Ο ποιοτικός ύπνος είναι απαραίτητος εάν θέλουμε να ξυπνάμε κάθε πρωί ανανεωμένοι και γεμάτοι ενέργεια. Μπορεί να ενισχύσει την φυσική ανοσία του οργανισμού, την εγκεφαλική λειτουργία, ακόμα και να συμβάλλει στα μειωμένα επίπεδα στρες. Γνωρίζατε όμως ότι μπορεί να μειώσει και την μοναξιά;

Νέα επιστημονική μελέτη που θα παρουσιαστεί στο ετήσιο συνέδριο SLEEP 2024 αποκαλύπτει ότι η καλύτερη ποιότητα ύπνου συσχετίστηκε με χαμηλότερα επίπεδα μοναξιάς σε όλες τις ηλικίες, με την σύνδεση αυτή να είναι πιο ισχυρή για τους νεότερους ενήλικες.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, η υψηλότερη ποιότητα ύπνου συσχετίστηκε με σημαντικά χαμηλότερη συνολική μοναξιά, συναισθηματική και κοινωνική.

Μοναξιά VS ύπνου

«Η μοναξιά αποτελεί μια επείγουσα κρίση δημόσιας υγείας και υπάρχει επιτακτική ανάγκη οι επαγγελματίες υγείας να την κατανοήσουν καλύτερα και να την αντιμετωπίσουν», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας και κύριος ερευνητής Δρ. Joseph Dzierzewski, ο οποίος έχει διδακτορικό στην κλινική ψυχολογία και είναι αντιπρόεδρος έρευνας στο National Sleep Foundation.

«Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει ο ύπνος στην κατανόηση της μοναξιάς καθ’όλη την διάρκεια της ζωής» επεσήμανε ο ίδιος.

Σύμφωνα με την American Academy of Sleep Medicine, ο ύπνος είναι απαραίτητος για την υγεία, με τους ειδικούς να συνιστούν στους ενήλικες να κοιμούνται τουλάχιστον επτά ώρες κάθε βράδυ για να συμβάλλουν στην βέλτιστη υγεία, παραγωγικότητα και εγρήγορση κατά την διάρκεια της ημέρας.

Στη μελέτη συμμετείχαν 2.297 ενήλικες με μέση ηλικία τα 44 έτη. Το 51% ήταν άνδρες. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ένα διαδικτυακό ερωτηματολόγιο για την ποιότητα του ύπνου και μια κλίμακα μοναξιάς.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι προσπάθειες και τα προγράμματα που στοχεύουν στη μείωση της μοναξιάς θα πρέπει να δίνουν έμφαση στην βελτίωση της ποιότητας του ύπνου και στην ενίσχυση των καλών συνηθειών ύπνου, ειδικά στην περίπτωση των νεότερων ενηλίκων.

Αν και η σύνδεση ανάμεσα στα μειωμένα επίπεδα μοναξιάς και τον ποιοτικότερο ύπνο ήταν πιο ισχυρή για τους νεότερους ενήλικες, οι ερευνητές ακόμα δεν γνωρίζουν πού μπορεί να οφείλεται, γεγονός που θα πρέπει να διερευνηθεί περισσότερο στο μέλλον.

Τα μυστικά για… όνειρα γλυκά

Μερικές από τις συνήθειες που μπορείτε να υιοθετήσετε για να αποχαιρετήσετε τις άγρυπνες νύχτες, περιλαμβάνουν:

  • Ξεκινήστε από την διαμόρφωση ενός σταθερού προγράμματος ύπνου, με συγκεκριμένες ώρες ύπνου και αφύπνισης, ακόμα και τα Σαββατοκύριακα.
  • Αποφύγετε την καφεΐνη και το αλκοόλ λίγο πριν τον ύπνο, καθώς μπορεί να τον διαταράξει.
  • Αποφύγετε να πηγαίνετε για ύπνο με υπερβολικά γεμάτο ή άδειο στομάχι. Ειδικότερα, αποφύγετε τα βαριά ή μεγάλα γεύματα λίγες ώρες πριν καθώς μπορεί να σας κρατήσουν ξύπνιους.
  • Διατηρήστε το δωμάτιό σας δροσερό, σκοτεινό και ήσυχο, μιας και η έκθεση στο φως το βράδυ μπορεί να μην σας αφήσει να αποκοιμηθείτε. Το ίδιο ισχύει και για το “μπλε φως” που εκπέμπουν οι ηλεκτρονικές συσκευές.

Πηγή: vita.gr