Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
ΔΩΔΩΝΗ: Δίπλα στους ανθρώπους και το περιβάλλον με μία πολυδιάσταση δράση που αποτελεί πρότυπο για την εγχώρια βιομηχανία

ΔΩΔΩΝΗ: Δίπλα στους ανθρώπους και το περιβάλλον με μία πολυδιάσταση δράση που αποτελεί πρότυπο για την εγχώρια βιομηχανία

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στρέφει την προσοχή μας σε μία κορυφαία ελληνική εταιρεία που προάγει έμπρακτα ένα «πράσινο» μέλλον.

Με τους περιβαλλοντολόγους να επισημαίνουν με κάθε ευκαιρία πως διανύουμε μία εξαιρετικά κρίσιμη εποχή για το μέλλον του πλανήτη, πολλοί από εμάς βελτιώνουμε τις συνήθειές μας προκειμένου να μειώσουμε το οικολογικό μας αποτύπωμα και να επιβαρύνουμε όσο το δυνατόν λιγότερο το οικοσύστημα. Ωστόσο, δεν είμαστε μόνοι σε αυτήν την προσπάθεια, αλλά έχουμε στο πλευρό μας εταιρείες που μας ενθαρρύνουν και μας εμπνέουν να υιοθετήσουμε έναν πιο βιώσιμο τρόπο ζωής, αφού μέσω των δεσμεύσεων και των πρακτικών τους, αποβλέπουν σε ένα πιο βιώσιμο, αισιόδοξο μέλλον.

Μάλιστα, σε αυτές τις εταιρείες συγκαταλέγεται εδώ και χρόνια η ΔΩΔΩΝΗ, η κορυφαία εταιρεία στην παραγωγή φέτας, η πρώτη σε πωλήσεις στην Ελλάδα και η πρώτη σε εξαγωγές σε περισσότερες από 50 χώρες του κόσμου. Πρόκειται για μία εταιρεία που παραμένει πιστή στις αξίες της για τη στήριξη του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου, ενώ φέρνει στο επίκεντρο της δραστηριότητάς της τη βιωσιμότητα, μέσα από μία πολυδιάστατη δράση οποία «αγκαλιάζει» το περιβάλλον και τους ανθρώπους.

Με αφορμή, λοιπόν, την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος η οποία κάθε χρόνο γιορτάζεται στις 5 Ιουνίου, παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει μερικές από τις ελπιδοφόρες πρωτοβουλίες της ΔΩΔΩΝΗ, που αποδεικνύουν πως προάγει έναν πιο πράσινο κόσμο.

Αντιμετωπίζοντας έμπρακτα τη «νούμερο ένα» περιβαλλοντική απειλή

Με την ατμοσφαιρική ρύπανση να αποτελεί τη «νούμερο ένα» περιβαλλοντική πρόκληση και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα να ενισχύουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και συνεπώς, την υπερθέρμανση του πλανήτη, κάθε κίνηση που γίνεται για την αντιμετώπιση αυτής της απειλής είναι πολύτιμη.

Σε αυτό τον αγώνα συμμετέχει ενεργά η ΔΩΔΩΝΗ, η οποία ως μέλος του UNGC (Οικουμενικού Συμφώνου ΟΗΕ έχει δεσμευτεί ως προς τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) είναι πλήρως εναρμονισμένη με τη Συμφωνία του Παρισιού για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου. Μάλιστα, τα δύο τελευταία χρόνια η ΔΩΔΩΝΗ έχει επιτύχει να μειώσει τις εκπομπές των αερίων ρύπων κατά 15%.

Φυσικά, αυτό οφείλεται στην εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού σταθμού δυναμικής 2,8 GWh στο εργοστάσιο των Ιωαννίνων, μία επένδυση 1,3 εκατομμυρίων ευρώ. Συγκεκριμένα, παρέχει το 30% της ηλεκτρικής ενέργειας της εγκατάστασης και παράλληλα μειώνεται το ανθρακικό αποτύπωμα της εταιρείας εκλύοντας στην ατμόσφαιρα 2365 tns CO2 eq λιγότερους σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές.

Αποτελώντας αναπόσπαστο κομμάτι στην αλυσίδα της κυκλικής οικονομίας

Τα τελευταία χρόνια, έννοιες όπως «ανακύκλωση» και «κυκλική οικονομία» ακούγονται όλο και πιο έντονα στον δημόσιο διάλογο, καθώς αποτελούν τα πιο ισχυρά και αποτελεσματικά εργαλεία μας ενάντια στην περιβαλλοντική κρίση. Άλλωστε, αυτός είναι και ο λόγος που η ΔΩΔΩΝΗ προσπαθεί να τα ενσωματώσει στο πλαίσιο λειτουργίας της, ακολουθώντας ένα σύχρονο zero waste management.

