Σάββατο 29 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Δίκοπο μαχαίρι για τον Μπάιντεν το μεταναστευτικό - Η στάση των Δημοκρατικών και η διαφορά με τον Τραμπ

Δίκοπο μαχαίρι για τον Μπάιντεν το μεταναστευτικό – Η στάση των Δημοκρατικών και η διαφορά με τον Τραμπ

Όταν εξελέγη ο Μπάιντεν υποσχέθηκε να αναιρέσει την αυστηρή μεταναστευτική πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ και να υιοθετήσει μια πιο «ανθρώπινη» προσέγγιση.

Οι εκλογές στις ΗΠΑ πλησιάζουν με γοργούς ρυθμούς και ήδη αναμένονται ιδιαίτερα έντονες μετά και την καταδίκη του Ντόναλντ Τραμπ για την υπόθεση Στόρμι Ντάνιελς. Πέρα όμως από την προεκλογική περίοδο, ο Τζο Μπάιντεν επιχειρεί να αλλάξει το ισχύον μεταναστευτικό σύστημα, το οποίο έχει πλέον βαλτώσει. Σύμφωνα με μετρήσεις που γίνονται, η μετανάστευση είναι ένα από τα ζητήματα που οι πολίτες θα λάβουν υπόψη τους για να ψηφίσουν.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, η μετανάστευση αποτελεί ένα τεράστιο πονοκέφαλο για τον απερχόμενο πρόεδρο, καθώς και πολιτική απειλή με περισσότερα από τα δύο τρίτα των Αμερικανών να δηλώνουν ότι αποδοκιμάζουν τους χειρισμούς του για τα σύνορα. Από την άλλη, ο προκάτοχός του και πιθανός αντίπαλός του για τον Λευκό Οίκο στις εκλογές του Νοεμβρίου, ο κ. Τραμπ, έχει εκμεταλλευτεί τη δυσαρέσκεια αυτή στην τρέχουσα προεκλογική του εκστρατεία.

Πού διαφέρει η πολιτική Τραμπ και Μπάιντεν στο μεταναστευτικό

Εφόσον λοιπόν ο Τραμπ ασκεί όλο και μεγαλύτερη κριτική ως προς τους χειρισμούς του Μπάιντεν στο μεταναστευτικό, ο Αμερικανός πρόεδρος αναγκάστηκε να κάνει στροφή και να κινηθεί πιο κοντά στις προσεγγίσεις που έκανε ο πρώην πρόεδρος κατά τη διάρκεια της θητείας του.  Τα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού έχουν γίνει πολιτική πρόκληση για την κυβέρνηση Μπάιντεν

Άσυλο

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, κάθε ξένος υπήκοος που φθάνει στις ΗΠΑ μπορεί να ζητήσει άσυλο. Αλλά, τόσο η κυβέρνηση Μπάιντεν, όσο και η κυβέρνηση Τραμπ προσπάθησαν να ελέγξουν τον αριθμό όσων υποβάλλουν αυτή την αίτηση μέσω πολιτικών, όπως ο Τίτλος 42 της εποχής του Κόβιντ και το πρόγραμμα «Παραμονή στο Μεξικό».

Αντιμέτωποι με την αυξανόμενη κριτική, ωστόσο, η κυβέρνηση Μπάιντεν και οι Δημοκρατικοί σύμμαχοι πρότειναν διατάξεις για το άσυλο παρόμοιες με αυτές του κ. Τραμπ. Ένα διακομματικό νομοσχέδιο για τα σύνορα, που έχει κολλήσει, για παράδειγμα, θα είχε αυστηροποιήσει τους περιορισμούς για το άσυλο και θα δημιουργούσε ημερήσια όρια στις διελεύσεις των συνόρων. Μόλις έφτανε αυτό το ανώτατο όριο, οι αιτούντες άσυλο θα απορρίπτονταν.

Αποφυλάκιση με αναστολή

Οι διοικήσεις Μπάιντεν και Τραμπ διαφέρουν κυρίως σε ό,τι αφορά την αποφυλάκιση με αναστολή, όπου η κυβέρνηση επιτρέπει στους μετανάστες να εισέλθουν στις ΗΠΑ ακόμη και αν δεν έχουν βίζα ή δεν μπορούν να πληρούν τις προϋποθέσεις για βίζα.

Ενώ η αρχή της αποφυλάκισης με αναστολή υπάρχει από τη δεκαετία του 1950, έχει χρησιμοποιηθεί σημαντικά περισσότερο κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Μπάιντεν, προκαλώντας σφοδρή κριτική από τους Ρεπουμπλικάνους και τον κ. Τραμπ.

Ακόμη, αυτό περιλαμβάνει την ανθρωπιστική αποφυλάκιση μεταναστών που έχουν τεθεί υπό κράτηση – ιδίως όταν διαπιστώνεται ότι έχουν βάσιμο φόβο δίωξης ή βασανιστηρίων στην πατρίδα τους. Υπάρχουν επίσης ειδικά, στοχευμένα προγράμματα αποφυλάκισης με αναστολή για άτομα συγκεκριμένων εθνικοτήτων, συμπεριλαμβανομένων των Αφγανών και των Ουκρανών.

Μέχρι και 30.000 μετανάστες το μήνα μπορούν να πετάξουν νόμιμα στις ΗΠΑ με αναστολή στο πλαίσιο του προγράμματος για Κουβανούς, Βενεζουελάνους, Νικαραγουανούς και Αϊτινούς, προκαλώντας μήνυση από ορισμένες πολιτείες υπό την ηγεσία των Ρεπουμπλικάνων, οι οποίοι λένε ότι είναι παράνομο.

Το καταργηθέν νομοσχέδιο για τα σύνορα θα διατηρούσε αυτά τα προγράμματα σε ισχύ και θα επέτρεπε την αποφυλάκιση με αναστολή για όσους έχουν ανθρωπιστική ανάγκη, αλλά σε γενικές γραμμές θα περιόριζε τη χρήση του.

Αν και Τραμπ και Μπάιντεν έχουν αρκετές διαφορές όμως ο απερχόμενος πρόεδρος σκέφτεται να εφαρμόσει κάποια μέτρα του Τραμπ

Απελάσεις

Όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του ο πρόεδρος Μπάιντεν, υπήρξε αλλαγή τόνου και πολιτικής από την κυβέρνηση του κ. Τραμπ όσον αφορά τις απελάσεις, γεγονός που οδήγησε σε απότομη μείωση του αριθμού των ατόμων που απομακρύνονται από τις ΗΠΑ. Επιπλέον, η κυβέρνηση Μπάιντεν προχώρησε γρήγορα στον τερματισμό της σύλληψης και της απέλασης μεταναστών στο εσωτερικό των ΗΠΑ, μια απότομη απόκλιση από τις πρακτικές της κυβέρνησης Τραμπ.

Ο αριθμός των απελάσεων αυξάνεται σταθερά από την αρχή της κυβέρνησης, αλλά οι ειδικοί λένε ότι αυτό οφείλεται στον υψηλό αριθμό αφίξεων στα σύνορα και όχι στην αυξημένη επιβολή της νομοθεσίας στις ΗΠΑ. Αυτή ήταν μια βασική διαφορά μεταξύ των δύο διοικήσεων.  Αλλά η διαφορά μπορεί να μειώνεται ελαφρώς, με τον κ. Μπάιντεν να εξετάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, εκτελεστικές ενέργειες για την επίσπευση των απελάσεων για τις πρόσφατες αφίξεις, ιδίως για όσους δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για άσυλο.

Ο κ. Τραμπ, από την πλευρά του, έχει υποσχεθεί να πραγματοποιήσει τη «μεγαλύτερη επιχείρηση απέλασης» στην ιστορία των ΗΠΑ για την απομάκρυνση των μεταναστών χωρίς χαρτιά που βρίσκονται ήδη στη χώρα, εάν επιστρέψει στον Λευκό Οίκο. Έχει δηλώσει ότι θα χρησιμοποιήσει την Εθνοφρουρά για να υλοποιήσει τα σχέδιά του, τα οποία θα προσέκρουαν σε νομικά όρια σχετικά με τη χρήση αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων για την επιβολή εσωτερικών νόμων.

Ύψωση τειχών στα σύνορα

Η οικοδόμηση ενός συνοριακού τείχους ήταν μια πολιτική που εφάρμοσε ο Ντόναλντ Τραμπ ως πρόεδρος και αντιτάχθηκε σθεναρά από τους Δημοκρατικούς, συμπεριλαμβανομένου του κ. Μπάιντεν, ο οποίος ορκίστηκε να μην χτίσει «ούτε ένα μέτρο τείχους» όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του.

Τον Οκτώβριο, ωστόσο, ο κ. Μπάιντεν δέχθηκε πυρά, τόσο από τους Ρεπουμπλικανούς, όσο και από τους Δημοκρατικούς αφού η κυβέρνησή του ανακοίνωσε την κατασκευή νέου συνοριακού τείχους στο Τέξας. Περίπου 32 χιλιόμετρα (20 μίλια) φραγμών θα κατασκευαστούν σε ένα αραιοκατοικημένο τμήμα της κοιλάδας Ρίο Γκράντε.

Σημειώνεται ότι σε μία δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε από το Πανεπιστήμιο Monmouth στις 27 Φεβρουαρίου διαπίστωσε ότι -για πρώτη φορά- η πλειοψηφία των Αμερικανών υποστηρίζει ένα συνοριακό τείχος, με το 53% των ερωτηθέντων να δηλώνει ότι τάσσεται υπέρ της κατασκευής του.

Σχετικά με τον διαχωρισμό των οικογενειών

Ως προς τον διαχωρισμό των οικογενειών, χιλιάδες παιδιά μεταναστών χωρίστηκαν από τις οικογένειές τους στο πλαίσιο της προσέγγισης «μηδενικής ανοχής» της κυβέρνησης Τραμπ στα σύνορα. Ο κ. Τραμπ έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα ακολουθήσει ξανά την προσέγγιση αυτή εάν επανεκλεγεί.

Αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο κ. Μπάιντεν προχώρησε στον τερματισμό των διαχωρισμών, οι οποίοι, όπως είπε, αντανακλούσαν «την ηθική και εθνική ντροπή» της κυβέρνησης του κ. Τραμπ.

Ο Τραμπ έχει δεσμευτεί να τα εφαρμόσει τα μέτρα για το μεταναυτευτικό

Στόχος του εκτελεστικού διατάγματος

Διχασμένο βγαίνει το κόμμα των Δημοκρατικών, μετά το εκτελεστικό διάταγμα του προέδρου Μπάιντεν που αποσκοπεί στον αυστηρό περιορισμό του αριθμού των διελεύσεων μεταναστών στα νότια σύνορα. Η διαφωνία αυτή απειλεί να διασπάσει το κόμμα σε ένα θέμα που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις βρίσκεται πρώτο στις ανησυχίες των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων σε αυτόν τον εκλογικό κύκλο.

Από την άλλη, ορισμένοι υποστηρικτές λένε ότι θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως μια μορφή πολιτικής προσέγγισης των ανεξάρτητων ψηφοφόρων και να ενισχύσει την υποστήριξή του, η κίνηση αυτή εξόργισε ορισμένους Δημοκρατικούς, οι οποίοι λένε ότι ο Μπάιντεν υποχώρησε στις απαιτήσεις των Ρεπουμπλικανών, αγνόησε τον νόμο περί μετανάστευσης και θα μπορούσε να αποξενώσει μέλη που ανήκουν στη βάση των Δημοκρατικών.

Γιατί ο Μπάιντεν χρησιμοποίησε τη λύση του εκτελεστικού διατάγματος

Η χρήση της εκτελεστικής εξουσίας από τον Μπάιντεν για να εμποδίσει την πρόσβαση των μεταναστών στο αμερικανικό σύστημα ασύλου όταν οι παράνομες διελεύσεις στα σύνορα ξεπερνούν τις 2.500 την ημέρα, ακολουθεί αρκετές ανεπιτυχείς προσπάθειες του Κογκρέσου να βρει λύση στο ζήτημα.

Ένα διακομματικό νομοσχέδιο που απέτυχε επανειλημμένα φέτος θα συνδύαζε το ανώτατο όριο χορήγησης ασύλου με δισεκατομμύρια δολάρια πρόσθετης χρηματοδότησης για την επιβολή της μετανάστευσης.  Οι Ρεπουμπλικάνοι καταψήφισαν ξανά το νομοσχέδιο τον περασμένο μήνα μετά την αντίθεση του πρώην προέδρου και πιθανού υποψηφίου του ΓΑΠ Ντόναλντ Τραμπ και τις ανησυχίες ότι θα τον έβλαπτε σε μια χρονιά εκλογών.

Ακόμη, ο Μπάιντεν ήθελε να αντιμετωπίσει την εισροή μεταναστών, καθώς αποτελεί ένα από τα βασικά πολιτικά του τρωτά σημεία,  και μάλιστα ήθελε να το κάνει αυτό, λίγες εβδομάδες πριν από το πρώτο προεδρικό ντιμπέιτ με τον Τραμπ και λιγότερο από έξι μήνες πριν από τις γενικές εκλογές.  Η μετανάστευση αποτελεί κορυφαίο ζήτημα για τους ψηφοφόρους στον προεκλογικό κύκλο του 2024.

