Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
live
Live: Νέα «φρικιαστική σφαγή» με δεκάδες νεκρούς σε σχολείο από το Ισραήλ - Σφοδροί βομβαρδισμοί στη Γάζα

Live: Νέα «φρικιαστική σφαγή» με δεκάδες νεκρούς σε σχολείο από το Ισραήλ – Σφοδροί βομβαρδισμοί στη Γάζα

Δείτε live τις εξελίξεις στο in - Ακροδεξιοί Ισραηλινοί εισέβαλαν στο τέμενος Αλ Άκσα στην Ιερουσαλήμ - Απειλές Νετανιάχου στον Λίβανο - Πυροβολισμοί κοντά στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βηρυτό

Ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές και επιθέσεις πυροβολικού σκότωσαν τουλάχιστον 15 άτομα στην κεντρική και νότια Γάζα, ανάμεσα τους παιδιά, γυναίκες και αστυνομικούς που βοηθούσαν να παραδοθεί η ανθρωπιστική βοήθεια στη Ράφα στον νότο της Λωρίδας.

Η πείνα «θερίζει» σε ολόκληρη την επικράτεια του παλαιστινιακού θύλακα. Άμαχοι σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν, ενώ το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι οι επίγειες δυνάμεις του μετακινήθηκαν στον προσφυγικό καταυλισμό Μπουρέιτζ στην Ντέιρ ελ-Μπάλαχ στην κεντρική Γάζα με μαχητικά αεροσκάφη και πυροβολικό να επιτίθενται σε στόχους στην περιοχή.

Η Χαμάς λέει ότι δεν μπορεί να αποδεχθεί καμία συμφωνία αν το Ισραήλ δεν δεσμευτεί «ξεκάθαρα» για μόνιμη κατάπαυση του πυρός και πλήρη απόσυρση από τη Γάζα, την ώρα που ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου επιμένει ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί μέχρι η οργάνωση να «εξαλειφθεί».

Δείτε live

Όλες οι εξελίξεις στο in

08:16 Αποτροπιασμός για το νέο «λουτρό αίματος» σε σχολείο του ΟΗΕ στη Γάζα – Στον «αέρα» η συμφωνία για εκεχειρία

Διαβάστε για όλες τις νεότερες εξελίξεις εδώ

06:10 Το Ισραήλ έχει επιτεθεί στα καταφύγια της UNRWA πολλές φορές

Η φρικιαστική επίθεση του Ισραήλ σε σχολείο της UNWRA στον προσφυγικό καταυλισμό της Νουσεϊράτ αποτελεί ένα ακόμη κρίκο στην αλυσίδα των πολύνεκρων επιδρομών των ισραηλινών δυνάμεων σε κτίρια που διευθύνει η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες, κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα.

Υπολογίζεται ότι 455 εσωτερικά εκτοπισμένοι έχουν σκοτωθεί ενώ βρήκαν καταφύγιο σε εγκαταστάσεις της UNRWA στη Γάζα από τον Οκτώβριο, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έκθεση αυτής της υπηρεσίας του ΟΗΕ.

Στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ, τα σχολεία της UNRWA έχουν στοχοποιηθεί επανειλημμένα.

Επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν καταφύγιο της UNRWA που μετατράπηκε σε σχολείο έγινε στόχος τρεις φορές μεταξύ 11 και 13 Απριλίου, ανέφερε η υπηρεσία.

Εχουν σημειωθεί 430 περιστατικά στόχευσης 186 εγκαταστάσεων της UNRWA από τον Οκτώβριο, με πολλά κτίρια να έχουν χτυπηθεί πολλές φορές από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Η UNRWA διηύθυνε 183 σχολεία στη Γάζα πριν την επέμβαση του Ισραήλ στην επικράτεια. Τα σχολεία μετατράπηκαν σε καταφύγια μετά την έναρξη του πολέμου τον Οκτώβριο, με περίπου ένα εκατομμύριο ανθρώπους ν’ αναζητούν ασφάλεια σ’ αυτά τους πρώτους μήνες του πολέμου.

05:40 «Η οσμή του αίματος στο τμήμα επειγόντων ήταν ανυπόφορη»

Σύμφωνα με τη Χαμάς, νωρίτερα τη νύχτα το νοσοκομείο στην Ντέιρ αλ Μπάλα αντιμετώπισε «βλάβη σε μια από τις γεννήτριες», γεγονός που απειλεί να περιπλέξει τη νοσηλεία ευάλωτων ασθενών και να προκαλέσει «ανθρωπιστική καταστροφή».

Ηδη πριν τον βομβαρδισμό του σχολείου στη Νουσέιρατ, στο νοσοκομείο είχαν διακομιστεί προχθές Τρίτη «τουλάχιστον 70 νεκροί και πάνω από 300 τραυματίες, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά», έπειτα από «ισραηλινούς βομβαρδισμούς σε κεντρικές περιοχές της Λωρίδας της Γάζας», ανέφερε η μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins sans Frontières, MSF).

«Η οσμή του αίματος στην αίθουσα του τμήματος επειγόντων περιστατικών το πρωί ήταν ανυπόφορη. Τραυματίες κείτονταν παντού, στο πάτωμα, έξω… Εφερναν πτώματα μέσα σε πλαστικές σακούλες. Η κατάσταση είναι αφόρητη», τόνισε η Κάριν Χάστερ, συντονίστρια της μη κυβερνητικής οργάνωσης στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με ανάρτηση των MSF στο X.

05:10 Απορρίπτουν τους ισραηλινούς ισχυρισμούς

Το γραφείο Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ) της κυβέρνησης της Γάζας απορρίπτει τον ισραηλινό ισχυρισμό περί ύπαρξης μαχητών της Χαμάς στον καταυλισμό της Νουσεϊράτ.

Σε απάντηση στον ισχυρισμό του Ισραήλ ότι η επίθεσή του στο σχολείο του προσφυγικού καταυλισμού στη Νουσεϊράτ είχε στόχο τους μαχητές της Χαμάς, ο εκπρόσωπος του κυβερνητικού γραφείου ΜΜΕ της Γάζας, Ισμαήλ αλ-Θαουάμπτα είπε στο Reuters:

Το Ισραήλ χρησιμοποιεί «ψευδείς κατασκευασμένες ιστορίες για να δικαιολογήσει το βάναυσο έγκλημα που διεξήγαγε εναντίον δεκάδων εκτοπισμένων».

04:40 Κυνική παραδοχή του Ισραήλ

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι προχώρησαν σε αεροπορικό πλήγμα εναντίον σχολείου της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) — όπου έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 27 άνθρωποι, σύμφωνα με την υπηρεσία ενημέρωσης της κυβέρνησης της Χαμάς—, καθώς εκεί βρισκόταν, κατ’ αυτές, «βάση» του στρατιωτικού βραχίονα του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος.

«Μαχητικά αεροσκάφη (…) διεξήγαγαν πλήγμα ακριβείας εναντίον βάσης της Χαμάς εγκατεστημένης στο εσωτερικό σχολείου της UNRWA στην περιοχή Νουσεϊράτ», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, προσθέτοντας πως σκοτώθηκαν «πολλοί τρομοκράτες».

«Τρομοκράτες της Χαμάς και του Παλαιστινιακού Ισλαμικού Τζιχάντ που ανήκαν στις δυνάμεις Νούχμπα κι είχαν συμμετάσχει στη φονική επίθεση εναντίον κοινοτήτων του νότιου Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου επιχειρούσαν εκεί. Οι τρομοκράτες διηύθυναν την εκστρατεία τρόμου που διεξάγουν από την περιοχή του σχολείου και (…) το χρησιμοποιούσαν ως καταφύγιο», πρόσθεσαν.

04:10 «Φρικιαστική σφαγή» στο σχολείο με δεκάδες νεκρούς

Η υπηρεσία ενημέρωσης της κυβέρνησης της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 27 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν σε σχολείο όπου είχαν καταφύγει εκτοπισμένοι στη Νουσεϊράτ, στο κεντρικό τμήμα του παλαιστινιακού θυλάκου.

«Μεγάλος αριθμός μαρτύρων (σ.σ.: νεκρών) και τραυματιών συνεχίζει να φθάνει στο νοσοκομείο των Μαρτύρων του Αλ Ακσά», στην Ντέιρ αλ Μπάλα, ανέφερε η υπηρεσία Τύπου και μέσων ενημέρωσης της Χαμάς, κατηγορώντας τον ισραηλινό στρατό πως διέπραξε «φρικιαστική σφαγή».

Ιατρικές πηγές στον θύλακο που επικαλείται το Γερμανικό Πρακτορείο ανεβάζουν τον απολογισμό των θυμάτων σε τουλάχιστον 62 νεκρούς, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά.

03:37 Απορρίπτουμε κάθε διφορούμενη συμφωνία λέει μέλος του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP)

Ο Μαρουάν Αμπντέλ Ααλ, μέλος του Πολιτικού Γραφείου του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP), δήλωσε ότι ενώ το PFLP δεν έχει λάβει επίσημα την πρόταση κατάπαυσης του πυρός και ανταλλαγής κρατουμένων που κατέθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, το περιεχόμενό της έχει διαρρεύσει στην ομάδα.

Ο Αμπντέλ Ααλ δήλωσε στο Al Mayadeen ότι η πρόταση του Μπάιντεν περιέχει ένα επικίνδυνο σημείο που συζητείται με τους διαμεσολαβητές, συγκεκριμένα τη φράση «συζήτηση σχετικά με τις προϋποθέσεις για την εφαρμογή της δεύτερης φάσης».

«Απορρίπτουμε κάθε διφορούμενη συμφωνία που μας αναγκάζει να μπούμε σε ένα νέο λαβύρινθο για να τον εκμεταλλευτεί ο εχθρός», υπογράμμισε ο αξιωματούχος του PFLP.

Πρόσθεσε πως η οργάνωσή του εμμένει στην συμφωνία της 6ης Μαΐου.

03:22 Τους 30 έφτασαν οι νεκροί στο σχολείο – Φόβοι για πολλαπλάσια θύματα

Το Γραφείο Τύπου της Κυβέρνησης της Γάζας αναφέρει πως «30 θύματα έχουν φθάσει μέχρι στιγμής στο Shuhada Al Aqsa μετά από μια φρικτή ισραηλινή σφαγή που είχε ως στόχο οικογένειες εκτοπισμένων, οι οποίες βρίσκουν καταφύγιο σε ένα σχολείο της UNRWA στον προσφυγικό καταυλισμό Al Nuseirat στην κεντρική Γάζα».

Η ανακοίνωση συνεχίζει «Καταδικάζουμε το ισραηλινό έγκλημα της γενοκτονίας και καταγγέλλουν την αμερικανική ευθυγράμμιση και την υποστήριξή του με όπλα. Καθιστούμε υπεύθυνο το κράτος κατοχής του Ισραήλ και την αμερικανική διοίκηση για τη φρικιαστική σφαγή. Απαιτούμε από τη διεθνή κοινότητα να καταδιώξει τους Ισραηλινούς και Αμερικανούς εγκληματίες πολέμου που εμπλέκονται στη γενοκτονία στη Γάζα».

Δυστυχώς υπάρχουν βίντεο από το νοσοκομείο που εμφανίζουν πολλούς νεκρούς άμαχους. Όσοι είναι επιβεβαιωμένα νεκροί στο σημείο των βομβαρδισμών θα οδηγηθούν στο νοσοκομείο στο τέλος καθώς προέχουν οι προσπάθειες για διασώσεις. Είναι σχεδόν βέβαιο πως πρόκειται για ένα ιδιαίτερης σφοδρότητας πλήγμα εναντίον αμάχων, όπου ο αληθινός αριθμός των απωλειών θα γίνει γνωστός το πρωί.

03:00 Ελληνικό το ένα από τα δύο πλοία που «στόχευσαν» οι Χούθι

Η βρετανική εταιρεία ασφαλείας Ambrey δήλωσε την Πέμπτη ότι ένα ελληνικών συμφερόντων πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου φέρεται να έγινε στόχος των Χούτι της Υεμένης ενώ ταξίδευε προς βορρά στην Ερυθρά Θάλασσα.

Οι εκπομπές του πλοίου σταμάτησαν 118 ναυτικά μίλια ανατολικά της Μασάουα, στην Ερυθραία, όταν βρισκόταν εν πλω από το Μορμουγκάο της Ινδίας, με προορισμό το Σουέζ της Αιγύπτου, ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της που δεν κατονομάζει το πλοίο.

«Η υποτιθέμενη «στόχευση» του πλοίου ήταν ευθυγραμμισμένη με τη δηλωμένη πρόθεση των Χούτι», δήλωσε η Ambrey. «Η γλώσσα των Χούθι δεν έδειχνε ότι ισχυρίζονταν ότι προκάλεσαν ζημιά στο πλοίο. Κατά τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές, το γεγονός δεν είχε επαληθευτεί».

Το Vantage Dream πρώην Asian Dream φαινόταν μέχρι πριν έναν μήνα να είναι υπό ελληνική διαχείριση και αλλοδαπή ιδιοκτησία. Δεν είναι σαφές αν η Ambrey εννοεί αυτό.

02:47 Ισραηλινές κανονιοφόροι βομβαρδίζουν τις ακτές της Ράφα

Το Al Jazeera Arabic μεταδίδει ότι ισραηλινές κανονιοφόροι βομβάρδισαν την ακτή της νοτιότερης πόλης της Γάζας με αριθμό βλημάτων.

Τον περασμένο μήνα, το Διεθνές Δικαστήριο διέταξε το Ισραήλ να σταματήσει αμέσως την επίθεσή του στη Ράφα, η οποία έχει αναγκάσει ένα εκατομμύριο ανθρώπους να εγκαταλείψουν την περιοχή, σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Υπηρεσία Προσφύγων του ΟΗΕ, γνωστότερη ως UNRWA.

02:23 Περισσότεροι από 1 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι θα αντιμετωπίσουν σοβαρή πείνα μέσα σε ένα μήνα, λέει ο ΟΗΕ

Οι υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών προειδοποιούν ότι περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι στη Γάζα θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν το υψηλότερο επίπεδο πείνας μέχρι τα μέσα του επόμενου μήνα, εάν συνεχιστούν οι εχθροπραξίες.

Η πείνα επιδεινώνεται εξαιτίας των ισχυρών περιορισμών στην πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας και της κατάρρευσης του τοπικού συστήματος τροφίμων στον σχεδόν οκτάμηνο πόλεμο στη Γάζα, ανέφεραν σε κοινή τους έκθεση το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα και ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ.

«Ελλείψει παύσης των εχθροπραξιών και αυξημένης πρόσβασης, ο αντίκτυπος στη θνησιμότητα και στη ζωή των Παλαιστινίων τώρα και στις μελλοντικές γενιές θα αυξάνεται αισθητά κάθε μέρα, ακόμη και αν αποφευχθεί ο λιμός στο εγγύς μέλλον», αναφέρεται.

02:00 Τουλάχιστον 18 νεκροί σε σχολείο του UNRWA στον προσφυγικό καταυλισμό Αλ Νουσεϊράτ

Ο ισραηλινός στρατός πραγματοποιεί βομβάρδισε ένα σχολείο της UNRWA στον προσφυγικό καταυλισμό Αλ Νουσεϊράτ στην κεντρική Γάζα, μια περιοχή που πρόσφατα ορίστηκε από το Ισραήλ ως ασφαλής περιοχή, ωθώντας χιλιάδες Παλαιστίνιους να εκκενώσουν τη Ράφα προς αυτήν.

Μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιωθεί 18 νεκροί. Το σχολείο φιλοξενούσε χιλιάδες εκτοπισμένους αμάχους.

01:33 Αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ στον Λίβανο – Σειρήνες συναγερμού στο βόρειο Ισραήλ

Δεν δείχνουν καλά τα πράγματα μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου με τις εκατέρωθεν επιθέσεις να έχουν γίνει πολύ πιο συχνές.

01:24 Τρεις επιθέσεις ανακοίνωσαν οι Χούθι απόψε, δύο στην Ερυθρά και μια στην Αραβική θάλασσα

Η Ανσάρ Αλλάχ ή αλλιώς οι Χούθι της Υεμένης δήλωσαν την Τετάρτη ότι εξαπέλυσαν επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον τριών πλοίων που διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα και την Αραβική Θάλασσα, όπως ανέφερε σε δήλωσή του ο στρατιωτικός εκπρόσωπος.

Η ομάδα διεξήγαγε δύο επιχειρήσεις στην Ερυθρά Θάλασσα, στοχεύοντας το πλοίο ROZA και το πλοίο VANTAGE DREAM με έναν αριθμό πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών, ανέφερε ο Γιαχία Σαρί(α) στη δήλωση που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο al-Masirah που διοικείται από τους Χούθι.

«Οι δύο εταιρείες παραβίασαν την απόφαση (των Χούθι) που απαγόρευσε την είσοδο πλοίων στα λιμάνια της κατεχόμενης Παλαιστίνης (Ισραήλ)», είπε. «Η τρίτη επιχείρηση στόχευσε το αμερικανικό πλοίο MAERSK SELETAR με έναν αριθμό μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο ανατολικό τμήμα της Αραβικής Θάλασσας», πρόσθεσε.

Θα «συνεχίσουμε να διεξάγουμε στρατιωτικές επιχειρήσεις για την υποστήριξη του παλαιστινιακού λαού μέχρι να σταματήσει η (ισραηλινή) επιθετικότητα και να αρθεί η πολιορκία του παλαιστινιακού λαού στη Λωρίδα της Γάζας», πρόσθεσε ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των Χούθι.

01:04 «Σώστε τους αρρώστους, τους τραυματίες και τα παιδιά της Γάζας από βέβαιο θάνατο» – Περισσότερα για το νοσοκομείο Αλ-Άκσα

Η διοίκηση του νοσοκομείου Al-Aqsa αναφέρει ότι η κεντρική εγκατάσταση της Γάζας λειτουργεί με μόνο δύο γεννήτριες εδώ και 244 ημέρες «χωρίς διακοπή».

«Το νοσοκομείο Αλ Άκσα έχει σήμερα περισσότερους από 700 τραυματίες και ασθενείς και εξυπηρετεί περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους και εκτοπισμένους στην κεντρική διοικητική περιφέρεια», αναφέρεται σε δελτίο Τύπου, που αναρτήθηκε από το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

«Καταδικάζουμε τις προσπάθειες της ισραηλινής κατοχής να υποτάξει το νοσοκομείο και να το θέσει εκτός λειτουργίας σε ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και κατά του διεθνούς δικαίου … Αυτό εντάσσεται στο πλαίσιο του εγκλήματος της γενοκτονίας κατά των αμάχων, των παιδιών και των γυναικών».

Το νοσοκομείο κάλεσε τη διεθνή κοινότητα και τις περιφερειακές χώρες να «σώσουν τους ασθενείς, τους τραυματίες και τα παιδιά της Γάζας από βέβαιο θάνατο».

00:42 «Αυτό είναι για εσένα μαμά» φέρεται να λέει Ισραηλινός στρατιώτης πριν πυροδοτήσει εκρηκτικά

Ένας Ισραηλινός στρατιώτης, φέρεται να πυροδοτεί εκρηκτική σε γειτονιά στη Γάζα και να αφιερώνει την ανατίναξη στην μητέρα του. Δεν έχει γίνει ακόμα γνωστή η ημερομηνία του βίντεο, καθώς φέρεται να έχει υποκλαπεί από ισραηλινό λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

00:28 Δεν υπάρχει ειρήνη στη Μέση Ανατολή χωρίς παλαιστινιακό κράτος, λέει ο Βλαντιμίρ Πούτιν

Ο Ρώσος πρόεδρος δηλώνει ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να βοηθήσει στην επίλυση της κρίσης στη Γάζα και ότι η ειρήνη δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κράτους της Παλαιστίνης.

Ο Πούτιν έκανε τα σχόλια αυτά καθώς συναντήθηκε με ανώτερους συντάκτες διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων στο εμβληματικό ετήσιο οικονομικό φόρουμ της Ρωσίας στην Αγία Πετρούπολη.

Η απάντηση του Ισραήλ στην επίθεση της Χαμάς «μοιάζει με την ολοκληρωτική καταστροφή αμάχων», δήλωσε ο Πούτιν, προσθέτοντας ότι θεωρεί το status quo αποτέλεσμα «της πλήρους αποτυχίας των Ηνωμένων Πολιτειών».

00:09 Οι Μπεν-Γκβιρ, Σμότριχ καλούν σε επέκταση του πολέμου στη Γάζα, εισβολή στο νότιο Λίβανο σε ομιλίες τους την Ημέρα της Ιερουσαλήμ

Ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ και ο υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριχ καλούν σε επέκταση του πολέμου στη Γάζα και εισβολή στο νότιο Λίβανο κατά τη διάρκεια ομιλιών για την Ημέρα της Ιερουσαλήμ στο Δυτικό Τείχος, όπως μεταφέρουν οι Times of Israel.

Οδηγώντας το πλήθος φωνάζοντας «νίκη», ο Μπεν-Γκβιρ ανέφερε ότι το Ισραήλ θα νικήσει μόνο αφού «εισέλθει σε όλη τη Γάζα και πολεμήσει μέχρι τη νίκη. Και για τη νίκη πρέπει να πάμε στο βορρά και να πολεμήσουμε τη Χεζμπολάχ και να την καταστρέψουμε», φωνάζει, υπό τις επευφημίες του κυρίως θρησκευτικού εθνικιστικού πλήθους. «Θέλουμε τη νίκη!»

Απευθυνόμενος απευθείας στον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Σμότριχ τον καλεί να «δώσει την εντολή» και «να πάει σε πόλεμο με τη Χεζμπολάχ».

«Αφήστε τους ηρωικούς μας πολεμιστές να νικήσουν, αποκαταστήστε την εθνική μας τιμή, την εθνική υπερηφάνεια και την ασφάλειά μας και επιτρέψτε στους ηρωικούς κατοίκους να επιστρέψουν με ασφάλεια στα σπίτια τους» για να ανοικοδομηθούν», είπε ο υπουργός Οικονομικών. «Ο λαός του Ισραήλ είναι πίσω σας!»

23:45 Σαουδική Αραβία: Το Ισραήλ επέτρεψε στους εξτρεμιστές να υπονομεύσουν το status quo στην Ιερουσαλήμ

Η Σαουδική Αραβία καταδίκασε έντονα την πορεία για την «Ημέρα της Ιερουσαλήμ» που πραγματοποιήθηκε στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ την Τετάρτη, κατηγορώντας την ισραηλινή κυβέρνηση ότι επιτρέπει σε εξτρεμιστικά στοιχεία να υπονομεύσουν το status quo στο Όρος του Ναού (Αλ Ακσά). Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ριάντ, το Ισραήλ ενέκρινε μια «προκλητική παρέλαση» που κινδυνεύει να προκαλέσει την οργή των μουσουλμάνων σε όλο τον κόσμο.

Σε ξεχωριστή ανακοίνωση που εκδόθηκε λίγο πριν από την καταδίκη, η Σαουδική Αραβία χαιρέτισε την απόφαση του κοινοβουλίου της Σλοβενίας να αναγνωρίσει ένα παλαιστινιακό κράτος.

23:32 Δραματική ανακοίνωση του νοσοκομείου Αλ Άκσα: Δεκάδες ασθενείς κινδυνεύουν

Σε ανακοίνωσή του, το νοσοκομείο μαρτύρων Αλ Άκσα στην κεντρική Γάζα ανακοίνωσε ότι μία από τις γεννήτριες ηλεκτρικού ρεύματος του νοσοκομείου παρουσίασε βλάβη, προκαλώντας μια ανθρωπιστική καταστροφή που θα μπορούσε να στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες τραυματίες, ασθενείς και βαριά άρρωστα παιδιά στις μονάδες εντατικής θεραπείας και σε όσους βασίζονται σε αναπνευστικά μηχανήματα που τροφοδοτούνται από το ηλεκτρικό ρεύμα.

Το νοσοκομείο μαρτύρων Αλ Άκσα φιλοξενεί σήμερα πάνω από 700 τραυματίες και ασθενείς, εξυπηρετώντας περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους και εκτοπισμένους στην κεντρική επαρχία.

Απευθύνουμε έκκληση στη διεθνή κοινότητα, τον ΟΗΕ και τους διεθνείς οργανισμούς, όλες τις αραβικές και ισλαμικές χώρες να σώσουν τις ζωές των ασθενών, των τραυματιών και των παιδιών της Γάζας από τον επικείμενο θάνατο, αποκαθιστώντας επειγόντως το ηλεκτρικό ρεύμα στο νοσοκομείο πριν να είναι πολύ αργά.

23:20 ΟΗΕ: Πιθανότητα αύξησης των εντάσεων μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ

  • Εκπρόσωπος της Προσωρινής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στο Λίβανο μίλησε στο Al Jazeera για την κατάσταση στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου.
  • Ακολουθεί περίληψη των σχολίων του:
  • Η κατάσταση στα σύνορα μεταξύ του Λιβάνου και του Ισραήλ προκαλεί ανησυχίες.
  • Υπάρχει πιθανότητα η ένταση να επεκταθεί περαιτέρω στη συνοριακή περιοχή.
  • Έχουμε διαύλους επικοινωνίας με τις λιβανέζικες αρχές και τον ισραηλινό στρατό για να αποφύγουμε οποιαδήποτε εκτεταμένη σύγκρουση.
  • Η επέκταση της σύγκρουσης θα αποτελούσε καταστροφή όχι μόνο για τον Λίβανο αλλά και για ολόκληρη την περιοχή.
  • Ελπίζουμε ότι η διεθνής κοινότητα θα διαδραματίσει ευρύτερο ρόλο από ό,τι στο παρελθόν για την επίτευξη λύσης στην παρούσα κατάσταση.

23:05 Παραιτείται ο διορισμένος δικαστής του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο

Ο συνταξιούχος πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ισραήλ Ααρόν Μπαράκ παραιτήθηκε από τη θέση του ως δικαστής στην ακροαματική διαδικασία σχετικά με την αίτηση της Νότιας Αφρικής που κατηγορεί το Ισραήλ για γενοκτονία στη Γάζα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, επικαλούμενος προσωπικούς λόγους.

Ο Άαρον Μπάρακ

22:43 Συνάντηση αξιωματούχων του Κατάρ και της Αιγύπτου με στελέχη της Χαμάς

Ο πρωθυπουργός του Κατάρ Mohammed bin Abdulrahman Al Thani και ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Αιγύπτου Abbas Kamel συναντήθηκαν με μέλη της Χαμάς στη Ντόχα για συνομιλίες σχετικά με την εκεχειρία στη Γάζα, αναφέρει το AFP.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια δήλωσε ότι η παλαιστινιακή ομάδα επιδιώκει μια «συνολική παύση της επίθεσης» στη Γάζα στο πλαίσιο μιας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός και ζήτησε την πλήρη αποχώρηση του Ισραήλ από τη Γάζα και την ανταλλαγή των Παλαιστίνιων κρατουμένων.

Το Κατάρ και η Αίγυπτος έχουν εμπλακεί σε πολύμηνες διαπραγματεύσεις για τις λεπτομέρειες μιας εκεχειρίας στη Γάζα.

22:31 Συρρέουν διαρκώς τραυματίες στο νοσοκομείο Αλ Άκσα

Τραγική είναι η κατάσταση στο νοσοκομείο Αλ Άκσα, όπως μεταδίδει ο Χανί Μαχμούντ του Al Jazeera.

«Προσπαθώ εδώ και δύο ώρες να μπω στο τμήμα επειγόντων περιστατικών και σε άλλα τμήματα του νοσοκομείου, για να δω τι συμβαίνει εκεί μέσα. Δεν μπορούσαμε ούτε να πατήσουμε μέσα γιατί είναι εξαιρετικά γεμάτο αυτή τη στιγμή.

Οι άνθρωποι βρίσκονται στο πάτωμα του νοσοκομείου και υπάρχει μια εισροή τραυματιών που φτάνουν στο νοσοκομείο από χθες το βράδυ. Ο αριθμός των ασθενοφόρων, των φορτηγών και των καροτσιών και φέρνουν τραυματίες εδώ είναι πέρα από κάθε φαντασία.

Είναι η πρώτη φορά που βλέπω τόσο μεγάλο αριθμό τραυματιών να έρχονται εδώ ταυτόχρονα. Ο αριθμός είναι τόσο μεγάλος, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών, των παιδιών και των ηλικιωμένων. Είναι ασφαλές να πούμε ότι το νοσοκομείο δεν είναι σε θέση να φιλοξενήσει αυτόν τον μεγάλο αριθμό τραυματιών. Σίγουρα χρειάζεται υποστήριξη για να συνεχίσει να συντηρεί τη λειτουργία του».

22:18 Reuters:  Όλο το παρασκήνιο της πρότασης κατάπαυσης του πυρός

Η απόφαση να ανακοινωθεί μονομερώς η πρόταση εκεχειρίας – ένα ασυνήθιστο βήμα για τις Ηνωμένες Πολιτείες σε σχέση με έναν στενό σύμμαχο – ήταν σκόπιμη, λένε οι αξιωματούχοι, και στένεψε τα περιθώρια για το Ισραήλ ή τη Χαμάς να υποχωρήσουν από τη συμφωνία.

«Δεν ζητήσαμε άδεια για να ανακοινώσουμε την πρόταση», δήλωσε ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος, στον οποίο παραχωρήθηκε ανωνυμία για να μιλήσει ελεύθερα για τις διαπραγματεύσεις. «Ενημερώσαμε τους Ισραηλινούς ότι επρόκειτο να δώσουμε μια ομιλία για την κατάσταση στη Γάζα. Δεν μπήκαμε σε λεπτομέρειες σχετικά με το τι αφορούσε αυτή» είπε ο αξιωματούχος αφήνοντας να εννοηθεί πως έπιασαν το Ισραήλ προ εκπλήξεως.

Διαβάστε αναλυτικά εδώ 

22:05 Το Κατάρ χαιρετίζει την κίνηση της Σλοβενίας να αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης

Το Κατάρ δηλώνει ότι θεωρεί την απόφαση «ένα σημαντικό βήμα που αντανακλά την αυξανόμενη υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας για τη λύση των δύο κρατών προς την επίτευξη ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή».

Την Τρίτη, η Σλοβενία έγινε η τελευταία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αναγνώρισε ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος, αφού το κοινοβούλιο της ενέκρινε την κίνηση αυτή με πλειοψηφία, απορρίπτοντας το αίτημα του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης για δημοψήφισμα.

