Σάββατο 29 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Η Ιαπωνία θα λανσάρει εφαρμογή γνωριμιών για να ανακόψει τη μείωση των γεννήσεων

Η Ιαπωνία θα λανσάρει εφαρμογή γνωριμιών για να ανακόψει τη μείωση των γεννήσεων

Οι χρήστες θα πρέπει να καταθέσουν έγγραφα που θα αποδεικνύουν ότι είναι νομικά άγαμοι και να υπογράψουν επιστολή στην οποία δηλώνουν ότι αναζητούν την αδελφή ψυχή τους για να παντρευτούν

Η μητροπολιτική κυβέρνηση του Τόκιο θα λανσάρει φέτος το καλοκαίρι τη δική της εφαρμογή γνωριμιών, με την ελπίδα ότι αυτό το εργαλείο θα βοηθήσει να ανακοπεί η μείωση στον αριθμό των γεννήσεων που έχει καταστεί «κρίσιμη» για την Ιαπωνία.

Για να εγγραφούν, οι χρήστες θα πρέπει να καταθέσουν έγγραφα που θα αποδεικνύουν ότι είναι νομικά άγαμοι και να υπογράψουν επιστολή στην οποία δηλώνουν ότι αναζητούν την αδελφή ψυχή τους για να παντρευτούν. Θα απαιτηθεί επίσης φορολογική δήλωση για να αποδείξουν τα ετήσια εισοδήματά τους. Οι εφαρμογές γνωριμιών στην Ιαπωνία συχνά προϋποθέτουν την υποβολή δήλωσης εισοδήματος.

«Ενημερωθήκαμε ότι το 70% των ανθρώπων που θέλουν να παντρευτούν δεν συμμετέχουν σε αυτές τις εκδηλώσεις (γνωριμιών με σκοπό τον γάμο) ή δεν βρίσκονται σε εφαρμογές για αναζήτηση συντρόφου», δήλωσε χθες στο Γαλλικό Πρακτορείο αξιωματούχος της κυβέρνησης του Τόκιο υπεύθυνος για τη νέα εφαρμογή. «Θέλουμε να δώσουμε μια μικρή ώθηση» με αυτό το νέο εργαλείο, που αυτή τη στιγμή είναι σε δοκιμαστική φάση, πρόσθεσε.

Αρνητικά σχόλια

Στην Ιαπωνία δεν είναι ασυνήθιστο οι δήμοι να οργανώνουν εκδηλώσεις γνωριμιών με σκοπό τον γάμο. Αλλά είναι ακόμα σπάνιο να λανσάρουν τη δική τους διαδικτυακή εφαρμογή για το θέμα αυτό.

Οι γεννήσεις στην Ιαπωνία μειώθηκαν πέρυσι για όγδοη συνεχή χρονιά και ο αριθμός των θανάτων ήταν περίπου δύο φορές υψηλότερος από αυτόν των γεννήσεων στη χώρα

Το σχέδιο του Τόκιο προκάλεσε πολλά αρνητικά σχόλια στα γιαπωνέζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Πρέπει η κυβέρνηση να το κάνει αυτό με τους φόρους μας;» διερωτήθηκε ένας χρήστης.

Ωστόσο, άλλοι δηλώνουν ότι ενδιαφέρονται διότι νιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια με μια επίσημη εφαρμογή.

Η μείωση του ποσοστού των γάμων στην Ιαπωνία είναι βασικός παράγοντας για τη πτώση των γεννήσεων στη χώρα, με τις γεννήσεις εκτός γάμου να είναι ελάχιστες, γύρω στο 2%, σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ στις αρχές του 2024.

Οι γεννήσεις στην Ιαπωνία μειώθηκαν πέρυσι για όγδοη συνεχή χρονιά και ο αριθμός των θανάτων ήταν περίπου δύο φορές υψηλότερος από αυτόν των γεννήσεων στη χώρα.

«Η κατάσταση είναι κρίσιμη»

Το εθνικό ποσοστό γεννητικότητας διαμορφώθηκε το 2023 σε νέο χαμηλό επίπεδο από τότε που άρχισαν να συλλέγονται αυτά τα στατιστικά στοιχεία το 1947, κατά μέσο με 1,2 παιδί ανά γυναίκα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα το ιαπωνικό υπουργείο Υγείας.

«Η κατάσταση είναι κρίσιμη», σχολίασε στο Γαλλικό Πρακτορείο αξιωματούχος του υπουργείου. «Διάφοροι παράγοντες, όπως η οικονομική αστάθεια και οι δυσκολίες να ισορροπήσει κανείς μεταξύ εργασίας και οικογενειακής ζωής» μπορούν να εξηγήσουν τους αριθμούς αυτούς που είναι συνεχώς πτωτικοί, δήλωσε η ίδια.

Σήμερα, η άνω βουλή του ιαπωνικού Κοινοβουλίου υιοθέτησε έναν νέο νόμο που θα αυξήσει τα οικογενειακά επιδόματα, στο πλαίσιο της βούλησης του πρωθυπουργού Φούμιο Κισίντα να ενισχυθούν οι προσπάθειες για να ανακοπεί η δημογραφική μείωση.

Η Ιαπωνία έχει τον πιο ηλικιωμένο πληθυσμό στον κόσμο, μετά το πριγκιπάτο του Μονακό.

Η κατάσταση αυτή δημιουργεί ολοένα και πιο σημαντικά προβλήματα στο αρχιπέλαγος, οδηγώντας σε έλλειψη εργατικών χεριών σε διάφορους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας και θέτοντας εν αμφιβόλω τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των δημόσιων συστημάτων υγείας, ασφάλισης και συνταξιοδότησης.

Μέχρι σήμερα καμία ιαπωνική κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να αντιστρέψει την τάση, ενώ η χώρα περιορίζει τη μετανάστευση.

Sports in

«Ένα όνειρο τρελό που έγινε πραγματικότητα» – Το επικό βίντεο του Ολυμπιακού

Ήταν 29 Μάη όταν ο Ολυμπιακός έγραφε ιστορία. Και έναν μήνα μετά, η «ερυθρόλευκη» ΠΑΕ ανέβασε το βίντεο που όλοι περίμεναν!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 29 Ιουνίου 2024