Στο προσκήνιο η ευζωία των ζώων στη Γηραιά Ήπειρο
Οι Έλληνες πολίτες νοιάζονται σε υψηλότερο ποσοστό για την ευζωία των ζώων σε σύγκριση με τον μέσο όρο των Ευρωπαίων
Είναι αναμφισβήτητο γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια οι Έλληνες φιλόζωοι που μάχονται για την ευζωία των ζώων έχουν πολλαπλασιαστεί.
Η δράση τους έχει επεκταθεί και εκτός συνόρων, καθώς συμμετέχουν και στις δημοσκοπήσεις του Ευρωβαρόμετρου, που αφορούν τα ζώα συντροφιάς (σκύλος/γάτα), αλλά και τα παραγωγικά ζώα.
Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι το Ευρωβαρόμετρο είναι το επίσημο όργανο δημοσκοπήσεων που χρησιμοποιείται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όπως και από τα άλλα θεσμικά όργανα και οργανισμούς της ΕΕ. Οι δημοσκοπήσεις αυτές γίνονται για την τακτική παρακολούθηση της κατάστασης της κοινής γνώμης στην Ευρώπη. Καλύπτουν θέματα που σχετίζονται με την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και τις στάσεις για θέματα πολιτικής ή κοινωνικής φύσης.
Οι αντιλήψεις, λοιπόν, που ήθελαν τα ζώα δίχως συναισθήματα και αντιμετωπίζονταν σαν εργαλεία, αρχίζουν να αλλάζουν.
«Θα ξεκινήσω με το πασίγνωστο πλέον απόφθεγμα, που καλό είναι να επαναλαμβάνουμε ώστε να μάς γίνει βίωμα. «Ο πολιτισμός ενός λαού φαίνεται από τον τρόπο που αυτός συμπεριφέρεται στα ζώα», Μ. Γκάντι.
Και είναι λογικό, αφού το πώς συμπεριφέρεται κάποιος στον αδύναμο, είναι δείγμα κοινωνικής παιδείας και ενσυναίσθησης», επισημαίνει η υπεύθυνη προγραμμάτων στην Animal Action Greece, Σεραφίνα Αβραμίδου.
Το 89% των Ελλήνων πολιτών πιστεύει ότι η καλή μεταχείριση των ζώων συντροφιάς θα έπρεπε να προστατεύεται καλύτερα
Υποστηρίζει ότι τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει και στη χώρα μας να γίνονται σημαντικά βήματα στο θέμα της ευζωίας των ζώων. Φαίνεται, όπως λέει, ότι το κράτος έχει αρχίσει να αφουγκράζεται τον προβληματισμό μεγάλου ποσοστού των Ελλήνων, που ενδιαφέρονται πραγματικά για τα ζώα.
Μάλιστα, ενημερώνει ότι σε έρευνα του Ευρωβαρόμετρου το 2023, οι θέσεις του μέσου όρου των πολιτών της ΕΕ και των Ελλήνων σε θέματα που αφορούν, τόσο τα ζώα συντροφιάς όσο και τα παραγωγικά ζώα, ήταν ξεκάθαρες.
Τι έδειξε η έρευνα
Η κα Αβραμίδου παραθέτει ορισμένες ερωτήσεις και τις απαντήσεις τους.
Στην ερώτηση, «Πιστεύετε ότι η καλή μεταχείριση των ζώων συντροφιάς (π.χ. γάτες και σκύλοι) στη (ΧΩΡΑ ΜΑΣ) θα έπρεπε να προστατεύεται καλύτερα απ’ ότι τώρα;», ο μέσος όρος των Ευρωπαίων που απάντησαν ΝΑΙ είναι 74%, ενώ ο αντίστοιχος των Ελλήνων πολιτών είναι 89%.
Στην αντίστοιχη ερώτηση σχετικά με το αν θα πρέπει να είναι καλύτερη η διαβίωση των εκτρεφόμενων ζώων, ο μέσος όρος της ΕΕ που απάντησε ΝΑΙ είναι 84%, ενώ ο μέσος όρος στην Ελλάδα είναι 93%.
Ένα 57% των Ευρωπαίων και ένα 54% των Ελλήνων πιστεύουν ότι πρέπει να απαγορευθεί αυστηρώς η εκτροφή γουνοφόρων ζώων στην ΕΕ.
«Αυτές οι απαντήσεις αποδεικνύουν ότι έχει ξεκινήσει να αλλάζει η νοοτροπία μας ως χώρας απέναντι στα ζώα. Αλλά και πόσο ο λαός μας έχει αρχίσει να αναπτύσσει την τόσο σημαντική, και απαραίτητη για κάθε άνθρωπο, ενσυναίσθηση απέναντι στους συγκατοίκους μας σε αυτόν τον πλανήτη. Είναι αξιοσημείωτο ότι στις περισσότερες ερωτήσεις οι θετικές απαντήσεις των Ελλήνων είναι υψηλότερες από τον μέσο όρο των πολιτών της ΕΕ», επισημαίνει η κα Αβραμίδου.