Ακολουθεί τα βήματα της Ισπανίας, της Ιρλανδίας και της Νορβηγίας, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας συντονισμού της πίεσης προς το Ισραήλ να τερματίσει τον πόλεμο στη Γάζα.

Το Κατάρ δήλωσε ότι ελπίζει ότι «περισσότερες χώρες θα αναγνωρίσουν το κράτος της Παλαιστίνης και θα ενισχύσουν τις προσπάθειες που αποσκοπούν στην εφαρμογή της λύσης των δύο κρατών».

21:52 Προπηλακισμοί σε Παλαιστίνιους στην Ιερουσαλήμ

Κατά την πορεία για την «Ημέρα της Ιερουσαλήμ» που οργανώθηκε από ακροδεξιούς Ισραηλινούς έγιναν επιθέσεις αλλά και προπηλακισμοί σε Παλαιστίνιους.

21:38 ΠΑ: Η πορεία στην Ιερουσαλήμ αποτελεί κατάφωρη πρόκληση για τα αραβικά, μουσουλμανικά και χριστιανικά ήθη

Ο εκπρόσωπος του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής, Nabil Abu Rudeineh, προειδοποίησε ότι η ισραηλινή πορεία μέσα στην Παλιά Πόλη «αποτελεί όχι μόνο παραβίαση όλων των διεθνών νόμων που θεωρούν την Ανατολική Ιερουσαλήμ αναπόσπαστο τμήμα των παλαιστινιακών εδαφών που κατέχονται από το 1967, αλλά και κατάφωρη πρόκληση για τα αραβικά, μουσουλμανικά και χριστιανικά αισθήματα».

Σε δήλωσή του, ο Abu Rudeineh είπε ότι η πορεία είναι ένα ακόμη βήμα του Ισραήλ για να αλλάξει την ιστορία της Ιερουσαλήμ και να αλλάξει τον παλαιστινιακό-αραβικό χαρακτήρα της, το οποίο χαρακτήρισε «μάταιη προσπάθεια που αποσκοπεί στην επιβολή του status quo στην πόλη».

Ο Rudeineh κάλεσε την κυβέρνηση των ΗΠΑ, η οποία, όπως είπε, υποστηρίζει και προστατεύει το Ισραήλ, να «παρέμβει άμεσα για να σταματήσει ο γενοκτονικός πόλεμος στη Γάζα και οι συνεχιζόμενες επιθέσεις στη Δυτική Όχθη και την Ιερουσαλήμ».

21:25 ΗΠΑ: Η «κλιμάκωση» στο Λίβανο θα έθετε σε κίνδυνο την ισραηλινή ασφάλεια

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προέτρεψαν να μην υπάρξει «κλιμάκωση» στο Λίβανο, αφού ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου προειδοποίησε για ευρύτερη επιχείρηση.

«Δεν θέλουμε να δούμε αυτή την κλιμάκωση της σύγκρουσης, η οποία θα οδηγούσε απλώς σε περαιτέρω απώλειες ανθρώπινων ζωών τόσο από τους Ισραηλινούς όσο και από τον λιβανέζικο λαό και θα έβλαπτε σε μεγάλο βαθμό τη συνολική ασφάλεια και σταθερότητα του Ισραήλ στην περιοχή», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ.

Ο Μίλερ, ωστόσο, υποβάθμισε τους υπαινιγμούς ότι επίκειται πόλεμος με τον Λίβανο.

«Οι δηλώσεις της ισραηλινής κυβέρνησης που λένε ότι είναι έτοιμοι για στρατιωτική επιχείρηση, αν χρειαστεί, (είναι) διαφορετικές από το να λένε ότι έχουν πάρει απόφαση να διεξάγουν στρατιωτική επιχείρηση», δήλωσε ο Μίλερ.

«Εξακολουθούμε να βρισκόμαστε σε ένα σημείο όπου πιστεύουμε ότι προτιμούν μια διπλωματική λύση», είπε. Ο Μίλερ δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες κατανοούν την «αφόρητη κατάσταση για το Ισραήλ» στα βόρεια σύνορά του.

«Υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινοί πολίτες που δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους στο βόρειο Ισραήλ, επειδή δεν είναι ασφαλές να το κάνουν λόγω των συνεχών βομβαρδισμών της Χεζμπολάχ και των επιθέσεων μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην περιοχή», δήλωσε ο Μίλερ.

21:12 UNRWA: «Άθλιες συνθήκες υγιεινής» στη Γάζα

Η υπηρεσία του ΟΗΕ λέει ότι θα χρειαστούν «χρόνια» για να απομακρυνθούν όλα τα συντρίμμια και τα σκουπίδια που συσσωρεύτηκαν από τον πόλεμο.

«Κατά συνέπεια, οι άθλιες συνθήκες υγιεινής αποτελούν τεράστια απειλή για την υγεία των Παλαιστινίων», αναφέρει σε ανάρτησή της στο Χ.

21:03 Γαλλίδα βουλευτής σηκώνει την παλαιστινιακή σημαία στη Βουλή

Το γαλλικό κοινοβούλιο βρίσκεται για άλλη μια φορά σε αναταραχή λόγω του πολέμου στη Γάζα καθώς βουλευτής σηκώθηκε όρθια κρατώντας την παλαιστινιακή σημαία, μία εβδομάδα μετά την προσωρινή αναστολή καθηκόντων που επιβλήθηκε σε συνάδελφό της για τον ίδιο λόγο.

Η Rachel Keke, μέλος του αριστερού κόμματος La France Insoumise (LFI) (σσ κόμμα Μελανσόν), φόρεσε επίσης ένδυμα με τα χρώματα της παλαιστινιακής σημαίας κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης με ερωτήσεις προς την κυβέρνηση.

Η Mathilde de Panot, πρόεδρος του LFI, δήλωσε ότι ανεμίζοντας την παλαιστινιακή σημαία, «είναι ένας τρόπος να φέρουμε τη δύναμη του αυτού του συμβόλου στην Εθνοσυνέλευση. Και ο συμβολισμός είναι για να πούμε ότι δεν θα σταματήσουμε μέχρι η Γαλλία – ως ένδειξη ειρήνης – να αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης».

Πρόσθεσε ότι η ΚΟ δεν θα σταματήσει «έως ότου η Γαλλία διατάξει εμπάργκο όπλων κατά της ακροδεξιάς κυβέρνησης Νετανιάχου».

Την περασμένη εβδομάδα, ο βουλευτής Sebastien Delogu, μέλος του LFI, τέθηκε σε διαθεσιμότητα επειδή ύψωσε μια παλαιστινιακή σημαία κατά τη διάρκεια μιας κοινοβουλευτικής συνεδρίασης.

Η βουλευτής Rachel Keke

20:50 Διαδηλώσεις στο Τελ Αβίβ για την απελευθέρωση των ομήρων

Διαδηλωτές που ζητούν συμφωνία για τους ομήρους συγκεντρώθηκαν στο Τελ Αβίβ. Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στην πλατεία Χαμπίμα, κρατώντας πλακάτ με τα πρόσωπα των γυναικών ομήρων.

20:39 Η ΕΕ προσκαλεί τον ΥΠΕΞ του Ισραήλ σε συνάντηση

Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ δηλώνει ότι κάλεσε τον κορυφαίο διπλωμάτη του Ισραήλ στη συνάντηση.

Τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ συμφώνησαν την περασμένη εβδομάδα να καλέσουν τον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, Ισραέλ Κατζ, σε μια ειδική συνάντηση στο πλαίσιο μιας συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών που συνδέει τα δικαιώματα με τους εμπορικούς δεσμούς.

Τότε, ο Μπορέλ δήλωσε ότι ήθελε να πιέσει το Ισραήλ για την «καταστροφική κατάσταση» στη Γάζα, τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου του ΟΗΕ να σταματήσει αμέσως την επίθεση στη Ράφα, στο πλαίσιο της υπόθεσης γενοκτονίας που βρίσκεται σε εξέλιξη ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου.

20:31 Ανηλεείς βομβαρδισμοί στην κεντρική Γάζα – 97 νεκροί το τελευταίο 24ωρο

Οι αδιάκοποι βομβαρδισμοί του ισραηλινού πυροβολικού στο κέντρο της Λωρίδας της Γάζας έχουν οδηγήσει σε πολλούς θανάτους αμάχων Παλαιστινίων.

Μέχρι στιγμής, τουλάχιστον 97 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες εξαιτίας των βομβαρδισμών στο κεντρικό κυβερνείο της Γάζας.

20:22 Χέρτζογκ στη διεθνή κοινότητα: Μην παραπονιέστε όταν τα πράγματα ξεφεύγουν από τον έλεγχο.

Ο Ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ κάλεσε τη «διεθνή κοινότητα και τους ηγέτες της… να μην μείνουν αδιάφοροι απέναντι σε αυτή την τρομοκρατία, από τον Λίβανο και αλλού».

Κατά την κρατική τελετή για την Ημέρα της Ιερουσαλήμ, πρόσθεσε ότι «το Ισραήλ δέχεται επιθέσεις κάθε μέρα, εδώ και πολλούς μήνες, από τους πληρεξούσιους του Ιράν στο Λίβανο, οι οποίοι παραβιάζουν ωμά τις διεθνείς συνθήκες. Ο κόσμος πρέπει να ξυπνήσει και να καταλάβει ότι το Ισραήλ δεν έχει άλλη επιλογή από το να υπερασπιστεί τους πολίτες του. Ο κόσμος πρέπει να στέκεται με απορία για το πώς το Ισραήλ το κάνει αυτό μόνο του, με αυξανόμενη δύναμη. Μην έρχεται με παράπονα όταν τα πράγματα ξεφεύγουν από τον έλεγχο».

20:10 Κλιμάκωση των συγκρούσεων και των βομβαρδισμών στη Γάζα

Τις τελευταίες 48 ώρες σημειώθηκε «κλιμάκωση των συγκρούσεων και των βομβαρδισμών» στον παράκτιο θύλακα, ιδίως στο κέντρο της λωρίδας, δήλωσε η οργάνωση βοήθειας Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF).

Τουλάχιστον 70 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 300 τραυματίστηκαν τις τελευταίες 24 ώρες καθώς μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Αλ Άκσα στο κέντρο της Γάζας, σημειώνουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα σε ανακοίνωσή τους, προσθέτοντας ότι πρόκειται κυρίως για γυναίκες και παιδιά.

«Η οσμή του αίματος στην αίθουσα επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου σήμερα το πρωί ήταν αφόρητη. Παντού υπάρχουν άνθρωποι πεσμένοι, στο πάτωμα, έξω τα πτώματα μεταφέρονταν σε πλαστικές σακούλες. Η κατάσταση είναι συγκλονιστική», δήλωσε η Karin Huster, ιατρική σύμβουλος των ΓΧΣ στη Γάζα, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

«Με την παράλογη κλιμάκωση της βίας σε διάφορα σημεία της λωρίδας της Γάζας τις τελευταίες 48 ώρες και ενώ το σημείο διέλευσης της Ράφα παραμένει κλειστό εδώ και ένα μήνα, το σύστημα υγείας έχει φτάσει σε σημείο κατάρρευσης. Η κατάσταση είναι Αποκαλυπτική».

Δείτε σχετική ανάρτηση:

19:55 Μπεν Γκβιρ: Η Ιερουσαλήμ είναι δική μας

Χιλιάδες ισραηλινοί εθνικιστές διαδηλώνουν στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ με προκλητικά ισλαμοφοβικά και ρατσιστικά συνθήματα κατά των Παλαιστινίων.

Ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ δήλωσε στην πορεία: «Στέλνουμε ένα μήνυμα στη Χαμάς: Η Ιερουσαλήμ είναι δική μας. Η πύλη της Δαμασκού είναι δική μας. Το Όρος του Ναού είναι δικό μας. Με το χέρι του Θεού, η πλήρης νίκη είναι δική μας».

«Σήμερα, σύμφωνα με την πολιτική μου, οι Εβραίοι εισήλθαν στην Παλιά Πόλη και κινήθηκαν ελεύθερα. Οι Εβραίοι προσεύχονταν στο Όρος του Ναού ελεύθερα. Λέω ότι αυτός είναι ο πιο απλός τρόπος – είναι δικός μας».

Οι διαδηλωτές φώναζαν: «Ο αιώνιος λαός δεν φοβάται. Ας καεί το χωριό σας».

Παλαιστίνιοι στην Παλιά Πόλη έχουν κλείσει τα μαγαζιά τους καθώς φοβούνται ότι θα γίνει πογκρόμ, ενώ ήδη ισραηλινοί έχουν επιτεθεί σε πολίτες και δημοσιογράφους.

Ο 52χρονος Ζακί Αμοπού Μοχαμάντ, δήλωσε στο AJ: «Είμαι κατά του να κλείσουμε τα μαγαζιά μας όσο η πομπή περνάει από την Παλιά Πόλη, αλλά οι άνθρωποι σκέφτονται να προστατεύσουν τα παιδιά τους».

19:38 Η Ισλαμική Τζιχάντ κατακεραυνώνει τους Άραβες για τη «σιωπή» τους στην ισραηλινή «βεβήλωση» της Ιερουσαλήμ

Η οργάνωση δήλωσε ότι «λόγω αυτής της επαίσχυντης σιωπής, οι συμμορίες της σιωνιστικής οντότητας τολμούν να βεβηλώνουν τους ιερούς τόπους του έθνους».

Η Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ εξέδωσε την ανακοίνωση με αφορμή την ετήσια πορεία της «Ημέρας της Ιερουσαλήμ» από χιλιάδες Ισραηλινούς σε παλαιστινιακή συνοικία της Ιερουσαλήμ, με ορισμένους να υποδαυλίζουν τις εντάσεις του πολέμου και να φωνάζουν «Θάνατος στους Άραβες».

Η πορεία, η οποία, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, είναι ισλαμοφοβική και αντιαραβική, έχει οδηγήσει στο κλείσιμο των εισόδων του συγκροτήματος του τζαμιού Αλ Άκσα και έχει αναγκάσει τους Παλαιστίνιους να μένουν κλεισμένοι στα σπίτια τους από φόβο για την ασφάλειά τους.

«Η πορεία είναι μια κατάφωρη επίθεση στην πρώτη qibla των μουσουλμάνων [το σημείο προς το οποίο οι μουσουλμάνοι στρέφονται για να προσευχηθούν] και σε θρησκευτικούς ιερούς τόπους. Οι σιωνιστικές συμμορίες προσπαθούν να αντισταθμίσουν τον εξευτελισμό που έχουν υποστεί οι ίδιοι και ο στρατός τους στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη», δήλωσε η οργάνωση.

19:20 Οι IDF λένε ότι κατέστρεψαν μεγάλη σήραγγα που οδηγούσε στον διάδρομο της Φιλαδέλφειας

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι κατέστρεψε μια σήραγγα μήκους δύο χιλιομέτρων που οδηγούσε στον διάδρομο Φιλαδέλφειας, η οποία είναι ο δρόμος κατά μήκος των συνόρων Ισραήλ-Αιγύπτου που χωρίζει την αιγυπτιακή Ράφα από την παλαιστινιακή Ράφα στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο στρατός ανέφερε ότι στη σήραγγα εντόπισε αντιαρματικούς πυραύλους, εκρηκτικούς μηχανισμούς και πρόσθετες συσκευές πληροφοριών.

Πηγή: IDF

19:10 Η Χαμάς λέει ότι θα απαντήσει «θετικά» σε οποιαδήποτε συμφωνία που θα τερματίσει τον πόλεμο

Η Χαμάς δήλωσε ότι θα ανταποκριθεί «σοβαρά και θετικά» σε οποιαδήποτε πρόταση κατάπαυσης του πυρός που θα βασίζεται στην πλήρη παύση του πολέμου, στην πλήρη αποχώρηση του Ισραήλ από τη Γάζα και σε μια συμφωνία ανταλλαγής ισραηλινών αιχμαλώτων-παλαιστινίων κρατουμένων.

Ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, ανέφερε σε δήλωσή του ότι η ομάδα συμμετέχει σε διαπραγματεύσεις «με γνώμονα αυτή τη στάση που αντανακλά τη θέληση του λαού μας και την γενναία αντίστασή του».

19:02 Στους 11 οι τραυματίες από επίθεση στο βόρειο Ισραήλ

Οι IDF επιβεβαίωσαν ότι μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτοξεύθηκαν από τον Λίβανο έπληξαν τη βόρεια ισραηλινή πόλη Χουρφίς, ενώ δήλωσαν ότι ερευνούν για ποιο λόγο δεν ενεργοποιήθηκαν οι σειρήνες.

Ισραηλινά ΜΜΕ αναφέρουν ότι υπάρχουν 11 τραυματίες από την επίθεση, ο ένας εκ των οποίων σοβαρά.

18:50 Ο Μπεν Γκβιρ έφτασε στην πορεία ακροδεξιών στην Ιερουσαλήμ

Ο Μπεν Γκβιρ έφτασε στην Ιερουσαλήμ

Ακροδεξιοί Ισραηλινοί οργανώνουν προκλητική πορεία στην κατεχόμενη ανατολική Ιερουσαλήμ

«Θάνατος στους Άραβες» και «Το όνομα Παλαιστίνη θα σβηστεί» είναι μερικά από τα συνθήματα που φωνάζει το πλήθος που έχει ήδη επιτεθεί σε Άραβες και Εβραίους δημοσιογράφους που βρίσκονται στο σημείο.

18:46 Εντός της επόμενης ώρας ο Τζόνσον θα μιλήσει με τον Νετανιάχου για την ημερομηνία ομιλίας του στο Κογκρέσο

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον δήλωσε ότι θα μιλήσει με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου εντός της ώρας, καθώς προσπαθούν να οριστικοποιήσουν την ημερομηνία κατά την οποία ο Ισραηλινός πρωθυπουργός θα απευθύνει ομιλία στην κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου.

18:40 Αναφορές για τραυματίες από ρουκέτα στο βόρειο Ισραήλ

Η Haaretz μεταδίδει ότι υπάρχουν πληροφορίες για χτύπημα ρουκέτας στη βόρεια ισραηλινή πόλη Hurfeish. Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα οι ντόπιοι αναφέρουν ότι υπάρχουν τραυματίες

18:32 Αστυνομικοί απομακρύνουν φοιτητές υπέρ της Παλαιστίνης από το γραφείο του προέδρου του Πανεπιστημίου του Στάντφορντ

Φοιτητές που τάσσονται υπέρ της Παλαιστίνης στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ απομακρύνθηκαν από την αστυνομία από το γραφείο του προέδρου την Τετάρτη, αφού το κατέλαβαν, απαιτώντας από τη σχολή να διακόψει τους δεσμούς τους από το Ισραήλ.

18:24 Σύνοψη των σημαντικότερων εξελίξεων

  • Χιλιάδες Ισραηλινοί συμμετέχουν στην ετήσια πορεία για την «Ημέρα της Ιερουσαλήμ» σε παλαιστινιακή γειτονιά της πόλης, υποδαυλίζοντας τις εντάσεις σε καιρό πολέμου ενώ ακούγονται συνθήματα όπως «Θάνατος στους Άραβες».
  • Ο πόλεμος στη Γάζα αναζωπύρωσε μια παγκόσμια πίεση για να δοθεί στους Παλαιστίνιους ένα δικό τους κράτος. Σήμερα, 146 από τα 193 κράτη μέλη του ΟΗΕ αναγνωρίζουν ένα παλαιστινιακό κράτος.
  • Ισραηλινό δικαστήριο επικύρωσε την απαγόρευση λειτουργίας του Al Jazeera στο Ισραήλ για 35 ημέρες. Ο υπουργός επικοινωνιών δήλωσε ότι ελπίζει να παρατείνει την απαγόρευση για άλλες 45 ημέρες όταν λήξει η προθεσμία το Σάββατο.
  • Η πρεσβεία του Ηνωμένου Βασιλείου απέρριψε δημοσίευμα λιβανέζικων μέσων ενημέρωσης σύμφωνα με το οποίο εξέδωσε προειδοποίηση προς τον Λίβανο ότι το Ισραήλ σχεδιάζει εκτεταμένη επίθεση στα μέσα Ιουνίου.
  • Εάν ο πόλεμος συνεχιστεί με αμείωτη ένταση, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι στη Γάζα θα μπορούσαν να υποφέρουν από το υψηλότερο επίπεδο πείνας μέχρι τα μέσα Ιουλίου, σύμφωνα με έκθεση των οργανισμών του ΟΗΕ ΠΟΥ και FAO.

18:12 Ο πρώην ισραηλινός πρέσβης στις ΗΠΑ καλεί το Ισραήλ να διερευνήσει τους ισχυρισμούς περί διεξαγωγής εκστρατείας επιρροής στις ΗΠΑ, τον Καναδά

Ο πρώην πρέσβης του Ισραήλ στις ΗΠΑ Michael Oren σχολίασε τις κατηγορίες κατά του Υπουργείου Διασποράς του Ισραήλ που ενορχηστρώνει εκστρατεία επιρροής στις ΗΠΑ και τον Καναδά (βλέπε προηγούμενη αναρτηση 13:51).

«Είμαι τρομοκρατημένος από το πρωτοσέλιδο στους σημερινούς New York Times που ισχυρίζεται ότι το Υπουργείο Διασποράς διέθεσε εκατομμύρια δολάρια για τη χρηματοδότηση μιας εκστρατείας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης -ψευδή άρθρα στα αγγλικά, πλασματικοί λογαριασμοί, bots και άλλα- για να επηρεάσει το Κογκρέσο υπέρ του Ισραήλ», δήλωσε.

«Εάν η έκθεση είναι αληθινή, η εκστρατεία αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της αμερικανικής νομοθεσίας και ακατάλληλη παρέμβαση στην εσωτερική πολιτική του σημαντικότερου συμμάχου μας. Η εκστρατεία προκαλεί στρατηγική ζημιά στο κράτος του Ισραήλ σε καιρό πολέμου», πρόσθεσε ο Oren.

«Καλώ την κυβέρνηση του Ισραήλ να διερευνήσει αμέσως και σε βάθος τον ισχυρισμό, να διαχωρίσει τη θέση της και να καταγγείλει κάθε τέτοια εκστρατεία και να απολύσει όλα τα άτομα που εμπλέκονται», δήλωσε.

18:03 Συνεχίζονται οι συνομιλίες Χαμάς με Φατάχ στην Κίνα

Σύμφωνα με το Al Jazeera oι βαθιές διαιρέσεις θα περιορίσουν την πρόοδο στις συνομιλίες συμφιλίωσης μεταξύ των παλαιστινιακών παρατάξεων Χαμάς και Φατάχ αυτόν τον μήνα, αλλά οι συναντήσεις υπογραμμίζουν ότι η ισλαμιστική ομάδα είναι πιθανό να διατηρήσει την επιρροή της μετά τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.

Οι συνομιλίες μεταξύ της Χαμάς και του κόμματος Φατάχ του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς θα διεξαχθούν στην Κίνα στα μέσα Ιουνίου, σύμφωνα με αξιωματούχους και από τις δύο πλευρές. Ακολουθούν δύο πρόσφατους γύρους συνομιλιών συμφιλίωσης, έναν στην Κίνα και έναν στη Ρωσία. Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας αρνήθηκε να σχολιάσει.

17:55 Ο Αραβικός Σύνδεσμος ζητά άμεση και μόνιμη παύση του ισραηλινού πολέμου στη Γάζα

Ο Αραβικός Σύνδεσμος έχει επίσης ζητήσει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στον πολιορκημένο παράκτιο θύλακα και την άμεση έναρξη των προσπαθειών ανοικοδόμησης, ενώ παράλληλα εργάζεται για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.

Ο οργανισμός εξέδωσε τη δήλωσή του με αφορμή την 57η επέτειο της Νάξας – της ισραηλινής κατοχής το 1967 της Δυτικής Όχθης, της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, της Λωρίδας της Γάζας, καθώς και των συριακών υψωμάτων του Γκολάν και της αιγυπτιακής χερσονήσου του Σινά.

Ο Σύνδεσμος δήλωσε ότι η φετινή επέτειος έρχεται «εν μέσω ενός καταστροφικού πολέμου του Ισραήλ κατά του παλαιστινιακού λαού, ιδίως στη Γάζα, όπου περισσότεροι από 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι “υφίστανται εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονία, μπροστά στα μάτια του κόσμου”».

Σημειώνεται ότι το Ισραήλ εξακολουθεί να εφαρμόζει «πολιτικές εποικισμού, δολοφονίες, συλλήψεις, κατεδαφίσεις σπιτιών και βεβήλωση θρησκευτικών ιερών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ».

Καταδίκασε επίσης «την άρνηση του Ισραήλ να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα που απαιτούν τον τερματισμό της κατοχής και την αποχώρηση από όλα τα κατεχόμενα παλαιστινιακά και άλλα αραβικά εδάφη και επιτρέπουν τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους» σύμφωνα με τα διεθνή ψηφίσματα και την αραβική ειρηνευτική πρωτοβουλία του 2002.

17:46 Γκάλαντ: Οι διαπραγματεύσεις με τη Χαμάς θα διεξαχθούν υπό πυρά

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ δήλωσε την Τετάρτη ότι «όλες οι διαπραγματεύσεις με τη Χαμάς θα διεξαχθούν υπό πυρά».

Έκανε τη δήλωση αυτή αφού πέταξε πάνω από τη Γάζα και τα λιβανικά σύνορα με αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας και στη συνέχεια πρόσθεσε ότι «οι επιθέσεις των IDF είναι ορατές σε όλα τα μέτωπα. Θα συνεχίσουμε και θα φθείρουμε τον εχθρό».

17:39 Ένα εκατ. άνθρωποι στη Γάζα μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με το υψηλότερο επίπεδο πείνας τον Ιούλιο

Εάν ο πόλεμος συνεχιστεί με αμείωτη ένταση, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι στη Γάζα θα μπορούσαν να υποφέρουν από το υψηλότερο επίπεδο πείνας μέχρι τα μέσα Ιουλίου, σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ.

Αυτό θα αποτελούσε αύξηση από 677.000 άτομα που βιώνουν συνθήκες λιμού τον Μάρτιο, όπως καταγράφεται από την ολοκληρωμένη ταξινόμηση φάσεων επισιτιστικής ασφάλειας.

Η κοινή έκθεση του ΠΟΥ και του FAO αναφέρει ότι η πείνα στη Γάζα επιδεινώνεται από τους εντατικούς περιορισμούς στην πρόσβαση σε βοήθεια και την κατάρρευση του τοπικού συστήματος τροφίμων.

«Ελλείψει παύσης των εχθροπραξιών και αυξημένης πρόσβασης, ο αντίκτυπος στη θνησιμότητα και στη ζωή των Παλαιστινίων τώρα και στις μελλοντικές γενιές θα αυξάνεται αισθητά κάθε μέρα, ακόμη και αν αποφευχθεί η πείνα στο εγγύς μέλλον», αναφέρει η έκθεση.

17:28 Η Κνεσέτ προωθεί την παράταση της ρύθμισης έκτακτης ανάγκης που εμποδίζει Παλαιστίνιους κρατούμενους να συναντηθούν με τους δικηγόρους τους

Η κοινοβουλευτική ομάδα της Κνεσέτ ενέκρινε σε πρώτη ανάγνωση νομοσχέδιο που παρατείνει την ισχύ των κανονισμών έκτακτης ανάγκης κατά τη διάρκεια του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς.

Το νομοσχέδιο θα επιτρέπει στους αξιωματικούς να εμποδίζουν τους κρατούμενους ασφαλείας να συναντήσουν τους δικηγόρους τους, εάν οι κρατούμενοι συνδέονται με την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου ή με τον πόλεμο στη Γάζα.

Η ισχύς των κανονισμών παρατάθηκε έως τις 18 Δεκεμβρίου. Η Επιτροπή Δικαίου και Δικαιοσύνης θα συζητήσει την προώθηση του νομοσχεδίου.

17:16 «Θέλουν να βάλουν φωτιά στην Ιερουσαλήμ»

Η Sapir Sluzker Amran, ακτιβίστρια και δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων, λέει ότι η ισραηλινή ακροδεξιά διοργανώνει την πορεία για την «Ημέρα της Ιερουσαλήμ»  εδώ και χρόνια και «είναι πάντα προκλητική», αλλά φέτος «υπάρχει άμεση πρόθεση να βάλουν φωτιά».

Η ίδια δήλωσε στο Al Jazeera ότι ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Itamar Ben-Gvir και οι υπόλοιποι ακροδεξιοί υπουργοί προσπαθούν να κάνουν ό,τι μπορούν για να σταματήσουν τη συμφωνία για τους αιχμαλώτους και την εκεχειρία που προώθησε πρόσφατα ο Μπάιντεν.

«Χρησιμοποιούν αυτή την παρέλαση και χρησιμοποιούν τη διαδρομή που περνάει από την Πύλη της Δαμασκού, μέσα στην Παλιά Πόλη χρησιμοποιώντας βία κατά των Παλαιστινίων για να κλιμακώσουν την κατάσταση ώστε να έχουμε μια δικαιολογία για να συνεχίσουμε τον πόλεμο», είπε.

«Παρόλο που δεν είναι μέρος της διαδρομής, θα επιμείνουν να πάνε στο Αλ-Άκσα για να προσευχηθούν εκεί», πρόσθεσε η Αμράν.

«Σύμφωνα με τους κορυφαίους ραβίνους, απαγορεύεται αυτή τη στιγμή στους Εβραίους να πάνε να προσευχηθούν στο Αλ-Άκσα και αυτοί εξακολουθούν να το κάνουν επειδή μπορούν και επειδή θεωρούν τους εαυτούς τους ως ιδιοκτήτες όπως λένε, οπότε ήρθαν για να αποδείξουν ένα μάθημα στους Παλαιστίνιους σήμερα».

17:05 Την έρευνά του για όσα έγιναν στις 7 Οκτωβρίου θα παρουσιάσει ο ισραηλινός στρατός

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα αρχίσει να παρουσιάζει την έρευνά του στον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού από τον επόμενο μήνα. Τα πρώτα θέματα που θα παρουσιαστούν θα είναι οι μάχες στο Κιμπούτς Μπε’έρι κατά τη διάρκεια της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου – με επικεφαλής τον υποστράτηγο (ε.α.) Μίκι Εντελστάιν – και οι διεργασίες που επηρέασαν την αμυντική στρατηγική στα σύνορα με τη Γάζα, αρχής γενομένης από το 2018.

Τον Φεβρουάριο ο στρατός ανακοίνωσε ότι ο μηχανισμός έρευνας του Γενικού Επιτελείου θα διερευνήσει τη συμπεριφορά του στρατού σχετικά με τον θάνατο των 13 ομήρων που κρατούσε η Χαμάς στο σπίτι του Pesi Cohen στο Be’eri. Οι μαρτυρίες δύο επιζώντων από το σπίτι, της Yasmin Porat και της Hadas Dagan, δημιούργησαν υποψίες ότι ο διοικητής της Μεραρχίας 99 Big, στρατηγός Barak Hiram, ο οποίος διοικούσε τη μάχη στο Be’eri, διέταξε την ομάδα τεθωρακισμένων του να ρίξει με κανόνι στο σπίτι του Cohen – παρόλο που γνώριζε ότι υπήρχαν όμηροι εκεί μέσα.

16:56 Ο δημοσιογράφος της Haaretz ανέβαζε βίντεο με τις επιθέσεις των Ισραηλινών στην Ιερουσαλήμ

16:40 Ισραηλινοί επιτίθενται σε δημοσιογράφο της Haaretz στο πογκρόμ που εξαπολύουν στην Ιερουσαλήμ

Η καθημερινή ισραηλινή εφημερίδα ανέφερε ότι ο δημοσιογράφος Nir Hasson δέχθηκε επίθεση από ομάδα νεαρών Ισραηλινών που συμμετείχαν στην πορεία για την «Ημέρα της Ιερουσαλήμ».

Η μη κερδοσκοπική ισραηλινή ομάδα δικαιωμάτων Ir Amim αναφέρει ότι η εν λόγω κινητοποίηση είναι μια ετήσια ακροδεξιά εθνικιστική πορεία που έχει γίνει όλο και περισσότερο μια εχθρική επίδειξη της εβραϊκής υπεροχής, του θριαμβολογικού χαρακτήρα και της υποκίνησης βίας κατά των Παλαιστινίων.

Η 5η Ιουνίου θεωρείται στο Ισραήλ ως Ημέρα της Ιερουσαλήμ – σε ανάμνηση αυτού που οι Ισραηλινοί αποκαλούν «απελευθέρωση» της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και «επανένωση» της πόλης.

Η πόλη, ωστόσο, παραμένει διαιρεμένη, με την Ανατολική Ιερουσαλήμ να θεωρείται κατεχόμενο έδαφος.

Σύμφωνα με την Haaretz, αρκετοί επιτιθέμενοι έριξαν τον Hasson στο έδαφος και τον κλώτσησαν, μέχρι που επενέβησαν αστυνομικοί της Συνοριακής Αστυνομίας.

Κάθε χρόνο, η πορεία προσελκύει χιλιάδες εθνικιστές Εβραίους, πολλοί από τους οποίους είναι νεαροί άνδρες, οι οποίοι παρελαύνουν επιθετικά με ισραηλινές σημαίες μέσα από τη μουσουλμανική συνοικία της Παλιάς Πόλης της Ιερουσαλήμ και επιδίδονται σε πράξεις πρόκλησης, βίας και καταστροφής παλαιστινιακών περιουσιών με πολύ μικρή παρέμβαση της αστυνομίας.

Φέτος ακροδεξιοί υπουργοί της κυβέρνησης έχουν δηλώσει ότι θα ηγηθούν του πογκρόμ.

16:30 Το Ισραήλ δεν λειτουργεί με βάση τον ορθολογισμό στη σύγκρουση με τον Λίβανο

Σύμφωνα με τον Karim Bitar του Ινστιτούτου Διεθνών και Στρατηγικών Υποθέσεων στο Παρίσι: «Ο κίνδυνος κλιμάκωσης έχει αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες ημέρες. Παρόλο που δεν συμφέρει κανέναν να υπάρξει ευρύτερη κλιμάκωση, φαίνεται ότι πολλοί δρώντες δεν είναι πλέον ορθολογικοί. Τα πνεύματα είναι εξαιρετικά τεταμένα και οποιοσδήποτε λανθασμένος υπολογισμός θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια ευρύτερη ανάφλεξη».

Νωρίτερα σήμερα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου περιόδευσε στα βόρεια σύνορα της χώρας με τον Λίβανο και δήλωσε ότι το Ισραήλ είναι έτοιμο για ισχυρή δράση στον βορρά.

Η Χεζμπολάχ και το Ισραήλ ανταλλάσσουν πυρά τους τελευταίους οκτώ μήνες παράλληλα με τον πόλεμο στη Γάζα, προκαλώντας ανησυχίες ότι θα μπορούσε να ξεσπάσει μια ακόμη ευρύτερη σύγκρουση μεταξύ των βαριά εξοπλισμένων αντιπάλων.

«Υπέρ ενός ευρύτερου πολέμου»

«Υπάρχουν επίσης εσωτερικές πολιτικές εκτιμήσεις που παίζουν ρόλο στο Ισραήλ. Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, η πλειοψηφία της ισραηλινής κοινωνίας επιθυμεί μια αντιπαράθεση με τη Χεζμπολάχ. Ορισμένα μέλη του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου είναι επίσης υπέρ ενός ευρύτερου πολέμου και ζητούν νέα κατοχή του νότιου Λιβάνου», δήλωσε ο Bitar στο Al Jazeera.

«Οι ΗΠΑ πλησιάζουν σε εκλογές και δεν είναι πρόθυμες να χρησιμοποιήσουν τη σημαντική επιρροή που έχουν στο Ισραήλ προκειμένου αυτό να επιδείξει αυτοσυγκράτηση. Το Ισραήλ θα αρνηθεί την επιστροφή στο status quo και ελπίζει ότι θα μπορέσει να αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού.

Οι εχθροπραξίες μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ ήταν οι χειρότερες από τότε που διεξήγαγαν πόλεμο το 2006 και δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι και στις δύο πλευρές των συνόρων αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

«Ωστόσο, [το Ισραήλ] θα μπορούσε να πάρει περισσότερα από αυτά που διαπραγματεύτηκε αν αποφασίσει να επιτεθεί στον Λίβανο. Η Χεζμπολάχ είναι σημαντικά ισχυρότερη από τη Χαμάς και τα γεγονότα των τελευταίων μηνών έδειξαν ότι το Ισραήλ δεν μπόρεσε να εξαλείψει τη Χαμάς. Εάν το Ισραήλ επιτεθεί, θα είναι ένα καταστροφικό πλήγμα για τον Λίβανο, αλλά θα αποδειχθεί επίσης πολύ αντιπαραγωγικό για το Ισραήλ», πρόσθεσε ο Bitar.

16:19 Η πρεσβεία του Ηνωμένου Βασιλείου αρνείται ότι προειδοποίησε τον Λίβανο για επικείμενη ισραηλινή επίθεση

Η πρεσβεία του Ηνωμένου Βασιλείου απέρριψε δημοσίευμα λιβανικών μέσων ενημέρωσης σύμφωνα με το οποίο εξέδωσε προειδοποίηση προς τον Λίβανο ότι το Ισραήλ σχεδιάζει εκτεταμένη επίθεση στα μέσα Ιουνίου.

«Απορρίπτουμε τις αναφορές ότι το Ηνωμένο Βασίλειο υπέδειξε, πόσο μάλλον έστειλε διπλωματικό μήνυμα στις λιβανικές αρχές ότι το Ισραήλ θα διεξάγει στρατιωτικές επιχειρήσεις τον Ιούνιο», ανέφερε σε ανακοίνωσή του εκπρόσωπος της βρετανικής πρεσβείας, προσθέτοντας ότι δεν είναι ο ρόλος του Ηνωμένου Βασιλείου να «σχολιάζει τον στρατιωτικό σχεδιασμό του Ισραήλ».

«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να εργάζεται για την αποκλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ του Ισραήλ και του Λιβάνου», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος. «Η δέσμευσή μας και με τις δύο πλευρές επικεντρώνεται στη δημιουργία συνθηκών σταθερότητας και ασφάλειας στη Γαλάζια Γραμμή. Είμαστε ξεκάθαροι ότι μια σύγκρουση δεν είναι προς το συμφέρον κανενός».

16:08 Ο Γκαντζ επιπλήττει τον Νετανιάχου επειδή δεν συναντήθηκε με τον δήμαρχο κατά την επίσκεψή του στην Κιριάτ Σμόνα – Γραφείο πρωθυπουργού του Ισραήλ: Δεν πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με πολίτες

Ο υπουργός του υπουργικού συμβουλίου πολέμου Μπένι Γκαντζ κατηγορεί τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι επισκέφθηκε την Κιριάτ Σμόνα χωρίς να έχει συνάντηση με τον δήμαρχο Αβιχάι Στερν.

«Δεν μπορείς να κάνεις πολιτικές εκτιμήσεις σε καιρό πολέμου. Τον προτρέπω να καλέσει τώρα τον δήμαρχο, να ζητήσει συγγνώμη και να τον καλέσει σε συνάντηση στο γραφείο του μαζί με όλα τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου, για να ακούσει τη φωνή όλων των κατοίκων της πόλης», αναφέρει ο Γκαντζ σε ανακοίνωσή του.

Σε απάντηση στην κριτική, το γραφείο του πρωθυπουργού περιγράφει την επίσκεψη του Νετανιάχου ως «στρατιωτική περιοδεία και αξιολόγηση της κατάστασης ασφαλείας στα βόρεια σύνορα» μόνο.

«Δεν κανονίστηκαν μαζί του συναντήσεις με πολίτες, ούτε και με τον δήμαρχο της Κιριάτ Σμόνα. Στην περιοδεία δεν προσκλήθηκαν πολιτικοί αξιωματούχοι», αναφέρει η ανακοίνωση του ισραηλινού πρωθυπουργικού γραφείου.

15:58 Η Παλαιστινιακή Αρχή Υδάτων λέει ότι το Ισραήλ μειώνει την παροχή νερού

Η Παλαιστινιακή Αρχή Υδάτων αναφέρει, σε ανακοίνωσή της που μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Wafa, ότι η ισραηλινή εταιρεία ύδρευσης Mekorot μείωσε την ποσότητα νερού που διατίθεται στις επαρχίες Χεβρώνας και Βηθλεέμ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι περίπου 35% λιγότερο νερό αντλήθηκε από την κύρια πηγή για τις δύο επαρχίες, την Ντέιρ Σάαρ.

Η Παλαιστινιακή Αρχή Υδάτων τόνισε ότι η μείωση αυτή, που έρχεται στην αρχή της θερμής και ξηρής περιόδου του καλοκαιριού, θα επιδεινώσει την ετήσια έλλειψη νερού που βιώνουν οι κοινότητες στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

15:49 IDF: Δέκα Ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίστηκαν τις τελευταίες 24 ώρες

Σύμφωνα με ανακοίνωση των IDF, δέκα ισραηλινοί στρατιώτες έχουν τραυματιστεί τις τελευταίες 24 ώρες, έξι από αυτούς μέτρια.

Πηγή φωτογραφίας: IDF

15:45 Στη Γάζα, το «Queering the Map» αποκαλύπτει συγκλονιστικές σημειώσεις για την απώλεια και τoν έρωτα

Το Queering the Map, μια πλατφόρμα που ιδρύθηκε το 2017 από τον Lucas LaRochelle στο Μόντρεαλ, επιτρέπει στους χρήστες που αυτοπροσδιορίζονται ως ΛΟΑΤΚΙ+ να κάνουν ανώνυμες αναρτήσεις με γεωγραφικές σημάνσεις.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ

15:39 Δικαστήριο επικύρωσε την απαγόρευση λειτουργίας του Al Jazeera στο Ισραήλ

Ισραηλινό δικαστήριο επικύρωσε σήμερα την απαγόρευση για 35 ημέρες της λειτουργίας του Al Jazeera στο Ισραήλ που επέβαλε η κυβέρνηση για λόγους εθνικής ασφάλειας και ένας υπουργός είπε πως ελπίζει πως αυτή θα παραταθεί για άλλες 45 ημέρες μετά τη λήξη της το ερχόμενο Σάββατο.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

15:31 Περισσότερα για την καταγγελία του πρώην υπαλλήλου της Meta που λέει ότι απολύθηκε επειδή διόρθωσε προβλήματα που εμπόδιζαν την προβολή φιλοπαλαιστινιακών αναρτήσεων

Πρώην μηχανικός της Meta Platforms υπέβαλε αγωγή κατά της εταιρείας, υποστηρίζοντας ότι απολύθηκε επειδή διόρθωσε προβλήματα που εμπόδιζαν την προβολή φιλοπαλαιστινιακών αναρτήσεων στο Instagram.

Ο Φαράς Χαμάντ, Αμερικανο-Παλαιστίνιος που εργαζόταν στο τμήμα μηχανικής μάθησης της Meta από το 2021, υπέβαλε αγωγή σε δικαστήριο της Καλιφόρνια καταγγέλλοντας διακρίσεις και παράνομη απόλυση, αναφέρει το Reuters.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ

15:21 Ισραηλινοί ακροδεξιοί προπηλακίζουν δημοσιογράφους στην Ιερουσαλήμ

Πολύ μεγάλη είναι η ένταση στην Ιερουσαλήμ καθώς έχει προγραμματιστεί πορεία από Ισραηλινούς ακροδεξιούς, ενώ νωρίτερα πολλοί από αυτούς εισέβαλαν στο τέμενος Αλ Άκσα.

Οι ακροδεξιοί προπηλάκισαν και δημοσιογράφους, όπως έχει αποτυπωθεί σε βίντεο.

15:12 Τους «θερίζει» η πείνα – Σε κατάσταση συναγερμού Γάζα, Αϊτή, Μάλι, Νότιο Σουδάν και Σουδάν

Οι κάτοικοι της Γάζας, της Αϊτής, του Μάλι, του Νότιου Σουδάν και του Σουδάν θα μπορούσαν να βρεθούν αντιμέτωποι με «καταστροφικά επίπεδα» επισιτιστικής ανασφάλειας μέχρι τον Οκτώβριο χωρίς τις ενέργειες των ανθρωπιστικών οργανώσεων και τις διεθνείς προσπάθειες να επιτραπεί η πρόσβαση σε πληγείσες περιοχές, όπως προειδοποίησαν σήμερα υπηρεσίες του ΟΗΕ.

Δείτε περισσότερα εδώ

15:00 Καταγγελία: Παλαιστίνια πυροβολήθηκε από Ισραηλινό ελεύθερο σκοπευτή ενώ έψαχνε φαγητό για τα παιδιά της

Συγκλονιστικές σκηνές έχουν καταγραφεί σε βίντεο που κυκλοφορεί στα social media και έχει αναρτήσει και το Quds News Network.

Σύμφωνα με την καταγγελία, Παλαιστίνια γυναίκα πυροβολήθηκε από Ισραηλινό ελεύθερο σκοπευτή, με αποτέλεσμα τον ακρωτηριασμό του ποδιού της, ενώ προσπαθούσε να πάρει τρόφιμα για τα παιδιά της κατά τη διάρκεια της επιδρομής της IOF στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια πριν από δύο εβδομάδες.

Προσοχή, σκληρές εικόνες:

14:51 Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν στην πόλη της Γάζας

Σε ισραηλινή επίθεση στη συνοικία Ριμάλ της πόλης της Γάζας σκοτώθηκαν τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι, μεταδίδει το Al Jazeera, σύμφωνα με τους ανταποκριτές του επί τόπου.

Η συγκεκριμένη επίθεση έρχεται μετά από μια σειρά προηγούμενων ισραηλινών χτυπημάτων σε κοντινές γειτονιές, συμπεριλαμβανομένων των Ταλ αλ-Χάουα, Σεΐχ Ιτζλίν και Ζεϊτούν, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Στη Ζεϊτούν, ισραηλινοί βομβαρδισμοί έπληξαν το σπίτι μιας οικογένειας, τραυματίζοντας επτά πολίτες, μετέδωσε το Wafa.

14:41 Η PRCS εργάζεται για τον καθαρισμό των ιατρικών εγκαταστάσεων μετά την αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από την Τζαμπάλια

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος (PRCS) δημοσίευσε βίντεο στο λογαριασμό της στο X, όπου φαίνονται συνεργεία να αδειάζουν και να καθαρίζουν ένα δωμάτιο όπου παλαιότερα αποθηκεύονταν ιατρικές προμήθειες.

Η PRCS δήλωσε ότι το ιατρικό της κέντρο στην Τζαμπάλια κάηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις, ενώ καταστράφηκαν ιατρικές προμήθειες.

Ο προσφυγικός καταυλισμός της Τζαμπάλια, στο βόρειο άκρο της Γάζας, κηρύχθηκε «περιοχή καταστροφής» από τις τοπικές δημοτικές αρχές την Κυριακή.

Την περασμένη εβδομάδα, ο ισραηλινός στρατός αποσύρθηκε από την περιοχή μετά από μια καταστροφική στρατιωτική επιχείρηση 20 ημερών, κατά την οποία σκοτώθηκαν δεκάδες Παλαιστίνιοι.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

14:32 Το κόμμα του Μπεν-Γκβιρ ανακοίνωσε την αναστολή στήριξης στον κυβερνητικό συνασπισμό Νετανιάχου – Τι ζητάει

Ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ ανακοίνωσε ότι το κόμμα του Ότζμα Γεχουντίτ δεν θα ψηφίσει με τον συνασπισμό στην Κνεσέτ μέχρι ο πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου να αποκαλύψει τις λεπτομέρειες της πρότασης για τη συμφωνία με τη Χαμάς για κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση των ομήρων.

«Όσο ο πρωθυπουργός συνεχίζει να αποκρύπτει τις λεπτομέρειες της συμφωνίας, το κόμμα Ότζμα Γεχουντίτ θα διαταράξει τον συνασπισμό του», ανέφερε ο Μπεν-Γκβιρ σε ανάρτησή του.

Ο ίδιος και άλλοι ακροδεξιοί νομοθέτες έχουν διαβεβαιώσει ότι δεν θα συμφωνήσουν σε μια συμφωνία με τη Χαμάς που θα τερματίζει τον πόλεμο με αντάλλαγμα την απελευθέρωση των ομήρων.

14:22 Στις 36.586 οι νεκροί στη Γάζα

Τουλάχιστον 36.586 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 83.074 έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στον παλαιστινιακό θύλακα.

Το υπουργείο πρόσθεσε ότι 36 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 115 τραυματίστηκαν κατά την τελευταία 24ωρη περίοδο αναφοράς.

14:20 Μια σύντομη σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Ισραηλινές επιθέσεις έπληξαν τους πυκνοκατοικημένους προσφυγικούς καταυλισμούς Μπουρέιτζ και Μαγκάζι, καθώς και γειτονιές ανατολικά της Ντέιρ ελ-Μπάλαχ
  • Τουλάχιστον 66 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στην κεντρική περιοχή της Γάζας τις τελευταίες 24 ώρες, καθώς οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί συνεχίζονται, μετέδωσε ο Τάρεκ Αμπού Αζούμ του Al Jazeera. Άλλες πηγές κάνουν λόγο για τουλάχιστον 75 νεκρούς
  • Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ολοκλήρωσε περιοδεία στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο, όπου δήλωσε ότι το Ισραήλ είναι έτοιμο να αναλάβει ισχυρή δράση
  • Το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa μετέδωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν 35 άτομα στην πόλη Μπέιτ Ουμάρ, 11 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Χεβρώνας στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη
  • Το Wafa ανέφερε ότι σχεδόν 800 ακροδεξιοί Ισραηλινοί εισέβαλαν στον περίβολο του τζαμιού Αλ Άκσα, υπό την προστασία της ισραηλινής αστυνομίας εν όψει της πορείας που έχει προγραμματιστεί για αργότερα σήμερα για την «Ημέρα της Ιερουσαλήμ»

14:10 Ο δήμαρχος της Κιριάτ Σμόνα για την επίσκεψη του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου στον βορρά: «Φτηνές πολιτικές σε καιρό πολέμου»

Ο δήμαρχος της πόλης Κιριάτ Σμόνα στο βόρειο Ισραήλ, Αβιχάι Στερν, επέκρινε τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου αφού δεν προσκλήθηκε να συναντήσει τον πρωθυπουργό κατά την επίσκεψή του στην πόλη, κατηγορώντας τον ότι ασκεί «φτηνή πολιτική εν καιρώ πολέμου» και λέγοντας ότι «όλα είναι μια παράσταση για αυτή την κυβέρνηση».

14:01 «Ο πόλεμος στον βορρά είναι πιθανός» λόγω των συγκρούσεων Ισραήλ – Χεζμπολάχ

Ο Ομάρ Ασούρ, καθηγητής ασφάλειας και στρατιωτικών σπουδών στο Ινστιτούτο Μεταπτυχιακών Σπουδών της Ντόχα, λέει ότι η έξαρση της βίας κοντά στα σύνορα Ισραήλ – Λιβάνου θα μπορούσε να προμηνύει έναν μελλοντικό πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ.

«Νομίζω ότι ένας πόλεμος στον βορρά είναι πιθανός, αλλά όχι τώρα, επειδή η Γάζα δεν έχει τελειώσει ακόμη», δήλωσε ο Ασούρ στο Al Jazeera, σημειώνοντας ότι το Ισραήλ δέχεται εδώ και μήνες περισσότερα πυρά ρουκετών από τον νότιο Λίβανο παρά από τη Γάζα.

Εάν η σημερινή κυβέρνηση του Ισραήλ παραμείνει στη θέση της, προέβλεψε, η σύγκρουση κατά μήκος του βόρειου μετώπου του Ισραήλ θα μπορούσε να κλιμακωθεί σοβαρά μέχρι το τέλος του έτους.

«Πρόκειται για μια σταθερά κλιμακούμενη κατάσταση με το όραμα ότι ο βορράς αποτελεί απειλή και πρέπει να αντιμετωπιστεί κάποια στιγμή, ίσως αργότερα φέτος», δήλωσε ο Ασούρ.

13:51 New York Times: Το Ισραήλ φέρεται να οργάνωσε εκστρατεία για να επηρεάσει Αμερικανούς βουλευτές

Οι New York Times αναφέρουν ότι το ισραηλινό Υπουργείο Διασποράς φέρεται να οργάνωσε εκστρατεία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να επηρεάσει τους Αμερικανούς βουλευτές να υποστηρίξουν τις ενέργειες του Ισραήλ στον πόλεμο κατά της Γάζας.

Επικαλούμενη ανώνυμους αξιωματούχους και έγγραφα, η αμερικανική εφημερίδα αναφέρει ότι το υπουργείο πλήρωσε δύο εκατομμύρια δολάρια για την εκστρατεία και προσέλαβε την Stoic, μια εταιρεία πολιτικού μάρκετινγκ στο Τελ Αβίβ, για να την πραγματοποιήσει.

Η καμπάνια ξεκίνησε τον Οκτώβριο και συνεχίζεται ακόμη στο Χ. Χρησιμοποιήθηκαν εκατοντάδες ψεύτικοι λογαριασμοί που εμφανίζονταν ως πραγματικοί Αμερικανοί στο Χ, το Facebook και το Instagram για να δημοσιεύουν φιλοϊσραηλινά σχόλια.

Οι λογαριασμοί φέρεται να σπόταραν βουλευτές των ΗΠΑ, ιδίως εκείνους που είναι μαύροι και Δημοκρατικοί, με αναρτήσεις που τους προέτρεπαν να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν τον στρατό του Ισραήλ.

13:42 Σειρήνες ακούγονται στα Υψίπεδα του Γκολάν

Σύμφωνα με τη Haaretz, σειρήνες που προειδοποιούν για ρουκέτες ακούγονται στα Υψίπεδα του Γκολάν.

13:33 Οι IDF ανακοίνωσαν τη δημιουργία νέας αντιτρομοκρατικής μονάδας για τις συνοριακές πόλεις της Γάζας

Οι IDF ανακοίνωσαν τον σχηματισμό μιας νέας αντιτρομοκρατικής μονάδας που θα επιχειρεί στις συνοριακές κοινότητες της Γάζας, η οποία θα αποτελείται από κατοίκους της περιοχής που είναι πρώην μέλη των ειδικών δυνάμεων.

Η μονάδα, γνωστή ως LOTAR Otef – αναφερόμενη στην Οτέφ Αζά ή Λωρίδα της Γάζας – δημιουργήθηκε τη Δευτέρα, σύμφωνα με τις οδηγίες του αρχηγού του επιτελείου αντιστράτηγου Χέρζι Χαλέβικαι «στο πλαίσιο της άντλησης των διδαγμάτων που προέκυψαν από τις πρώτες έρευνες για τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου», αναφέρουν οι IDF.

Η μονάδα θα διοικείται από έναν έφεδρο αντισυνταγματάρχη και θα υπάγεται στη Μεραρχία της Γάζας.

Οι IDF λένε ότι η μονάδα θα αποτελείται από εφέδρους που έχουν υπηρετήσει στο παρελθόν στις ειδικές δυνάμεις, ζουν σε συνοριακές κοινότητες της Γάζας ή σε κοντινές πόλεις και οι οποίοι θα είναι έτοιμοι για ξαφνικά γεγονότα.

Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι τα μέλη της μονάδας θα υποβληθούν σε ειδική εκπαίδευση για «τις προκλήσεις της περιοχής».

Εκατοντάδες έφεδροι έχουν ήδη υποβάλει αίτηση για να υπηρετήσουν στη LOTAR Otef και τις επόμενες εβδομάδες θα αρχίσουν την εκπαίδευσή τους, ανακοίνωσαν οι IDF.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

13:23 Το υπουργείο Εξωτερικών της Ιορδανίας καταδικάζει την «έφοδο» στο τζαμί Αλ Άκσα

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ιορδανίας κάλεσε το Ισραήλ να προστατεύσει την ιερότητα του τζαμιού Αλ Άκσα, αφού εκατοντάδες ακροδεξιοί Ισραηλινοί εισήλθαν νωρίτερα σήμερα στον περίβολο ενόψει της αμφιλεγόμενης «πορείας με σημαίες».

Σε ανάρτησή του στο Χ, το υπουργείο κατήγγειλε την «έφοδο» στον χώρο και τους περιορισμούς μετακίνησης που επιβλήθηκαν στους Παλαιστίνιους στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Το τμήμα Ουάκφ (σ.σ. Waqf στα αγγλικά)της Ιερουσαλήμ που διοικείται από την Ιορδανία είναι επιφορτισμένο με τη διαχείριση των θεμάτων στο εσωτερικό του τεμένους, αλλά το Ισραήλ ελέγχει την εξωτερική ασφάλεια.

13:14 Οι ακροδεξιοί Ισραηλινοί χόρευαν και επιχείρησαν να προσευχηθούν στο τέμενος Αλ Άκσα

Όπως καταγγέλλουν οι Παλαιστίνιοι και έχει αποτυπωθεί σε βίντεο, ακροδεξιοί Ισραηλινοί χόρευαν και επιχείρησαν να προσευχηθούν στο Τέμενος Αλ Άκσα.

Δείτε σχετικά βίντεο:

13:04 Συγκρούσεις μεταξύ Παλαιστινίων και ακροδεξιών Ισραηλινών στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ πριν από την πορεία για την «Ημέρα της Ιερουσαλήμ»

Δεκάδες ακροδεξιοί Ισραηλινοί που έφτασαν στην Ιερουσαλήμ το πρωί της Τετάρτης ενόψει της «Ημέρας της Ιερουσαλήμ» συγκρούστηκαν με Παλαιστίνιους στην Παλιά Πόλη.

Η αστυνομία επενέβη, διέλυσε τους συμπλεκόμενους και δεν υπήρξαν θύματα, σύμφωνα με τη Haaretz.

12:55 Το υπουργείο Υγείας στη Γάζα κάνει έκκληση για περισσότερα καύσιμα

Ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Υγείας της Γάζας, Μουνίρ αλ-Μπουρς ζητά να παραδοθούν περισσότερα καύσιμα στη βόρεια Γάζα, καθώς οι ιατρικές ομάδες έχουν επιστρέψει στις εργασίες τους στο νοσοκομείο της Ινδονησίας.

«Οι ισραηλινές δυνάμεις κατέστρεψαν τον τομέα της υγείας στη βόρεια Γάζα», δήλωσε στο Al Jazeera.

«Καλούμε τον κόσμο να φέρει καύσιμα στη βόρεια Γάζα, εργαζόμαστε στο ελάχιστο», τόνισε.

12:45 Σμότριχ: «Η σφαγή της Χαμας στις 7 Οκτωβρίου δεν έχει καμία σχέση με μένα»

Ο ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ Μπεζαλέλ Σμότριχ αποποιήθηκε σήμερα Τετάρτη την ευθύνη για την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, λέγοντας ότι «δεν είχε καμία σχέση με εμένα».

«Ήταν μια πληροφοριακή, επιχειρησιακή αποτυχία», δήλωσε σε συνέντευξή του στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο Kan, κατηγορώντας τον στρατό για «παρανοήσεις».

Όσον αφορά μια πιθανή συμφωνία με τη Χαμάς, ο Σμότριχ τη χαρακτήρισε συμφωνία «παράδοσης», προσθέτοντας ότι δεν παρουσιάστηκε στο υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας. Οποιαδήποτε τέτοια συμφωνία, είπε, θα δυσκόλευε μόνο την εξασφάλιση της απελευθέρωσης των Ισραηλινών ομήρων. Όταν ρωτήθηκε πώς θα επιτύχει την απελευθέρωσή τους, ο Σμότριχ είπε ότι η στρατιωτική πίεση έχει αποδειχθεί η πιο αποτελεσματική.

12:36 Ψηφίζουν για την αύξηση των εφέδρων στρατιωτών στο Ισραήλ

Η ισραηλινή κυβέρνηση θα ψηφίσει για να δώσει έγκριση στις IDF να αυξηθεί ο αριθμός των εφέδρων στρατιωτών σε 350.000 μέχρι το τέλος Αυγούστου.

12:27 Σφοδρός ισραηλινός βομβαρδισμός στην πόλη της Γάζας

Ανταποκριτής του Al Jazeera μεταδίδει ότι έγινε σφοδρός βομβαρδισμός από πυροβολικό στην περιοχή Κόρμπα στη Σουτζάγια στα ανατολικά της πόλης της Γάζας που βρίσκεται στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.

12:21 Παλαιστίνιοι συνελήφθησαν κοντά στην Ντέιρ ελ-Μπάλαχ

Το Al Jazeera Arabic μεταδίδει ότι ισραηλινές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει σπίτι στα νοτιοανατολικά της Ντέιρ ελ-Μπάλαχ και έκαναν μια σειρά συλλήψεις.

Ανάμεσα σε αυτούς που συνελήφθησαν είναι και γυναίκες.

12:12 Οι IDF ανακοίνωσαν ότι η νέα επιχείρηση στη Γάζα έχει στόχο «τρομοκράτες» σε ανατολική Μπουρέιτζ και Ντέιρ ελ-Μπάλαχ

Η νέα επιχείρηση των IDF στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας επικεντρώνεται στις ανατολικές περιοχές της Μπουρέιτζ και στα ανατολικά της Ντέιρ ελ-Μπάλαχ, λέει ο ισραηλινός στρατός.

Η σχετική ανάρτηση στο Χ:


Οι IDF είχαν ήδη πολεμήσει τη Χαμάς στην Μπουρέιτζ τον Ιανουάριο, αλλά μέχρι τώρα δεν είχαν επιχειρήσει στην περιοχή Ντέιρ ελ-Μπάλαχ.

Η νέα επίθεση πραγματοποιείται από την 98η Μεραρχία, η οποία μέχρι πρόσφατα είχε αναπτυχθεί στον βορρά, στην Τζαμπάλια. Πριν, η συγκεκριμένη μεραρχία πολεμούσε τη Χαμάς στη Χαν Γιουνίς, στα νότια της Λωρίδας.

Οι IDF λένε ότι η επιχείρηση διεξάγεται μετά από πληροφορίες για μαχητές και υποδομές που ανήκουν σε «τρομοκρατικές οργανώσεις» πάνω και κάτω από το έδαφος στην περιοχή, αρκετά χιλιόμετρα από τα ισραηλινά σύνορα.

Καθώς τα χερσαία στρατεύματα προωθούνται στις περιοχές ανατολικά της Μπουρέιτζ και ανατολικά της Ντέιρ ελ-Μπάλαχ, ένα μεγάλο κύμα αεροπορικών επιδρομών πραγματοποιήθηκε, με στόχο αποθήκες όπλων, υπόγειες υποδομές, κτίρια που χρησιμοποιούνται από «τρομοκρατικές οργανώσεις» και άλλες τοποθεσίες, αναφέρουν οι IDF.

Ο στρατός λέει ότι αρκετοί μαχητές της Χαμάς σκοτώθηκαν στις επιδρομές. Θυμίζουμε ότι οι Παλαιστίνιοι καταγγέλλουν ότι πολλοί είναι οι άμαχοι που έχουν χάσει τη ζωή τους σε αυτές τις επιθέσεις.

Η νέα επιχείρηση έρχεται καθώς οι IDF συνεχίζουν να επιχειρούν στη Ράφα στα νότια της Γάζας και στον διάδρομο Νετζάριμ στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας.

Πηγή φωτογραφίας: IDF

12:03 Εκατοντάδες ακροδεξιοί Ισραηλινοί εισέβαλαν στο τέμενος Αλ Άκσα

Το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa αναφέρει ότι σχεδόν 800 ακροδεξιοί Ισραηλινοί εισέβαλαν στον χώρο του τζαμιού Αλ Άκσα, υπό την προστασία της ισραηλινής αστυνομίας, ενόψει της «πορείας με σημαίες» που πραγματοποιείται σήμερα στην Ιερουσαλήμ.

Σύμφωνα με πηγές του Wafa, μία από τις ομάδες που εισήλθαν στον περίβολο συνοδευόταν από τον πρώην βουλευτή Μοσέ Φεϊγκλίν.

Πηγή φωτογραφίας: Wafa

Δείτε βίντεο από την Ιερουσαλήμ:

11:54 Σειρήνες ακούγονται στο βόρειο Ισραήλ

Το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού μεταδίδει ότι οι σειρήνες χτύπησαν στις ισραηλινές πόλεις Κιριάτ Σμόνα και Μετούλα.

Η αναφορά αυτή έρχεται εν μέσω αυξημένης έντασης κατά μήκος των συνόρων Ισραήλ – Λιβάνου και αύξησης των ανταλλαγών πυρών μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της λιβανέζικης ένοπλης ομάδας Χεζμπολάχ, οι οποίες συνεχίζονται από τις 8 Οκτωβρίου, μία ημέρα μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ.

11:44 Ο Νετανιάχου λέει ότι το Ισραήλ «είναι προετοιμασμένο για μια εξαιρετικά ισχυρή δράση στον βορρά»

Το Ισραήλ είναι «προετοιμασμένο για μια εξαιρετικά ισχυρή δράση στο βορρά», προειδοποιεί ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Κιριάτ Σμόνα στα σύνορα με το Λίβανο, όπου οι μάχες μεταξύ των IDF και της Χεζμπολάχ έχουν κλιμακωθεί σημαντικά τις τελευταίες ημέρες.

«Όποιος νομίζει ότι μπορεί να μας βλάψει και εμείς θα καθόμαστε με τα χέρια σταυρωμένα, έχει κάνει μεγάλο λάθος», είπε ο Νετανιάχου.

Μεγάλες πυρκαγιές ξέσπασαν στο βόρειο Ισραήλ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, μερικές από τις οποίες προκλήθηκαν από επιθέσεις με ρουκέτες και μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Χεζμπολάχ.

«Το έδαφος κάηκε χθες και χαίρομαι που το σβήσατε», τόνισε στους πυροσβέστες ο Νετανιάχου, «αλλά το έδαφος κάηκε και στον Λίβανο».

Ο Νετανιάχου συναντήθηκε επίσης με δυνάμεις των IDF από την Ταξιαρχία 769 για να συζητήσουν τις επιχειρήσεις κατά της Χεζμπολάχ.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου.

11:35 Η Χαμάς καταγγέλλει ακροδεξιά ισραηλινή πορεία που έχει προγραμματιστεί για σήμερα στην Ιερουσαλήμ

Αργότερα σήμερα, μια «πορεία με σημαίες» Ισραηλινών ακροδεξιών θα πραγματοποιηθεί στην Ιερουσαλήμ, σε ανάμνηση της «Ημέρας της Ιερουσαλήμ», μιας ισραηλινής αργίας που σηματοδοτεί την ημέρα που το Ισραήλ απέκτησε τον πλήρη έλεγχο της Ιερουσαλήμ το 1967.

Οι ακροδεξιοί διαδηλωτές θέλουν να περάσουν μέσα από την Πύλη της Δαμασκού και τη μουσουλμανική συνοικία της πόλης, περνώντας από το τέμενος Αλ-Άκσα.

«Η πορεία των σημαιών στην κατεχόμενη Ιερουσαλήμ αποτελεί επίθεση εναντίον των ανθρώπων μας και των ιερών τόπων», αναφέρει ανακοίνωση της Χαμάς.

Αυτή η «Πορεία Σημαίας» τα προηγούμενα χρόνια έχει προκαλέσει εκκλήσεις τόσο από το εσωτερικό του Ισραήλ όσο και από τη διεθνή κοινότητα για αλλαγή της διαδρομής, λόγω της βίας που συχνά τη συνοδεύει.

Η πορεία αναμένεται να ξεκινήσει νωρίς το απόγευμα, τοπική ώρα.

11:25 Αρχηγός των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν: Το Ισραήλ θα πληρώσει το τίμημα για τον θάνατο του Ιρανού στρατιωτικού συμβούλου στη Συρία

Ο επικεφαλής των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης Χοσεΐν Σαλαμί προειδοποίησε ότι το Ισραήλ θα πληρώσει το τίμημα για τον θάνατο ενός Ιρανού στρατιωτικού συμβούλου σε επίθεση στη συριακή πόλη Χαλέπι την Κυριακή.

«Οι σιωνιστές εγκληματίες που σκοτώνουν παιδιά θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα πληρώσουν το τίμημα για την αιματοχυσία», δήλωσε ο Σαλαμί, προσθέτοντας ότι το Ισραήλ θα πρέπει να βρίσκεται σε υψηλή ετοιμότητα για απάντηση μετά τον θάνατο του Ιρανού συμβούλου Σαΐντ Αμπιάρ.

11:17 Αύξηση του αριθμού των νεκρών στο κέντρο της Γάζας – Τουλάχιστον 75 θύματα

Συνολικά 75 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από ισραηλινές επιθέσεις στην κεντρική Γάζα την τελευταία ημέρα, αναφέρουν ανταποκριτές του Al Jazeera, επικαλούμενοι τοπική ιατρική πηγή.

Όπως έχουμε αναφέρει, οι επιθέσεις έχουν πλήξει τους πυκνοκατοικημένους προσφυγικούς καταυλισμούς Μπουρέιτζ και Μαγκάζι, καθώς και γειτονιές ανατολικά της Ντέιρ ελ-Μπάλαχ.

Το νοσοκομείο Αλ-Άκσα, η μόνη λειτουργούσα υγειονομική μονάδα στην περιοχή, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τον αριθμό των θυμάτων που την κατακλύζουν, προειδοποίησαν οι υπεύθυνοί του.

11:07 Ο Νετανιάχου δεν θα παραστεί στην κρατική τελετή για την Ημέρα της Ιερουσαλήμ, όπου επικριτής της κυβέρνησης θα κάνει επιμνημόσυνη προσευχή

Το ισραηλινό πρωθυπουργικό γραφείο ανακοίνωσε ότι ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν θα συμμετάσχει στην επίσημη κρατική τελετή για την Ημέρα της Ιερουσαλήμ στον Λόφο των Πυρομαχικών, υποστηρίζοντας ότι ο πρωθυπουργός είναι απασχολημένος με θέματα που αφορούν τον συνεχιζόμενο πόλεμο.

«Ο πρωθυπουργός είναι απασχολημένος με τον πόλεμο στον βορρά και στον νότο και ως εκ τούτου δεν μπορεί να λάβει μέρος στις τελετές απόψε», αναφέρει η ανακοίνωση.

Η απόφαση να μη λάβει μέρος στην τελετή έρχεται μετά την αρχική πληροφορία ότι ο Νετανιάχου απαγόρευσε στον πρώην βουλευτή Σάι Χερμές, από το κόμμα Καντίμα που έχει πλέον αδρανοποιηθεί, να λάβει μέρος στην τελετή. Η απόφαση αργότερα ανατράπηκε και ο Χερμές θα διαβάσει μια επιμνημόσυνη προσευχή στην εκδήλωση.

Ο Χερμές ήταν πρώην στρατιώτης των IDF που πολέμησε στην Ιερουσαλήμ κατά τη διάρκεια του Πολέμου των Έξι Ημερών. Ο ίδιος και η οικογένειά του ζουν στην Κφαρ Αζά, όπου μαχητές της Χαμάς πραγματοποιήσαν επίθεση την 7η Οκτωβρίου 2023, κατά την οποία δολοφονήθηκε ο γιος του Χερμές, Ομέρ.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των ισραηλινών μέσων ενημέρωσης την περασμένη εβδομάδα, ο Χερμές θεωρήθηκε ιδιαίτερα κατάλληλος υποψήφιος για να διαβάσει μια επιμνημόσυνη προσευχή κατά τη διάρκεια της κρατικής τελετής στον Λόφο των Πυρομαχικών την Ημέρα της Ιερουσαλήμ, η οποία σηματοδοτεί την επανένωση της πόλης μετά τον πόλεμο του 1967, σύμφωνα με τους Times of Israel.

Ωστόσο, του απαγορεύτηκε η συμμετοχή λόγω άρθρου που έγραψε στην εφημερίδα Haaretz, στην οποία περιέγραφε την κυβέρνηση ως «όμηρο μιας ομάδας μεσσιανιστών», αναφερόμενος σε ορισμένους υπουργούς ως καταδικασμένους εγκληματίες και κάνοντας αναφορά στη δίκη του Νετανιάχου για διαφθορά.

10:58 Η Χεζμπολάχ επιτέθηκε σε Iσραηλινούς στρατιώτες

Η λιβανέζικη οργάνωση Χεζμπολάχ υποστήριξε ότι μαχητές της επιτέθηκαν σε «συγκέντρωση» στρατιωτών κοντά στην τοποθεσία Μπιρκάτ Ρίσα του ισραηλινού στρατού, χρησιμοποιώντας πυραύλους κοντινής εμβέλειας.

Η ένταση κατά μήκος των συνόρων Λιβάνου – Ισραήλ έχει αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες, καθώς το Ισραήλ απειλεί να κλιμακώσει την μέχρι στιγμής χαμηλού επιπέδου εκστρατεία του κατά της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο.

10:48 Τριάντα πέντε άτομα συνελήφθησαν στη Χεβρώνα στη Δυτική Όχθη

Το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa αναφέρει ότι οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν 35 άτομα στην πόλη Μπέιτ Ουμάρ, 11 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Χεβρώνας.

Οι συλλήψεις έρχονται κατά τη διάρκεια ενός γνωστού κύματος επιδρομών σε όλη την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, με τις ισραηλινές δυνάμεις να κινούνται επίσης σε περιοχές κοντά στην Τζενίν, τη Ναμπλούς, τη Ραμάλα και την Ιεριχώ.

10:38 Βίντεο από τη στιγμή των πυροβολισμών στη Βηρυτό – Συνελήφθη ένας Σύρος

Ο λιβανέζικος στρατός έχει δημοσιεύσει βίντεο από τη στιγμή των πυροβολισμών κοντά στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βηρυτό.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του λιβανέζικου στρατού, ένα άτομο με συριακή υπηκοότητα συνελήφθη για τους πυροβολισμούς.

Μέχρι στιγμής, δεν επιβεβαιώνεται το ρεπορτάζ του λιβανέζικου δικτύου LBCI που είχε κάνει λόγο για τρεις επιτιθέμενους, με τον έναν να πέφτει νεκρός (βλέπε ανάρτηση στις 09:47).

Διαβάστε περισσότερα εδώ

10:26 Al Jazeera: Τραυματίστηκε σοβαρά φρουρός της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Βηρυτό

Το Al Jazeera, σε ζωντανή σύνδεση με τη Βηρυτό, ανέφερε ότι τραυματίστηκε σοβαρά φρουρός της πρεσβείας των ΗΠΑ κατά το επεισόδιο με τους πυροβολισμούς.

10:23 Οι διασώστες βρήκαν άλλους έξι νεκρούς και οκτώ τραυματίες κοντά στην Ντέιρ ελ-Μπάλαχ

Σφοδρές επιθέσεις από τον ισραηλινό στρατό δέχονται γειτονιές στην κεντρική Γάζα, με τους διασώστες της Ερυθράς Ημισελήνου (PRCS) να επιχειρούν να σώσουν τραυματίες.

Σε μία από τις τελευταίες αποστολές της, η PRCS ανέσυρε τα πτώματα έξι Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν από ισραηλινούς βομβαρδισμούς και επιπλέον οκτώ τραυματιών στη συνοικία Τζα’ φράουι, ανατολικά της Ντέιρ ελ-Μπάλαχ.

Ένα βίντεο που αναρτήθηκε από την οργάνωση δείχνει τα μέλη της να μεταφέρουν τα θύματα σε νοσοκομείο τα ξημερώματα.

10:14 Η ανακοίνωση της αμερικάνικης πρεσβείας στη Βηρυτό για το επεισόδιο με τους πυροβολισμούς

«Στις 8:34 π.μ. τοπική ώρα, αναφέρθηκαν πυρά μικρών όπλων στην περιοχή της εισόδου της πρεσβείας των ΗΠΑ.

