την Ανταρκτική.

Μέχρι τις αρχές του 1800, κανείς δεν είχε δει αυτό το μέρος του κόσμου. Και είναι αλήθεια ότι η Ανταρκτική δεν έχει πραγματικούς μόνιμους κατοίκους μέχρι σήμερα.

Η «Ανταρκτική-Αυστραλία» ονομαζόταν αρχικά Αυστραλία επειδή πίστευαν ότι αποτελούσε μέρος της θρυλικής ηπείρου «Terra Australis».

Με απλά λόγια, η Ανταρκτική ονομαζόταν κάποτε Αυστραλία.

Ultima και Antipodea

Στη συνέχεια, το 1824, η σημερινή Αυστραλία πήρε το όνομα, αφήνοντας την παγωμένη ήπειρο ουσιαστικά χωρίς πραγματικό όνομα μέχρι τη δεκαετία του 1890.

Η «Ανταρκτική-Αυστραλία» ονομαζόταν αρχικά Αυστραλία επειδή πίστευαν ότι αποτελούσε μέρος της θρυλικής ηπείρου «Terra Australis».

Στο διάστημα που μεσολάβησε η Ανταρκτική ήταν γνωστή ως «Ανταρκτική Ήπειρος».

Οι άνθρωποι πρότειναν ονόματα όπως Ultima και Antipodea, τα οποία κέρδισαν έδαφος για κάποιο χρονικό διάστημα.

Αλλά τελικά ήρθε η δεκαετία του 1890 και κάποιος αποφάσισε ότι θα ήταν τέλειο να προσθέσει ένα επιπλέον «α» και να το αφήσει έτσι.

«Η επιλογή ονομάτων για γεωγραφικά χαρακτηριστικά είναι μια εγγενής ανθρώπινη ανάγκη, η οποία απορρέει από την επιθυμία μας να κάνουμε ένα τοπίο οικείο, ώστε οι δραστηριότητές μας με βάση τον τόπο να μπορούν να διεξάγονται πιο αποτελεσματικά. Η Ανταρκτική δεν αποτελεί εξαίρεση, και έτσι υπάρχει λογική ανάγκη για μηχανισμούς που προτείνουν, αναθεωρούν και εγκρίνουν ονόματα γεωγραφικών χαρακτηριστικών», εξηγεί η Γεωγραφική Υπηρεσία των ΗΠΑ.

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πράγματα σχετικά με την παγωμένη ήπειρο είναι ότι υπάρχουν πολλά ακόμη προς εξερεύνηση.