Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
«Αμαρτίαι»… τέκνων παιδεύουσι γονείς; - Ο Τζο Μπάιντεν στο πολιτικό «ναρκοπέδιο» της δίκης Χάντερ

«Αμαρτίαι»… τέκνων παιδεύουσι γονείς; – Ο Τζο Μπάιντεν στο πολιτικό «ναρκοπέδιο» της δίκης Χάντερ

Η δίκη του υιού Μπάιντεν, Χάντερ, για παράνομη οπλοκατοχή ως νέος προεκλογικός «πονοκέφαλος» για τους Δημοκρατικούς

Το ημερολόγιο έδειχνε Οκτώβριο του 2018. Εν μέσω τότε της προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ, ο Τζο Μπάιντεν ζύγιζε ακόμη την προοπτική να διεκδικήσει την εκλογή του στον Λευκό Οίκο το 2020.

Στο παρασκήνιο, η κατάσταση στην οικογένειά του θύμιζε κάτι από σαπουνόπερα, με γερή δόση ριάλιτι.

Ο δευτερότοκος γιός του, Χάντερ Μπάιντεν, ήταν σε τοξικοεξάρτηση και σε ερωτική σχέση με τη Χάλι Μπάιντεν, χήρα του μεγαλύτερου αδελφού του, Μπο, ο οποίος είχε πεθάνει τρία χρόνια νωρίτερα από καρκίνο του εγκεφάλου.

Ένα βράδυ εκείνου του Οκτωβρίου, ο Χάντερ είχε κοιμηθεί στο σπίτι της Χάλι.

Το πρωί, ενώ εκείνος κοιμόταν, πήγε τα δύο παιδιά της στο σχολείο, επέστρεψε στο σπίτι και άρχισε να ψάχνει μανιωδώς το αυτοκίνητο του Χάντερ.

Βρήκε ένα 38άρι πιστόλι Colt Cobra, που είχε αγοράσει παράνομα ο Χάντερ, κάνοντας εγγράφως ψευδή δήλωση ότι δεν έκανε χρήση ουσιών.

Πανικόβλητη, η Χάλι έκρυψε το όπλο σε μια σακούλα και το πέταξε σε ένα κάδο απορριμμάτων, χιλιόμετρα μακριά.

«Είσαι τρελή», της έγραψε αυτός σε ένα οργισμένο μήνυμα στο κινητό, όταν τον πληροφόρησε για το τι είχε κάνει.

«Είσαι εντελώς ανεύθυνη και ανισόρροπη».

«Μπες σε ένα κέντρο αποτοξίνωσης», του απάντησε η Χάλι. «Μην το σκάσεις ξανά. Σε παρακαλώ, μη φύγεις».

Δεν την άκουσε…

Τα γραπτά μηνύματα περιλαμβάνονται στον φάκελο της ομοσπονδιακής υπόθεσης κατά του Χάντερ Μπάιντεν για παράνομη οπλοκατοχή.

Άρχισε στις 3 Ιουνίου στο δικαστήριο του Ντέλαγουερ.

Μόλις τέσσερις ημέρες αφότου ο Ντόναλντ Τραμπ έγινε ο πρώτος στα χρονικά πρώην πρόεδρος που καταδικάστηκε για κακούργημα, ο Χάντερ Μπάιντεν έγινε το πρώτο παιδί εν ενεργεία προέδρου των ΗΠΑ που αντιμετωπίζει ποινική δίκη.

Είναι μόλις η πρώτη για φέτος κατά του προεδρικού υιού.

Μια δεύτερη με κατηγορίες για φοροδιαφυγή και απάτη, ύψους 1,4 εκατομμυρίων δολαρίων, έχει προγραμματιστεί στην Καλιφόρνια τον Σεπτέμβριο, ούτε δύο μήνες πριν ανοίξουν οι κάλπες των κρίσιμων εκλογών του Νοεμβρίου.

Σε μια σημειολογική κίνηση στήριξης, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν και ο γιος του, Χάντερ, κάνουν μαζί βόλτα με ποδήλατα στο Ντέλαγουερ, το Σαββατοκύριακο, προπαραμονή της έναρξης της δίκης (REUTERS/Anna Rose Layden)

«Στα μανταλάκια»

Για όλες τις κατηγορίες που τον βαρύνουν, ο 54χρονος Χάντερ Μπάιντεν -που έχει εμπλακεί με μύρια όσα σκάνδαλα- δηλώνει τώρα αθώος.

Οι δίκες του προέκυψαν μετά το «ναυάγιο» της εξωδικαστικής συμφωνίας που είχε κλείσει πέρυσι με τους Αμερικανούς εισαγγελείς, με ομολογία ενοχής.

Οι Ρεπουμπλικανοί -που έχουν βάσει στο «μάτι» τον Τζο Μπάιντεν μέσω του Χάντερ Μπάιντεν και τις επιχειρηματικές δοσοληψίες του στην Κίνα και στην Ουκρανία, την εποχή που ο πατέρας του ήταν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ- είχαν ανέβει τότε στα «κάγκελα», καταγγέλλοντας πολιτική παρέμβαση στη Δικαιοσύνη.

Τελικά η συμφωνία κατέρρευσε, αφότου η αρμόδια περιφερειακή δικαστής του Ντέλαγουερ, Μαριέλεν Νορέικα -την οποία είχε διορίσει στην έδρα ο Ντόναλντ Τραμπ- αμφισβήτησε πτυχές της εξωδικαστικής συμφωνίας.

Τώρα η πρώτη δίκη του Χάντερ διεξάγεται με παρούσα στο δικαστήριο τη μητριά του, Τζιλ Μπάντεν, και σε μικρή απόσταση από τα τοπικά κεντρικά γραφεία της προεκλογικής εκστρατείας του Αμερικανού προέδρου, στο Γουίλμινγκτον του Ντέλαγουερ.

Την πολιτεία που ο Τζο Μπάιντεν εκπροσωπούσε από το 1974 και για 36 χρόνια ως γερουσιαστής.

«Ως πρόεδρος, δεν θέλω να σχολιάσω μια ομοσπονδιακή δίκη που είναι σε εξέλιξη», ανέφερε σε ανακοίνωση, «αλλά ως πατέρας, έχω απεριόριστη αγάπη για τον γιο μου, εμπιστοσύνη σε αυτόν και σεβασμό για τη δύναμή του».

Ωστόσο η δίκη του Χάντερ -όπως και η επόμενη- περιπλέκουν την εκστρατεία επανεκλογής του Αμερικανού προέδρου και εντείνουν τον προβληματισμό στους Δημοκρατικούς.

Σε μια προεκλογική περίοδο που δείχνει να περνά από τα δικαστήρια των ΗΠΑ, οι καταθέσεις της Χάλι Μπάιντεν και άλλων γυναικών από το παρελθόν του Χάντερ Μπάιντεν -συμπεριλαμβανομένης της πρώην συζύγου του- θα δώσουν τροφή για αρνητικά πρωτοσέλιδα και νέες επιθέσεις από τους Ρεπουμπλικανούς.

Ειδικά για το «στρατόπεδο» των Δημοκρατικών, τα όσα θα αναφερθούν στη δίκη κινδυνεύουν να εξαλείψουν τα όποια δημοσκοπικά οφέλη από την καταδίκη Τραμπ, η ανακοίνωση της ποινής του οποίου ακόμη εκκρεμεί.

Ο Χάντερ Μπάιντεν φτάνει στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Ντέλαγουερ για τη δίκη του, μαζί με τη δεύτερη σύζυγό του, Μελίσα Κοέν Μπάιντεν (REUTERS/Kevin Lamarque)

Εκλογές στο φόντο των δικαστηρίων

Ο Χάντερ Μπάιντεν έχει υποστηρίξει ότι έχει στοχοποιηθεί άδικα από τους πολιτικούς αντιπάλους του πατέρα του.

Όμως τα νομικά προβλήματά του βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην κορυφή της λίστας των προσωπικών ανησυχιών του Αμερικανού προέδρου, δήλωσαν ανωμύμως στους New York Times άτομα του περιβάλλοντός του.

Στη δίκη στο Ντέλαγουερ, ο Χάντερ βρίσκεται αντιμέτωπος με τρεις κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα.

Δύο επισύρουν μέγιστη ποινή φυλάκισης 10 ετών η καθεμία και η τρίτη έως πέντε ετών.

Ακόμη και στην περίπτωση που δεν καταδικαστεί σε φυλάκιση -όπως συμβαίνει συνήθως με υποθέσεις πρώτου μη βίαιου αδικήματος- θεωρείται βέβαιο ότι η ακροαματική διαδικασία θα «εργαλειοποιηθεί» προεκλογικά από τους Ρεπουμπλικανούς.

Είτε για να δώσουν «πνοή» στην έρευνά τους στη Βουλή των Αντιπροσώπων με το ερώτημα της παραπομπής του Τζο Μπάιντεν σε δίκη, η οποία στην πραγματικότητα βρίσκεται σε τέλμα.

Είτε κυρίως για να αποσπάσουν την προσοχή από την καταδίκη Τραμπ. Πολλώ μάλλον εν αναμονή της ανακοίνωσης της ποινής, στις 11 Ιουλίου.

Παραμονές δηλαδή του Εθνικού Συνεδρίου των Ρεπουμπλικανών, όπου ο Τραμπ θα πάρει το προεδρικό χρίσμα, αλλά και εν τω μέσω των δύο προγραμματισμένων ντιμπέιτ.

Το πρώτο είναι στις 27 Ιουνίου και το δεύτερο στις 10 Σεπτεμβρίου.

Στις 5 Σεπτεμβρίου θα έχει αρχίσει εν τω μεταξύ η δίκη του Χάντερ στην Καλιφόρνια.

Οι εννέα κατηγορίες περιλαμβάνουν παράλειψη καταβολής φόρων, ψευδή φορολογική δήλωση, φοροδιαφυγή για την περίοδο 2016-2019.

«Απέτυχε εκούσια» να πληρώσει εγκαίρως τους φόρους του στο αμερικανικό δημόσιο για ακαθάριστο εισόδημα περίπου 7 εκατομμυρίων, αναφέρουν σε αυτή την υπόθεση οι εισαγγελείς.

Αντίθετα, σκόρπιζε χρήματα σε «ναρκωτικά, συνοδούς και φιλενάδες, πολυτελή ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα ακίνητα, φανταχτερά αυτοκίνητα, ρούχα και άλλα είδη προσωπικής φύσης».

Ο Χάντερ πλήρωσε τελικά τους φόρους το 2020 -τη χρονιά που ο πατέρας του διεκδικούσε την εκλογή του στην προεδρία των ΗΠΑ.

Όπως αναφέρεται πάντως στα δικαστικά έγγραφα, οι αναδρομικοί φόροι καταβλήθηκαν από «τρίτο μέρος».

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024