Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Πλούσιοι Vs φτωχοί - Ποιους απειλεί ο καρκίνος;

Πλούσιοι Vs φτωχοί – Ποιους απειλεί ο καρκίνος;

Ποιους «απειλεί» περισσότερο ο καρκίνος και πώς συνδέονται υγεία και κοινωνικοοικονομική κατάσταση; Επιστήμονες από την Φινλανδία απαντούν.

Ο καρκίνος φαίνεται να «απειλεί» περισσότερο τους ευκατάστατους ανθρώπους από ό,τι τους φτωχούς, αποκαλύπτει νέα έρευνα που θα παρουσιαστεί στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Γενετικής στο Βερολίνο.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι εξέτασαν τη σχέση μεταξύ της κοινωνικοοικονομικής κατάστασης (socio-economic status ή SES) με μια σειρά ασθενειών και είδαν ότι όσοι έχουν το προνόμιο αυξημένου SES διατρέχουν αυξημένο γενετικό κίνδυνο για καρκίνο του μαστού ή του προστάτη, καθώς και άλλους τύπους καρκίνου.

Καρκίνος

Αντίθετα, οι λιγότερο εύποροι είναι γενετικά πιο επιρρεπείς στον διαβήτη, την αρθρίτιδα, την κατάθλιψη και τον καρκίνο του πνεύμονα, προσθέτει η επικεφαλής της μελέτης δρ Φιόνα Χάγκενμπεεκ, του Ινστιτούτου Μοριακής Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Φινλανδίας (FIMM).

Τα καλά νέα

Η αποταμίευση δεν είναι μόνο καλή για τον τραπεζικό σας λογαριασμό, μπορεί ακόμη και να παρατείνει τη ζωή σας, σύμφωνα με προηγούμενη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLoS ONE.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι άνθρωποι που ήταν προνοητικοί για το μέλλον τους είχαν καλύτερη υγεία και λιγότερο κίνδυνο θανάτου, ανεξάρτητα από άλλους πιθανούς παράγοντες επιρροής που μπορεί να επηρέαζαν την οικονομική στρατηγική, όπως τα δημογραφικά στοιχεία και το εισόδημα.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι ο μακροπρόθεσμος προγραμματισμός μπορεί να είναι ιδιαίτερα επωφελής για την υγεία των ατόμων που δεν διαθέτουν οικονομικές δικλείδες ασφαλείας για απροσδόκητα έξοδα, αναφέρει η ερευνητική ομάδα.

Δεν είναι λίγες οι έρευνες που προειδοποιούν ότι, όταν το οικονομικό στρες γίνεται έντονο, η υγεία σας «πληρώνει» ακριβά το τίμημα.

Τα χρήματα «διώχνουν» το Αλτσχάιμερ

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι αυτή η κοινωνικοοικονομική άνοδος θα μπορούσε να θεωρηθεί «επένδυση» για την υγεία του εγκεφάλου σας. Μάλιστα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο JAMA Network Open, θα μπορούσε δυνητικά να σας προστατεύσει και από τη νόσο Αλτσχάιμερ στην τρίτη ηλικία!

Πιο συγκεκριμένα, η ερευνητική ομάδα ανέλυσε στοιχεία,  όπως η οικονομική κατάσταση στην παιδική ηλικία, το επίπεδο εκπαίδευσης, η σταδιοδρομία και το εισόδημα, για σχεδόν 10.000 Ιάπωνες άνω των 65 ετών και είδε ότι η «αναβάθμιση» της κοινωνικοοικονομικής θέσης μπορεί να καθυστερήσει την εμφάνιση Αλτσχάιμερ έως και κατά 1,8 χρόνια.

«Η ανοδική πορεία σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής ενός ατόμου μπορεί να του χαρίσει μερικά έξτρα υγιή χρόνια», αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Πηγή: VITA

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024