Για να καταλάβουμε πόσο σημαντικά είναι αυτά τα στοιχεία -καθώς τα ποσοστά από μόνα τους μπορεί να είναι παραπλανητικά-, όπως αναφέρει η κα Αβραμίδου, θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας το εξής: Ο πληθυσμός της ΕΕ είναι περίπου 450 εκατομμύρια.
Κάποια επιπλέον στοιχεία
Στην ΕΕ υπάρχουν περισσότερα από 150 εκατομμύρια ζώα συντροφιάς,
ενημερώνει η κα Αβραμίδου, από τα οποία το 50% ζει στα νοικοκυριά της ΕΕ.
Το 74% των Ευρωπαίων πολιτών θα ήθελε να τηρούνται αυστηρότερα πρότυπα καλής μεταχείρισης των ζώων συντροφιάς (γάτες και σκύλοι).
Το 83% των Ευρωπαίων πολιτών θεωρεί πως πρέπει να γίνει πιο ισχυρή η προστασία των παραγωγικών ζώων κατά την μεταφορά τους.
Ποια είναι τα μέτρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αφορούν την ευζωία των ζώων
«Όλα αυτά, παράλληλα με άλλες αντίστοιχες θέσεις και πρωτοβουλίες, ώθησαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υιοθετήσει, τον Δεκέμβριο του 2023, ένα πακέτο μέτρων για την ευζωία των ζώων. Τα μέτρα αυτά αποτελούν τη μεγαλύτερη αναθεώρηση των κανόνων για την ευζωία των ζώων τα τελευταία είκοσι χρόνια. Αλλά και διευρύνουν το πεδίο εφαρμογής τους», τονίζει η κα Αβραμίδου.
Σύμφωνα με την κα Αβραμίδου οι κανόνες αυτοί αφορούν:
1. Τα παραγωγικά ζώα και τον χρόνο και τις συνθήκες της μετακίνησής τους. Κάθε χρόνο μεταφέρονται από και προς την ΕΕ 1,6 δις ζώα
2. Ειδικούς κανόνες της ΕΕ για τους σκύλους και τις γάτες, οι οποίοι θα ισχύουν για τους εκτροφείς, τα καταφύγια και τα καταστήματα κατοικίδιων ζώων σε όλη την ΕΕ. Περισσότεροι από 72 εκατομμύρια σκύλοι και 83 εκατομμύρια γάτες ζουν σε ευρωπαϊκά νοικοκυριά. Ενώ, το εμπόριο των ζώων συντροφιάς έχει αυξηθεί κατακόρυφα με ετήσια εκτιμώμενη αξία πωλήσεων στην ΕΕ 1,3 δισ. ευρώ και
3. την επιτακτική ανάγκη για ενδελεχή επιστημονική αξιολόγηση της καλής διαβίωσης των ζώων που εκτρέφονται για τη γούνα τους. Περισσότεροι από 1,5 εκατομμύρια ευρωπαίοι πολίτες υπέγραψαν την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών για την Ευρώπη χωρίς γούνα. Για να κατανοήσουμε την δύναμη αυτών των πρωτοβουλιών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανταποκρίθηκε σε πρωτοβουλία πολιτών για την απαγόρευση των συμβατικών κλωβών για τις όρνιθες ωοπαραγωγής στην ΕΕ, η οποία τέθηκε σε ισχύ το 2102.
Και όλα αυτά είναι μόνο η αρχή, επισημαίνει η κα Αβραμίδου. Αυτή τη στιγμή, όπως λέει, είναι σε εξέλιξη διαβουλεύσεις για την νομοθέτηση ενός σχεδίου νόμου που θα καθιερώσει, για πρώτη φορά, ενιαία πρότυπα της ΕΕ για την ευζωία των ζώων.
Η ζωή των ζώων δεν είναι εύκολη
Τέλος, η κα Αβραμίδου, υπογραμμίζει: «Είναι δεδομένο ότι στη χώρα μας, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο, η ζωή για τα ζώα δεν είναι εύκολη. Ο κόσμος, όμως, αλλάζει και μαζί με αυτόν αλλάζουν και οι νόμοι, αλλά και οι απαρχαιωμένες νοοτροπίες.
Στο χέρι όλων μας είναι να συνεχίζουμε να παλεύουμε για έναν καλύτερο κόσμο, για όλους τους κατοίκους του πλανήτη, με πίστη, επιμονή και υπομονή. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είμαστε όλοι κρίκοι της ίδιας αλυσίδας. Κανένας δεν έχει μεγαλύτερη αξία από τον διπλανό μας, είτε αυτός έχει δύο πόδια και δύο χέρια, είτε τέσσερα πόδια, γούνα, ή φτερά».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις