Αποχή ή συμμετοχή;

Τέσσερις και μία μείνανε. Κι όπως καταλαβαίνετε βασικό μέλημα των κομματικών επιτελείων είναι η κατά το δυνατόν μεγαλύτερη προσέλευση των ψηφοφόρων τους στην κάλπη. Εκεί αποβλέπει – σε ένα βαθμό – και η πόλωση των τελευταίων ημερών. Ολοι πλέον, δημοσκόποι και κομματικά επιτελεία, προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν το μέγεθος της αποχής ή άλλως της συμμετοχής.

Εκπλήξεις;

Μου έλεγε χθες καλά ενημερωμένος κυβερνητικός παράγοντας πως μπορεί τα δημοσκοπικά ποσοστά των τριών μεγαλυτέρων κομμάτων να εμφανίζονται στο 32% – 17% – 13%, αλλά κανείς δεν είναι βέβαιος ότι θα επιβεβαιωθούν και το βράδυ της Κυριακής! Το ένα κρίσιμο μέγεθος είναι το ύψος της αποχής και το δεύτερο είναι ποιο κόμμα θα «χτυπήσει» περισσότερο και πιο λιγότερο. Ως εκ τούτου οι κκ Κυριάκος Μητσοτάκης και Στέφανος Κασσελάκης – πολύ λιγότερο ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης, διότι τον «ακουμπάει» πολύ λιγότερο το πρόβλημα της αποχής – ενδιαφέρονται να «φέρουν» περισσότερους ψηφοφόρους στα εκλογικά τμήματα της Κυριακής. Θα υπάρξουν εκπλήξεις; Ο συνομιλητής μου δεν τις απέκλεισε!

Η νομιμότητα

Τώρα βέβαια όπως θα είδατε το θέμα του πόθεν έσχες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κ. Κασσελάκη που στη διάρκεια των τελευταίων ημερών κυριάρχησε στη δημόσια αντιπαράθεση, έχει «κατέβει κλίμακα». Κι από εκεί που όλο το σύστημα του Μεγάρου Μαξίμου το είχε «πετράδι» στην … προεκλογική του αντιπαράθεση, χαμήλωσε τους τόνους. Και περιορίστηκε να επαναλαμβάνει το θέμα της νομιμότητας για την υποβολή του και διάφορα τέτοια.

Παράλληλοι μονόλογοι

Όπως μου έλεγε ο συνομιλητής μου – που αν και στέλεχος της κυβέρνησης διατηρεί την ψυχραιμία του και την νηφαλιότητα στις προσεγγίσεις του – όλο το θέμα πρωτίστως δεν μπορεί να θεωρηθεί ευνοϊκό για τον κ. Μητσοτάκη και δεύτερον, αυτά τα οποία λέει η κυβερνητική πλευρά τα «ακούνε» μόνο οι κεντροδεξιοί ψηφοφόροι, ουδείς άλλος. Όπως επίσης και ό,τι υποστηρίζει ο κ. Κασσελάκης περιορίζεται στο δικό του ακροατήριο. Πρόκειται δηλαδή για δύο παράλληλους μονολόγους. Ως εκ τούτου δεν έχει κανένα νόημα να διατηρείται στο επίκεντρο της προεκλογικής αντιπαράθεσης. Γι΄ αυτό και «κατέβηκε» ως θέμα. Αυτά μου είπε κι εσείς ως νουνεχείς άνθρωποι μπορείτε να βγάλετε τα συμπεράσματα σας.

Αλλαξε την ατζέντα

Δεν γνωρίζω τους λόγους που δεν το έκανε, αλλά ο κ. Κασσελάκης – εφόσον δεν έχει να κρύψει κάτι – έπρεπε να δώσει την περιουσιακή του κατάσταση σε πολιτικά νεκρό χρόνο. Πχ τον Μάρτιο. Διότι με τον «κουρνιαχτό» που σήκωσε το σύστημα του Μεγάρου Μαξίμου κατόρθωσε να κρύψει όλη την αρνητική ατζέντα της περασμένης εβδομάδας – από την ακρίβεια ως την επικείμενη αύξηση της ηλεκτρικής ενέργειας.

Είναι ίδιοι;

Ωστόσο όμως εκτός από την αρνητική ατζέντα που φεύγει από το προσκήνιο, η κυβερνητική προσπάθεια σχετικά με το πόθεν έσχες έχει – δεν γνωρίζω αν το επιδίωξαν… – μία ακόμη συνέπεια. Η κατηγορία των ψηφοφόρων που πλησιάζουν τον κ. Κασσελάκη το τελευταίο διάστημα να καταλήξουν στο συμπέρασμα «όλοι είναι ίδιοι» – και να αποσυρθούν απογοητευμένοι. Γι΄ αυτό κι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ χρησιμοποίησε ιδιαίτερα σκληρές εκφράσεις στη ομιλία του στη Θεσσαλονίκη. Και στο Ηράκλειο χθες ζήτησε να του επιβληθεί η δέουσα ποινή εφόσον παρανόμησε. Για να στείλει το μήνυμα σ΄ αυτή την κατηγορία των ψηφοφόρων ότι «δεν είμαστε όλοι ίδιοι»! Χρησιμοποιώντας επίσης σκληρές εκφράσεις. Κι ανεβάζοντας την ένταση στο «κόκκινο»!

Στο αρχείο

Κι άρχισε να παίζει – το γνωστό σύστημα – αν είναι ανοικτή ή όχι η πλατφόρμα κι αν είπε ψέματα ο κ. Κασσελάκης ή όχι. Κι αν είναι σύννομος ή όχι. Κι όπως σας είπα ζήτησε να μην αρχειοθετηθεί!

