Επίθεση με μαχαίρι δέχθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης (4/6) ο υποψήφιος της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) στις τοπικές εκλογές της Βάδης-Βυρτεμβέργης Χάινριχ Κοχ, όταν προσπάθησε να εμποδίσει τρεις άνδρες να καταστρέψουν αφίσες του κόμματός του σε κεντρική πλατεία του Μάνχαϊμ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της τοπικής οργάνωσης της AfD, ο Χάινριχ Κοχ τραυματίστηκε στο αυτί και στο στομάχι και νοσηλεύεται εκτός κινδύνου.

Το κόμμα απέδωσε την επίθεση σε ακροαριστερούς κύκλους και έδωσε στην δημοσιότητα βίντεο το οποίο τράβηξε το θύμα και στο οποίο ακούγεται ο ίδιος να φωνάζει «Σταματήστε! Ακίνητοι!» σε έναν άνδρα ο οποίος απομακρύνεται τρέχοντας.

Η χθεσινοβραδινή επίθεση έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά επιθέσεων εναντίον πολιτικών που έχουν καταγραφεί τις τελευταίες εβδομάδες

Στο βίντεο διακρίνεται και το μαχαίρι του δράστη. Όπως ανακοίνωσε η αστυνομία, ο ύποπτος για την επίθεση έχει συλληφθεί και αναζητώνται οι δύο συνεργοί του, οι οποίοι, σύμφωνα με το θύμα, κατάφεραν να διαφύγουν.

«Είμαστε σοκαρισμένοι και απογοητευμένοι», δήλωσε ο πρόεδρος της AfD Βάδης-Βυρτεμβέργης Μάρκους Φρονμάιερ.

Δείτε το σοκαριστικό βίντεο

Η χθεσινοβραδινή επίθεση έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά επιθέσεων εναντίον πολιτικών που έχουν καταγραφεί τις τελευταίες εβδομάδες, με σοβαρότερη αυτήν της περασμένης Παρασκευής (31/6), όταν ο Αφγανός Σουλαϊμάν Αταέε δολοφόνησε έναν αστυνομικό και τραυμάτισε πέντε άτομα, μεταξύ των οποίων και τον Μίχαελ Στουρτσενμπέργκερ, πολιτικό του Κινήματος «Pax Europa», ο οποίος είναι γνωστός επικριτής του πολιτικού ισλάμ.

Ο πολιτικός υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση και αναρρώνει κανονικά. Ο νεαρός Αφγανός, ο οποίος ζει στην Γερμανία από το 2014 και δεν ήταν μέχρι τώρα γνωστός στις αρχές, ακινητοποιήθηκε μόνο όταν ένας από τους υπόλοιπους αστυνομικούς τον πυροβόλησε και τον τραυμάτισε στο πόδι. Νοσηλεύεται και αυτός, ενώ σε βάρος του έχει ήδη εκδοθεί ένταλμα σύλληψης για τις επιθέσεις.

Ο πρωθυπουργός της Βάδης-Βυρτεμβέργης, Βίνφριντ Κρέτσμαν, δήλωσε συγκλονισμένος από την εξέλιξη: «Η σκέψη μας είναι στην οικογένεια και τους συναδέλφους του. Ο πόνος μιας τόσο βαριάς απώλειας στα καλά καθούμενα είναι δύσκολο να μετρηθεί. Αυτή η πράξη καθιστά σε όλους μας απολύτως σαφείς τους ανυπολόγιστους κινδύνους στους οποίους εκτίθενται καθημερινά οι αστυνομικοί», δήλωσε ο κ. Κρέτσμαν και εξέφρασε τον σεβασμό του για το προσωπικό της αστυνομίας στην Βάδη-Βυρτεμβέργη.

«Η υπηρεσία σας στο κρατίδιό μας, στην κοινότητά μας, στην ελεύθερη δημοκρατική μας τάξη, είναι ανεκτίμητη. Ως κοινωνία, είμαστε υποχρεωμένοι να σας δείχνουμε στον υψηλότερο βαθμό τον σεβασμό, την εκτίμηση και την ευγνωμοσύνη μας», πρόσθεσε.