Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Άρθρο της Liberation για τον Σακελλαρίδη - «Ένας αντιφρονούντας για την επανεκκίνηση της ελληνικής Αριστεράς»

Άρθρο της Liberation για τον Σακελλαρίδη – «Ένας αντιφρονούντας για την επανεκκίνηση της ελληνικής Αριστεράς»

Η γαλλική εφημερίδα, ενόψει ευρωεκλογών, παρουσιάζει το προφίλ ενός υποψηφίου από κάθε κράτος μέλος της ΕΕ - Από την Ελλάδα επέλεξε τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη

«Ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ο οποίος είχε αποσυρθεί εδώ και καιρό από την πολιτική, επανήλθε την άνοιξη και, παρά την άνοδο της ακροδεξιάς και τις διαιρέσεις στην Αριστερά, ελπίζει να εισέλθει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», σημειώνει η γαλλική εφημερίδα Liberation, η οποία παρουσιάζει το προφίλ ενός υποψηφίου από κάθε κράτος μέλος της ΕΕ, εκτός από την Γαλλία, ενόψει ευρωεκλογών, για να αναδείξει τα εσωτερικά ζητήματα και τους αντίθετους ανέμους που πνέουν στην Ευρώπη.

‘Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο άρθρο της «Libe», «ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης βαδίζει προς ένα γραφείο στη μέση ενός πεζόδρομου στην Αθήνα, ένα ηλιόλουστο ανοιξιάτικο Σάββατο. Παρά τον θόρυβο, ο πρωταγωνιστής της Νέας Αριστεράς στις ευρωεκλογές μιλάει με ήρεμο και πειστικό τόνο. Ο οικονομολόγος εξακολουθεί να κατέχει την τέχνη της ρητορικής, που τον έκανε δημοφιλή στους δημοσιογράφους όταν ήταν εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα το 2015. Μετά από δέκα μήνες, ωστόσο, διαφωνώντας με την κυβερνητική γραμμή, αποσύρθηκε από την πολιτική. Την άνοιξη του 2024 επανήλθε, αλλά αυτή τη φορά σε ένα νέο κόμμα, τη Νέα Αριστερά, που σχηματίστηκε από τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ».

«Πιστεύει ότι η Νέα Aριστερά θα μπορούσε να σπάσει το φράγμα του 3% που απαιτείται για την είσοδο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο – Αυτό θα ήταν μια μεγάλη επιτυχία για μια διχασμένη ελληνική αριστερά και για μια ευρωπαϊκή αριστερά σε κακή κατάσταση»

«Η καριέρα του ενσαρκώνει την καριέρα πολλών αριστερών σαραντάρηδων, που απογοητεύτηκαν από την ελληνική πολιτική», επισημαίνει η εφημερίδα.

Γεννημένος το 1980 στην Αθήνα, η ενασχόληση του Γαβριήλ Σακελλαρίδη με την πολιτική χρονολογείται από τα κοινωνικά κινήματα πριν από είκοσι και πλέον χρόνια: ενάντια στη μεταρρύθμιση των πανεπιστημίων το 1998 ή ενάντια στους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο και τη Σερβία το 1999… Ήταν τότε που εντάχθηκε στη νεολαία του Συνασπισμού, «ενός μικρού ευρωκομμουνιστικού κόμματος, του ‘πατέρα’ του ΣΥΡΙΖΑ». Στη συνέχεια, σπούδασε οικονομικά και έκανε έρευνα για τον τραπεζικό τομέα στην Αθήνα, τη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο.

«Η αριστερά έχει χάσει μεγάλο μέρος της αξιοπιστίας της»

Όταν η Ελλάδα βυθίστηκε στη δίνη της οικονομικής κρίσης το 2010, ήταν ένας από εκείνους που βρίσκονταν κοντά στον Αλέξη Τσίπρα, συνεχίζει η Liberation και προσθέτει πως το 2014, σε ηλικία 33 ετών, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης απέτυχε οριακά να κερδίσει τον δημαρχιακό θώκο της Αθήνας, αλλά η προεκλογική εκστρατεία τον αποκάλυψε στο ευρύ κοινό.

Εκείνη τη χρονιά, η ελληνική Αριστερά ενσάρκωσε την ελπίδα και το παράδειγμα που θα ακολουθούσαν οι Ευρωπαίοι προοδευτικοί, σε βαθμό που ο Τσίπρας επιλέχθηκε ως Spitzenkandidat (επικεφαλής της λίστας) από το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για να διεκδικήσει την προεδρία της Κομισιόν. Τον Ιανουάριο του 2015, ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές και ο Σακελλαρίδης έγινε βουλευτής και κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Η ρήξη ήρθε λίγους μήνες αργότερα, τον Νοέμβριο του 2015. Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης εγκατέλειψε τη θέση του, το κόμμα και την παραδοσιακή πολιτική. Για σχεδόν δέκα χρόνια, όπως λέει, ήταν «ενεργός με διαφορετικό τρόπο».