Πιο αναλυτικά, έχοντας εστιάσει στην ορθή διαχείριση των αποβλήτων που προκύπτουν από την παραγωγική διαδικασία, αξιοποιεί τα φυτικά και ζωικά υπολείμματα με βιώσιμο τρόπο. Αυτό σημαίνει πως αποδίδει το 60% των αποβλήτων (ορός τυρογάλακτος) για την παραγωγή βιοαερίου σε εξωτερική εγκατάσταση (SDG7, SDG 12 & SDG13), ενώ το υπόλοιπο του ορού δεν απορρίπτεται, αλλά χρησιμοποιείται για τη σίτιση κρεατοπαραγωγικών ζώων.

Επιπλέον, η ΔΩΔΩΝΗ συμμετέχει σε σχήματα ανακύκλωσης, υποστηρίζοντας το τρίπτυχο της αρχής (REDUCE/REUSE /RECYCLE). Ειδικότερα, ανακυκλώνει το 100% του χαρτιού και του λευκοσιδήρου που χρησιμοποιεί, ενώ με το πρόγραμμα ανακύκλωσης που εφαρμόζει ανακυκλώνει το 95% των αποβλήτων που προέρχονται από τα υλικά συσκευασίας.

Κερδίζοντας τη μάχη ενάντια στη σπατάλη τροφίμων με «συμμάχους» του καταναλωτές

Λαμβάνοντας υπόψη πως περίπου 1,3 δισ. τόνοι φαγητού καταλήγουν κάθε χρόνο στις χωματερές, δηλαδή το 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής, είναι εύκολο να καταλάβουμε πως το food waste αποτελεί ένα φαινόμενο με ανησυχητικές διαστάσεις. Φυσικά, αυτό είναι κάτι που στη ΔΩΔΩΝΗ το γνωρίζουν καλά, για αυτό η εταιρεία αποτελεί ενεργό μέλος της «Συμμαχίας για τη Μείωση Σπατάλης Τροφίμων», ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού ο οποίος στοχεύει στη μείωση σπατάλης τροφίμων και επισιτιστικής ανασφάλειας. Την περασμένη χρονιά, μάλιστα, παρείχε περίπου 70000 μερίδες προϊόντων σε κοινωνικές δομές σε όλη την Ελλάδα.

Η εταιρεία επιδιώκει να περιορίζει τη σπατάλη τροφίμων σε κάθε στάδιο της εφοδιαστικής αλυσίδας, έχει βελτιστοποιήσει τις συνθήκες παραγωγής και συσκευασίας των προϊόντων της, προσφέροντάς μας προϊόντα με μεγάλη διάρκεια ζωής, τα οποία διατηρούν τη φρεσκάδα και τα γευστικά χαρακτηριστικά τους αναλλοίωτα. Επίσης, έχει αντικαταστήσει τη φράση «ανάλωση έως» με τη φράση «ανάλωση κατά προτίμηση», καλώντας έτσι και εμάς να λάβουμε μέρος σε αυτή την προσπάθεια, να γίνουμε ακόμη πιο υπεύθυνοι καταναλωτές.

«Αγκαλιάζοντας» και στηρίζοντας την τους τοπικούς παραγωγούς της Ηπείρου

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, η ΔΩΔΩΝΗ στηρίζει τους ανθρώπους και ειδικότερα τους παραγωγούς της Ηπείρου με τους οποίους διαθέτει άρρηκτους, μακροχρόνιους δεσμούς. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως από αυτούς συλλέγει το 60% του αγελαδινού και περίπου το 50% του αιγοπρόβειου γάλακτος.

Διαθέτοντας μία εξειδικευμένη ομάδα αποτελούμενη από έμπειρους κτηνιάτρους και ζωοτέχνες, προσφέρει συμβουλευτικές υπηρεσίες και τεχνική υποστήριξη σε 2500 παραγωγούς με τους οποίους συνεργάζεται.

Παράλληλα εδώ και μια δεκαετία στηρίζει σταθερά τους συνεργάτες της με τη χορήγηση προκαταβολών αποτελώντας ταυτόχρονα ασφαλές λιμάνι για τους συνεργαζόμενους παραγωγούς της με τους οποίους έχει σφυρηλατήσει στο χρόνο μια σχέση συνεργασίας η οποία διέπεται από αισθήματα αμοιβαίας εμπιστοσύνης.

Επιπλέον, τα τελευταία έξι χρόνια, η ΔΩΔΩΝΗ υλοποιεί την πρωτοβουλία «Πρόγραμμα 400» μαζί με 400 παραγωγούς. Πρόκειται για ένα πρότυπο πρόγραμμα συμβουλευτικής και υποστήριξης, το οποίο έχει ως στόχο την ποσοτική και ποιοτική αναβάθμιση του πρόβειου γάλακτος, με εξαιρετικά μέχρι τώρα, αποτελέσματα.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως η ΔΩΔΩΝΗ αξιολογείται τα τελευταία τέσσερα χρόνια σε ζητήματα βιωσιμότητας από την εταιρεία EcoVadis, έναν από τους πιο αξιόπιστους διεθνείς οργανισμούς αξιολόγησης βιωσιμότητας εταιρειών. Μάλιστα, ο συγκεκριμένος οργανισμός τοποθέτησε πρόσφατα τη ΔΩΔΩΝΗ στο 1% των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη γαλακτοβιομηχανία.

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024