Εγιναν και παλιά…

Ωστόσο η «Ελληνική Αριστερά» δεν δικαιολογείται να κάνει λόγο πως «την στιγμή που ο κόσμος της εργασίας και η κοινωνική πλειοψηφία τα βγάζει με δυσκολία παρακολουθούμε έναν διαγωνισμό εκατομμυρίων, δανείων και αδιευκρίνιστων ποσών να σφυρίζουν δίπλα μας». Και τούτο διότι δύο εκ των κορυφαίων στελεχών της ανήκουν στην ίδια οικονομική κατηγορία. Και στο κυβερνητικό παρελθόν του ΣΥΡΙΖΑ έγιναν αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης από τη Νέα Δημοκρατία! Η μήπως κάνω λάθος;

Διαπιστώσεις στη … δηλωτή

Εν τω μεταξύ ρε παιδιά αυτές οι διαπιστώσεις του κ. Μητσοτάκη μπορεί κάποια στιγμή να με … «σκοτώσουν»! Τις διατυπώνει σαν είναι στο καφενείο, ανάμεσα σε δύο παιχνίδια δηλωτής! Χθες πήγε στη Λάρισα μαζί με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστή Χατζηδάκη – στον οποίο έχει χρεώσει προεκλογικά τη Θεσσαλία – και διαπίστωσε πως ο Daniel ήταν η μεγαλύτερη φυσική καταστροφή! Γιατί κάνει αυτή τη διαπίστωση; Για να κρύψει την κυβερνητική ανεπάρκεια – και για την προηγούμενη καταστροφή, του «Elias».

Με τα λεφτά στο χέρι!

Και μετά ως γαλαντόμος και οραματιστής που είναι ανακοίνωσε πως η ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας θα κοστίσει 3,5 δισ. ευρώ. Και προς επιβεβαίωση αυτού είχε δίπλα του τον κ. Χατζηδάκη, που φροντίζει τα δημόσια οικονομικά. Και «έδωσε» και 43 εκατ. ευρώ – σαν «μπροστάντζα» μου φάνηκε – στους κατεστραμμένους. Λέγοντας τους μάλιστα ότι το αργότερο μέχρι την Πέμπτη θα έχουν πιστωθεί στους λογαριασμούς των ενδιαφερομένων. Διότι αν δεν πέσουν τα «μπικικίνια» δύο μέρες πριν από τις εκλογές, πως θα πάνε ψηφίσουν οι πληγέντες! Ετσι δεν είναι;

Πληρώνουν και ψηφίζουν

Κι είναι γνωστό πως η Θεσσαλία έστειλε το μήνυμα στις περιφερειακές εκλογές. Και στο Μέγαρο Μαξίμου φοβούνται πως θα στείλει και πάλι τιμωρητική ψήφο. Και προσπαθούν να πάρουν τα μέτρα τους. Τόσους μήνες από τον περασμένο Σεπτέμβριο, δεν έγινε δυνατή η καταβολή των αποζημιώσεων. Κι έγινε δύο ημέρες πριν από τις εκλογές! Ετσι είναι αυτά τα πράγματα….

Είναι έτοιμοι

Κι ενώ «με την ψυχή στο στόμα» περιμένουν όλοι το βράδυ της Κυριακής τον «λογαριασμό» των ψηφοφόρων – και της αποχής, να μην ξεχνιόμαστε… – τα επιτελεία του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ έχουν ήδη εκπονήσει τα σχέδια τους για την επόμενη ημέρα. Εφόσον βεβαίως επιβεβαιωθούν οι γενικές τάσεις των δημοσκοπήσεων. Το κεντρικό ζητούμενο που θα απασχολήσει τη δημόσια συζήτηση, ακόμη από την Κυριακή, είναι η ανασυγκρότηση και με ποιο τρόπο της κεντροαριστεράς.

Από χημεία;

Είναι βέβαιο πως οι ηγεσίες των δύο μεγαλύτερων κομμάτων του χώρου, όχι μόνο δεν έχουν … χημεία μεταξύ τους, αλλά έχουν αποκλείσει την οποιαδήποτε συνεργασία. Κι ο χρόνος των τριών ετών που απομένουν ως τις εθνικές εκλογές του 2027, είναι αρκετός για ζυμώσεις, συζητήσεις, αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις. Η κάθε μία όμως ηγεσία θα προσπαθήσει να διασφαλίσει την δική της εξουσία και τα προνόμια της.

Τακτικισμοί!

Κι ως εκ τούτου στην ανάγκη που θα προκύψει «εκ των κάτω» – πόσο μάλλον αν το άθροισμα των δύο κομμάτων υπερβεί ή έστω είναι πλησίον του ποσοστού της Νέας Δημοκρατίας – θα επιχειρήσει να εξουδετερώσει την προσπάθεια της ανασυγκρότησης ρίχνοντας την ευθύνη η μία στην άλλη. Θα δούμε αρκετούς τέτοιους τακτικισμούς. Κι ο καθένας εκ των δύο ηγετών θα προσπαθήσει να εξουδετερώσει επίσης τις όποιες εσωτερικές προσπάθειες που θα συντείνουν στην ανασυγκρότηση. Σίγουρα δεν θα είναι περίπατος σε ολάνθιστη εξοχή! Ακριβώς το αντίθετο, θα χυθεί … «αίμα»! Αλλά επ΄ αυτού περισσότερα σύντομα….