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Μια δημοσκόπηση του Quinnipiac από τον Μάιο έδειξε ότι το 16% των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση ονόμασαν τη μετανάστευση ως το πιο επείγον ζήτημα που αντιμετωπίζει η χώρα, πίσω από την οικονομία (28%) και τη διατήρηση της αμερικανικής δημοκρατίας (21%).

Ακόμη, στην μέτρηση που έγινε πρόσφατα, το 52 τοις εκατό δήλωσε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα έκανε καλύτερη δουλειά στον χειρισμό της μετανάστευσης σε σύγκριση με τον Μπάιντεν (41 τοις εκατό).

Ο Μπάιντεν κατά την ανακοίνωση των μέτρων για το μεταναστευτικό

Στα δύο οι Δημοκρατικοί

Μετά την ανακοίνωση της νέας μεταρρύθμισης, οι Δημοκρατικοί επαίνεσαν τον Μπάιντεν για τη λήψη μέτρων, αλλά ορισμένοι είπαν ότι δεν ήταν ημίμετρο. Άλλοι εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι οι ενέργειες είναι υπερβολικά περιοριστικές. Όλοι συμφώνησαν σε γενικές γραμμές ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να βελτιωθεί η κατάσταση στα σύνορα θα ήταν να δράσει το Κογκρέσο.

Αρκετά μέλη του Συνασπισμού Νέων Δημοκρατών και της Ομάδας Δράσης Δημοκρατών για την Ασφάλεια των Συνόρων, μιας ομάδας περισσότερων από δύο δωδεκάδων Δημοκρατικών υπό τη συμπροεδρία των βουλευτών Henry Cuellar (Τέξας) και Suozzi, υποστήριξαν τις ενέργειες του προέδρου ως ένα πρώτο βήμα. Τέσσερις μετριοπαθείς Δημοκρατικοί, οι βουλευτές Marie Gluesenkamp Perez (Wash.), Jared Golden (Maine), Mary Peltola (Alaska) και Don Davis (N.C.), ανέφεραν σε κοινή δήλωσή τους ότι το διάταγμα «είναι ένα βήμα που ήρθε με μεγάλη καθυστέρηση, αλλά τα νότια σύνορά μας δεν είναι ακόμη ασφαλή» και κάλεσαν τον Biden και το Κογκρέσο να αναλάβουν περαιτέρω δράση.

Άλλοι νομοθέτες, όπως ο γερουσιαστής Άλεξ Παντίγια (D-Calif.) σε δήλωσή του την Τρίτη κατηγόρησε τον πρόεδρο ότι «αναβιώνει» την απαγόρευση ασύλου της κυβέρνησης Τραμπ, την οποία οι Δημοκρατικοί έχουν από καιρό κατακεραυνώσει. Ο Padilla, ο οποίος άσκησε έντονη κριτική στο διακομματικό νομοσχέδιο της Γερουσίας για τη μετανάστευση, δήλωσε ότι, με τον τρόπο αυτό, ο Biden «υπονόμευσε τις αμερικανικές αξίες και εγκατέλειψε τις υποχρεώσεις του έθνους μας να παρέχει στους ανθρώπους που διαφεύγουν από διώξεις, βία και αυταρχισμό την ευκαιρία να αναζητήσουν καταφύγιο στις ΗΠΑ».

«Αυτή η απαγόρευση ασύλου θα αποτύχει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις στα σύνορά μας, όπως ακριβώς συνέβη και υπό την κυβέρνηση Τραμπ», δήλωσε ο Padilla. «Θα οδηγήσει στο να εμποδίζονται άνθρωποι με νόμιμες αιτήσεις ασύλου να αναζητήσουν ασφάλεια και να επιστρέφουν στο κακό».

Sports in

Ολυμπιακός: Χιλιάδες κόσμου και στην Κεφαλονιά για τις ευρωκούπες (pics)

Σε ακόμα ένα ελληνικό νησί έγινε το αδιαχώρητο από τον κόσμο του Ολυμπιακού που θέλησε να θαυμάσει τα δύο ευρωπαϊκά τρόπαια των Ερυθρόλευκων.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 29 Ιουνίου 2024