Χάρη στη γρήγορη αντίδραση της LAF, των ISF και της ομάδας ασφαλείας της πρεσβείας μας, οι εγκαταστάσεις μας και η ομάδα μας είναι ασφαλείς. Οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη και είμαστε σε στενή επαφή με τις αστυνομικές αρχές της χώρας υποδοχής», αναφέρει η ανακοίνωση της αμερικάνικης πρεσβείας στη Βηρυτό, πρωτεύουσα του Λιβάνου.

Η σχετική ανάρτηση της αμερικάνικης πρεσβείας στο Twitter:

10:05 Νεαρός άνδρας και παιδί τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια ισραηλινής στρατιωτικής επιδρομής στην Τζενίν

Οι ισραηλινές δυνάμεις τραυμάτισαν έναν νεαρό άνδρα και ένα παιδί κατά τη διάρκεια επιδρομής στην πόλη Τζενίν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Ο νεαρός άνδρας πυροβολήθηκε στον ώμο από αληθινές σφαίρες, ενώ το παιδί τραυματίστηκε από θραύσματα, δήλωσε ο ανταποκριτής του Wafa. Και οι δύο μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.

Πυρκαγιές ξέσπασαν επίσης σε ένα σπίτι και ένα όχημα που έγιναν στόχος ισραηλινών στρατιωτών στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν, πρόσθεσε το Wafa.

09:56 Η ισραηλινή επιδρομή στον προσφυγικό καταυλισμό Μπουρέιτζ δείχνει ότι η Χαμάς παραμένει «αποτελεσματική στη μάχη»

Η ισραηλινή πολεμική αεροπορία πραγματοποίησε αρκετές αεροπορικές επιδρομές στον προσφυγικό καταυλισμό Μπουρέιτζ την Τρίτη, μεταξύ των οποίων και πλήγματα σε σχολικό συγκρότημα, πριν από «χερσαίες επιχειρήσεις» των ισραηλινών στρατευμάτων, αναφέρουν παρατηρητές πολέμου.

Η έναρξη της εισβολής χθες ήταν η δεύτερη επίγεια επίθεση στον προσφυγικό καταυλισμό από τον Δεκέμβριο, όταν οι ισραηλινές δυνάμεις προσπάθησαν τότε να εκκαθαρίσουν ένα τάγμα της Χαμάς που εδρεύει στην περιοχή Μπουρέιτζ, αναφέρουν το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) και το Critical Threats Project (CTP).

Η επιστροφή του Ισραήλ στον καταυλισμό «αντικατοπτρίζει ότι οι παλαιστινιακές πολιτοφυλακές παραμένουν μάχιμες εκεί», ανέφεραν οι αμυντικές δεξαμενές σκέψης με έδρα τις ΗΠΑ στην τελευταία τους αξιολόγηση του πεδίου μάχης.

«Η Χαμάς διατηρεί την παρουσία της γύρω από την Μπουρέιτζ εν μέρει επειδή οι μαχητές της πιθανώς κινούνται σε περιοχές που οι ισραηλινές δυνάμεις δεν εκκαθαρίζουν ενεργά για να διατηρήσουν τη μαχητική ισχύ της Χαμάς και να διευκολύνουν τις μετέπειτα προσπάθειες ανασυγκρότησης», ανέφεραν οι ISW/CTP.

Ρουκέτες συνέχισαν να εκτοξεύονται κατά του Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας την Τρίτη, με το Παλαιστινιακό Κίνημα Μουτζαχεντίν να βρίσκεται πίσω από την τελευταία επίθεση, ανέφεραν οι παρατηρητές.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

09:47 Αναφορές για επεισόδιο με πυροβολισμούς κοντά στην αμερικάνικη πρεσβεία στον Λίβανο

Το λιβανέζικο δίκτυο LBCI μετέδωσε ότι έπεσαν πυροβολισμοί κοντά στην αμερικανική πρεσβεία στον Λίβανο, που βρίσκεται στην περιοχή Αουκάρ, βόρεια της Βηρυτού.

Σύμφωνα με τις αναφορές, η επίθεση πραγματοποιήθηκε από τρία άτομα, εκ των οποίων ο ένας σκοτώθηκε και οι άλλοι δύο διέφυγαν. Ο στρατός του Λιβάνου θα αυξήσει τα μέτρα ασφαλείας στην περιοχή της πρεσβείας και στους δρόμους που οδηγούν σε αυτήν.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

09:34 Οι ισραηλινές δυνάμεις ισοπέδωσαν γεωργική γη σε επιδρομή στην Καφρ Νταν

Ο ισραηλινός στρατός κατέστρεψε με μπουλντόζες γεωργική γη παλαιστινιακής ιδιοκτησίας και προκάλεσε ζημιές σε υποδομές κατά τη διάρκεια επιδρομής στο χωριό Καφρ Νταν, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Η τελευταία καταστροφή έρχεται καθώς το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα ανέφερε τον Φεβρουάριο ότι περίπου 600.000 Παλαιστίνιοι βιώνουν επισιτιστική ανασφάλεια στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, εν μέσω της κλιμάκωσης της ισραηλινής στρατιωτικής βίας και της βίας των εποίκων, των αυθαίρετων συλλήψεων και των περιορισμών στη μετακίνηση του τοπικού πληθυσμού από τον Οκτώβριο.

09:24 Η αναγνώριση «στέλνει ελπίδα στον παλαιστινιακό λαό, λέει ο Σλοβένος πρωθυπουργός

Η Σλοβενία έγινε η τελευταία χώρα στην Ευρώπη που αναγνώρισε την παλαιστινιακή κρατική υπόσταση.

«Η σημερινή αναγνώριση της Παλαιστίνης ως κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος στέλνει ελπίδα στον παλαιστινιακό λαό στη Δυτική Όχθη και στη Γάζα», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Ρόμπερτ Γκόλομπ σε ανάρτησή του στο Χ μετά την απόφαση.

Μιλώντας πριν από την ψηφοφορία, η οποία πέρασε από το 90μελές κοινοβούλιο της Σλοβενίας με 52 ψήφους υπέρ και καμία κατά, ο Γκόλομπ συνέκρινε την εμπειρία της χώρας του με εκείνη της Παλαιστίνης.

«Εμείς οι Σλοβένοι ονειρευόμαστε αυτό το δικαίωμα εδώ και 1.000 χρόνια. Το αποκτήσαμε πριν από 33 χρόνια», είπε. «Δυστυχώς, το παλαιστινιακό έθνος δεν έχει λάβει ακόμη αυτό το δικαίωμα», τόνισε.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

09:15 Ο Μπέρνι Σάντερς καταγγέλλει τον πρόεδρο της αμερικανικής Βουλής για την πρόσκληση του Μπενιαμίν Νετανιάχου να μιλήσει στο Κογκρέσο

Ο εκδηλωτικός Αμερικανός γερουσιαστής, Μπέρνι Σάντερς δήλωσε ότι τα παιδιά των Παλαιστινίων λιμοκτονούν στη Γάζα εξαιτίας της πολιτικής του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου που ωστόσο έχει προσκληθεί από τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Μάικ Τζόνσον να μιλήσει στο Κογκρέσο.

«Θα ήθελα να πω στον πρόεδρο Τζόνσον ότι όταν παρευρίσκεστε στα δείπνα σας για τη συγκέντρωση χρημάτων με τους δισεκατομμυριούχους φίλους σας και τρώτε τις εξαιρετικές μπριζόλες σας και τους αστακούς σας και τα άλλα υπέροχα φαγητά σας, σας παρακαλώ να θυμάστε αυτές τις εικόνες από τη Γάζα», είπε ο Σάντερς στο βήμα της Γερουσίας, όπου έδειξε μεγάλες φωτογραφίες πεινασμένων Παλαιστίνιων παιδιών.

«Αυτά τα παιδιά και χιλιάδες άλλα είναι το άμεσο αποτέλεσμα της πολιτικής του Νετανιάχου», είπε ο Σάντερς, προσθέτοντας ότι δεν θα παρακολουθήσει την ομιλία του Ισραηλινού ηγέτη.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση στο Χ:

09:05 «Καταστροφικά» επίπεδα πείνας μπορεί να υπάρχουν ήδη στη νότια Γάζα

Το Δίκτυο Συστημάτων Έγκαιρης Προειδοποίησης Πείνας προειδοποίησε ότι η στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα μπορεί να σημαίνει ότι «καταστροφικά» επίπεδα πείνας μπορεί να υπάρχουν ήδη στη νότια Γάζα.

«Ανεξάρτητα από το αν τα όρια λιμού έχουν οριστικά επιτευχθεί ή ξεπεραστεί, άνθρωποι πεθαίνουν από αιτίες που σχετίζονται με την πείνα σε ολόκληρη τη Γάζα», ανέφεραν εμπειρογνώμονες της οργάνωσης στην τελευταία τους έκθεση.

«Ο οξύς υποσιτισμός μεταξύ των παιδιών είναι εξαιρετικά υψηλός και αυτό θα οδηγήσει σε μη αναστρέψιμες φυσιολογικές επιπτώσεις», πρόσθεσαν.

09:00 Το HRW προειδοποιεί ξανά: Η χρήση λευκού φωσφόρου από το Ισραήλ θέτει σε κίνδυνο τους αμάχους του Λιβάνου

Η «εκτεταμένη» χρήση πυρομαχικών λευκού φωσφόρου από τον ισραηλινό στρατό στις διασυνοριακές επιθέσεις του στον νότιο Λίβανο θέτει «τους αμάχους σε σοβαρό κίνδυνο» και συμβάλλει στον περαιτέρω εκτοπισμό των ντόπιων κατοίκων, τονίζει το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).

Σε νέα έκθεσή της, η παγκόσμια οργάνωση για τα δικαιώματα με έδρα τη Νέα Υόρκη ανέφερε ότι έχει καταγράψει τη χρήση λευκού φωσφόρου από το Ισραήλ σε επιθέσεις σε τουλάχιστον 17 δήμους στον νότιο Λίβανο από τον Οκτώβριο του 2023.

Οι ισραηλινές επιθέσεις περιλάμβαναν πέντε «δήμους στους οποίους χρησιμοποιήθηκαν παράνομα πυρομαχικά αεροψεκασμού πάνω από κατοικημένες περιοχές».

Ο λευκός φώσφορος, μια κεροειδής, τοξική ουσία που καίγεται σε θερμοκρασία άνω των 800 βαθμών Κελσίου, διασκορπίζεται σε βλήματα πυροβολικού, αεροπορικές βόμβες και ρουκέτες.

Καίγεται αρκετά για να λιώσει μέταλλα και χρησιμοποιείται για την πυρπόληση κτιρίων, γεωργικών περιοχών και άλλων πολιτικών υποδομών.

«Η χρήση από το Ισραήλ πυρομαχικών λευκού φωσφόρου με εναέρια έκρηξη σε κατοικημένες περιοχές βλάπτει αδιακρίτως τους αμάχους και έχει οδηγήσει πολλούς να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους», δήλωσε ο ερευνητής της HRW για τον Λίβανο, Ραμζί Καΐς.

«Οι ισραηλινές δυνάμεις θα πρέπει να σταματήσουν αμέσως τη χρήση πυρομαχικών λευκού φωσφόρου σε κατοικημένες περιοχές, ειδικά όταν είναι άμεσα διαθέσιμες λιγότερο επιβλαβείς εναλλακτικές λύσεις», δήλωσε ο Καΐς.

Υπενθυμίζουμε ότι, όπως έχει αναδείξει και το in, το Ισραήλ κατηγορείται για χρήση λευκού φωσφόρου από τους πρώτους μήνες του πολέμου.

08:50 Οι IDF ανακοίνωσαν ότι έπληξαν εκτοξευτές πυραύλων και κτίρια της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) ανακοίνωσαν ότι η πολεμική αεροπορία έπληξε στόχους της Χεζμπολάχ κατά τη διάρκεια της νύχτας προς Τετάρτη σε πέντε διαφορετικές περιοχές στον νότιο Λίβανο.

Σύμφωνα με τις IDF, οι στόχοι περιλάμβαναν δύο εκτοξευτές πυραύλων στα χωριά Ζιμπκίν και Άιτα ας-Σαμπ, καθώς και τρία στρατιωτικά κτίρια στην Αλ-Αντάισα, Μπλίντα και Μαρκάμπα.

Δείτε σχετική ανάρτηση των IDF:

08:42 Αναφορές για οκτώ νεκρούς στον προσφυγικό καταυλισμό Μαγκάζι

Ο ισραηλινός στρατός έχει σκοτώσει τουλάχιστον οκτώ ανθρώπους σε μια επίθεση σε σπίτι, το οποίο ανήκε στην οικογένεια Ντάρουις, στον προσφυγικό καταυλισμό Μαγκάζι στην κεντρική Γάζα, σύμφωνα με παλαιστινιακά ΜΜΕ.

08:38 Μια σύντομη σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να «περιμένουν μια απάντηση από τη Χαμάς» που θα διαβιβαστεί μέσω των διαμεσολαβητών του Κατάρ σχετικά με την πρόταση κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν
  • Η ΕΕ υποστηρίζει πλήρως τον «ολοκληρωμένο οδικό χάρτη» που ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος θα οδηγήσει σε μια «διαρκή κατάπαυση του πυρός στη Γάζα», δήλωσε ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής του μπλοκ, Ζοζέπ Μπορέλ
  • Το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ συνέχισαν τις διασυνοριακές επιθέσεις, με τον ισραηλινό στρατό να πραγματοποιεί αεροπορικές επιδρομές σε διάφορα τμήματα του νότιου Λιβάνου, ενώ η Χεζμπολάχ εκτόξευσε ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ
  • Ο Παλαιστινιο -Αμερικανός μηχανικός Φεράς Χαμάντ δήλωσε ότι θα μηνύσει την πρώην εργοδότρια του Meta, ισχυριζόμενος ότι απολύθηκε επειδή προσπάθησε να διορθώσει σφάλματα που κατέστειλαν αναρτήσεις στο Instagram σχετικά με την Παλαιστίνη και τον πόλεμο στη Γάζα

08:30 Εννιά στρατιώτες των IDF τραυματίες μετά από έκρηξη πυρομαχικών σε βάση στο νότιο Ισραήλ

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε το πρωί της Τετάρτης ότι δύο στρατιώτες τραυματίστηκαν σοβαρά όταν εξερράγησαν πυρομαχικά που ήταν αποθηκευμένα σε βάση στο νότιο Ισραήλ.

Δύο άλλοι στρατιώτες τραυματίστηκαν μέτρια και πέντε υπέστησαν ελαφρά τραύματα.

Οι τραυματισμένοι στρατιώτες μεταφέρθηκαν για ιατρική περίθαλψη και οι οικογένειές τους ενημερώθηκαν. Οι IDF διερευνούν το περιστατικό.

08:20 Το Ισραήλ επιτίθεται στο κέντρο της Γάζας την ώρα που άμαχοι πλημμυρίζουν το ήδη γεμάτο νοσοκομείο

Καλημέρα σας, μαζί θα παρακολουθήσουμε και σήμερα, 243η ημέρα του πολέμου, τις εξελίξεις σε Γάζα, Ισραήλ, Δυτική Όχθη και την ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Διαβάστε για όσα προηγήθηκαν εδώ

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024