«Επέλεξα μια κοινωνική απασχόληση και διηύθυνα τη Διεθνή Αμνηστία Ελλάδας και στη συνέχεια το think tank ‘Eteron’», λέει στη Libération. «Ψήφισα τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά το μόνο που έβλεπα ήταν η κατάρρευση της Αριστεράς. Έπρεπε να σώσουμε ό,τι μπορούσε ακόμη να σωθεί. Δίστασα. Η γέννηση της Νέας Αριστεράς στα τέλη του 2023, με παρακίνησε να ασχοληθώ ξανά».

Κατά την άποψή του, «η Αριστερά έχασε μεγάλο μέρος της αξιοπιστίας της με την εμπειρία του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Περισσότερο από την υπογραφή του μνημονίου [για το χρέος], ήταν η αδυναμία εξήγησης των ακολουθούμενων πολιτικών και η απομάκρυνση από τον λαό που οδήγησαν στην αποτυχία».

Εν ολίγοις, τονίζει χαρακτηριστικά η γαλλική εφημερίδα, ο Σακελλαρίδης «καλεί σε έναν απολογισμό τον ΣΥΡΙΖΑ και την Αριστερά να επανασυνδεθεί με τη δουλειά στο πεδίο».

«Μπροστά στην άνοδο της ακροδεξιάς, πρέπει να δώσουμε κοινωνικές απαντήσεις»

Αυτό ήταν το πρόγραμμα που ξεδίπλωσε στη μέση του δρόμου της Αθήνας, χωρίς να υπερβάλλει σε τίποτα, σε αντίθεση με τον διάδοχο του Τσίπρα, Στέφανο Κασελάκη, ο οποίος κατηγορήθηκε για υπερβολή.

Ο Σακελλαρίδης καθιστά την οικολογία κεντρικό σημείο του αγώνα: «Η πράσινη μετάβαση θα επηρεάσει τη ζωή όλων μας. Πρέπει να είναι κοινωνικά δίκαιη, αλλιώς δεν θα γίνει. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να μπει ένα τέλος στη λιτότητα».

Εδώ ξετυλίγει τα θέματα της εκστρατείας του, από τα κοινωνικά και τα θέματα δημόσιας υγείας, μέχρι την άμυνα. Συμπεραίνει με νηφαλιότητα πως τους συντηρητικούς της Νέας Δημοκρατίας, «οι οποίοι αναμένεται να σημειώσουν καλά αποτελέσματα στις 9 Ιουνίου», θα μπορούσαν να υπερκεράσει ένα ακόμη πιο δεξιό περιθώριο, που βλέπει τη δημοτικότητά του να αυξάνεται: «Απέναντι στην άνοδο της ακροδεξιάς, πρέπει να δώσουμε κοινωνικές απαντήσεις», υπογραμμίζει ο Σακελλαρίδης.

Ως ηγετικό στέλεχος ενός νέου κόμματος χωρίς κεφάλαια, ταξιδεύει μόνος του στη χώρα για να υποστηρίξει την άποψή του. Στο Instagram, μπορείτε να τον δείτε να μοιράζει φυλλάδια, να σφίγγει τα χέρια στους δρόμους ή στο τιμόνι του αυτοκινήτου του, χωρίς οδηγό.

«Παντρεμένος με μια γνωστή Ελληνίδα δημοσιογράφο και πατέρας μιας 8χρονης κόρης, πιστεύει ότι η Νέα Aριστερά θα μπορούσε να σπάσει το φράγμα του 3% που απαιτείται για την είσοδο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», προσθέτει η Liberation, για να καταλήξει πως αυτό «θα ήταν μια μεγάλη επιτυχία για μια διχασμένη ελληνική αριστερά και για μια ευρωπαϊκή αριστερά σε κακή κατάσταση».

Sports in

Ο Σπανούλης και η «θεωρία της σκάλας»

Ένα πράγμα που είχε μάθει αυτή η γενιά από τους παλαιότερους ήταν να μην αφήνει κανένα παιχνίδι χωρίς μάχη μέχρι εσχάτων με πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα φυσικά τον επικό ημιτελικό με τη Γαλλία στο Ευρωμπάσκετ του 2005

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024