Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Δημοσκόπηση: Στο 33,9% το «ταβάνι» της ΝΔ - Από τι θα κριθεί η δεύτερη θέση;

Δημοσκόπηση: Στο 33,9% το «ταβάνι» της ΝΔ – Από τι θα κριθεί η δεύτερη θέση;

Ποια κόμματα βρίσκονται στο εκλογικό όριο του 3% - Μεγάλη η αποχή, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της Alco

Σταθερό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας στην εκτίμηση ψήφου για τις ευρωεκλογές, καταγράφει η δημοσκόπηση της εταιρείας Alco για λογαριασμό του Alpha.

Το «ταβάνι» της ΝΔ στην εκτίμηση ψήφου (33,9%) κινείται πάνω από το απότέλεσμα του 2019, ενώ το χαμηλότερο ποσοστό για το κυβερνών κόμμα εντοπίζεται στο 29,5%.

Ο ΣΥΡΙΖΑ. που βρίσκεται στη δεύτερη θέση, κινείται από 14,6% έως 17,8%, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι η δημοσκόπηση έγινε πριν κορυφωθεί η πολιτική αντιπαράθεση για το πόθεν έσχες του Στέφανου Κασσελάκη, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα, ίσως ακόμα και τη δεύτερη θέση, όπως εκτιμά ο Κώστας Παναγόπουλος της Alco.

Το ΠΑΣΟΚ παραμένει τρίτο και συγκεντρώνει ποσοστά μεταξύ 10,8% και 13,8%, κάτι που μπορεί να αλλάξει εάν τελικά οι ψηφοφόροι επηρεαστούν από την υπόθεση με το πόθεν έσχες Κασσελάκη. Και αυτό, επειδή η διαφορά στο ανώτατο όριο του ΠΑΣΟΚ με το κατώτατο του ΣΥΡΙΖΑ είναι μόλις 0,8%.

«Μάχη» αναμένεται να δοθεί για την τέταρτη θέση μεταξύ ΚΚΕ και Ελληνικής Λύσης ενώ ενισχυμένο παρουσιάζεται το κόμμα της «Νίκης».

Η Πλεύση Ελευθερίας εντοπίζεται στο 2,1% έως 3,5%, ενώ στο εκλογικό όριο του 3% βρίσκονται το ΜέΡΑ25 και η Νέα Αριστερά. Πιθανότητες για να προσεγγίσουν το όριο του 3% έχουν ακόμα δύο μικρά κόμματα, η «Φωνή της Λογικής» (2,1 έως 3,5%) και οι «Δημοκράτες» του Ανδρέα Λοβέρδου (1,7% – 3,1%).

«Πρωταγωνίστρια» η αποχή

Η αποχή θα είναι, όπως όλα δείχνουν, ο μεγάλος κερδισμένος των ευρωεκλογών.

Σύμφωνα με την Alco, σε αυτό το συμπέρασμα συνηγορούν τρία ευρήματα: Πρώτον, ότι μόνο το 57% των ερωτηθέντων λέει ενδιαφέρεται για τις ευρωεκλογές.

Δεύτερον, ότι μόνο για το 22% αυξήθηκε το ενδιαφέρον για τις ευρωκλογές κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Και τρίτον, ότι 6 (60%) στους 10 πιστεύουν ότι δεν θα αλλάξει κάτι με την ψήφο τους.

Στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ καταγράφει ποσοστό 26,6%, ο ΣΥΡΙΖΑ 13%, το ΠΑΣΟΚ 11%, η Ελληνική λύση 7,4%, το ΚΚΕ 6,9%, ενώ Νέα Αριστερά και ΜέΡΑ25 βρίσκονται στο όριο του 3%.

Το προφίλ των αναποφάσιστων

Όσοι εκ των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι δεν έχουν αποφασίσει ακόμα τι θα ψηφίσουν την Κυριακή, στην πλειοψηφία τους (37&), στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου 2023 είχαν ψηφίσει τη ΝΔ.

Το 10% δήλωσε πως είχε ψηφίσει ΠΑΣΟΚ, το 9% ΣΥΡΙΖΑ, ενώ υπάρχει επίσης ένα ποσοστό, της τάξης του 9%, που είχε ψηφίσει τους «Σπαρτιάτες» και, πλέον, μετά το «μπλόκο» του Αρείου Πάγου και τον αποκλεισμό του εν λόγω κόμματος από τις ευρωεκλογές, έμεινε… άστεγο.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η πλειοψηφία των αναποφάσιστων, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, είναι διχασμένη ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, ενώ ακολουθούν όσοι προβληματίζονται αν θα ψηφίσουν ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ και, ακολούθως, ΝΔ ή Ελληνική Λύση.

Sports in

Τα απόλυτο με σούπερ Λαουτάρο η Αργεντινή (2-0) – Ιστορική πρόκριση στους «8» για τον Καναδά (0-0,vids)

Η Αργεντινή έκανε το 3/3 στον όμιλο με τον Λαουτάρο Μαρτίνες να σκοράρει δις κόντρα στο Περού (2-0) – «Χρυσός» βαθμός για τον Καναδά κόντρα στην Χιλή (0-0)

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024