Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ευρώπης που αντιμετωπίζει «ζωντανή απειλή» δήλωσε για ακόμα μία φορά ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, αναφερόμενος στην Τουρκία.

Ο Δένδιας βρέθηκε την Τετάρτη στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του ρόλου του ως Συντονιστής του Προεκλογικού Αγώνα της ΝΔ στην Κεντρική Μακεδονία για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου και επέλεξε να υπερασπιστεί τόσο την επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ» στην Ερυθρά Θάλασσα, όσο και να αναδείξει το θέμα του casus belli και της ανάγκης για ευρωπαϊκή άμυνα όπως είπε.

Όπως είπε, σε ομιλία του στον Εύοσμο, η Ευρώπη, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, είδε καθαρά ότι «αν δεν έχει αμυντικό βραχίονα, δεν πάει πουθενά. Μίλαγε η Φον ντερ Λάιεν για γεωπολιτική επιτροπή, όμως όλα αυτά χωρίς να έχεις δυνατότητες αμυντικής δύναμης, δεν υπάρχουν».

Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που αντιμετωπίζει casus belli

Για να επισημάνει πως «αν υπάρχει μία χώρα στην Ευρώπη που έχει τεράστιο συμφέρον -για να μην πω υπαρξιακό συμφέρον- στο να δημιουργηθεί ευρωπαϊκός  αμυντικός βραχίονας, είναι εμείς, η Ελλάδα. Γιατί εμείς, η Ελλάδα, είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη που έχουμε θέμα «ζωντανής» απειλής».

Όπως είπε ο Δένδιας με το βλέμμα στην Τουρκία «είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη που αντιμετωπίζει casus belli. Είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη που αντιμετωπίζει θέμα γεωγραφικής και νομικής διεκδίκησης επί των συνόρων μας! Και δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε αμυντικό βραχίονα αν δεν είμαστε εμείς πρωτεργάτες σε αυτό».

Οι «ΑΣΠΙΔΕΣ»

Απαντώντας στο ΚΚΕ για την απαίτηση της μη συμμετοχής της Ελλάδας στην επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ», ο Δένδιας είπε «δεν μπορώ να φέρω πίσω τη φρεγάτα γιατί εγώ την έστειλα. Εγώ ήμουν ο κύριος παράγοντας που οργανώθηκε αυτή η επιχείρηση». Γιατί εμείς πιστεύουμε στις αμυντικές επιχειρήσεις της Ε.Ε. που τελικά προστατεύουν εμάς, την Ελλάδα, τους Έλληνες πολίτες, τα ελληνικά σύνορα».

Οι θόλοι

Αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία Μητσοτάκη – Τουσκ ως πρωτεργάτες για μία νέα προσπάθεια για «αμυντική ομπρέλα, αντιαεροπορική ομπρέλα πάνω από όλη την Ευρώπη», σημειώνοντας παράλληλα και τις ενέργειες της Ελλάδας για το δικό της αντιαεροπορικό και αντί-drone θόλο.

Ζήτησε δε από τους πολίτες να στείλουν με την ψήφο τους ένα μήνυμα στους Ευρωπαίους, με στήριξη της κυβέρνησης στις κάλπες.

Ο Δένδιας μετέβη στον Εύοσμο ως επικεφαλής κλιμακίου στο οποίο συμμετείχαν ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας-Θράκης Στάθης Κωνσταντινίδης, ο Υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Γ.Γ. της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας Σταύρος Καλαφάτης, οι Βουλευτές Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης του κόμματος, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, Άννα Ευθυμίου, Δημήτρης Κούβελας, Στράτος Σιμόπουλος, Διαμαντής Γκολιδάκης, Θεόδωρος Καράογλου και Φάνης Παππάς, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας Θεόδωρος Μητράκας και ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής Θεσσαλονίκης Ζήσης Ιωακείμοβιτς.